Wciornastek 04.10.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ot taka sobie galaretka składniki: -makrela wędzona -8 jajek -mały słoik czarnych oliwek -żelatyna -jabłko czynności: Ugotować jajka na twardo.Przekroić na pół i wyjąć żółtka.Makrelę bez ości połączyć z żółtkami i posiekanymi oliwkami.Włożyć w miejsca po żółtkach.Zalać żelatyną z tartym jabłkiem(surowym).Szybki ,prosty i smaczny.Robie takie jajka w galarecie z różnymi filetami z ryb. pzdr Przepis ok ale te jabłaka nie przejdzie. Pozwolicie, że dorzuce do zup dla Zielonej Zupa z gaci - tak to zwą w Poznaniu bo jest z porów (pory) 1 Dorodny por lub dwa mniejsze 2. Masło (ok 2 łyżek) 3. Wywar lub hmmm kostka bulionowa (zawyczaj robię z reszty rosołu) ok 1 lita 4. śmietana 5. Ewentualnie mąka lub żółtko do zagęszczenia 6. Sól pieprz 7. Groszek ptysiowy lub grzaneczki z chleba na masełku lub oliwie. Kroimy w krążki por, szklimy na maśle, doddajemu trochę wywaru i trochę dusimy. Potem miksujemy. Dodajemy resztę wywaru .zagotowujemy. Zagęszczamy śmietaną. jeśli chcemy można zagęścić mąką roztrzepaną w małej ilości wody lub zółtkiem (po żółtku już nie gotujemy) doprawiamy solą pieprzem do smaku. Podajemy z grzankami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.10.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Dla mnie podstawą w ogórkowej, to co nadaje jej "tego" własnie posmaczku jest... zasmażka Dodaję podsmażoną, taką zrumienioną cebulkę drobno pokrojoną.. Bardzo mała ilość a zmienia smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 04.10.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Wciornastek Też taką robię Bardzo prosta i bardzo smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 04.10.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 mayland wszystko rzecz gustu i każdy sam musi ocenić co mu bardziej smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.10.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 U mnie pomidorowa bez smietany , z duza iloscia przecieru i swiezych pomidowrow. Kiedys robilam ze smietana , ale taka nam teraz bardziej pasuje. Zielona jak bedziesz sie do mnie wybierala to Cie naucze Tylko sie zapowiedz , zebym ryzu nakupila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 04.10.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 mayland wszystko rzecz gustu i każdy sam musi ocenić co mu bardziej smakuje Oczywiście ale wiesz, taki własnie smak pamiętam z dzieciństwa. I prawdą jest, że nigdzie poza własnym domem nie spotykam tej cebulki w ogórkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 04.10.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja też lubię zupy zasmażane, chociaż akurat nie ogórkową, mają taki swój smaczek, ale niestety moja wątroba przestała je tolerować . No, ale flaczków bez zasmażki nie zjem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.10.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 U mnie pomidorowa bez smietany , z duza iloscia przecieru i swiezych pomidowrow. Kiedys robilam ze smietana , ale taka nam teraz bardziej pasuje. Zielona jak bedziesz sie do mnie wybierala to Cie naucze Tylko sie zapowiedz , zebym ryzu nakupila Dopsze Ja bym sie tam chetnie kiedys wybrala - zobaczyla co sie zmienilo i w ogole To ja sie kiedys "bezczelnie" wprosze co?:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.10.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Dopsze Ja bym sie tam chetnie kiedys wybrala - zobaczyla co sie zmienilo i w ogole To ja sie kiedys "bezczelnie" wprosze co?:) No dopsze. Duuuuuuzo sie zmienilo Pogotujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 04.10.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.10.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... moze i fajna ale mi sie kojarzy potem z pewna czynnoscia malo towarzyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 04.10.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... moze i fajna ale mi sie kojarzy potem z pewna czynnoscia malo towarzyska odpowietrzenie zdrowe jest... z kojarzeniem nie ma, to wiele wspólnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 04.10.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... Mam dzisiaj grochowe. Jutro jeszcze bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 04.10.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2007 Ja grochówe lubie... Mam dzisiaj grochowe. Jutro jeszcze bedzie Się piszę...ale jutro walę na Majkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.10.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Hej , ktos pisal ze do OGORKOWEJ zasmazka jest potrzebna! Ale jak pisalam do mnie trzeba łopatologicznie NIE WIEM jak sie zasmazke robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.10.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 powiem szczerze, że jakoś nigdy nie miałam zaufania do tego "zbierania szumowin" ja po prostu wszystko zlewam po zagotowaniu, a mięso dokładnie płuczę, może było to aktualne, gdy gotowało się własną kurkę, wykarmioną własną paszą? ale teraz? we wszystkim hormony, antybiotyki, konserwanty, polepszacze, /i brud też - a bo to mięsko spadnie, muchy pochodzą... / wiem, że wszystkiego nie usunę, ale jakaś spokojniejsza jestem, bez tych szumowin i wolę, jak zupka jest na "drugiej wodzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.10.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Zielona, do ogórkowej raczej nie daje się zasmażki /no, ale to rzecz gustu... hmm smaku / ogórkową się zabiela - rozciera się w kubku śmietankę z mąką- proporcje zależne od ilości zupy- i do tak roztartej ciapki dodajemy stopniowo gorącą zupę, tak kilka łyżek, mieszamy i wlewamy do zupy a zasmażkę robimy przesmażając mąkę na tłuszczu - choć gdzieś czytałam, że powinno się najpierw wsypać na gorącą patelnię mąkę, a potem dodać tłuszcz - wtedy go mniej wciągnie stopień zrumienienia zasmażki zależy od rodzaju zupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.10.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Hej , ktos pisal ze do OGORKOWEJ zasmazka jest potrzebna! Ale jak pisalam do mnie trzeba łopatologicznie NIE WIEM jak sie zasmazke robi Ja pisałam o zasmażonej cebulce To tylko cebulka podsmazona na patelni, bez mąki, na samym tłuszczyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 05.10.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 JA TO MUSZE POZBIERAC sobie wszystko - bo sie gubic zaczynam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabula 05.10.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 zielonooka Jak se już nagotujesz tej ogórkowej to rozlej do dwóch garów i do jednego dodaj zasmażkę, a drugi podpraw mąką i tak oto za jednym zamachem będziesz mogła spróbować obie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts