Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

Zwykła ogórkowa z pieczywem i masłem czosnkowym.

 

składniki:

 

-5 ogórków kiszonych z "beki"

-1/2 kostki masła

-włoszczyzna

-kość od schabu i 1/2 kg skrzydełek

-śmietana

-cebula

-4 ziemniaki średniej wielkości

-przyprawy(pieprz cytrynowy i Vegeta)

 

czynności:

 

Ugotować wywar na jarzynach z kości schabowej i skrzydełek (nie szumowinować).Ogórki zetrzeć na tartce jarzynowej i usmażyć na maśle(połowa tej części) pamiętając o podlewaniu ich kwasem ogórkowym.W oddzielnym naczyniu ugotować na w półtwardo ,pokrojone w kostkę ziemniaki by potem podsmażyć je razem z cebulką na pozostałej części masła.Do tak zrobionego wywaru uskubać mięsko ze skrzydełek (włoszczyznę ja kroję i dodaję do zupy),dodać ziemniaki usmażone na cebuli(nigdy odwrotnie) i wsypać usmażone na maśle starte ogórki.Całość zaprawić śmietaną zrobioną na sposób własny.(ja do części śmietany przeznaczonej do zupy dodaję jedną łyżeczkę maki wymieszanej z wodą).Nigdy nie dodaję zasmażki do zupy ogórkowej.Masło czosnkowe i buła opieczona.

 

smacznnnn...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ryba po cygańsku :

 

- filety rybne ( najlepiej dorsz ale każda inna ryba może być , byle

nie miała ości ) - ( ok. 1 kg )

- cebula ( 4-5 dosyć dużych )

- ogórki konserwowe ( lub kiszone ) - ( 3-4 )

- pęczek pietruszki

- ketchup

-sól , pieprz

 

1. Rybę posolić , posypać pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na

oleju ( oliwie ) , następnie odstawić .

2. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , odstawić .

3. Ogórki pokroić w drobne słupki .

4. Pietruszkę pokroić .

5. Do naczynia żaroodpornego wkładać warstwami poszczególne

składniki w kolejności : cebula - ryba - ogórki , każdą warstwę

przyprawiając wg uznania , posypując pietruszką i polewając

ketchupem

6. Na koniec do naczynia dolać trochę wody

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 *C ) na ok. 40 min aż

przyjemny aromat nie zwabi nas do kuchni :wink:

 

Smacznego :D

 

PS. Wszyscy którzy jedli tę potrawę u nas proszą o przepis i wlączają ją do swojego repertuaru 8) :wink:

 

REWELACJA :lol:

 

Serwowałam dzisiaj na obiad - pyszota :D

Maxi -dzieki za ten przepis :D

Polecam wszystkim :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Ewcia :D

Na zdrowie :D

Zapomnialam dodać że równie dobrze smakuje na zimno.

I specjalnie dla Ciebie :D

 

Ryba słodko-kwaśna (Filipiny)

 

6 filetów ryb morskich - dorsz, morszczuk (60 dag)

1 szklanka octu winnego

6 łyżek oleju

1 cebula (15 dag)

4 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki imbiru

3 łyżki cukru

1 czerwona lub zielona papryka (20 dog)

4 - 5 pieczarek (15 dag)

sól

1/2 łyżeczki pieprzu

 

 

Filety umyć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem.

Połowę oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć filety z obu stron na rumiano i przełożyć na talerz.

Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie talarki.

Czosnek obrać i posiekać.

Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i cienko pokroić.

Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki.

Na patelnię wlać resztę oleju, podsmażyć (2 minuty) cebulę, czosnek i pieczarki, dodać przyprawy, ocet, paprykę i 1/2 szklanki wody.

Zagotować i trzymać na małym ogniu 5 minut.

Dodać obsmażone filety i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.

Potrawę przełożyć do słoja i przed podaniem trzymać w lodówce 24 godziny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakoś cicho tu :wink:

 

Zupa "śmieszna"

 

składniki:

 

-4 jajka

-szklanka mrożonej fasolki

-3 średnie ziemniaki

-1/2 kostki masła

-1 surowy ogórek.

-łyżka śmietany

 

czynności:

 

Do garnka włożyć ziemniaki i delikatnie posolić.Gotować.Gdy będą już miękkie, wsypać fasolkę i pokrojonego w kostkę ogórka.W miedzy czasie usmażyć jajka sadzone na części masła.pokroić na cztery każde jajko i włożyć do zupy.Chwilę pogotować i dodać reszte masła.Na koniec delikatnie zaprawić śmietaną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej, najłatwiejsza zupa na świecie to oczywiście Barszcz biały. Ja robię go z torebki Winiary, bo nie kiszę żuru (innej firmy nie kupuje bo s..f), ale to nie tylko woda i torebka :wink:

 

Jakieś mięsiwo (kość od schabu lub kawałek wołowego lub po prostu dobra cienka kiełbasa ok. 0,5kg) + pokrojone:

 

- ziemniaki (według uznania)

- 2 marchewki pokrajane w plastry bądź kostkę

- 1 pietruszka -II-

- mały kawałek selera i pora

- 3.....5..... ziarenek pieprzu

- 2...4... -II- ziela angielskiego

- 2..3... liście laurowe

- kilka grzybków suszonych (opcjonalnie)

