Ew-ka 30.09.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 weźcie chłopaki i dziewczęta pokasujcie wszystkie wpisy w których nie ma przepisów kulinarnych po co zostawiać po sobie jakieś niemiłe wpisy (mniej lub bardziej trafne ) albo jakieś dziwne przytyki ........ a i wewontek bedzie bardziej przejrzysty plissssss bądźmy życzliwi ....plissssss ja swoje też zaraz skasuję ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 02.10.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ewka a prośba może być? Mam prósbę do naszych mistrzów i mistrzyń herbu patelnia i rondel może zapodacie jakiś ciekawy przepis na coś w galarecie oczywiście na słono Mój małzonek zapragnąl na imieniny jakąś garmażerkę i koniecznie w galarecie może poratujecie ciekawym przepisem? Bardzo ładnie prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2007 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ewka a prośba może być? Mam prósbę do naszych mistrzów i mistrzyń herbu patelnia i rondel może zapodacie jakiś ciekawy przepis na coś w galarecie oczywiście na słono Mój małzonek zapragnąl na imieniny jakąś garmażerkę i koniecznie w galarecie może poratujecie ciekawym przepisem? Bardzo ładnie prosze Mam coś oryginalnego ale nie wiem czy zechcesz ode mnie taki przepisik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 02.10.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ewka a prośba może być? Mam prósbę do naszych mistrzów i mistrzyń herbu patelnia i rondel może zapodacie jakiś ciekawy przepis na coś w galarecie oczywiście na słono Mój małzonek zapragnąl na imieniny jakąś garmażerkę i koniecznie w galarecie może poratujecie ciekawym przepisem? Bardzo ładnie prosze Mam coś oryginalnego ale nie wiem czy zechcesz ode mnie taki przepisik. No od tak kompetentnej osoby to będzie pyszota jest tylko warunek bez owoców do mięsa - małżonek jakoś tego nie toleruje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Prosiem bardzo już go kiedyś podawałem Składniki: -razowy chleb żytni z formy -folia aluminiowa -słoik pieczarek ,nie solonych,nie marynowanych -polędwica wieprzowa szt.raz -mała golonka szt. raz -dwie szt. marchewki ugotowanej na półtwardo -pęczek szczypiorku -żelatyna czynności: Odkroić wieko wzdłuż chleba.Wyjąć delikatnie miąższ.Tak powstałe "pudełko" bez przykrywki owinąć z zewnątrz folia aluminiową i odstawić.Polędwice udusić na maśle i wystudzić.Ugotować golonkę z marchewką w całości.Po ugotowaniu wyjąć golonkę i marchew z wywaru.Golonkę posiekać(nie za drobno).Marchew pokroić w ukośne krążki.Do wywaru dodać tyle żelatyny co w przepisie.I układać w zrobionym pudełku z chleba następujące warstwy: 1.na dno , połowę pieczarek 2.połowę marchewki 3.połowę golonki 4.połowę szczypioru bardzo drobno posiekanego 5.w całości polędwice 6.znowu szczypior i dalej warstwy jak w/w. Zalać wszystko uprzednio ugotowaną i wystudzoną galaretą.Po zgęstnięciu ,kroić na kromki i przekładać fetą. Mam znajomych z Warszaaawy,którzy zawsze chcą by galareta ala ja ,była na stole. smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 02.10.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Ja tu pierwszy raz I odrazu powymyślam Lubicie muszle? Ja uwielbiam owoce morza, każde i pod każdą postacią Prosty przepis na muszle: Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojony czosnek (sporo) i świeże muszle (zamiast muszli mozna dodać mrożoną mieszankę frutti di mare). Dodajemy troche sosu pomidorowego z kartonu i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli potrzeba to solimy i lekko pieprzymy. http://images27.fotosik.pl/93/61e697068053be3c.jpg Przyniosłam też chorwackie wino na powitanie http://images24.fotosik.pl/93/48a5768b157332b0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.10.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Dzięki NS, może być fajne. A nie rozmięknię ta skórka od chleba? Czy czasami nie trzeba zalewać już galaretą taką co jest w chwili zastygania? A może jeszcze masz jakiś przepis tak coś w stylu indyk w maladze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 03.10.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ryba po cygańsku : - filety rybne ( najlepiej dorsz ale każda inna ryba może być , byle nie miała ości ) - ( ok. 1 kg ) - cebula ( 4-5 dosyć dużych ) - ogórki konserwowe ( lub kiszone ) - ( 3-4 ) - pęczek pietruszki - ketchup -sól , pieprz 1. Rybę posolić , posypać pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na oleju ( oliwie ) , następnie odstawić . 2. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , odstawić . 3. Ogórki pokroić w drobne słupki . 4. Pietruszkę pokroić . 5. Do naczynia żaroodpornego wkładać warstwami poszczególne składniki w kolejności : cebula - ryba - ogórki , każdą warstwę przyprawiając wg uznania , posypując pietruszką i polewając ketchupem 6. Na koniec do naczynia dolać trochę wody 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 *C ) na ok. 40 min aż przyjemny aromat nie zwabi nas do kuchni Smacznego PS. Wszyscy którzy jedli tę potrawę u nas proszą o przepis i wlączają ją do swojego repertuaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 03.10.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Rybka widzę mniaaam mniaaaam A to jeszcze powiem jak zagęszczam fasolke po bretońsku Kazdy pewnie gotuje ja na swój sposób dodajac rózne przyprawy i składniki i zagęszcza, często mąką. Ja natomiast nie dodaję cebuli w krążkach. Cebulę szklę na patelni i dodaję do niej trochę wywaru z fasolki. Następnie to miksuje i dodaje do fasoli taką ciapę. To świetnie zagęszcza potrawę i nadaje smaczku. I obywam się bez mąki. Pomysł zapożyczyłam od mojej ciotki i bardzo mi się on spodobał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.10.2007 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Dzięki NS, może być fajne. A nie rozmięknię ta skórka od chleba? Czy czasami nie trzeba zalewać już galaretą taką co jest w chwili zastygania? A może jeszcze masz jakiś przepis tak coś w stylu indyk w maladze? Tak.Trzeba zalewać go letnią galaretą.Folia w którą jest owinięty chleb z zewnątrz właśnie temu o co pytasz trochę pomaga. Szukam przepisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.10.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Ot taka sobie galaretka składniki: -makrela wędzona -8 jajek -mały słoik czarnych oliwek -żelatyna -jabłko czynności: Ugotować jajka na twardo.Przekroić na pół i wyjąć żółtka.Makrelę bez ości połączyć z żółtkami i posiekanymi oliwkami.Włożyć w miejsca po żółtkach.Zalać żelatyną z tartym jabłkiem(surowym).Szybki ,prosty i smaczny.Robie takie jajka w galarecie z różnymi filetami z ryb. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 03.10.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Pomocy słoniocy!!!! (by Puchatek) Ja umiem gotowac - jedno lepiej inne gorzej nawet mam czasami wrecz kulinarne perełki ale.... jest jedna rzecz w jakiej polegam kompletnie i zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac Dla kobiet gotujacych dla rodziny jest to smiech na sali i sprawa banalna a dla mnie - czarna magia. Mianowicie chodzi o.... ZUPY !!! No nigdy nie gotowalam , nie umiem, nie wiem co to "włoszczyzna " ani "szumowiny" ani ile i co sie wrzuca do gara. I bardzo, bardzo prosze o podanie SPRAWDZONYCH przepisów na ZUPY Ahaś - jako zem wymagajaca - prosze o przepisy sprawdzone osobiscie i oczywiscie przepyszne, przesmaczne i takie ze wszyscy wylizuje po zupie talerze. Interesuje mnie glownie "święta trojka" , czyli zupki : POMIDOROWA (mniam mniam moja ulubiona) OGÓRKOWA ( ex aequo z pomidorowka) ROSÓŁ (klasyczny , nie ze chinski ) oprocz tego mozecie dorzucic GRZYBOWĄ (PIECZARKOWA) i JARZYNOWA plus ewentualnie jakies swoje bestsellery z ktorych jestescie dumni / dumne OGROMNIE i DOZGONNIE BEDE WDZIECZNA ! ps. jeden - przepis dla zielonookiej musi byc niestety "łopatologiczny" - czyli po kolei co kiedy i ile ps.dwa - nie jestem ortodoksyjna i jak najbardziej dopuszczam polprodukty, kostki knorra i vegety ma byc smacznie(nie musi byc super naturalnie i na kurczaku ktorego wlasnie oskubano z pierza ) i tyle ps 3 - jak mi ktos zapoda ogórkową z ryżem - to umre na zawał serca :D:D:D:D wiec prosze o klasycyzm bez herezji i udziwnien dziekuje z gorrry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edmar70 03.10.2007 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Aby rosół był smaczny należy dodać różnych gatunków mięs. Może to być: kawałek szponderka, kawałek pręgi, kawałek łaty, kotlet (wszystko to wołowinka) i kawałek drobiu (ja dodaję udko kurze lu indycze skrzydło). Rosół gotuje się w dużym garze, więc mięska ma być ok. 1 kg. Włóż mięso do gara, zalej wodą po brzegi i zagotuj. W miarę jak woda będzie się gotować, zacznie zbierać sie szumowina, którą należy dokładnie zebrać łyżką cedzakową. Kiedy już nie będzie się zbierać dodaj włoszczyznę (tzn. marchewkę, pietruszkę, pora i selera), tego ostatniego najmniej, gdyż jest bardzo aromatyczny. Można też dodać kawałek włoskiej kapusty(owinąć nicią by się nie rozpadła) i połowę opalonej cebulki. Koniecznie dodaj 2,3 listki laurowe, 5,6 ziarek ziela angielskiego, tyleż samo pieprzu ziarnistego, vegety i trochę soli. Teraz koniecznie zmniejsz płomień (to bardzo ważne), gdyż rosół nie może się mocno gotować, a tylko lekko pyrkać. Nie przykrywaj przykrywką. W razie potrzeby uzupełniaj wodą. Gotuj ok. 2,5 godz. Uff skończyłam. Życzę smacznego [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.10.