Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

....orientalnie w 5 minut.:p

glowne skladniki to :

- wywar z homarow(zawsze zostawiam i mroze)

- krewetki gotowane bardzo duze 1kg(kupuje mrozone z segmentu premium)

- typowe skladniki do sosu homarowego

Zagotowac, wymieszac i dodac krewetki.Koniec. :D

http://img174.imageshack.us/img174/1530/a4nl7.jpg

http://img174.imageshack.us/img174/7185/a2jb5.jpg

Odpowiedni sie ubrac do posilku:

dopasowanie koszuli w moim przedziale:

- 17-17,5 XL

- nastepnie mamy 32/33 34/35 36/37 wybieramy odpowiedni

- w tym przypadku ostatni wymiar to 46 (i oczywiscie obecnie najbardziej modna na dany nowy sezon).

Wszystko powinno stanowic elegancka spojnosc.Calkiem cos przeciwnego jak chmara butow po 3 dolary i 99 centow para, marki wild diva z dwoch sezonow w tyl. :D

-starannie wyprasowana

-koszula i krawat stanowia spojna całośc

do garnituru:

-mankiety lekko wystawaje spod rekawow marynarki.

-pojedyncze około 1-2 cm, podwojne nieco wiecej.

-kołnierzyk koszuli powinien byc przyjetej ogolnie zasady ktora chyba kazdy zna.

Garnitur z profilowamymi plecami (profilowane parowo elementy), powinien byc jak nasza wlasna skora.8) Polskie srednie marki mozna kupic za 4000 zl, marki premium 8-12 tysiecy.:p

http://img353.imageshack.us/img353/2036/a5qa9.jpg

ps. patelnia stalowa bez powlok Weiburger Coating lub DuPond, dla "mieszkanca nowej wsi" nie oznacza ze jesli te patelnie beda mialy te powloki sa europejskie lub amerykanskie. :lol: Uzyta paletnia to klasyczny orientalny W. 8)

Smacznego. :p

krewetki - jak dla mnie - to tylko z czosnkiem, chili , na masle smażone i winkiem podlane 8)

idę coś ugotować...bo zaśliniłam się kompletnie 8)

...plus duza czerwona, zielona papryka i brokuly. :D

mniam, mniam. 8)

krewetki - jak dla mnie - to tylko z czosnkiem, chili , na masle smażone i winkiem podlane 8)

idę coś ugotować...bo zaśliniłam się kompletnie 8)

...plus duza czerwona, zielona papryka i brokuly. :D

mniam, mniam. 8)

nie nie to już za zdrowo jak dla mnie 8) - mnie do tego wystarczy chrrrupiąca bagietka przetarta oliwą i ząbkiem czosnku - no i to winko które w butelce zostało... :) i lekki ciepły wiaterek... :)

taaa- w sumie to całkiem dobra dziś była ta moja pomidorowa... :wink:

Może smaluszek domowy? :D

Zawiozę słoik do Rrmi razem z grzybami, może trochę spróbujesz. 8)

Pyszności, czysty smalec ze skwarkami, bez żadnych dodatków, na targach wszyscy pytali, cośmy dodawali, a to tylko metoda wytapiania... 8)

Nie mam zdjęcia, ale będęmiała smaluszek w naturze, zapraszam. :D

Może smaluszek domowy? :D

Zawiozę słoik do Rrmi razem z grzybami, może trochę spróbujesz. 8)

Pyszności, czysty smalec ze skwarkami, bez żadnych dodatków, na targach wszyscy pytali, cośmy dodawali, a to tylko metoda wytapiania... 8)

Nie mam zdjęcia, ale będęmiała smaluszek w naturze, zapraszam. :D

.... pewnie , ze tak. 8) Moga byc nawet dwa, od "przepychu" glowa nie... 8)

Lubie dobrze zjesc.:p

ps. i grzyby. :D Byly obiecane pierwsze....(kto daje i zabiera, ten sie.....) :p tak wiec, licze na ladny zestaw.8)

mam ochote na krewetki - takie na masle z odrobina czosnku polane sokiem z limonki :)

fajnie - ale w lodowce mam tylko ... swiatło , 2 jajka, ketchup , 2 plasterki serka topionego i masło :)

co z tego zrobic?:)

a ja znalazłam w lodówce ostatnie 2 sztuki .....ale bez czosnku były ,ale też dobre :lol:

Z pewną taką nieśmiałością....

