izat 20.02.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 http://img266.imageshack.us/img266/1493/ciastoer0.jpg ile za kg płaciłeś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 http://img266.imageshack.us/img266/1493/ciastoer0.jpg ile za kg płaciłeś??? Za kg czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ja i ty 20.02.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 http://img266.imageshack.us/img266/1493/ciastoer0.jpg ile za kg płaciłeś??? ...najtansza jest marchew , wstyd lexusem po nia jezdzic. Z maka jest ten sam problem. Przepraszam nie wiedzialem , ze potrzebujesz zdjec jak te skladniki wioze. hehe ......mam z recznego mieszalnika http://img165.imageshack.us/img165/1806/zzzzzzic7.jpg http://img403.imageshack.us/img403/6489/zzzzznj4.jpg http://img403.imageshack.us/img403/4272/zzzzjm8.jpg Jest to odmiana luxusowa, ciasto trzeba po wymieszaniu na frontowym siedzeniu lexusa troche potrzymac. hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 20.02.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 jak dla mnie wciąż za mało gażetów... w kuchni przecież są koniecznie potrzebne... bardziej niż w sypialni... moim ulubionymi są drewniana wyciskarka do cytrusów - uwielbiam z niej korzystać - wciskac się w miąższ i przekręcać z całej siły - pryska wokół i sok ścieka po rękach wydając przy tym interesujące mlaski... moździeż do ucierania przypraw - zwykły kamienny - ale ucierane przyprawy pachną w nim pięknie zwłaszcza podpieczone wczesniej na suchej patelni... nóż do ziół - taki co się kołysze na boki... robot kuchenny - taki samodzielny, silny, niezawodny... hmmm...coś jeszcze? no całe mnóstwo dupereli i rytuałów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ja i ty 20.02.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2008 .... tluczek taki dla "tluka", czyli osoby ktora lubi go uzywac. ja tam wolę pieścią...i koniecznie pod folią... ...nie do przecenienia jest też dobry wałek...w sam raz dla...(...)czyli osoby która lubi go używać ps ja i ty - rozchmurz się - dobry gadżet nie jest zły aha - i gdzie ta wołowinka? wino wypite - dania brak? ... "no folia" , walek jak najbardziej i zawsze z usmiechem na twarzy. Moze dam rade fkleic to co zaczne teraz http://img131.imageshack.us/img131/7816/zxam5.jpg ..jesli nie, to po powrocie.Porcja jest mala bo tylko dla mnie, stara i mala juz sie opalaja. Wylatuje o 14 wiec czasu jest malo, ale obiecuje ze jesli czasu zabraknie to i tak dokoncze. Juz sie ciesze , ze bede mogl nozie na nowo opalic. ps. wczesniejsza wolowina i wino juz dawno jest poza moim organizmem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 21.02.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 ciasto marchewkowe - pycha - z tym że dodałam (nie mogłam się oprzec ) - skórkę pomarańczową - i odrobinę likieru pomarańczowego. Ponieważ wyszło mi duzo ciasta - zrobiłam z niego też pare mufinek - i były chyba jeszcze lepsze niż samo ciasto - dobrze wypieczone i chrupiące... cream cheese coś tam sobie odpusciłam - częśc posypałam po prostu cukrem pudrem - część podawałam z bitą śmietaną...porcje ozdabiałam gorącą gorzką czekoladą z chili - tylko parę kropli - ale potrzebowałam czegos dla podkęcenia smaczku... jami jami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 21.02.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2008 Ja tam chcialabym uzyskac przepis ( domowy ) na babke ziemniaczana, ale bez udzialu miesa - i na przyklad czy mozna by bylo przelamac smak ziemniakow np serem, tradycyjnym bialym, a moze ricotta ...a wtedy jakie ziola do tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 22.02.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Ja tam chcialabym uzyskac przepis ( domowy ) na babke ziemniaczana, ale bez udzialu miesa - i na przyklad czy mozna by bylo przelamac smak ziemniakow np serem, tradycyjnym bialym, a moze ricotta ...a wtedy jakie ziola do tego ? Znalazłam przepis bezmięsny (ale tez bez sera). Podany zestaw przypraw może być ciekawy. Myślę że można poeksperymentować i np. do ciasta dodać pokruszone kawałki fety albo serka koziego - tak żeby tylko od czasu do czasu znajdować zaskakująco ostry (w opozycji do ziemniaczanej masy) kąsek: aha - najlepsza babka jak szczupła - 5-6 cm. Składniki : 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, gałka muszkatołowa, rozmaryn, imbir, sól. Wykonanie : Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na tarce(wiadomo) . Dodać oliwę, imbir,gałkę, rozmaryn sól i startą cebulą (no oczywiste ). Blachę wysmarować oliwą i posypać tartą bułką. Włożyć masę ziemniaczaną, wierzch wyrównać i posmarować lekko oliwą. Piec około 1 godziny. (żeby baba była bardziej puszyszta można dodać 2-3 ziemniaki ugotowane ( i utluczone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.02.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dziś zrobimy kartoflakażeby lump się uradowałjak spróbuje se ziemniakajak tą babę konsumował Przepis prosty jest nie ladatrzeba tylko w nim skupieniabo tak robić go wypadano i brać sie do jedzenia. W tym przepisie nie ma serajak to joan tutaj robi bo to proste jak choleratak jak ruskie są pierogi Przekładana babka ziemniaczano/buraczana-kartoflak składniki:- 1 kg młodych ziemniaków- 3 duże cebule- 3 buraki parzone-(mogą być gotowane)- sól ,pieprz,gałka muszkatołowa- szklanka rosołu czynności:Ziemniaki zetrzeć na drobnej tartce.Buraczki zetrzeć na tej samej tartce. Cebulę pokroić w kostkę.Ziemniaki wycisnąć do jakiegoś naczynia i po odstaniu tej wody sam krochmal dodać do ziemniaków.Sparzyć gorącym rosołem.Usmażyć cebulkę razem z buraczkami.Na wysmarowaną oliwą blachę i oprószoną bułką tartą wkładać warstwami:-ziemniaki i buraczki z cebulką.Nagrzać piekarnik do 150 st C.Piec 1h.Do tego tradycyjna surówka z kiszonej kapusty z pekińską.Prawda ,że proste? smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 22.02.