Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

NS ... zaczynasz pierdzielić bez sensu ... dowiedz się czegoś na temat surowego mięsa drobiowego i poźniej porozmawiamy ... porównywanie suchi i poledwicy do surowego drobiu jest jakby to delikatnie powiedzieć "totalnym dyletanctwem"

Fajnie, że eksperymentujesz w kuchni ... szkoda tylko, że prawdopodobnie wyniki Twych eksperymentów smakują pewnie tylko Tobie ... Na Zdrowie

Jeżeli znasz folię w której można wędzić całe kawałki mięsa to kup i nie pytaj ... nigdy w ten sposób nie przygotowuję wędlin ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chef Paul podałem Ci przykłady różnych surowizn , które po marynacie a przed np.obróbką cieplną są ....nieszkodliwe.Ty wyjechałeś z salmonellą. Zapytałem o folię celulozową przepuszczającą dym czy dla wędzonej piersi będzie dobra by była wilgotna a nie sucha, to napisałeś,że Ty tak nie przygotowujesz wędlin. Rozumiem tylko po co te soczyste dodatki -epitety.Czy wątróbka w połączeniu z boczkiem,krewetkami cebulą i cukinią to dla Ciebie eksperyment???.Wszyscy moi znajomi zajadają się wątróbką z takiej marynaty.Ale już zrozumiałem twoje przycinki i ich cel.

 

pozdrawiam.Na koniec.

 

Co byś w taki upalny dzień zaserwował na obiad,oczywiście z dwóch dań?Coś tam jadasz na Florydzie jak jest gorąco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chef Paul podałem Ci przykłady różnych surowizn , które po marynacie a przed np.obróbką cieplną są ....nieszkodliwe.Ty wyjechałeś z salmonellą. ...
Przykład jadania surowego drobiu (marynowanego obojętnie jakimi składnikami) jest zły. Jadanie drobiu bez poddania go obróbce cieplnej, gdzie wymagana temperatura wewnetrzna mięsa powinna wynosić minimalnie 72*C grozi zatruciami salmonellą. Jeżeli masz ochotę, możesz jadać nawet całe kury jeszcze żywe, wraz z opierzeniem lecz uważam za niedopuszczalne, propagowanie czegoś co może zaszkodzić zdrowiu innym.

 

...

Zapytałem o folię celulozową przepuszczającą dym czy dla wędzonej piersi będzie dobra by była wilgotna a nie sucha, to napisałeś,że Ty tak nie przygotowujesz wędlin.

...

Nie znam nikogo kto w warunkach domowych stosuje osłonki termokurczliwe, przepuszczające dym, nadające się do wędzenia całych kawałków mięsa. Osłonki takie stosuje się w przemyśle mięsnym, do wyrobu przetworów rozdrobnionych. Nie jestem technologiem masarskim i tak jak wyżej powiedziałem, metod takich nie stosuję. Odpowiednio przeprowadzony proces wędzenia, pozwala na zachowanie soczystości wędzonych wędlin, bez stosowania jakichkolwiek folii.

 

...

Rozumiem tylko po co te soczyste dodatki -epitety.

...

Ale już zrozumiałem twoje przycinki i ich cel.

...

Epitetów pod Twoim adresem w moich wypowiedziach nie znajdziesz ... przycinki, owszem. Celem jest zwrócenie Tobie uwagi, na zaprzestania propagowania propozycji, mogących zaszkodzić zdrowiu innym (o marnowaniu składników pożywienia nie wspominam, gdyż być może, niektórym może smakować Twoja "rewolucja kulinarna", którą nawet przy dobrych chęciach, trudno nazwać "fusion")

 

...

Czy wątróbka w połączeniu z boczkiem,krewetkami cebulą i cukinią to dla Ciebie eksperyment???.Wszyscy moi znajomi zajadają się wątróbką z takiej marynaty.

...

Nie taki zestaw jest dobry i może być ogólnie przyjęty w naszej kulturze kulinarnej. Zwróciłem tylko uwagę na sposób przygotowania zaproponowanego przez Ciebie dania, (kawałki wątróbki powinny być odpowiedniej wielkości w stosunku do wielkości krewetek, by upiekły się w równym czasie). Twoje "rewolucyjne kulinarne wywody" spowodowały dyskusję, która miała miejsce. To, że Eskimosi z upodobaniem jadają surową wątrobę z fok, nie musi oznaczać bym musiał przepadać za takim daniem.

Możesz - jeżeli tak lubisz i masz ochotę - przygotowywać swe krewetki najpierw je gotując, później smażyć a na koniec przypiekać i podawać z surową wątrobą, ... mnie jednakowoż, tak przygotowane danie nie odpowiada i nie będzie napewno smakowało.

 

...

Co byś w taki upalny dzień zaserwował na obiad,oczywiście z dwóch dań?Coś tam jadasz na Florydzie jak jest gorąco.

... "coś tam jadam", bez żarełka ciężko by było przeżyć, tym bardziej, że na Florydzie jest bardzo ciepło przez sześć miesięcy w roku ... wszystko na ten temat znajdziesz w moim Blogu.

