Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 2 weeks później...

Zapiekanka mięsno-brokułowa

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego

2 fixy do spaghetti bolognese

1 brokuł

1 spora kostka zółtego sera

chleb tostowy

masło, czosnek, przyprawy

 

Mięso mielone podsmażyć, rozdrobnić, dodać fixy wg przepisu z opakowania (może być 1 fix, ja robię z 2 i smażą trochę dłużej, żeby było gęste). Różyczki brokuła obgotować 5 minut w osolonej wodzie.

Spód i boki naczynia żaroodpornego wyłożyć żółtym serem, na to wylać mięso. NA górze ułożyć ciasno brokuły, przykryć żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok. pół godziny w 180 stopniach.

Podawać z grzankami z masłem czosnkowym.

Danie jest syte, można się najeść niewielką ilością.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka mięsno-brokułowa

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego

2 fixy do spaghetti bolognese

1 brokuł

1 spora kostka zółtego sera

chleb tostowy

masło, czosnek, przyprawy

 

Mięso mielone podsmażyć, rozdrobnić, dodać fixy wg przepisu z opakowania (może być 1 fix, ja robię z 2 i smażą trochę dłużej, żeby było gęste). Różyczki brokuła obgotować 5 minut w osolonej wodzie.

Spód i boki naczynia żaroodpornego wyłożyć żółtym serem, na to wylać mięso. NA górze ułożyć ciasno brokuły, przykryć żółtym serem. Zapiekać w piekarniku ok. pół godziny w 180 stopniach.

Podawać z grzankami z masłem czosnkowym.

Danie jest syte, można się najeść niewielką ilością.

 

przepis zajefajny z tą małą różnicą ,że zamiast brokuła można to robić z kalafiorem namoczonym w słodkim winie.

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ludzie nic nie gotujecie czy wątek zamknęli????????

:lol:

ja ostatnio mam czas tylko na odgrzewanie mrożonek (które kiedys jednak sama przyrządziłam... 8) ale zapasy sie kończą :roll: w zamrażarce jeden wielki wir...Niebezpieczny Styksu wir... :) )

 

święta wkrótce - może jednak znajdą się tu przepisy na jakieś... Qchenne pyszności... :wink: jami jami... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wędzone piersi z kurczaka

 

-marynata staropolska(opcja) może być ta z torebki

-3 szt. podwójne piersi z kurczaka

-siatka wędliniarska

 

marynować 24h,włożyć do siatki i uwędzić na zimno(opcja)

 

opcja za nie manie wędzarni

-marynata j/w

-3 szt. j/w

-siatka j/w

-boczek wędzony plastry(ilość dowolna)

-szczypior

-kapusta pekińska

 

marynować j/w,zawijać pojedynczą pierś w następującej kolejności:

-pierś,boczek,szczypior,kapusta.Zapiec.

opcja trzy w galarecie

zalać wszystko galaretą,podawać na zimno(opcja)

 

smacznego :D :wink: :wink: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cygaro

 

-liście winogron

-ryż(dowolny)

-trochę kozinego karcusiu(opcja)

-przyprawy(dowolne)

 

ukisić jak ogórki kiszone.Podawać na zimno bez niczego jako przystawkę.No może do wódeczki na zimno

 

:D :D :wink:

smacznego

 

otrujesz ludzi. :p

 

ps. odpowiedni smak w podawanych dolmades, otrzymuje sie przez dodanie odpowiedniej ilosci cytryny. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cygaro

 

-liście winogron

-ryż(dowolny)

-trochę kozinego karcusiu(opcja)

-przyprawy(dowolne)

 

ukisić jak ogórki kiszone.Podawać na zimno bez niczego jako przystawkę.No może do wódeczki na zimno

 

:D :D :wink:

smacznego

 

otrujesz ludzi. :p

 

ps. odpowiedni smak w podawanych dolmades, otrzymuje sie przez dodanie odpowiedniej ilosci cytryny. :D

nie gadaj tylko gotuj 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cygaro

 

-liście winogron

-ryż(dowolny)

-trochę kozinego karcusiu(opcja)

-przyprawy(dowolne)

 

ukisić jak ogórki kiszone.Podawać na zimno bez niczego jako przystawkę.No może do wódeczki na zimno

