Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

weźcie chłopaki i dziewczęta pokasujcie wszystkie wpisy w których nie ma przepisów kulinarnych :D

po co zostawiać po sobie jakieś niemiłe wpisy (mniej lub bardziej trafne ) albo jakieś dziwne przytyki ........ a i wewontek bedzie bardziej przejrzysty :D

 

 

plissssss :D bądźmy życzliwi ....plissssss :D

 

ja swoje też zaraz skasuję ..... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ewka a prośba może być? :wink:

 

Mam prósbę do naszych mistrzów i mistrzyń herbu patelnia i rondel może zapodacie jakiś ciekawy przepis na coś w galarecie oczywiście na słono :wink:

Mój małzonek zapragnąl na imieniny jakąś garmażerkę i koniecznie w galarecie może poratujecie ciekawym przepisem?

 

Bardzo ładnie prosze :D :D :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewka a prośba może być? :wink:

 

Mam prósbę do naszych mistrzów i mistrzyń herbu patelnia i rondel może zapodacie jakiś ciekawy przepis na coś w galarecie oczywiście na słono :wink:

Mój małzonek zapragnąl na imieniny jakąś garmażerkę i koniecznie w galarecie może poratujecie ciekawym przepisem?

 

Bardzo ładnie prosze :D :D :D

 

Mam coś oryginalnego ale nie wiem czy zechcesz ode mnie taki przepisik. :) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewka a prośba może być? :wink:

 

Mam prósbę do naszych mistrzów i mistrzyń herbu patelnia i rondel może zapodacie jakiś ciekawy przepis na coś w galarecie oczywiście na słono :wink:

Mój małzonek zapragnąl na imieniny jakąś garmażerkę i koniecznie w galarecie może poratujecie ciekawym przepisem?

 

Bardzo ładnie prosze :D :D :D

 

Mam coś oryginalnego ale nie wiem czy zechcesz ode mnie taki przepisik. :) :wink:

 

No od tak kompetentnej osoby to będzie pyszota :D :D jest tylko warunek bez owoców do mięsa - małżonek jakoś tego nie toleruje :cry:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosiem bardzo :wink: już go kiedyś podawałem

 

Składniki:

 

-razowy chleb żytni z formy

-folia aluminiowa

-słoik pieczarek ,nie solonych,nie marynowanych :D

-polędwica wieprzowa szt.raz

-mała golonka szt. raz

-dwie szt. marchewki ugotowanej na półtwardo

-pęczek szczypiorku

-żelatyna

 

czynności:

 

Odkroić wieko wzdłuż chleba.Wyjąć delikatnie miąższ.Tak powstałe "pudełko" bez przykrywki owinąć z zewnątrz folia aluminiową i odstawić.Polędwice udusić na maśle i wystudzić.Ugotować golonkę z marchewką w całości.Po ugotowaniu wyjąć golonkę i marchew z wywaru.Golonkę posiekać(nie za drobno).Marchew pokroić w ukośne krążki.Do wywaru dodać tyle żelatyny co w przepisie.I układać w zrobionym pudełku z chleba następujące warstwy:

1.na dno , połowę pieczarek

2.połowę marchewki

3.połowę golonki

4.połowę szczypioru bardzo drobno posiekanego

5.w całości polędwice

6.znowu szczypior i dalej warstwy jak w/w.

Zalać wszystko uprzednio ugotowaną i wystudzoną galaretą.Po zgęstnięciu ,kroić na kromki i przekładać fetą.

Mam znajomych z Warszaaawy,którzy zawsze chcą by galareta ala ja ,była na stole.

 

smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tu pierwszy raz :oops: I odrazu powymyślam :oops:

Lubicie muszle? Ja uwielbiam owoce morza, każde i pod każdą postacią :lol:

Prosty przepis na muszle:

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojony czosnek (sporo) i świeże muszle (zamiast muszli mozna dodać mrożoną mieszankę frutti di mare). Dodajemy troche sosu pomidorowego z kartonu i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli potrzeba to solimy i lekko pieprzymy. :lol:

http://images27.fotosik.pl/93/61e697068053be3c.jpg

Przyniosłam też chorwackie wino na powitanie :wink:

http://images24.fotosik.pl/93/48a5768b157332b0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryba po cygańsku :

 

- filety rybne ( najlepiej dorsz ale każda inna ryba może być , byle

nie miała ości ) - ( ok. 1 kg )

- cebula ( 4-5 dosyć dużych )

- ogórki konserwowe ( lub kiszone ) - ( 3-4 )

- pęczek pietruszki

- ketchup

-sól , pieprz

 

1. Rybę posolić , posypać pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na

oleju ( oliwie ) , następnie odstawić .

2. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , odstawić .

