Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

....troche cygar kiszonych. :lol:

 

 

http://img233.imageshack.us/img233/926/xxxza8.jpg

http://img394.imageshack.us/img394/415/xxxxgl1.jpg

 

...czesc skladnikow ktora zostala zastapiona bardziej "szanujacymi sie", umiescilem na zdjeciu.Oczywiscie wyjatkiem jest "dip" jogurtowo-ogorkowy. :p Reszta jest jak w orginalnym przepisie. :p

 

.... nastepnym daniem, ktore bede prezentowal bedzie krewetka w sosie z homara. :p Oczywiscie sos calkowicie inny jak francuski "labster a la american" :D , ktory stosuje zawsze do ragu z krewetek.

Styl bardziej orientalny. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co ze świętami? Ja (znowu :-? ) mam całą rodzinę w drugi dzień świąt i kompletnie nie wiem co zrobić... :o

 

była juz kaczka, cielęcina w cytrynach i rozmarynie, polędwica w kolorowym pieprzu... To tyle jesli chodzi o moje sprawdzone dania świąteczne. :-?

 

Może macie inne przepisy na takie okazje? :roll:

 

PS Trochę mnie rozczarowały te cygara...rozmiarem swym...jednak... :wink: 8) :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co ze świętami? Ja (znowu :-? ) mam całą rodzinę w drugi dzień świąt i kompletnie nie wiem co zrobić... :o

 

była juz kaczka, cielęcina w cytrynach i rozmarynie, polędwica w kolorowym pieprzu... To tyle jesli chodzi o moje sprawdzone dania świąteczne. :-?

 

Może macie inne przepisy na takie okazje? :roll:

 

PS Trochę mnie rozczarowały te cygara...rozmiarem swym...jednak... :wink: 8) :lol:

 

Nie wiem czy to takie świąteczne, ale wiem, że pyszne i sprawdziło się na nie jednym rodzinnym obiedzie.

 

Karkówka pieczona

 

Składniki na 5-6 porcji

1 kg karkówki

2 marynaty staropolskie Kamisa

 

Marynaty zrobić tak jak na opakowaniu, czyli wymieszać z 8-9 łyżkami oleju. Mięso osolić. Włożyć do ciasnego naczynia i zalać marynatą (rozprowadzić ją po całym mięsie). Wstawić do lodówki na 12 godzin (można też więcej). Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać tam marynatę, rękaw spiąć, piec 1,5 h w 200 C. Do tego można podać pieczone ziemniaczki i sos czosnkowy (ja kupuje Helmansa).

 

Filet z kurczaka z ananasem i serem

 

Filety zrobić tak jak na schabowe. Obtoczyć w jaku i bułce. Smażyć na oleju po usmażeniu jednej strony przewrócić na drugą i od razu położyć na niej plaster ananasa i plaster (grubszy) sera żółtego i nakryć pokrywką. Ser się rozleje i można podawać. Wadą tego dania jest to że trzeba je zrobić na bieżąco. Raczej nie odgrzewa się tego. Ale robi się bardzo szybko. Ja zazwyczaj wcześniej naszykuje sobie już filety obtoczę je w jajku i bułce, a jak mam je podawać to szybciutko smażę i już.

 

Więcej przepisów zamieszczę wieczorem jak będę w domu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

house - nie drukuj tego :o - lasów szkoda... :cry:

i zielona wolę być , jak oczy młe... 8)

 

a te cygara palcyma ? - małe i śliskie - takie na jeden kęs? śśśślup.... 8)

 

PS No nie bądż taaaaki - podrzuć jakiś efektowny i samczy - tfu tfu - smaczny przepis na mięsko świąteczne... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

house - nie drukuj tego :o - lasów szkoda... :cry:

i zielona wolę być , jak oczy młe... 8)

 

a te cygara palcyma ? - małe i śliskie - takie na jeden kęs? śśśślup.... 8)

 

PS No nie bądż taaaaki - podrzuć jakiś efektowny i samczy - tfu tfu - smaczny przepis na mięsko świąteczne... :lol:

 

...dzisiaj to sama rozpusta. :p Cygara i alkohol. :D

 

http://img253.imageshack.us/img253/3752/xxhk2.jpg

 

ps. przepijaj dym jak pozwalaja. 8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:wink: no tak, a Wy tu jak na pokuszenie w poście..

 

odpłacę się sosem do makaronu :

 

opakowanie szpinaku, małe opakowanie bryndzy, 1/2-1 kostki rosołowej, mały kubek jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki czosnku, pieprz

 

szpinak podgrzać, dodać drobno posiekany/ przeciśnięty prze praskę czosnek i kostkę rosołową (ilość zależnie od upodobania). Gdy kostka się rozpuści, dodać pokrojoną w kostkę bryndzę, mieszać do rozpuszczenia, doprawić pieprzem. Na koniec polecam dodać parę łyżek jogurtu naturalnego. Pycha!