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dzieki. Ilez mozna jesc ryby , tfu. Wlasnie o to chodzi zeby ta babke jakos urozmaicic - kawalki feta to moze byc to. Buraki zrobily ostatnio straszna kariere - odkryli na Mhtnnie, ze sa nieslychanie zdrowe ( troche im to zajelo). Ktos moze zna przepis na salatke buraczana ale z kiszonym ogorkiem ? Moge sie zrewanzowac takim przepisem - ale nie jest tani o tej porze - 6,7 baklazanow kroje wzdluz w plastry grubosci palca, nasalam zeby stracily goryczke choc niektorzy mowia ze to niepotrzebne, z 6, 7 kabaczkow albo cukinie rowniez kroje w zdluz i wrzucam na chwile do wrzatku. Jak baklazany 'sie spoca" oplukuje je . Blaszke smaruje oliwa ( jak ktos lubi moze wylozyc plastrami boczku wedzonego). Ukladam warstwami plastry baklazanow na to plastry kabaczka lub cukinii, na to ser ricotta lub typu ricotta wymieszany ze starta mozzarela i moze byc jeszcze albo z podsmazonym lekko szpinakiem z czosnkiem albo cebula, albo same sery, na to pomidory ( moga byc z puszki- troche , nie za duzo -na to znow baklazany, znow plastry kabaczka lub cukinii - na to sporo pomidoro ( znow moga byc z puszki), na to starta mozzarela ( duzo). I zapiekam az mozzarela sie rozpusci. Jesli chodzi o przyprawy to sporo swiezo zmielonego pieprzu do ricotty, na warstwe pomidorow swieza bazylia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 22.02.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dzieki. Ilez mozna jesc ryby , tfu. Wlasnie o to chodzi zeby ta babke jakos urozmaicic - kawalki feta to moze byc to. Buraki zrobily ostatnio straszna kariere - odkryli na Mhtnnie, ze sa nieslychanie zdrowe ( troche im to zajelo). Ktos moze zna przepis na salatke buraczana ale z kiszonym ogorkiem ? Moge sie zrewanzowac takim przepisem - ale nie jest tani o tej porze - 6,7 baklazanow kroje wzdluz w plastry grubosci palca, nasalam zeby stracily goryczke choc niektorzy mowia ze to niepotrzebne, z 6, 7 kabaczkow albo cukinie rowniez kroje w zdluz i wrzucam na chwile do wrzatku. Jak baklazany 'sie spoca" oplukuje je . Blaszke smaruje oliwa ( jak ktos lubi moze wylozyc plastrami boczku wedzonego). Ukladam warstwami plastry baklazanow na to plastry kabaczka lub cukinii, na to ser ricotta lub typu ricotta wymieszany ze starta mozzarela i moze byc jeszcze albo z podsmazonym lekko szpinakiem z czosnkiem albo cebula, albo same sery, na to pomidory ( moga byc z puszki- troche , nie za duzo -na to znow baklazany, znow plastry kabaczka lub cukinii - na to sporo pomidoro ( znow moga byc z puszki), na to starta mozzarela ( duzo). I zapiekam az mozzarela sie rozpusci. Jesli chodzi o przyprawy to sporo swiezo zmielonego pieprzu do ricotty, na warstwe pomidorow swieza bazylia. Bożesz jak bym zjadła cóś takiego, a nie jak u mnie w domu ciągle mięcho i mięcho - taki mąż drapieżnik mi się trafił, co bez mięsa nie przeżyje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 22.02.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Podluz mu na sam spod plastry boczku wedzonego - bedzie dobrze. Tearz potrzebne sa mi dwie rzeczy - dobry przepis na salatke z burakow i jakis ostrzejszy sos do gloabkow z peczakiem i grzybami - moglyby byc grzybowo-alkoholowy. To znaczy grzybowy z dodatkiem alkoholu, nie wiem czy sherry sie nadaje ? A jak nie shery to co ? NS - sos grzybowy namietnie niezbedny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 23.02.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Ktos moze zna przepis na salatke buraczana ale z kiszonym ogorkiem ? Bardzo prosze, mowisz, masz : 4 ziemniaki (takie srednie) i 2 buraki ugotowac, pokroic w kostke, dodac 2 jablka i 2 ogorki kiszone pokrojone w kostke, posiekana natke pietruszki i koperek. Jogurt naturalny wymieszac z majonezem i wymieszac z cala salatka. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 23.02.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 A ja dzis na obiad mialam taki barszcz wiejski, zabielany smietana. Bardzo lubie takie swojskie polskie jedzonko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 23.02.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 a ja babkę ziemniaczaną na kolację ze śmietanką była pyyyyszna, bo z boczusiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 23.02.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Nam szczuplakom wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 23.02.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Nam szczuplakom wolno. niooooo fajnie tak móc się objadać pysznościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.02.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Drogie Panie....izat,Zeljka wszyscy widzą ,że objadacie się pysznościami i bardzo lubicie takie swojskie polskie jedzonko.......ale w kulinariach trzeba też pokazać przepis na to wasze gotowanie.... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 24.02.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Trzeba, trzeba a nawet nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.02.2008 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Trzeba, trzeba a nawet nie trzeba. Nie ma już ducha . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.