Wciornastek 04.10.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ot taka sobie galaretka składniki: -makrela wędzona -8 jajek -mały słoik czarnych oliwek -żelatyna -jabłko czynności: Ugotować jajka na twardo.Przekroić na pół i wyjąć żółtka.Makrelę bez ości połączyć z żółtkami i posiekanymi oliwkami.Włożyć w miejsca po żółtkach.Zalać żelatyną z tartym jabłkiem(surowym).Szybki ,prosty i smaczny.Robie takie jajka w galarecie z różnymi filetami z ryb. pzdr Przepis ok ale te jabłaka nie przejdzie. Pozwolicie, że dorzuce do zup dla Zielonej Zupa z gaci - tak to zwą w Poznaniu bo jest z porów (pory) 1 Dorodny por lub dwa mniejsze 2. Masło (ok 2 łyżek) 3. Wywar lub hmmm kostka bulionowa (zawyczaj robię z reszty rosołu) ok 1 lita 4. śmietana 5. Ewentualnie mąka lub żółtko do zagęszczenia 6. Sól pieprz 7. Groszek ptysiowy lub grzaneczki z chleba na masełku lub oliwie. Kroimy w krążki por, szklimy na maśle, doddajemu trochę wywaru i trochę dusimy. Potem miksujemy. Dodajemy resztę wywaru .zagotowujemy. Zagęszczamy śmietaną. jeśli chcemy można zagęścić mąką roztrzepaną w małej ilości wody lub zółtkiem (po żółtku już nie gotujemy) doprawiamy solą pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2033058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.10.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Dla mnie podstawą w ogórkowej, to co nadaje jej "tego" własnie posmaczku jest... zasmażka Dodaję podsmażoną, taką zrumienioną cebulkę drobno pokrojoną.. Bardzo mała ilość a zmienia smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2033067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 04.10.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Wciornastek Też taką robię Bardzo prosta i bardzo smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2033073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 04.10.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 mayland wszystko rzecz gustu i każdy sam musi ocenić co mu bardziej smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2033082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.10.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 U mnie pomidorowa bez smietany , z duza iloscia przecieru i swiezych pomidowrow. Kiedys robilam ze smietana , ale taka nam teraz bardziej pasuje. Zielona jak bedziesz sie do mnie wybierala to Cie naucze Tylko sie zapowiedz , zebym ryzu nakupila Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2033089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.10.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 mayland wszystko rzecz gustu i każdy sam musi ocenić co mu bardziej smakuje Oczywiście ale wiesz, taki własnie smak pamiętam z dzieciństwa. I prawdą jest, że nigdzie poza własnym domem nie spotykam tej cebulki w ogórkowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2033139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 04.10.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja też lubię zupy zasmażane, chociaż akurat nie ogórkową, mają taki swój smaczek, ale niestety moja wątroba przestała je tolerować . No, ale flaczków bez zasmażki nie zjem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2033207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.10.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 U mnie pomidorowa bez smietany , z duza iloscia przecieru i swiezych pomidowrow. Kiedys robilam ze smietana , ale taka nam teraz bardziej pasuje. Zielona jak bedziesz sie do mnie wybierala to Cie naucze Tylko sie zapowiedz , zebym ryzu nakupila Dopsze Ja bym sie tam chetnie kiedys wybrala - zobaczyla co sie zmienilo i w ogole To ja sie kiedys "bezczelnie" wprosze co?:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2034056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.10.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Dopsze Ja bym sie tam chetnie kiedys wybrala - zobaczyla co sie zmienilo i w ogole To ja sie kiedys "bezczelnie" wprosze co?:) No dopsze. Duuuuuuzo sie zmienilo Pogotujemy Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2034146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 04.10.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2034158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.10.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... moze i fajna ale mi sie kojarzy potem z pewna czynnoscia malo towarzyska Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2034224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 04.10.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... moze i fajna ale mi sie kojarzy potem z pewna czynnoscia malo towarzyska odpowietrzenie zdrowe jest... z kojarzeniem nie ma, to wiele wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2034236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.10.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... Mam dzisiaj grochowe. Jutro jeszcze bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2034239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 04.10.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... Mam dzisiaj grochowe. Jutro jeszcze bedzie Się piszę...ale jutro walę na Majkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2034249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.10.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Hej , ktos pisal ze do OGORKOWEJ zasmazka jest potrzebna! Ale jak pisalam do mnie trzeba łopatologicznie NIE WIEM jak sie zasmazke robi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2034987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.10.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 powiem szczerze, że jakoś nigdy nie miałam zaufania do tego "zbierania szumowin" ja po prostu wszystko zlewam po zagotowaniu, a mięso dokładnie płuczę, może było to aktualne, gdy gotowało się własną kurkę, wykarmioną własną paszą? ale teraz? we wszystkim hormony, antybiotyki, konserwanty, polepszacze, /i brud też - a bo to mięsko spadnie, muchy pochodzą... / wiem, że wszystkiego nie usunę, ale jakaś spokojniejsza jestem, bez tych szumowin i wolę, jak zupka jest na "drugiej wodzie" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2035011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.10.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Zielona, do ogórkowej raczej nie daje się zasmażki /no, ale to rzecz gustu... hmm smaku / ogórkową się zabiela - rozciera się w kubku śmietankę z mąką- proporcje zależne od ilości zupy- i do tak roztartej ciapki dodajemy stopniowo gorącą zupę, tak kilka łyżek, mieszamy i wlewamy do zupy a zasmażkę robimy przesmażając mąkę na tłuszczu - choć gdzieś czytałam, że powinno się najpierw wsypać na gorącą patelnię mąkę, a potem dodać tłuszcz - wtedy go mniej wciągnie stopień zrumienienia zasmażki zależy od rodzaju zupy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2035056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.10.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Hej , ktos pisal ze do OGORKOWEJ zasmazka jest potrzebna! Ale jak pisalam do mnie trzeba łopatologicznie NIE WIEM jak sie zasmazke robi Ja pisałam o zasmażonej cebulce To tylko cebulka podsmazona na patelni, bez mąki, na samym tłuszczyku Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2035058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.10.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 JA TO MUSZE POZBIERAC sobie wszystko - bo sie gubic zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2035108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 05.10.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 zielonooka Jak se już nagotujesz tej ogórkowej to rozlej do dwóch garów i do jednego dodaj zasmażkę, a drugi podpraw mąką i tak oto za jednym zamachem będziesz mogła spróbować obie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86229-kulinaria/page/7/#findComment-2035695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.