Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

  • 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

SAŁATKA "BOBROWA" I NIE TYLKO.

 

 

Bober,brokuły,koperek,czosnek,młoda kapusta,ziemniaki młode,pierś z kurczaka,buraczki ćwikłowe,przyprawa gyros,pieprz,sól,majonez i jogurt naturalny,jajko 2szt,bułka tarta.Ugotować warzywa i wystudzić.Bober obrać,buraczki obrać,brokuły z blanszować.Ziemniaki i piersi pokroić na małe kostki i obtaczać w przyprawie gyros i usmażyć-wystudzić.Przygotować sos do polania sałatki.I tak:posiekać koper wycisnąć do niego 2/3 ząbki czosnku,posolić i utrzeć tak by koper puścił sok.Rozrabiać majonezem i jogurtem.Powstałym sosem połączyć wszystkie warzywa.Na koniec oddzielić liście kapusty,sparzyć we wrzątku.Obtaczać w rozbitym jajku i bułce tartej.Smażyć na tłuszczu jak kotlety.Wystudzić.Rozłożyć na talerzu a na nie układać sałatkę.

 

smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Potocznie tak się u mnie mówi.Tak bober to bób.Może rozwlekle opisałem przepis ale pisany był na kolanie.Zajadaliśmy się tą sałatką u znajomych , którzy niedawno wrócili z Meksyku. Niektóre warzywa zmienili i wyszła całkiem całkiem sałateczka.Liście młodej kapusty na których leży sałatka są po prostu odlotowe.

 

pzdr.

 

zapomniałem dodać ,że moczone w occie winnym smakują równie wspaniale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wśród tych którzy w kuchni eksperymentują różne ciekawe przepisy ,wyróżnia się a właściwie nawet można ich podzielić na :

1.niedowiarków

2.cichych wielbicieli

3.praktykantów

4.podglądaczy

5. podejrzliwych

6.smakoszy

7. degustatorów

8.dobrze gotujących

9.gotujących na pokaz...............i wielu innych

Są to tylko nieliczne osoby które coś w tej kuchni robią a ,że zawsze ale to zawsze mi się z Tobą super gawędzi ,dodam ,że tak jak ja tak i Ty w moim odczuciu jesteś w tej nielicznej grupie w której zostawiam to Twojej ocenie.Ale do rzeczy bo widać rzeczowo pytasz.Powtórzyłem za moją gospodynią ser pleśniowy twardy.Jest to taki ser ,który już przy jego "obmacywaniu" wyróżnia go pod względem twardości spośród innych serów leżących na półce.Jak zapewne wiesz sery dzielić można na sery pleśniowe(a tu są np sery miękkie ze skórką pleśniową i właśnie z tych wybieram najtwardszy do korków),sery pleśniowe z przerostem,sery twarde-żółte.Pytasz o rodzaj sera w koreczkach.Najbardziej mi leżą popularne:Camembert i Brie bo dobrze komponują się z tego rodzaju koreczkami które u nich jadłem.Pielmieni nadziewane nie czymś tylko surowym mięsem wołowo- wieprzowym.Wielkości uszek ale kształtu jak normalne pierogi.Pomidory suszone i kindziuk nie wymagają objaśnień bo są i tak już bardzo popularne.

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szaszłyki z wątróbki drobiowej już z samej nazwy są z lekka przekombinowane ale smak to po prostu poezja.Do tego rodzaju wynalazków kulinarnych najlepiej się sprawdza własnoręcznie wykonany majonez na którego przepisów w sieci jest w brud.Dodatkiem do takiego szaszłyka jest jeszcze surowy boczek,cebula i młoda -mała cukinia i krewetki.Jakież to połączenie jest odpychające już na wstępie.....wrrrrr.Wygląd też budzi zastrzeżenia.Natomiast smak jest niesamowity.Lubię wątróbkę z grilla marynowaną w majonezie sklepowym(łatwizna) ale to połączenie powaliło mnie na kolana.Wątróbka,krewetki,boczek surowy,cebula,cukinia.Wątróbka ląduje do majonezu na 24h lodówka.Boczek cienko pokrojony także do majonezu i lodówki na 24h.Krewetki a właściwie ich odwłoki powinny być przyrządzone według domowego przepisu takie al dente jeśli można o nich tak powiedzieć by na patyku trzymały się i nie spadały.Przemieszane na patykach cebulą i cukinią są wyjątkowe w smaku.Kolejność nakłuwania jest także istotna.

