niktspecjalny 18.09.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 usuniety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 18.09.2007 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usmiechniety troll 18.09.2007 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Kroi w plastry a potem w paseczki. wzdłużnie czy poprzecznie? małe pytanie? czym ten strogonow różni sie od gulaszu? Co za prostackie pytanie. :P8) Czytaj ze zrozumieniem .Nie prostackie tylko retoryczne. .....wadowicka kremowka jest ok , tylko ta smietana na wasach. PS. na deser oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.09.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 usuniety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 19.09.2007 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Dodałbym ,że na wąsach i na diastemie raczej.To tak dla przypomnienia. fuj, niedobrze mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
usmiechniety troll 19.09.2007 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Dodałbym ,że na wąsach i na diastemie raczej.To tak dla przypomnienia. fuj, niedobrze mi To omijaj Nsika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2007 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 usunięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 20.09.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Ns - nie godej tylko zapodaj jakiś przepis na pieczeń - taką która można później na zimno jeść...na kanapeczki...z musztardką, pomidorkiem i ogóreczkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 usunięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 20.09.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Może może, tylko żeby zbyt tłusta nie była... Acha - karkówka odpada - sama umiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 20.09.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 No dobrze, to napiszę powoli i dużymi literami. Ewci chodziło o to, że dodaje na koniec do tego strogonowa nieco śmietany-kremówki. Nie ma to nic wspólnego z wadowicką kremówką. Czy Ty go robisz w domu?Sadzę ,że tak bo bardzo trafnie określasz co Ewcia robi z tą "kremówką".Wracając do samego przepisu skoro już dużymi literami wytłumaczyłaś mi co z nią robi Ewcia ,to wskaż proszę moment jej wkładania i miejsce. bardzo proszę Sądzę, że Ewcia, jak już przyrządzi pysznego strogonowa, nakłada go na miseczki i przed podaniem kładzie na wierzch do smaku i do dekoracji łyżkę kremówki Jest też druga możliwość, Ewcia, dodaje tej kremówki prosto do gara, miesza, a następnie serwuje ..... trzeciej możliwości nie znam Twoje podejrzenia, że Ew-ka wkłada do strogonowa wadowicką kremówkę, zanegowałam dużymi literami a kto tu mnie tak czesto wspomina ? Kuleczko- Dobra Kobieto -masz całkowicie rację ....kremówka.... to na śląsku śmietana słodka 30% i wybieram wariant drugi ,czyli śmietana do gara NS -podał przepis swojej mamy ,ktora daje śmietanę 18% ,a ja daję 30 % czyli kremówkę i wot cała różnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 pieczeń ale NS dla joan Ok .Proszę bardzo. składniki: -duże piersi podwójne -1/2 kg mielonej szynki -1/2 kg mielonej wołowiny -1/2 kg surowego mielonego boczuniu -przyprawy zostawiam tobie(ja miele czosnek ,dodaje do niego vegetę i słodka paprykę). -200 ml czerwonego wina. -olej z oliwek -długi surowy ogórek(taki wiesz bardzo długi) -bułka tarta -4 jaja czynności: Połączyć wszystkie mięsa dodać bułkę tartą,4 żółtka,piane z białek,w/w przyprawy.Ogórka sparzyć i razem ze skórka,w całości "ukryć go w mięsie".Wyglądem przypomina trochę klopsa ale wszyscy w domu chórem mówimy ,że to pieczeń.Bez przykrycia podlewam ja oliwa z oliwek i czerwonym winem.Piekę w piekarniku 150 stop, około 1h(na patyczka).10 min przed końcem pieczenia wyjmuje na chwile i obtaczam w suchej cebulce nieco wciskając ja do pieczeni(poprzez wałkowanie).Studze i jem na chlebie ciemnym z pomidorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 20.09.