Podawać gorące do makaronu penne czy spaghetti, ostro przyprawionego ryżu, drobiu lub ryby.

 

smacznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8) jak dym to nie Riesling...no ale jak rozpusta - to tylko jej sie poddać... 8) :lol:

 

...z moimi cygarami jakos to przelkniemy :D . :D Natomias, aby bylo troche cygarowo i wieczorowo prysne sie dla znawcow czym z ta wlasnie nutka. 8)

 

http://img441.imageshack.us/img441/5197/70965545qb2.jpg

 

ps.kulturalny pan zawsze dobierze cos odpowiedniego do posilku. :p Owca cala i wilk syty. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:wink: no tak, a Wy tu jak na pokuszenie w poście..

 

odpłacę się sosem do makaronu :

 

opakowanie szpinaku, małe opakowanie bryndzy, 1/2-1 kostki rosołowej, mały kubek jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki czosnku, pieprz

 

szpinak podgrzać, dodać drobno posiekany/ przeciśnięty prze praskę czosnek i kostkę rosołową (ilość zależnie od upodobania). Gdy kostka się rozpuści, dodać pokrojoną w kostkę bryndzę, mieszać do rozpuszczenia, doprawić pieprzem. Na koniec polecam dodać parę łyżek jogurtu naturalnego. Pycha!

Podawać gorące do makaronu penne czy spaghetti, ostro przyprawionego ryżu, drobiu lub ryby.

 

smacznego

 

.....no wreszcie, cos zrobione bez przypraw w torebkach. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8) jak dym to nie Riesling...no ale jak rozpusta - to tylko jej sie poddać... 8) :lol:

 

...z moimi cygarami jakos to przelkniemy :D . :D Natomias, aby bylo troche cygarowo i wieczorowo prysne sie dla znawcow czym z ta wlasnie nutka. 8)

(...)

ps.kulturalny pan zawsze dobierze cos odpowiedniego do posilku. :p Owca cala i wilk syty. :D

wilk nie syty a owca ostrzyżona... 8)

miało być na pokuszenie a nie kulturalnie... 8)

 

crispy te krewetki...alez ty sobie dogadzasz... 8)

moje drugie śniadanie to kawa latte z trzema kosteczkami gorzkiej czekolady... 8) i nieopuszczająca mnie wizja świątecznej klapy... :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość pan heniek

...krewetki byly wyjatkowo crrrrrispy :D a, na gotowanie jest postny szlaban. :p

 

wiec troche postnie i rybnie. :D

 

 

http://img267.imageshack.us/img267/127/xzzyc3.jpg

http://img170.imageshack.us/img170/3120/xzz1if5.jpg

 

 

dorsz w 2 odmianach. :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

jak jestem głodna - to sobie tu wchodze - patrzę sobie na te pyszności :wink: - wyobraźnia rusza z kopyta - ten aromat, smak... 8) jak już się obślinię totalnie...to głód przechodzi... 8) na jakiś czas... 8)

ja ostatnio nie gotuję, więc nic nie wkleję ale też pooglądam chętnie jak inni celebrują to miłe zajęcie... 8) rozkoszują się detalami...niuansami sztuki kulinarnej...jami jami... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszukuję przepisu na chleb zwany TATARCZUCH

 

Udało mi się znaleźć tylko to:

"Chleb tatarczuch od lat wypieka Jadwiga Plesińska z Żarek. Jest robiony z maki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Jeden chleb waży około 7 kg. Jest ciemny i ma słodki smak; przez 7 dni utrzymuje wilgotność "

 

Nie znam proporcji, wiem jedynie, że mąki gryczanej należy użyć max 1/3 w stosunku do mąki pszennej. Wypiek jest po prostu przepyszny :p

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybka pizza (naszedł mnie apetyt, więc chociaż se napiszę :wink: ):

 

3 szklanki mąki, szczypta soli, 3 łyżki oleju, 2,5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3/4 szklanki wody ciepłej - wszystko wyrabiamy na ładne ciasto (ręka trochę boli), w razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i zaczynamy nagrzewać piekarnik - żeby ciasto miało ciepełko :D .

 

W tym czasie robimy sos - przecier pomidorowy, czosnek zioła prowansalskie, oregano, bazylia, troszkę oleju i ewentualnie wody. Przygotowujemy to co na pizzę (ja standardowo szynka, cebula, ser). Smarujemy blachę olejem, rozkładamy ciasto, smarujemy sosem i nakładamy składniki. Wkładamy do nagrzanego na maxa piekarnika na 10-15 min, a potem to już sama rozkosz...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...