 

Dziwne szaszłyki ale bardzo pyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wśród tych którzy w kuchni eksperymentują różne ciekawe przepisy ,wyróżnia się a właściwie nawet można ich podzielić na :

1.niedowiarków

2.cichych wielbicieli

3.praktykantów

4.podglądaczy

5. podejrzliwych

6.smakoszy

7. degustatorów

8.dobrze gotujących

9.gotujących na pokaz...............i wielu innych

...

NS ... ciekawa klasyfikacja :D ... a co się kryje pod "i wielu innych" ? :) ;)

 

Szaszłyki z wątróbki drobiowej już z samej nazwy są z lekka przekombinowane ale smak to po prostu poezja.

...

Dodatkiem do takiego szaszłyka jest jeszcze surowy boczek,cebula i młoda -mała cukinia i krewetki.Jakież to połączenie jest odpychające już na wstępie.....wrrrrr.Wygląd też budzi zastrzeżenia.Natomiast smak jest niesamowity.Lubię wątróbkę z grilla marynowaną w majonezie sklepowym(łatwizna) ale to połączenie powaliło mnie na kolana.Wątróbka,krewetki,boczek surowy,cebula,cukinia.Wątróbka ląduje do majonezu na 24h lodówka.Boczek cienko pokrojony także do majonezu i lodówki na 24h.Krewetki a właściwie ich odwłoki powinny być przyrządzone według domowego przepisu takie al dente jeśli można o nich tak powiedzieć by na patyku trzymały się i nie spadały.Przemieszane na patykach cebulą i cukinią są wyjątkowe w smaku.Kolejność nakłuwania jest także istotna.

 

Dziwne szaszłyki ale bardzo pyszne.

NS ... z całym szacunkiem, ale te szaszłyki są nie "z lekka przekombinowane" a "bardzo ale to bardzo przekombinowane" ... wątróbka będzie w nich surowa (chyba, że będą to kawałki wielkości krewetek) albo krewetki "over cook" ... krewetki pieką się tylko około trzech do czterech minut (największe czyli tygrysie - mniejsze oczywiście krócej), a wątróbka nieco dłużej ... boczek marynowany w majonezie :o ... chyba nie moja bajka :) ... ale ze smakami nie dyskutuję :)

 

z pozdrówkami

 

ps - podziel się proszę przepisem na: "... przyrządzone według domowego przepisu takie al dente ..." ... jakiż to "przepis domowy" ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NS ... ciekawa klasyfikacja :D ... a co się kryje pod "i wielu innych" ? :) ;)

 

 

NS ... z całym szacunkiem, ale te szaszłyki są nie "z lekka przekombinowane" a "bardzo ale to bardzo przekombinowane" ... wątróbka będzie w nich surowa (chyba, że będą to kawałki wielkości krewetek) albo krewetki "over cook" ... krewetki pieką się tylko około trzech do czterech minut (największe czyli tygrysie - mniejsze oczywiście krócej), a wątróbka nieco dłużej ... boczek marynowany w majonezie :o ... chyba nie moja bajka :) ... ale ze smakami nie dyskutuję :)

 

z pozdrówkami

 

ps - podziel się proszę przepisem na: "... przyrządzone według domowego przepisu takie al dente ..." ... jakiż to "przepis domowy" ?

 

ad1.Baaaardzo cieszy mnie, że podział Cię ciekawi.Tak jak przepisów tak i wielu gotujących.Lista jest zapewne dużo dłuższa bo ,tych co doświadczają się w kuchni jest bardzo dużo.Trzeba by było dodać tu zapewne Wirtuozów gotujących i ich odłamy takie jak: mistrz taki jak np.Ty,gotujących z musu,gotujących źle,niegotujących w ogóle,specjalistów w wybranej dziedzinie,jaroszy typowych,wegetarian twardziele,weganie czyli przesadzony mocno wegetarianie,samotnicy-gotujący tylko dla siebie.......i wielu innych.

