Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ej, nie używajcie sobie za pośrednictwem mojej osoby :evil: :wink:

 

Ech... no nic, jakoś sobie poradzę. Faceci... :lol: :lol:

 

Ugotuję jakiś borgacz albo jakieś mieso sztukowane z piekarnika, 2-3 sałatki, może barszczyk czerwony z jakąś wkładką, szynkę chrzanową babuni, jajeczka faszerowane różnymi farszami, przegryzki na jeden kęs, jakąś rybkę w galarecie, pomidorki z mozarellą, tartę na ostro itp.

 

Takie rzeczy zawsze "schodzą". Są proste, nieskomplikowane i trafiają w gusta wiekszosci osób. I do czystej pasują :lol:

 

O i podobały mi się pomidory faszerowane depesi jak dobrze pamietam :roll:

Byłam ciekawa co Wy podawaliscie dlatego zapytałam. Nawet o przepisy nie prosiłam a jedynie podpowiedź co :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawet o przepisy nie prosiłam a jedynie podpowiedź co :roll:

To ja podpowiem ;) DO barszczyku paszteciki - albo można zrobić wcześniej, albo kupić gotowe w sprawdzonym sklepie. No i kłopotu przy podawaniu nie ma, nie trzeba ślęczeć pół wieczoru w kuchni. Na ciepło bigosik - do wódeczki jak znalazł , a odgrzewany najsmaczniejszy ;) Czasem podaję też faszerowane zapiekane pieczarki lub papryki. Nieśmiertelne udka z kurczaka, choć osobicie wolę podudzia, bo mniejsze i łatwiej się je.

NA zimno jajka, tylko zmieniam sosy (tatarski, chrzanowy, paprykowo-marchewkowy). Z lekkich przekąsek "na raz" polecam koreczki w zestawieniu: kawałeczek melona+szyneczka+żółty ser. U mnie zawsze schodzi to bardzo szybko. O sałatkach, śledzikach, różnych ogóreczkach i grzybkach też warto pamiętać.

Aaaaa jeszcze mi się przypomniało. Na ostatniej imprezie furrorę zrobił smalec ze skwarkami z ciemnym chlebem i ogórkiem kiszonym.... Zniknęło zo stołu w tempie ekspresowym.... :oops:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ja i ty
mayland no widzisz i sprostał przepisowi.Podasz taką przystawkę i goście wymiękną.Opis wizualny składników też niczego sobie. :wink:

 

 

...odswiezaylem sie troche, wlosy wysluszylem to i moge nastepna fkeic.

 

http://img89.imageshack.us/img89/1209/przystawki2sw6.jpg

 

....rowniez stara i sprawdzona.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ja i ty

Piatek, nie jemy miesa. :p

 

Rowniez stary przepis, ktory znajduje sie w orginalnym watku kulinarnym(nie pamietam na ktorej stronie).Lecz trocze inaczej.

 

Czyli piersi kurczaka ciete w paseczki , marynowane w maslance z ziolami(czosnek, rosmaryn, majeranek, szalwia, tyminek, pieprz kajenski) i smazone. :p

 

http://img230.imageshack.us/img230/9126/kurczakaj9.jpg

 

Odpoczywaja sobie tak od wczoraj. :D

 

ps. oczywiscie beda obtaczane w mace przed smazeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobre są piersi moczone wlasnie w maslance lub jogurcie. Są wtedy takie bardzo delikatne. Smaczne są rownież obtoczone potem w jajku i pokruszonych krakersach :wink:

 

Co do owoców morza to.... ja mam POŚ i nie bedę ryzykować jej zapchania przez moich gości. :wink: O ile ja uwielbiam takie jedzenie to prawda jest taka, że nie lubią :lol: Ale sama chętnie zjem :wink: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast klasycznych pasztecików proponuję ptysie faszerowane pasztecikowym farszem :wink: Dużo mniej roboty, efekt superelegancki, łatwo się je (można wziąć w łapę - nie są tłuste) - a przygotować też można wcześniej i odgrzać :wink: Poza tym można je nadziać każdym innym dowolnym farszem na ciepło i na zimno :lol:

Trzeba tylko ptysie zrobić mniejsze niż normalne - wielkości niedużej mandarynki. Jak się ma zaprzyjaźnioną cukiernię, to ptysie można zamówić :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ja i ty

Caly "kolek" jest w tym aby wszystkiego bylo pod dostatkiem:owoce morza, biale miesa i czerwone , drob,ryby , przystawki, salatki(owoce,warzywa),sery.No oczywiscie kilka rodzajow dobrego alkoholu.

Na koncu cos slodkiego w kilku wydaniach.U mnie zawsze schodzi pierwsze marchewkowe podawane z Rosa Regale.Jeden z najlepszych na swiecie deserowych bombelkowcow, widzialem w Polsce ponizej 100 pln za butelke, wiec jak widac tanio i smacznie. :p

 

http://img266.imageshack.us/img266/1493/ciastoer0.jpg

 

 

a-ha, chleb i tu mamy nastepne pole do popisu. :p 8) :p Ja serwuje zawsze dwanascie klasykow. :p Oczywiscie mozna to dobrac pod kazda serwowana rzecz. :p

 

http://img136.imageshack.us/img136/2436/chlebzx8.jpg

 

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troche tez postrasze. :wink:

strasz, strasz .........

 

żeby nie było za słodko, to zapodam coś pieprznego ;)

 

HOT TODDY – DRINK MLECZNO-SŁODOWY

Składniki

1,3 l mleka

4 łyżki słodu w proszku

3 łyżki cukru

3, 4 albo 6 szotów whisky

2 laski wanilii, przecięte, ziarenka wyjęte

1 chilli, drobno pokrojone*

 

Wspaniały relaksujący drink... cudowny po całym dniu ciężkiej pracy.

 

Przygotowanie

Podgrzać mleko i wmieszać do niego słód. Dodać cukier do smaku, whisky, ziarenka i laskę wanilii. Zamieszać. Ubijaczem do mleka można lekko ubić.

 

*Wersja dla odważnych – dodać chilli. Najlepiej jeszcze w czasie gotowania lub zaraz po. Wtedy można zrezygnować z wanilii.

 

 

:p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...