 

z pozdrowieniami

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

CHef Paul, zawsze imponowała mi Twoja wiedza i doświadczenie kulinarne.

Dzisiaj jest pod olbrzymim wrażeniem cierpliwości jaka w Tobie drzemie:)

 

Pozdrawiam

 

p.s.

 

Fajny blog.

I ja sie pod tym smialo podpisac moge :)

 

ps . Surowego drobiu nie daje nawet psom :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Pepeg z Gumy

Dołączę się do "rozpływań" nad naszym Chefem i przy okazji zaproponuję dodatkowo acz nieśmiało, przyznanie Mu tytułu Master of World w dyscyplinie pt. Gołąbki a'la Babunia Art.

To było to czego szukałem całe życie, odkąd moja wielkopolska babka zeszła była z tego łez padołu nie zostawiwszy receptury onych gołąbi.

Żarłem ze łzami w oczyskach.

Znalazłem nawet u siebie "źródełko" kapusty kiszonej w całych główkach i czekam na jesień, kiedy otrzymam pierwszą partię.

 

 

Nieprawdą jest , że najlepsze gołąbki robią na Placu Pigalle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sloma z butow wylazi ale golabki z jakims artem jadaja

U nas na wsi to kartofli bryzganych najesc sie do syta wypada i pod sklep browarem zapic najlepiej .

 

Czy ktos tu wie gdzie w Polsce kupic mąke high gluten/high protein ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Pepeg z Gumy
.

 

Pepeg ... nie becz przy jedzeniu ;) ..

Kiedy się tak zwzruszyłem , że nie mogłem zwytrzymać .

rrmi zobacz w sklepach ze zdrową żywnością. Tam kiedyś coś takiego widziałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://img834.imageshack.us/img834/491/jajo.jpg

 

 

 

Szaszłyki z marynowanych jajek.

"Do tego rodzaju wynalazków kulinarnych najlepiej się sprawdza własnoręcznie wykonany majonez na którego przepisów w sieci jest w brud.Dodatkiem do takiego szaszłyka jest jeszcze surowy boczek,cebula i młoda -mała cukinia "

Edytowane przez TheRealRocknRolla
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przykład jadania surowego drobiu (marynowanego obojętnie jakimi składnikami) jest zły. Jadanie drobiu bez poddania go obróbce cieplnej, gdzie wymagana temperatura wewnetrzna mięsa powinna wynosić minimalnie 72*C grozi zatruciami salmonellą. Jeżeli masz ochotę, możesz jadać nawet całe kury jeszcze żywe, wraz z opierzeniem lecz uważam za niedopuszczalne, propagowanie czegoś co może zaszkodzić zdrowiu innym.

 

Nie znam nikogo kto w warunkach domowych stosuje osłonki termokurczliwe, przepuszczające dym, nadające się do wędzenia całych kawałków mięsa. Osłonki takie stosuje się w przemyśle mięsnym, do wyrobu przetworów rozdrobnionych. Nie jestem technologiem masarskim i tak jak wyżej powiedziałem, metod takich nie stosuję. Odpowiednio przeprowadzony proces wędzenia, pozwala na zachowanie soczystości wędzonych wędlin, bez stosowania jakichkolwiek folii.

 

Epitetów pod Twoim adresem w moich wypowiedziach nie znajdziesz ... przycinki, owszem. Celem jest zwrócenie Tobie uwagi, na zaprzestania propagowania propozycji, mogących zaszkodzić zdrowiu innym (o marnowaniu składników pożywienia nie wspominam, gdyż być może, niektórym może smakować Twoja "rewolucja kulinarna", którą nawet przy dobrych chęciach, trudno nazwać "fusion")

 

Nie taki zestaw jest dobry i może być ogólnie przyjęty w naszej kulturze kulinarnej. Zwróciłem tylko uwagę na sposób przygotowania zaproponowanego przez Ciebie dania, (kawałki wątróbki powinny być odpowiedniej wielkości w stosunku do wielkości krewetek, by upiekły się w równym czasie). Twoje "rewolucyjne kulinarne wywody" spowodowały dyskusję, która miała miejsce. To, że Eskimosi z upodobaniem jadają surową wątrobę z fok, nie musi oznaczać bym musiał przepadać za takim daniem.

Możesz - jeżeli tak lubisz i masz ochotę - przygotowywać swe krewetki najpierw je gotując, później smażyć a na koniec przypiekać i podawać z surową wątrobą, ... mnie jednakowoż, tak przygotowane danie nie odpowiada i nie będzie napewno smakowało.

 

... "coś tam jadam", bez żarełka ciężko by było przeżyć, tym bardziej, że na Florydzie jest bardzo ciepło przez sześć miesięcy w roku ... wszystko na ten temat znajdziesz w moim Blogu.