 

ad2.drogi mistrzu niestety i nie z przekory nie zgodzę się z Tobą, bo tak do końca i bez wątpienia to Ty takiej wątróbki nie jadłeś.Wątróbka drobiowa, którą marynuję w majonezie to w swojej klasie mistrzyni smaku i to właśnie z grilla.24h marynowania w lodówce pozwala na otrzymanie bardzo smacznego z niej danka.jest miękka,soczysta i bardzo krotko leży na grillu.

 

ad3.boczek w majonezie....surowy dodam.Zajefajnie skruszeje i w szaszłyku będzie krótko się pitrasił.Zauważ proszę co jest składnikiem majonezu...najlepiej tego ze sklepu bo tam na ulotce pisze skład.Przepisy już podawałem kilka lat temu i na wątróbkę z grilla także.Wiem ,że nie do wszystkich to trafia bo ....tłusto,w ciężkim majonezie ale ja od czasu do czasu lubię taki rodzaj kuchni.

 

ad4. no i odwłoki krewetek.Idąc na łatwiznę ale ze znakomitym skutkiem,wymienione odwłoki poddane pewnej obróbce są wyśmienite.Podzielę się jakiej to domowej obróbce są poddane.Zamrożone odwłoki(łatwizna) rozmrażam powoli be "przyspieszaczy".Czyszczę z końcówek odsączam od wody(mus bo zrobi się zupa).Obficie skrapiam sokiem z cytryny.Wrzucam na oczyszczone z piany masło (min 82% tłu),dobrze rozgrzane skwierczące.Dodaję wyciśnięty czosnek i bardzo drobno posiekaną pietruszkę.Krótką chwilę leżą na patelni .Wyciągam i studzę.Są al dente.

 

Robiąc szaszłyki w skład ,których wchodzi jeszcze cebula i młoda cukinia łatwo można zauważyć ,że ów szaszłyk będzie bardzo krótko leżał na grillu.

Drogi szefie ,jeżeli nie jadłeś szaszłyka,który chcę tu zaproponować to proszę nie dokładaj swojej ideologii bo skąd niby czerpiesz taką wiedzę ,że wątróbka będzie twarda i to ,że musi być bardzo mała.....ech......"Nie wszystko złoto co się świeci" drogi szefie.

 

serdecznie pozdrawiam z gorącej Polski.NS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szanowny Kolego

 

- re: "wątróbka drobiowa, jako również boczek marynowany w majonezie" ... fakt, nie jadłem, nie moje smaki, ale jak wyżej powiedziałem z gustami i ze smakami nie zwykłem dyskutować (i wcale tak nie uważam ze względu na ilość tłuszczu w majonezie, poprostu mnie takie zestawienie nie pasuje) :)

- re: krewetki ... tak przyrządzone jak podajesz są już gotowe do podania na stół ... dalsza ich obróbka cieplna na grillu powoduje, że staną się twardsze i się skurczą jak nie przymierzając skurczybyki ... krewetki w szaszłyku (zgodnie ze sztuką kulinarną), nabija się surowe skrapiając cytryną i oliwą

...

i na koniec

...

Robiąc szaszłyki w skład ,których wchodzi jeszcze cebula i młoda cukinia łatwo można zauważyć ,że ów szaszłyk będzie bardzo krótko leżał na grillu.

Drogi szefie ,jeżeli nie jadłeś szaszłyka,który chcę tu zaproponować to proszę nie dokładaj swojej ideologii bo skąd niby czerpiesz taką wiedzę ,że wątróbka będzie twarda i to ,że musi być bardzo mała.....ech......"Nie wszystko złoto co się świeci" drogi szefie.

...

... do szaszłyków możesz dodać jakiekolwiek warzywa ... chodzi o to, że te które wymagają dłuższej obrobki cieplnej wcześniej należy podgotować (np kukurydzę w kolbach)

... żadnej ideologii do niczego nie muszę dokładać i nie dokładam :) ... wiedzę czerpię ? ... hmmm :) ... z ponad trzydziestoletniej kulinarnej praktyki i z racji wykonywanego zawodu :D (jak mniemam) ;)

... może się Tobie przyda :) http://www.chefpaul.net/index/1/INFOcp/index.html być może, znajdziesz tam całkiem nowe informacje, o czasie i temperaturach grillowania :)

 

z pozdrowieniami z chłodniejszej niż Polska, Florydy :)

 

ps - "o złocie" (ze wstydem przyznaję), że "nie łapię" :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak już się tak szanujemy.