3. Ogórki pokroić w drobne słupki .

4. Pietruszkę pokroić .

5. Do naczynia żaroodpornego wkładać warstwami poszczególne

składniki w kolejności : cebula - ryba - ogórki , każdą warstwę

przyprawiając wg uznania , posypując pietruszką i polewając

ketchupem

6. Na koniec do naczynia dolać trochę wody

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 *C ) na ok. 40 min aż

przyjemny aromat nie zwabi nas do kuchni :wink:

 

Smacznego :D

 

PS. Wszyscy którzy jedli tę potrawę u nas proszą o przepis i wlączają ją do swojego repertuaru 8) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rybka widzę mniaaam mniaaaam 8) :lol:

 

A to jeszcze powiem jak zagęszczam fasolke po bretońsku :lol: Kazdy pewnie gotuje ja na swój sposób dodajac rózne przyprawy i składniki i zagęszcza, często mąką. Ja natomiast nie dodaję cebuli w krążkach. Cebulę szklę na patelni i dodaję do niej trochę wywaru z fasolki. Następnie to miksuje i dodaje do fasoli taką ciapę. To świetnie zagęszcza potrawę i nadaje smaczku. I obywam się bez mąki. :wink: Pomysł zapożyczyłam od mojej ciotki i bardzo mi się on spodobał :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki NS, może być fajne. A nie rozmięknię ta skórka od chleba? Czy czasami nie trzeba zalewać już galaretą taką co jest w chwili zastygania?

A może jeszcze masz jakiś przepis tak coś w stylu indyk w maladze?

 

Tak.Trzeba zalewać go letnią galaretą.Folia w którą jest owinięty chleb z zewnątrz właśnie temu o co pytasz trochę pomaga.

 

Szukam przepisu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ot taka sobie galaretka :wink:

 

składniki:

 

-makrela wędzona

-8 jajek

-mały słoik czarnych oliwek

-żelatyna

-jabłko

czynności:

 

Ugotować jajka na twardo.Przekroić na pół i wyjąć żółtka.Makrelę bez ości połączyć z żółtkami i posiekanymi oliwkami.Włożyć w miejsca po żółtkach.Zalać żelatyną z tartym jabłkiem(surowym).Szybki ,prosty i smaczny.Robie takie jajka w galarecie z różnymi filetami z ryb.

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomocy słoniocy!!!! (by Puchatek) :wink:

Ja umiem gotowac - jedno lepiej inne gorzej nawet mam czasami wrecz kulinarne perełki ale....

 

jest jedna rzecz w jakiej polegam kompletnie i zupelnie nie wiem jak sie za to zabrac :(

Dla kobiet gotujacych dla rodziny jest to smiech na sali i sprawa banalna a dla mnie - czarna magia.:)

 

Mianowicie chodzi o.... ZUPY !!!

 

No nigdy nie gotowalam :oops: , nie umiem, nie wiem co to "włoszczyzna " ani "szumowiny" ani ile i co sie wrzuca do gara.

I bardzo, bardzo prosze o podanie SPRAWDZONYCH przepisów na ZUPY :)

Ahaś - jako zem wymagajaca - prosze o przepisy sprawdzone osobiscie i oczywiscie przepyszne, przesmaczne i takie ze wszyscy wylizuje po zupie talerze. :roll: :wink:

 

Interesuje mnie glownie "święta trojka" , czyli zupki :

POMIDOROWA (mniam mniam moja ulubiona)

OGÓRKOWA ( ex aequo z pomidorowka)

ROSÓŁ (klasyczny , nie ze chinski :wink: )

oprocz tego mozecie dorzucic

GRZYBOWĄ (PIECZARKOWA) i JARZYNOWA

plus ewentualnie jakies swoje bestsellery z ktorych jestescie dumni / dumne

 

OGROMNIE i DOZGONNIE BEDE WDZIECZNA !

 

ps. jeden - przepis dla zielonookiej musi byc niestety "łopatologiczny" - czyli po kolei co kiedy i ile ;)

ps.dwa - nie jestem ortodoksyjna i jak najbardziej dopuszczam polprodukty, kostki knorra i vegety :) ma byc smacznie(nie musi byc super naturalnie i na kurczaku ktorego wlasnie oskubano z pierza ) i tyle :)

 

ps 3 - jak mi ktos zapoda ogórkową z ryżem - to umre na zawał serca :D:D:D:D:D wiec prosze o klasycyzm bez herezji i udziwnien :wink:

 

dziekuje z gorrry :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aby rosół był smaczny należy dodać różnych gatunków mięs.

Może to być: kawałek szponderka, kawałek pręgi, kawałek łaty, kotlet (wszystko to wołowinka) i kawałek drobiu (ja dodaję udko kurze lu indycze skrzydło).

