Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dobrze to określiła izat nazwy nie ma a tylko określenie dla kogo jest.W związku z tym ,że jesteś wymagającym i kapryśnym forumowiczem
....kapryśna jestem, ale ta pieczeń nie przejdzie ...przez gardła dzieci młych....
, postanowiłem podać ci niemalże na talerzu prosty ,smaczny,wyprobowany ,łagodny przepis na zupe "dla joan".Zamiast polędwicy ja daje boczuś,a kluski ze zrobionego ciasta rwe bezpośrednio do zupy w czasie gotowania.Napisałaś ,że dzieci coś tam coś tam wiec specjalnie dla nich zrobiłem taki zamienny myk.

Zupa

1kg szynkówki

2 zupy cebulowe Knora

1 mała puszka kukurydzy

1 czerwona papryka

przyprawa Gyros

śmietana 30%

przecier pomidorowy

Mięso pokroić w paseczki mocno opruszyć przyprawa do Gyrosa

podsmażyć na tłuszczu

W garnku w ok 1 l wody rozpuścić zupy cebulowe -zagotować

przełożyć do wywaru podsmażone mięso

gotować ok godziny na wolnym ogniu

dodać łyżke przecieru pomidorowego

dodać pokrojoną w kostkę paprykę

dodać puszkę kukrydzy

zagotować

wlać śmietanę

Smacznego :D

Bez urazy droga Ewo.Możesz mi powiedzieć tylko (bo przepis jest bardzo ciekawy szczególnie dla mojego Bartosza) o jakiej szynkówce mówisz?.Powiem szczerze ,że czytając skojarzyłem ją z wędlina a nie z mięsem.

pzdr.

:lol:

mięso od szynki wieprzowej dostępne w sklepie pod nazwą -szynkówka -jest bladoróżowe podobne do schabu -bardzo belikatne :D

Zapewne taki mięsień podłużny z szynki.

Taki odpowiednik wołowej "legawy"

Co ty tu z legawą jak pragnę podskoczyć :roll: :roll: .Pytanie do Ewy było jasno postawione....i jest to

mięso od szynki wieprzowej dostępne w sklepie pod nazwą -szynkówka

i to mi wystarczy.

http://images23.fotosik.pl/90/fc4a9bbbb41a6d6em.jpg

Zlegawy to sie robi inne "czary mary" na pewno nie zupę bo szkoda jej do zupy.

:p :wink:

Nie ucz mnie tego czytania :evil: bo mi sie coś robi :evil: .Po huk ci tu odpowiedniki jak mowa jest o szynce wieprzowej :evil: ,o której Ewa mi przypomniała.Czytaj ze zrozumieniem :wink:

Przepraszam MISTRZU, że próbowałem pomóc i że coś C się robi :p

Chciałem dobrze, ale nie warto :roll:

Ew-ka wielkie dzięki za przypomnienie :D

Chociaż pamiętam, bo przez prawie dwa lata pracowałem na rozbiorze w masarni :oops:

Nie przepraszaj i nie rób tak więcej 8) 8) 8) :p :wink: .Sam z wieprzowinki zrobiłeś wołowinkę.Na przyszłość plissss ....bez uniesień mistrzowskich.To jest niepotrzebne. :roll:

Nie ucz mnie tego czytania :evil: bo mi sie coś robi :evil: .Po huk ci tu odpowiedniki jak mowa jest o szynce wieprzowej :evil: ,o której Ewa mi przypomniała.Czytaj ze zrozumieniem :wink:

:o

ns oddychaj spokojnie...

a czy legawa nadaje sie na steki - takie krotko smazone ?

Masz kłopot.Rozmawialiśmy o zupie ,której składnikiem jest mięso z szynki wieprzowej.Wyluzuj droga Zosienko.Powtarzam zupaaaaa a nie jakies steki.

Odpowiadając w tym miejscu na twoje pytanie......Zajebiście sie nadaje jak żadna inna cześć wołu. 8) 8) 8)

Jak pragnę zdrowia, czy naprawdę nie można krótko i na temat, jak prosiła założycielka wątku? Miały być przepisy na dobre, niedrogie i w miarę szybkie dania, a zrobiła się totalna pyskówa, bo komuś nie podoba się porównanie legawy do czegoś tam. :-? I od razu inwektywy, jakby od tego zależały losy świata :roll: Zaczynam czuć niesmak, czytając coś takiego.

Celnie .Krótko i na temat......dlaczego zawsze ja jestem winien???Bardzo grzecznie rozmawiałem z Ewą,która grzecznie wytłumaczyła mi i odpowiedziała na moje pytanie.Koniec.

Przeplasam wszystkich ,że wdałem się w dyskusje z marjucha,co w znaczny sposób znowu popsuło atmosferę w tak cudownym wątku.Przyrzekam ,że już nigdy tego nie zrobię by doprowadzić do takiej pyskówki 8) 8) 8) .

.

by komuś nie podoba się porównanie legawy do czegoś tam. I od razu inwektywy, jakby od tego zależały losy świata
.

Jeszcze raz przepraszam