 

z pozdrowieniami

 

Nie dość ,że troszku nie dosłyszysz to i troszku źle z czytaniem u ciebie drogi szefie a i pierniczenie też nie jest ci obce.Nigdzie nie napisałem aby ludziska z FM jedli na surowo kuraki łącznie z ich ponętnymi kuprami.Ostatni raz powtarzam ,że dałem ci przykład,który wyraźnie wskazuje na to iż np.piersi z kurczaka(pierśśśśśśśś) przed poddaniem ich obróbce cieplnej 72 stC....ech....a wcześniej poddane marynacie samym majonezem przez 24h nie będą surowe tak jak zaraz po ich wyjęciu z kuraka.....czaisz????????.Muszę jednak oddać ci szacun z racji wieku bo można mieć takie spostrzeżenia i widzieć tylko to co się chce zobaczyć i gremialnie to zaakcentować.Hylę czoło dziękując za cenne uwagi.........Przepisu na upały nie podałeś to oznacza ,że kiepściutko z dankiem na takie dzionki.Zapytam bo kto pyta to.......jadłeś całego kurczaka ułożonego na dużej ilości soli w naczyniu żaroodpornym poddanemu obróbce cieplnej(mamuniu gadam już jak ty ale to dobrze) w temp.200 stC?????.Czy jadłeś grillowane piersi z kurczaka zrobione w taki sposób:

 

cycuszki "kużęcie" myjemy a następnie poddajemy marynacie czyli:szara reneta,cebula,mała cukinia,duży czosnek,olej z oliwek, Vegeta.

na marynatę potrzebujemy 2 kwaśne jabłka 2 cebule sol pieprz zioła prowansalskie oraz przyprawę do mies Delikat olej

Jabłko i cukinię i cebulę kroimy w plasterki,czosnek "ząbkujemy".Piersi nacieramy Vegetą i oliwą.Na dno naczynia kładziemy warstwę z pokrojonych warzyw i ząbkowanego czosnku.Na to kładziemy przygotowane cycuszki a następnie przykrywamy je taką samą warstwą jak na spodzie naczynia.Marynujemy 24h.Rozpalamy grilla pamiętając o temperaturze(rączkujemy http://www.chefpaul.net/index/1/INFOcp/index.html ) Pitrasimy z uwzględnieniem rekomendowanych temp i czasów .......75 - 185-temp rusztu, 75 - 80 temp wew,14 - 17czas piecz-minuty.Z warzyw robimy szaszłyki jak dodatek do cycuszków.....Wiesz co jest najsmaczniejsze???

 

 

 

serdecznie pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie dość ,że troszku nie dosłyszysz to i troszku źle z czytaniem u ciebie drogi szefie a i pierniczenie też nie jest ci obce.Nigdzie nie napisałem aby ludziska z FM jedli na surowo kuraki łącznie z ich ponętnymi kuprami.Ostatni raz powtarzam ,że dałem ci przykład,który wyraźnie wskazuje na to iż np.piersi z kurczaka(pierśśśśśśśś) przed poddaniem ich obróbce cieplnej 72 stC....ech....a wcześniej poddane marynacie samym majonezem przez 24h nie będą surowe tak jak zaraz po ich wyjęciu z kuraka.....czaisz????????.

...

Co i komu chcesz NS udowodnić ? :)

...,

...Chcesz wierz lub nie....a przynajmniej powinieneś spróbować.Boczek,karczek pierś z kurczaka poddana marynacie 24h majonezem ,po tym czasie będzie zjadliwa na surowo,o wątróbce już nie wspomnę i o cukinii surowej czy cebuli również.

...

... nie czaję :)

 

ps - Czy Ty te piersi w tej majonezowej marynacie gotujesz przez 24 godziny ? ;)

Edytowane przez Chef Paul
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co i komu chcesz NS udowodnić ? :)

 

... nie czaję :)

 

ps - Czy Ty te piersi w tej majonezowej marynacie gotujesz przez 24 godziny ? ;)

 

 

Jeszcze raz wielki szacun a udowodnić chcę tobie że "nie wszystko złoto co się świeci".Niestety nie rozumiesz tego co ci napisałem amen....a te piersi ,sobie usmarowane po szyję leżakują te 24h.Jak widzisz marynowanie nie jedno ma imię wyżej ci to podkreśliłem i wytłumaczyłem bo jasne jak słońce ,że nie będziesz piersi jadł.W przenośni napisałem że marynując je majonezem będą zjadliwe byś zaczaił ,że ta marynata jest mocna.Jest w niej sól ,ocet itp.Pierniczysz i czepiasz się pierdołów.Dałem prosty przykład co może zrobić taki majonez po 24h a wątróbka w małych kawałkach w szaszłyku wyszła mi jak skwarek.Nie polecaj jej nikomu bo jest zła i niesmaczna .Taka z majonezu po 24h położona na ruszcie po kilku minutach jest soczysta i nie surowa .Zrobie ci to i wkleję fotki ale jak udowodnić fachowcowi smak wirtualnie....ech...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ns, daj spokój z tą wątrobą.

Oczywiście, że będzie soczysta w kontraście do Krewetki à la Stomil “podsmażyłem na patelni i… nabiję na patyk to staną się twarde.....ech...Ja twierdzę ,że będą miękkie.”

 

ps. posmak grillowanej vegety.To moja odpowiedz na najsmaczniejszość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...