 

Szanowny mistrzu.

 

Skoro takie zestawienie Ci już na wstępie nie pasuje to już tu dyskusja nad miękkością czy to surowego boczku ,czy wątróbki powinna się zakończyć.Aleeeee.....aleeee....dopowiem tylko to co mnie zastanawia.Udzielasz mi rad bym zajrzał na twoją stronę i tam zobaczył jak to wkładasz elektroniczny termometr i patrzył kiedy dana potrawa jest przydatna do spożycia bo pilnował ją właśnie elektroniczny termometr...ech..Krewetki wcale nie staną się twardsze....są bardzo miękkie i nie spadają z patyka.To tak jak byś mi udowadniał ,że zamiast bułki tartej jako panierki muszę tylko używać do np.kotletów schabowych a jak pokruszę słone krakersy to to jest bee i kotlet np.stwardnieje....ech....Powtarzam byś zrozumiał szaszłyk taki leży na rozżarzonym węglu bardzo krótko.Chcesz wierz lub nie....a przynajmniej powinieneś spróbować.Boczek,karczek pierś z kurczaka poddana marynacie 24h majonezem ,po tym czasie będzie zjadliwa na surowo,o wątróbce już nie wspomnę i o cukinii surowej czy cebuli również.

 

i znowu ta mała przenośnia ,która tu mi przypasowała:"nie wszystko złoto co się świeci".........."nie każda wątróbka marynowana 24h w majonezie zrobiona na grillu będzie twarda".....ech.

 

gorąco pozdrawiam z gorącej jeszcze Polski.....byłem w lesie i mam pokaźną ilość "kokoszek".Dziś na obiadek skrzydełka zapieczone w sosie z kokoszkami z bardzo dużą ilością koperku.Do tego odsmażone młode ziemniaczki i zsiadłe mleko wyhodowane z mleka prosto od krowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

krewetki (jumbo) ......... 7 - 9 min.
.W zamieszczonym linku znalazłem to o krewetkach.Nie ma nic o wątróbce drobiowej a szkoda bo są jej smakosze.Wracając do krewetek podajesz czas 7-9 min dla surowych a te ,które podsmażyłem na patelni i maśle ,że jak nabiję na patyk to staną się twarde.....ech...Skąd czerpiesz taką wiedzę drogi szefie???.Ja twierdzę ,że będą miękkie.

 

 

pozdrawiam miękko.Przy okazji.

 

Dziś na obiad.Kluski łyżką kładzione z brokułami i czosnkiem i chłodnik po litewsku niestety z botwinką mrożoną ale za to z ogórami małosolnymi i rzodkiewką.

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Pepeg z Gumy
..

 

Dziś na obiad.Kluski łyżką kładzione z brokułami i czosnkiem i chłodnik po litewsku niestety z botwinką mrożoną ale za to z ogórami małosolnymi i rzodkiewką.

Aż mi ślinka cieknie na takie mecyje.

U nas za gorąco na obiad więc będzie tylko deser: tort czekoladowy ze śledziami i placek drożdżowy z musztardą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.W zamieszczonym linku znalazłem to o krewetkach.Nie ma nic o wątróbce drobiowej a szkoda bo są jej smakosze.Wracając do krewetek podajesz czas 7-9 min dla surowych a te ,które podsmażyłem na patelni i maśle ,że jak nabiję na patyk to staną się twarde.....ech...Skąd czerpiesz taką wiedzę drogi szefie???.Ja twierdzę ,że będą miękkie.

...

... być może mamy inną skalę "twardości" ;) ... krewetki "jumbo" to "krewetki tygrysie" (12-15 cm długości) więc nie wiem czy takie pieczesz na grillu - i taki jest ich czas grillowania pośredniego w podanej tam temperaturze.