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2007 Szkoda ,że nie mogę podać zielonookiej swoich przepisów na zupy.Mam taką ogórową,która ma wszystkie pod sobą.Kiedyś ją zapodam.Teraz poobserwuje jak koledzy i koleżanki serwują swoje domowe zupki. ser.pozdr.NS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.10.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ta budowa wymogła na mnie niejako jedna zupę Skład był przypadkowy ale jak się okazało stał sie hiciorem budowlanego jedzenia Prosto, szybko, smacznie, niekoniecznie zdrowo To dwa przepisy na szybkie zupy bez specjalnego przygotowania kulinarnego. Musiałam coś gotować ciepłego więc zupiny sie sprawdzały. Nie miałam czasu a miało być szybko i najważniejsze że pożywnie, stąd ten makaron w zupach i wkładki rybna lub serowa. Zupa jarzynowo-serowa Przygotowuję wywar z kostki bulionowej (woda+rosołki z tekturki). Jak juz bulgocze to wrzucam w to mieszankę mrożoną warzywną (jakąkolwiek). Zagotowuję i po kilku minutach dodaję do tego serki topione, tak ze 3-4 kostki serka. Smaki dowolne, jak kto lubi Na koniec dodaję ok. szklanki makaronu świderki, rurki czy coś podobnego. Pieprz do smaku. To wszystko. Czas przygotowania ok. 15 minut. Na podobnej zasadzie zupa jarzynowo-rybna Bulion jak wyżej. Dodaję filety rybne lub kostkę, obojętne bo i tak się rozciapie i rozgotuje, oraz mieszankę warzywną. Zagotowuję i dodaję makaron i małe opakowanie śmietany+koperek. Wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.10.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 dzieki - wyglada na łatwy przepis i pewnie wyprobuje ps. nadal czekam na totalnie klasyczne takie "babcine" przepisy na te 3 zupy co zapodalam w poprzednim poscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 04.10.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Moje gotowanie zup wygląda tak POMIDOROWA Na patelni przesmażam na maśle 1 cebulę dodaję obrane pomidory( lub przecier pomidorowy) chwilkę to smażę, następnie wszystko do garnka dolewam wody i miksuje blenderem( to dlatego, że moje dzieci nie przełkną wyczuwalnego kawałka cebuli ) dodaję kostkę knorra z kury. Wszystko zagotować, przyprawić pieprzem, cukrem i ewentualnie solą, na koniec dodaję zawsze trochę słodkiej śmietanki.Podawać z czym kto lubi-ryż, makaron,lane kluski. Acha, ja jeszcze zagęszczam mąką, ale to też wedle uznania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 04.10.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 OGÓRKOWA Na tarce ścieram po jednej marchewce i pietruszce,kawałek selera, dodaję 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę drobno posiekaną, kostkę knorra, zalewam wodą gotuję do miękkości, zaprawiam mąką i śmietaną ( jak w pomidorowej) przyprawy wg uznania. I dopiero teraz kiszone ogórki miksuję blenderem i dodaję do zupy wedle uznania(bardziej lub mniej kwaśna). A smak zupy ogórkowej najbardziej zależy o ogórków, wiadomo że różne się trafiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.10.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 dzieeeki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 04.10.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 ROSÓŁ Ok.0,5 kg wołowiny na rosół (żeberka lub łatka) podwójny filet z kurczaka (bardzo lubię gotowane mięsko,ale musi być chude) 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora. Wszystko to gotuję ok.2 godzin na malutkim ogniu w garnku 4-5 litrowym.Warzywa dodaję ok 0.5 godz. przed końcem gotowania, wtedy też czasami dodaję kilka wątróbek z kurczaka,bo je lubię. Przyprawy to sól( już na początku gotowania) pieprz,magi w płynie, ewentualnie trochę wegety, czasami kostka knorra z kury - ja tylko takiej używam, bo jest najdelikatniejsza.I to tyle. Pozdrawiam i życzę smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.