 

:D :D :wink:

smacznego

 

otrujesz ludzi. :p

 

ps. odpowiedni smak w podawanych dolmades, otrzymuje sie przez dodanie odpowiedniej ilosci cytryny. :D

nie gadaj tylko gotuj 8)

 

wiesz co, moze je zrobie. :p

 

ps.tylko bez kiszenia, bo tak na oko, to 40 gram ryzu zwiera z 30g carbsow.Ogorki to maja prawie zero. :DWiec szkoda odb..... 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cygaro

 

-liście winogron

-ryż(dowolny)

-trochę kozinego karcusiu(opcja)

-przyprawy(dowolne)

 

ukisić jak ogórki kiszone.Podawać na zimno bez niczego jako przystawkę.No może do wódeczki na zimno

 

:D :D :wink:

smacznego

 

otrujesz ludzi. :p

 

ps. odpowiedni smak w podawanych dolmades, otrzymuje sie przez dodanie odpowiedniej ilosci cytryny. :D

 

 

i o to chodzi o to chodzi. gołąbki-greckie-dolmades-....to gołąbki

:p :wink: :wink:

rozwiniecie tej mojej trucizny polega na tym ,że farsz cygara musi być produktem gotowym do spożycia.Czyli ryż ugotować i wymieszać z mięsem i przyprawami.

Różnica między cygarem a dolmades jest taka ,że z ukiszonego cygaro jesz tylko środek.Liście nadają tylko specyficznego aromatu. Nadmienię ,że liście musisz sparzyć przed ich zawijaniem.W dolmades-gołąbkach duszonych w wodzie z cytryną je się także liście winnej latorośli. Filozofując kulinarnie powiedziałbym ,że podobnie mają się ostrygi.Jesz środek a muszlę odkładasz na np. półkę :wink: :wink: :wink: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cygaro

 

-liście winogron

-ryż(dowolny)

-trochę kozinego karcusiu(opcja)

-przyprawy(dowolne)

 

ukisić jak ogórki kiszone.Podawać na zimno bez niczego jako przystawkę.No może do wódeczki na zimno

 

:D :D :wink:

smacznego

 

otrujesz ludzi. :p

 

ps. odpowiedni smak w podawanych dolmades, otrzymuje sie przez dodanie odpowiedniej ilosci cytryny. :D

nie gadaj tylko gotuj 8)

 

Tylko co tu tak konkretnie gotować, jak tu o podgrzewaniu nic ni ma :o

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cygaro

 

-liście winogron

-ryż(dowolny)

-trochę kozinego karcusiu(opcja)

-przyprawy(dowolne)

 

ukisić jak ogórki kiszone.Podawać na zimno bez niczego jako przystawkę.No może do wódeczki na zimno

 

:D :D :wink:

smacznego

 

otrujesz ludzi. :p

 

ps. odpowiedni smak w podawanych dolmades, otrzymuje sie przez dodanie odpowiedniej ilosci cytryny. :D

nie gadaj tylko gotuj 8)

 

Tylko co tu tak konkretnie gotować, jak tu o podgrzewaniu nic ni ma :o

 

bardzo trafnie dobrana kulinarna uwaga. :wink: :wink: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cygaro

 

-liście winogron

-ryż(dowolny)

-trochę kozinego karcusiu(opcja)

-przyprawy(dowolne)

 

ukisić jak ogórki kiszone.Podawać na zimno bez niczego jako przystawkę.No może do wódeczki na zimno

 

:D :D :wink:

smacznego

 

otrujesz ludzi. :p

 

ps. odpowiedni smak w podawanych dolmades, otrzymuje sie przez dodanie odpowiedniej ilosci cytryny. :D

nie gadaj tylko gotuj 8)

 

Tylko co tu tak konkretnie gotować, jak tu o podgrzewaniu nic ni ma :o

nieważne co i nieważne jak, fotki miały być, miłe dla oka, przyjemnie i... przyjemnie :lol: - i tego się będę trzymac. I prosze mi tu żadnych carbsów nie liczyć, tylko pleasure... 8) Sssoczyście i sssmacznie. 8)

No. Tak ma byc tej wiosny. 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...