Pytasz z uporem "skąd czerpię wiedzę" - raz pytałeś i odpowiedź na to pytanie otrzymałeś ... masz jakiś problem ? ...

Czas pieczenia wątróbek zależy od wielkości kawałków ?

Jedzenie mięsa drobiowego (marynowane piersi kurczaka - wg Ciebie) bez stosownej obróbki termicznej grozi zarażeniem salmonellą.

 

Jeśli mogę Cię spytać o wędzenie piersi z kurczaka czy indyka.Zamierzam ją włożyć w taką specjalną folię taka jak np. do szynek.Jak i jeżeli w ogóle wpłynie ona na jej soczystość?

 

pzdr

Zamierzasz wędzić w folii ? Masz na myśli rozdrobnione filety z piersi drobiowych ? Jaki "kaliber" osłonek chcesz użyć ?

Masz do wyboru osłonki fibrusowe, kalogenowe, poliamidowe i barierowe, (służą one jednak bardziej do wyrobu wędlin parzonych) ... nie znam w sprzedaży żadnych "folii" do użytkowania bezpośrednio w wędzarni (poprostu nic takiego nie używam).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... być może mamy inną skalę "twardości" ;) ... krewetki "jumbo" to "krewetki tygrysie" (12-15 cm długości) więc nie wiem czy takie pieczesz na grillu - i taki jest ich czas grillowania pośredniego w podanej tam temperaturze.

Pytasz z uporem "skąd czerpię wiedzę" - raz pytałeś i odpowiedź na to pytanie otrzymałeś ... masz jakiś problem ? ...

Czas pieczenia wątróbek zależy od wielkości kawałków ?

Jedzenie mięsa drobiowego (marynowane piersi kurczaka - wg Ciebie) bez stosownej obróbki termicznej grozi zarażeniem salmonellą.

 

 

Zamierzasz wędzić w folii ? Masz na myśli rozdrobnione filety z piersi drobiowych ? Jaki "kaliber" osłonek chcesz użyć ?

Masz do wyboru osłonki fibrusowe, kalogenowe, poliamidowe i barierowe, (służą one jednak bardziej do wyrobu wędlin parzonych) ... nie znam w sprzedaży żadnych "folii" do użytkowania bezpośrednio w wędzarni (poprostu nic takiego nie używam).

 

Czy Ty jadasz tatara???Czy jadasz polędwicę wieprzową na surowo???Czy jadasz polędwicę wołową na surowo??? Czy jadasz susi???http://sushi.balony.pl/sushi/

 

Czy Ty wiesz co ja chcę Ci powiedzieć???Czy wiesz co to jest majonez???Jaki jest jego skład???Czy Ty wiesz co to jest na przykład???O jakiej Ty salmonelli mi mówisz???Marynata : http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/marynaty.html

 

http://dodajiwymieszaj.blox.pl/2008/02/Prosta-domowa-wedlinka.html

 

Chciałem Ci wskazać ,że poddając mięso marynacie z dodatkiem majonezu będzie ono po 24 h zjadliwe na surowo i będzie miało smak.Nie kazałem Ci go jeść byś się zaraził salmonellą....ech....To jest przykład.....marynaty i jaki ona ma wpływ na surowe mięso....przykłłłład.Żebyś zrozumiał to powiem Ci ,że gdy poddasz marynacie swoje mięso,swojego przepisu i po okresie jej marynowania przed poddaniem jej obróbce cieplnej odkroję kawałek i zjem to zostanę zarażony salmonellą????

 

pzdr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamierzasz wędzić w folii ?

Masz na myśli rozdrobnione filety z piersi drobiowych ? Jaki "kaliber" osłonek chcesz użyć ?

 

Zapytałem fachowca konkretnie o folię...ta która np.przewodzi dym.Taka co się zwie np. celulozowa i czy przy jej zastosowaniu tak jak przy wędzeniu szynek ,pozyskana wilgoć będzie także w wędzonej piersi z kurczaka.Czy ja gdzieś napisałem "rozdrobnione filety z piersi kurczaka"....???Całe piersi szefie.

http://www.madpol.pl/oferta.php

Te folie są tu w sprzedaży....

 

pzdr

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...