Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość ja i ty
http://img266.imageshack.us/img266/1493/ciastoer0.jpg

ile za kg płaciłeś??? :lol:

...najtansza jest marchew , wstyd lexusem po nia jezdzic. 8)

Z maka jest ten sam problem. :p 8)

Przepraszam nie wiedzialem , ze potrzebujesz zdjec jak te skladniki wioze. :p hehe

......mam z recznego mieszalnika :D

http://img165.imageshack.us/img165/1806/zzzzzzic7.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/6489/zzzzznj4.jpg

http://img403.imageshack.us/img403/4272/zzzzjm8.jpg

Jest to odmiana luxusowa, ciasto trzeba po wymieszaniu na frontowym siedzeniu lexusa troche potrzymac. hehe :p

jak dla mnie wciąż za mało gażetów... :wink:

w kuchni przecież są koniecznie potrzebne... 8) bardziej niż w sypialni... :wink: 8) :lol:

moim ulubionymi są

drewniana wyciskarka do cytrusów - uwielbiam z niej korzystać - wciskac się w miąższ i przekręcać z całej siły - pryska wokół i sok ścieka po rękach wydając przy tym interesujące mlaski...

moździeż do ucierania przypraw - zwykły kamienny - ale ucierane przyprawy pachną w nim pięknie zwłaszcza podpieczone wczesniej na suchej patelni...

nóż do ziół - taki co się kołysze na boki...

robot kuchenny - taki samodzielny, silny, niezawodny... :wink:

hmmm...coś jeszcze? :roll: no całe mnóstwo dupereli i rytuałów... :roll:

Gość ja i ty
.... tluczek taki dla "tluka", czyli osoby ktora lubi go uzywac. :p

ja tam wolę pieścią...i koniecznie pod folią... :lol:

...nie do przecenienia jest też dobry wałek...w sam raz dla...(...)czyli osoby która lubi go używać :wink:

ps ja i ty - rozchmurz się 8) - dobry gadżet nie jest zły 8)

aha - i gdzie ta wołowinka? wino wypite - dania brak? 8)

... "no folia" :p , walek jak najbardziej i zawsze z usmiechem na twarzy. :p

Moze dam rade fkleic to co zaczne :D teraz :D

http://img131.imageshack.us/img131/7816/zxam5.jpg

..jesli nie, to po powrocie.Porcja jest mala bo tylko dla mnie, stara i mala juz sie opalaja. Wylatuje o 14 wiec czasu jest malo, ale obiecuje ze jesli czasu zabraknie to i tak dokoncze. :D Juz sie ciesze , ze bede mogl nozie na nowo opalic.:p

ps. wczesniejsza wolowina i wino juz dawno jest poza moim organizmem. 8)

8) 8) 8)

ciasto marchewkowe - pycha :lol: - z tym że dodałam (nie mogłam się oprzec :wink: ) - skórkę pomarańczową - i odrobinę likieru pomarańczowego.

Ponieważ wyszło mi duzo ciasta - zrobiłam z niego też pare mufinek - i były chyba jeszcze lepsze niż samo ciasto - dobrze wypieczone i chrupiące... 8) :lol: cream cheese coś tam :roll: sobie odpusciłam - częśc posypałam po prostu cukrem pudrem - część podawałam z bitą śmietaną...porcje ozdabiałam gorącą gorzką czekoladą z chili - tylko parę kropli - ale potrzebowałam czegos dla podkęcenia smaczku... jami jami 8) :lol:

Ja tam chcialabym uzyskac przepis ( domowy ) na babke ziemniaczana, ale bez udzialu miesa - i na przyklad czy mozna by bylo przelamac smak ziemniakow np serem, tradycyjnym bialym, a moze ricotta ...a wtedy jakie ziola do tego ?

Znalazłam przepis bezmięsny (ale tez bez sera). Podany zestaw przypraw może być ciekawy. Myślę że można poeksperymentować i np. do ciasta dodać pokruszone kawałki fety albo serka koziego - tak żeby tylko od czasu do czasu znajdować zaskakująco ostry (w opozycji do ziemniaczanej masy) kąsek:

aha - najlepsza babka jak szczupła :wink: - 5-6 cm. 8)

Składniki : 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, imbir, sól. Wykonanie : Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na tarce(wiadomo) . Dodać oliwę, imbir,gałkę, rozmaryn sól i startą cebulą (no oczywiste 8) ). Blachę wysmarować oliwą i posypać tartą bułką. Włożyć masę ziemniaczaną, wierzch wyrównać i posmarować lekko oliwą. Piec około 1 godziny. (żeby baba była bardziej puszyszta można dodać 2-3 ziemniaki ugotowane ( i utluczone). :wink:

Dziś zrobimy kartoflaka

żeby lump się uradował

jak spróbuje se ziemniaka

jak tą babę konsumował

Przepis prosty jest nie lada

trzeba tylko w nim skupienia

bo tak robić go wypada

no i brać sie do jedzenia.