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 kapryśna jestem, ale ta pieczeń nie przejdzie ...przez gardła dzieci młych 1. za tłusta (boczuś) 2. za dużo zielonego (ogórek ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 kapryśna jestem, ale ta pieczeń nie przejdzie ...przez gardła dzieci młych 1. za tłusta (boczuś) 2. za dużo zielonego (ogórek ) łokej. teraz już wiem co ma zapodać. składniki: -1.5 kg cielęciny -2 polędwiczki wieprzowe -żelatyna -i nic więcej czynności: Naciąć cielęcinę(udziec cielęcy bez kości) wzdłuż,,, dwukrotnie.Następnie w nacięcia włożyć polędwiczki.Zrobić marynatę staropolską z dodatkiem musztardy. Zostawić na dwa dni.Po tym okresie wyjąć polędwiczki z nacięć obtaczać w żelatynie i ponownie włożyć w te same miejsca.Ścisnąć szpagatem i piec w rękawie z jedną łyżka oliwy i białego wina 1h w temp.150 stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 20.09.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 dwa dni czekania??? o nie, to nie dla mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.09.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 dwa dni czekania??? o nie, to nie dla mnie.... Kup mięso mielone .Dopraw je po swojemu.Ukryj w nim małe pomidorki cocktailowe (są czerwone ).Żeby środek się nie rozpadał,pomidory wkładaj razem z pianą z białek.Wsadź w rękaw i piecz ile chcesz.Ja piekę tą pieczeń 40 min w temp 150 stop.Ja wystygnie jedz na zimno z kiszonym ogórasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.09.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Zupa dla joan. składniki:-kość od schabu-marchewka-pietruszka-1/4 małej słodkiej kapusty-4 małe kwiaty kalafiora-łyżka groszku z puszki-25 dkg polędwicy wieprzowej-duży ziemniak-1 jajko-1/2 kg mąki-duża cebula-1 mały buraczek ćwikłowy.-1/2 kostki masła-serek topiony(smak dowolny) Czynności: Ugotować wywar na kości bez szumowinowania.Dodać pokrojone w kostkę:marchew,pietruszkę,buraczka ,ziemniaka.Posiekać i dodać do wywaru kalafiora i kapustę.W miedzy-czasie podsmażyć na maśle pokrojona w kostkę polędwice i cebulę.Pod koniec smażenia dodać serek topiony.Z mąki,wody i jajka wyrobić ciasto jak na makaron.Zrobić placki o grubości 1/2cm i kroić w kostkę.Ugotować w oddzielnej osolonej wodzie.Zahartować po ugotowaniu w zimnej.Do miękkich już warzyw dodać polędwice z cebulą i z serkiem.Chwile pogotować a następnie dodać kluseczki.Wyłączyć i wsypać groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 27.09.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 a jak sie ta zupa nazywa? bo ja tak mam że gotuję jak mi się nazwa spodoba... jeśli składniki się dobrze zapowiadają, w miarę czytania rośnie moja ciekawość o kompozycję smakową i sposób podania - wszak Kuchnia jest kwintesencją wyobraźni...[/ taki Filet z łososia bałtyckiego gotowany na parze z duszona cykoria w sosie borowikowym i ziemniakami rosti... Carpaccio z grillowanej polędwicy z dzika z kurkami i sosem malinowym, albo Torcik sledziowy z powidłami cebulowymi... Sałatka ze szpinakiem, złocistymi borowikami i płatkami parmezanu... Cesar z wędzonym łososiem, sałatą, grzankami, parmezanem i sosem aioli...[/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 27.09.2007 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 joan, przecież NS napisał Ci nazwę tej zupy "Dla joan", piękna nazwa prawda?? NS pozdrówka był ten sosik z opieniek?? bo chyba przegapiłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 27.09.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 joan, przecież NS napisał Ci nazwę tej zupy "Dla joan", piękna nazwa prawda?? kurcze, no tak... hmmm - mam swoją...zupę... NS - dzięki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.