haha 16.03.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 ....troche cygar kiszonych. http://img233.imageshack.us/img233/926/xxxza8.jpg http://img394.imageshack.us/img394/415/xxxxgl1.jpg ...czesc skladnikow ktora zostala zastapiona bardziej "szanujacymi sie", umiescilem na zdjeciu.Oczywiscie wyjatkiem jest "dip" jogurtowo-ogorkowy. Reszta jest jak w orginalnym przepisie. .... nastepnym daniem, ktore bede prezentowal bedzie krewetka w sosie z homara. Oczywiscie sos calkowicie inny jak francuski "labster a la american" , ktory stosuje zawsze do ragu z krewetek. Styl bardziej orientalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 17.03.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 A co ze świętami? Ja (znowu ) mam całą rodzinę w drugi dzień świąt i kompletnie nie wiem co zrobić... była juz kaczka, cielęcina w cytrynach i rozmarynie, polędwica w kolorowym pieprzu... To tyle jesli chodzi o moje sprawdzone dania świąteczne. Może macie inne przepisy na takie okazje? PS Trochę mnie rozczarowały te cygara...rozmiarem swym...jednak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia84 17.03.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 A co ze świętami? Ja (znowu ) mam całą rodzinę w drugi dzień świąt i kompletnie nie wiem co zrobić... była juz kaczka, cielęcina w cytrynach i rozmarynie, polędwica w kolorowym pieprzu... To tyle jesli chodzi o moje sprawdzone dania świąteczne. Może macie inne przepisy na takie okazje? PS Trochę mnie rozczarowały te cygara...rozmiarem swym...jednak... Nie wiem czy to takie świąteczne, ale wiem, że pyszne i sprawdziło się na nie jednym rodzinnym obiedzie. Karkówka pieczona Składniki na 5-6 porcji 1 kg karkówki 2 marynaty staropolskie Kamisa Marynaty zrobić tak jak na opakowaniu, czyli wymieszać z 8-9 łyżkami oleju. Mięso osolić. Włożyć do ciasnego naczynia i zalać marynatą (rozprowadzić ją po całym mięsie). Wstawić do lodówki na 12 godzin (można też więcej). Zamarynowane mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać tam marynatę, rękaw spiąć, piec 1,5 h w 200 C. Do tego można podać pieczone ziemniaczki i sos czosnkowy (ja kupuje Helmansa). Filet z kurczaka z ananasem i serem Filety zrobić tak jak na schabowe. Obtoczyć w jaku i bułce. Smażyć na oleju po usmażeniu jednej strony przewrócić na drugą i od razu położyć na niej plaster ananasa i plaster (grubszy) sera żółtego i nakryć pokrywką. Ser się rozleje i można podawać. Wadą tego dania jest to że trzeba je zrobić na bieżąco. Raczej nie odgrzewa się tego. Ale robi się bardzo szybko. Ja zazwyczaj wcześniej naszykuje sobie już filety obtoczę je w jajku i bułce, a jak mam je podawać to szybciutko smażę i już. Więcej przepisów zamieszczę wieczorem jak będę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hahahe 17.03.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Trochę mnie rozczarowały te cygara...rozmiarem swym...jednak... .....zawsze mozna sie najarac, wieksza iloscia malych cygar . http://img167.imageshack.us/img167/3039/zzzzzzzyr5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 17.03.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 house - nie drukuj tego - lasów szkoda... i zielona wolę być , jak oczy młe... a te cygara palcyma ? - małe i śliskie - takie na jeden kęs? śśśślup.... PS No nie bądż taaaaki - podrzuć jakiś efektowny i samczy - tfu tfu - smaczny przepis na mięsko świąteczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hahahe 17.03.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 house - nie drukuj tego - lasów szkoda... i zielona wolę być , jak oczy młe... a te cygara palcyma ? - małe i śliskie - takie na jeden kęs? śśśślup.... PS No nie bądż taaaaki - podrzuć jakiś efektowny i samczy - tfu tfu - smaczny przepis na mięsko świąteczne... ...dzisiaj to sama rozpusta. Cygara i alkohol. http://img253.imageshack.us/img253/3752/xxhk2.jpg ps. przepijaj dym jak pozwalaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 17.03.2008 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 jak dym to nie Riesling...no ale jak rozpusta - to tylko jej sie poddać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 17.03.2008 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 no tak, a Wy tu jak na pokuszenie w poście.. odpłacę się sosem do makaronu : opakowanie szpinaku, małe opakowanie bryndzy, 1/2-1 kostki rosołowej, mały kubek jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki czosnku, pieprz szpinak podgrzać, dodać drobno posiekany/ przeciśnięty prze praskę czosnek i kostkę rosołową (ilość zależnie od upodobania). Gdy kostka się rozpuści, dodać pokrojoną w kostkę bryndzę, mieszać do rozpuszczenia, doprawić pieprzem. Na koniec polecam dodać parę łyżek jogurtu naturalnego. Pycha! Podawać gorące do makaronu penne czy spaghetti, ostro przyprawionego ryżu, drobiu lub ryby. smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super stachu 17.03.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 jak dym to nie Riesling...no ale jak rozpusta - to tylko jej sie poddać... ...z moimi cygarami jakos to przelkniemy . Natomias, aby bylo troche cygarowo i wieczorowo prysne sie dla znawcow czym z ta wlasnie nutka. http://img441.imageshack.us/img441/5197/70965545qb2.jpg ps.kulturalny pan zawsze dobierze cos odpowiedniego do posilku. Owca cala i wilk syty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super stachu 17.03.