Ośmielę się zamienić krewetki na prozaiczne śledzie i zaproponuję śledzia pod pierzynką:

na dół miski wkładamy matiasa (polecam Lisnera) pokrojonego w paski ok. 5 cm (mogą być 2- 3 warstwy), na niego sypiemy obficie cebulę pokrojoną w kostkę. Całość pokrywamy warstwą majonezu (najbardziej wyrazisty smak ma Kielecki). Na majonez ścieramy na grubych oczkach dwa ugotowane na twardo jajka, a następnie kolejne warstwy z grubych oczek - ugotowane bez soli ziemniaki i marchew. Kolejna warstwa to majonez, a ostatnia - ponownie starte dwa jajka.

Z pewną taką nieśmiałością....

Ośmielę się zamienić krewetki na prozaiczne śledzie i zaproponuję śledzia pod pierzynką:

na dół miski wkładamy matiasa (polecam Lisnera) pokrojonego w paski ok. 5 cm (mogą być 2- 3 warstwy), na niego sypiemy obficie cebulę pokrojoną w kostkę. Całość pokrywamy warstwą majonezu (najbardziej wyrazisty smak ma Kielecki). Na majonez ścieramy na grubych oczkach dwa ugotowane na twardo jajka, a następnie kolejne warstwy z grubych oczek - ugotowane bez soli ziemniaki i marchew. Kolejna warstwa to majonez, a ostatnia - ponownie starte dwa jajka.

Brzmi całkiem smacznie, ale ja jakoś śledzie to zimą wciągam. Jak idzie wiosna to mi przechodzi na nie ochota. Ale przepis chętnie wypróbuję. :D

Placuszki selerowe

1 duży seler

mała kostka żółtego sera

1-2 jajka

bułka tarta

sól, pieprz

Seler obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Posolić, popieprzyć, zostawić na kilka minut. NA grubych oczkach tarki zetrzeć żółty ser (selera daję ok. 2 razy więcej niż sera). Wymieszać z selerem, dodać jajka, wymieszać, dosypać bułki tartej, wymieszać. Z powstałej masy formować placuszki, które można dodatkowo obtoczyć w bułce tartej, będą bardziej chrupiące. Usmażyć na patelni.

Placuszki cukiniowe

1-2 cukinie

natka pietruszki

jajko

bułka tarta

sól, pieprz

Cukinie wyszorować, zetrzeć na grubych oczkach tarki razem ze skórką. Posolić, odstawić na kilka minut, odsączyć. Dodać jajko, natkę pietruszki (ok jednej garści), bułkę tartą, wymieszać, doprawić do smaku. Formować placuszki i smażyć na rumiano (można obtoczyć je dodatkowo w bułce tartej).

Obydwa rodzaje placuszków podaję polane sosem czosnkowym (na jogurcie naturalnym lub śmietanie - jak kto lubi).

Przepisy te znalazłam kiedyś w internecie, sprawdziłam i baaardzo nam posmakowało :)

Pozdrawiam

Wobec tego propozycja nieco bardziej wiosenna - makaron z suszonymi pomidorami:

Potrzebny jest makaron (najlepiej kolorowe świderki), słoik suszonych pomidorów, kilka plastrów dobrej wędzonej szynki, pęczek pietruszki i 2 ząbki czosnku. Pomidory kroimy, łączymy z pokrojoną w kostkę szynką i całość (łącznie z oliwą z pomidorów) łączymy z ugotowanym makaronem. Wgniatamy czosnek i obficie posypujemy pietruchą, całość mieszając. Smacznego!

Potrzebny jest makaron (najlepiej kolorowe świderki), słoik suszonych pomidorów, kilka plastrów dobrej wędzonej szynki, pęczek pietruszki i 2 ząbki czosnku. Pomidory kroimy, łączymy z pokrojoną w kostkę szynką i całość (łącznie z oliwą z pomidorów) łączymy z ugotowanym makaronem. Wgniatamy czosnek i obficie posypujemy pietruchą, całość mieszając. Smacznego!

a do tego...

parmezan oczywiście... 8)

a do tego...

parmezan oczywiście... 8)

i czarne oliwki, jeśli ktoś lubi ;)