W tym przepisie nie ma sera

jak to joan tutaj robi

bo to proste jak cholera

tak jak ruskie są pierogi

Przekładana babka ziemniaczano/buraczana-kartoflak

składniki:

- 1 kg młodych ziemniaków

- 3 duże cebule

- 3 buraki parzone-(mogą być gotowane)

- sól ,pieprz,gałka muszkatołowa

- szklanka rosołu

czynności:

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tartce.Buraczki zetrzeć na tej samej tartce. Cebulę pokroić w kostkę.Ziemniaki wycisnąć do jakiegoś naczynia i po odstaniu tej wody sam krochmal dodać do ziemniaków.Sparzyć gorącym rosołem.Usmażyć cebulkę razem z buraczkami.Na wysmarowaną oliwą blachę i oprószoną bułką tartą wkładać warstwami:

-ziemniaki i buraczki z cebulką.

Nagrzać piekarnik do 150 st C.Piec 1h.Do tego tradycyjna surówka z kiszonej kapusty z pekińską.Prawda ,że proste?

smacznego.

Dzieki. Ilez mozna jesc ryby , tfu. Wlasnie o to chodzi zeby ta babke jakos urozmaicic - kawalki feta to moze byc to. Buraki zrobily ostatnio straszna kariere - odkryli na Mhtnnie, ze sa nieslychanie zdrowe ( troche im to zajelo). Ktos moze zna przepis na salatke buraczana ale z kiszonym ogorkiem ? Moge sie zrewanzowac takim przepisem - ale nie jest tani o tej porze - 6,7 baklazanow kroje wzdluz w plastry grubosci palca, nasalam zeby stracily goryczke choc niektorzy mowia ze to niepotrzebne, z 6, 7 kabaczkow albo cukinie rowniez kroje w zdluz i wrzucam na chwile do wrzatku. Jak baklazany 'sie spoca" oplukuje je . Blaszke smaruje oliwa ( jak ktos lubi moze wylozyc plastrami boczku wedzonego). Ukladam warstwami plastry baklazanow na to plastry kabaczka lub cukinii, na to ser ricotta lub typu ricotta wymieszany ze starta mozzarela i moze byc jeszcze albo z podsmazonym lekko szpinakiem z czosnkiem albo cebula, albo same sery, na to pomidory ( moga byc z puszki- troche , nie za duzo -na to znow baklazany, znow plastry kabaczka lub cukinii - na to sporo pomidoro ( znow moga byc z puszki), na to starta mozzarela ( duzo). I zapiekam az mozzarela sie rozpusci. Jesli chodzi o przyprawy to sporo swiezo zmielonego pieprzu do ricotty, na warstwe pomidorow swieza bazylia.

Dzieki. Ilez mozna jesc ryby , tfu. Wlasnie o to chodzi zeby ta babke jakos urozmaicic - kawalki feta to moze byc to. Buraki zrobily ostatnio straszna kariere - odkryli na Mhtnnie, ze sa nieslychanie zdrowe ( troche im to zajelo). Ktos moze zna przepis na salatke buraczana ale z kiszonym ogorkiem ? Moge sie zrewanzowac takim przepisem - ale nie jest tani o tej porze - 6,7 baklazanow kroje wzdluz w plastry grubosci palca, nasalam zeby stracily goryczke choc niektorzy mowia ze to niepotrzebne, z 6, 7 kabaczkow albo cukinie rowniez kroje w zdluz i wrzucam na chwile do wrzatku. Jak baklazany 'sie spoca" oplukuje je . Blaszke smaruje oliwa ( jak ktos lubi moze wylozyc plastrami boczku wedzonego). Ukladam warstwami plastry baklazanow na to plastry kabaczka lub cukinii, na to ser ricotta lub typu ricotta wymieszany ze starta mozzarela i moze byc jeszcze albo z podsmazonym lekko szpinakiem z czosnkiem albo cebula, albo same sery, na to pomidory ( moga byc z puszki- troche , nie za duzo -na to znow baklazany, znow plastry kabaczka lub cukinii - na to sporo pomidoro ( znow moga byc z puszki), na to starta mozzarela ( duzo). I zapiekam az mozzarela sie rozpusci. Jesli chodzi o przyprawy to sporo swiezo zmielonego pieprzu do ricotty, na warstwe pomidorow swieza bazylia.

Bożesz :o jak bym zjadła cóś takiego, a nie jak u mnie w domu ciągle mięcho i mięcho - taki mąż drapieżnik mi się trafił, co bez mięsa nie przeżyje.

Podluz mu na sam spod plastry boczku wedzonego - bedzie dobrze. :D :D Tearz potrzebne sa mi dwie rzeczy - dobry przepis na salatke z burakow i jakis ostrzejszy sos do gloabkow z peczakiem i grzybami - moglyby byc grzybowo-alkoholowy. To znaczy grzybowy z dodatkiem alkoholu, nie wiem czy sherry sie nadaje ? A jak nie shery to co ? NS - sos grzybowy namietnie niezbedny jest.

Ktos moze zna przepis na salatke buraczana ale z kiszonym ogorkiem ?

Bardzo prosze, mowisz, masz :D :

4 ziemniaki (takie srednie) i 2 buraki ugotowac,

pokroic w kostke,

dodac 2 jablka i 2 ogorki kiszone pokrojone w kostke,

posiekana natke pietruszki i koperek.

Jogurt naturalny wymieszac z majonezem i wymieszac z cala salatka.

Smacznego :)