Rosół gotuje się w dużym garze, więc mięska ma być ok. 1 kg.

Włóż mięso do gara, zalej wodą po brzegi i zagotuj.

W miarę jak woda będzie się gotować, zacznie zbierać sie szumowina, którą należy dokładnie zebrać łyżką cedzakową.

Kiedy już nie będzie się zbierać dodaj włoszczyznę (tzn. marchewkę, pietruszkę, pora i selera), tego ostatniego najmniej, gdyż jest bardzo aromatyczny. Można też dodać kawałek włoskiej kapusty(owinąć nicią by się nie rozpadła) i połowę opalonej cebulki.

Koniecznie dodaj 2,3 listki laurowe, 5,6 ziarek ziela angielskiego, tyleż samo pieprzu ziarnistego, vegety i trochę soli.

Teraz koniecznie zmniejsz płomień (to bardzo ważne), gdyż rosół nie może się mocno gotować, a tylko lekko pyrkać.

Nie przykrywaj przykrywką. W razie potrzeby uzupełniaj wodą. Gotuj ok. 2,5 godz.

Uff skończyłam. :lol:

Życzę smacznego :) [/b]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta budowa wymogła na mnie niejako jedna zupę :lol: Skład był przypadkowy ale jak się okazało stał sie hiciorem budowlanego jedzenia :lol:

Prosto, szybko, smacznie, niekoniecznie zdrowo :wink:

To dwa przepisy na szybkie zupy bez specjalnego przygotowania kulinarnego. Musiałam coś gotować ciepłego więc zupiny sie sprawdzały. Nie miałam czasu a miało być szybko i najważniejsze że pożywnie, stąd ten makaron w zupach i wkładki rybna lub serowa.

 

Zupa jarzynowo-serowa

 

Przygotowuję wywar z kostki bulionowej (woda+rosołki z tekturki). Jak juz bulgocze to wrzucam w to mieszankę mrożoną warzywną (jakąkolwiek). Zagotowuję i po kilku minutach dodaję do tego serki topione, tak ze 3-4 kostki serka. Smaki dowolne, jak kto lubi :lol: Na koniec dodaję ok. szklanki makaronu świderki, rurki czy coś podobnego. Pieprz do smaku. To wszystko. Czas przygotowania ok. 15 minut.

 

Na podobnej zasadzie zupa jarzynowo-rybna

 

Bulion jak wyżej. Dodaję filety rybne lub kostkę, obojętne bo i tak się rozciapie i rozgotuje, oraz mieszankę warzywną. Zagotowuję i dodaję makaron i małe opakowanie śmietany+koperek. Wszystko :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje gotowanie zup wygląda tak :D

 

POMIDOROWA

 

Na patelni przesmażam na maśle 1 cebulę dodaję obrane pomidory( lub przecier pomidorowy) chwilkę to smażę, następnie wszystko do garnka dolewam wody i miksuje blenderem( to dlatego, że moje dzieci nie przełkną wyczuwalnego kawałka cebuli :roll: ) dodaję kostkę knorra z kury. Wszystko zagotować, przyprawić pieprzem, cukrem i ewentualnie solą, na koniec dodaję zawsze trochę słodkiej śmietanki.Podawać z czym kto lubi-ryż, makaron,lane kluski.

Acha, ja jeszcze zagęszczam mąką, ale to też wedle uznania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OGÓRKOWA

 

Na tarce ścieram po jednej marchewce i pietruszce,kawałek selera, dodaję 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę, cebulę drobno posiekaną, kostkę knorra, zalewam wodą gotuję do miękkości, zaprawiam mąką i śmietaną ( jak w pomidorowej) przyprawy wg uznania. I dopiero teraz kiszone ogórki miksuję blenderem i dodaję do zupy wedle uznania(bardziej lub mniej kwaśna).

A smak zupy ogórkowej najbardziej zależy o ogórków, wiadomo że różne się trafiają :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ROSÓŁ

 

Ok.0,5 kg wołowiny na rosół (żeberka lub łatka)

podwójny filet z kurczaka (bardzo lubię gotowane mięsko,ale musi być chude)

2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora.

 

Wszystko to gotuję ok.2 godzin na malutkim ogniu w garnku 4-5 litrowym.

Warzywa dodaję ok 0.5 godz. przed końcem gotowania, wtedy też czasami dodaję kilka wątróbek z kurczaka,bo je lubię. Przyprawy to sól( już na początku gotowania) pieprz,magi w płynie, ewentualnie trochę wegety, czasami kostka knorra z kury - ja tylko takiej używam, bo jest najdelikatniejsza.

I to tyle. Pozdrawiam i życzę smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...