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 no tak, a Wy tu jak na pokuszenie w poście.. odpłacę się sosem do makaronu : opakowanie szpinaku, małe opakowanie bryndzy, 1/2-1 kostki rosołowej, mały kubek jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki czosnku, pieprz szpinak podgrzać, dodać drobno posiekany/ przeciśnięty prze praskę czosnek i kostkę rosołową (ilość zależnie od upodobania). Gdy kostka się rozpuści, dodać pokrojoną w kostkę bryndzę, mieszać do rozpuszczenia, doprawić pieprzem. Na koniec polecam dodać parę łyżek jogurtu naturalnego. Pycha! Podawać gorące do makaronu penne czy spaghetti, ostro przyprawionego ryżu, drobiu lub ryby. smacznego .....no wreszcie, cos zrobione bez przypraw w torebkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
super stachu 17.03.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Ja, czyli super stachu zapraszam na drugie sniadanie. http://img411.imageshack.us/img411/3149/xxxxxav0.jpg Krewetki w klasycznej panierce i salata(plus ocet , oliwka dziewicza i ser plesniowy) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 18.03.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 jak dym to nie Riesling...no ale jak rozpusta - to tylko jej sie poddać... ...z moimi cygarami jakos to przelkniemy . Natomias, aby bylo troche cygarowo i wieczorowo prysne sie dla znawcow czym z ta wlasnie nutka. (...) ps.kulturalny pan zawsze dobierze cos odpowiedniego do posilku. Owca cala i wilk syty. wilk nie syty a owca ostrzyżona... miało być na pokuszenie a nie kulturalnie... crispy te krewetki...alez ty sobie dogadzasz... moje drugie śniadanie to kawa latte z trzema kosteczkami gorzkiej czekolady... i nieopuszczająca mnie wizja świątecznej klapy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 18.03.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 Ja, czyli super stachu zapraszam na drugie sniadanie. http://img411.imageshack.us/img411/3149/xxxxxav0.jpg Krewetki w klasycznej panierce i salata(plus ocet , oliwka dziewicza i ser plesniowy) . jesoo dobrze, że już po obiedzie to zobaczyłam...ślinotok murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość pan heniek 18.03.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2008 ...krewetki byly wyjatkowo crrrrrispy a, na gotowanie jest postny szlaban. wiec troche postnie i rybnie. http://img267.imageshack.us/img267/127/xzzyc3.jpg http://img170.imageshack.us/img170/3120/xzz1if5.jpg dorsz w 2 odmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 01.04.2008 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 znów nic nie gotujecie????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 02.04.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2008 jak jestem głodna - to sobie tu wchodze - patrzę sobie na te pyszności - wyobraźnia rusza z kopyta - ten aromat, smak... jak już się obślinię totalnie...to głód przechodzi... na jakiś czas... ja ostatnio nie gotuję, więc nic nie wkleję ale też pooglądam chętnie jak inni celebrują to miłe zajęcie... rozkoszują się detalami...niuansami sztuki kulinarnej...jami jami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 03.04.2008 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Poszukuję przepisu na chleb zwany TATARCZUCH Udało mi się znaleźć tylko to: "Chleb tatarczuch od lat wypieka Jadwiga Plesińska z Żarek. Jest robiony z maki gryczanej, z użyciem mleka, wody oraz drożdży. Gdy zaczyn drożdżowy wyrośnie, ciasto przekłada się na grube blachy i piecze w piecu chlebowym przez około 2 godziny. Jeden chleb waży około 7 kg. Jest ciemny i ma słodki smak; przez 7 dni utrzymuje wilgotność " Nie znam proporcji, wiem jedynie, że mąki gryczanej należy użyć max 1/3 w stosunku do mąki pszennej. Wypiek jest po prostu przepyszny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 03.04.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Szybka pizza (naszedł mnie apetyt, więc chociaż se napiszę ): 3 szklanki mąki, szczypta soli, 3 łyżki oleju, 2,5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3/4 szklanki wody ciepłej - wszystko wyrabiamy na ładne ciasto (ręka trochę boli), w razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i zaczynamy nagrzewać piekarnik - żeby ciasto miało ciepełko . W tym czasie robimy sos - przecier pomidorowy, czosnek zioła prowansalskie, oregano, bazylia, troszkę oleju i ewentualnie wody. Przygotowujemy to co na pizzę (ja standardowo szynka, cebula, ser). Smarujemy blachę olejem, rozkładamy ciasto, smarujemy sosem i nakładamy składniki. Wkładamy do nagrzanego na maxa piekarnika na 10-15 min, a potem to już sama rozkosz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 03.04.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 a czym się różni od nie-szybkiej? jeśli można spytać.... bo ja tylko takie szybkie znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 03.04.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2008 Tym, że można ją zrobić w 20 min + pieczenie. Moja koleżanka samo ciasto na pizze godzinę robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.