 

Wszystko gotujemy. Po ok 20 min. od nastawienia, trzeba ładnie zdjąć szumowine łopatką, co by nie psuła nam widoku :wink:

Gdy ziemniaki będą miękkawe (25 - 30min) dodaje 2 kostki wołowe i z pół łyżki vegety. Uwaga: żadnej soli kuchennej, bo i tak jest w kostkach

 

W między czasie bieżemy słoik 0,5litra i wsypujemy:

 

- torebkę barszczu białego Winiary

- 2 łyżki mąki

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 3/4 szklanki zimnej wody

- trochę wywaru z zupy

Zamykamy słoik i energicznie trzepiemy aż nie będzie grudek

 

Wlewamy do zupy, ciągle mieszając i gotuemy jeszcze 5-10min.

 

Jak ktoś ma czas to zesmażamy boczuś z cebulką i krosimy zupkę.

Jedna z moich ulubionych :D :D :D

 

[a teraz wersja Barszcz czerwony: wszystko co powyżej + na sam koniec barszcz czerwony z torebki, a najlepiej 2 opakowania, bo jest bardziej wyrazisty i nie gotować zbyt długo, bo barsz straci kolor]

 

P.s to jest moja jedyna zupa gotowana z torebki, ale jest tak pyszna, że po prostu muszę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Racuchy

 

2 szklanki mąki--gdy ciasto za rzadkie to więcej wsypać

1,5 szkl mleka

3 jaja

2,5 łyżki margaryny

1/3szkl cukru

2dzag drożdży

''50'' wódki aby racuchy nie chłonęły tłuszczu

cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia-ja na kujawskim smażę

 

Z drożdży, łyżeczki cukru podgrzanego mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn.

Ja podgrzewam mleko w garnku i do niego dodaję resztę składników.

Jaja ubić z cukrem,dodać mąkę, roztopiony tłuszcz, podrośnięty rozczyn,alkohol, wyrobić i zostawić na ok 20 minut.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Oleju trzeba dać dużo na patelnię. Na koniec posypać pudrem. Racuchy naprawdę ''wychodzą''.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedna z moich ulubionych zup to cebulowa.

 

 

Cebulę ( sztuk kilka)pokrojona np w półksiężyc smażę na oleju. Dorzucam liść laurowy ,ziele angielskie, Vegetę. Jak sie podsmaży to wody dolewam i duszę do miękkości. Znowu dolewam wody ,ale już pożądaną ilość. Albo miksuję cebulę w garnku albo przecieram przez sitko. Doprawiam według gustu i na koniec zaklepuję śmietanką i mąką. Podaję z grubym makaronem np świderki. Jest naprawdę pyszna.Polecam

 

acha ten watek poleciła mi braza-za co jej dziękuję :D . Pewnie miała mnie dosyć na rw..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba trafiłam na ''swój'' temat :D :D .

Często robie ''zapiekankę'' z kalafiora.

 

Nie piszę ile potrzeba produktów bo to od ilości domowników zależy.

Do zapiekanki potrzebny jest : kalafior, papryka, wędlina, ogórki konserwowe, ser żółty, majonez, natka pietruszki ,przyprawy

kalafiora gotuję ale nie za długo żeby za miękki się nie zrobił. Paprykę oczyszczam jeżeli jest świeża (może tez być konserwowa) i kroję w kostkę, tak samo postępuję z ogórkami i i wędliną ( nie ma znaczenia jaka) ser ścieram na tarce.

Na małej brytfance albo większej patelni podsmażam wędlinę,dodaję kalafiora po kilku minutach paprykę i ogórki. Mieszam, z kalafiora może wyjść papka ale to nic nie szkodzi. Jak sie podsmaży to dodaje ser i jak się ser roztopi troszkę to na wierzch daję majonez.Nie mieszam ze wszystkimi składnikami tylko na wierzchu rozsmarowuję(jak krem na torcie) i na ten majonez daję natkę pietruszki drobniutko pokrojoną. Można koperek dać ale ja z koperkiem nie robiłam to nie wiem jak smakuje. Acha podczas podsmażania produktów można a nawet trzeba dać soli i pieprzu do smaku.

Potrawa nie jest trudna w wykonaniu.Sama ja wymyśliłam. Nazwałam ją zapiekanką ale nie wiem czy trafnie bo jej jeszcze nigdy nie zapiekałam tylko na gazie robiłam. Trzeba uważać pod koniec bo może sie przypalic.Ale w tedy można kurek przykręcić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzyby z przecierem pomidorowym ( na ciepło i na zimno )

 

grzyby pokroić - ugotować

cebule (4 szt) pokroić w piórka i zeszklić na oleju

dodać paprykę czerwoną pokrojona w paseczki

dodać ok 4-5 łyżek octu

dodać mały przecier pomidorowy ( dolać wody żeby sie ładnie połączyło )

dodać ugotowane grzyby

dusić ok 20 min

doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku

 

można podawać na ciepło

można zjadać na zimno

 

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sałatka Gyros z kurczakiem

 

2 podwójne piersi z kurczaka pokroić w paseczki ,obficie posypac przyprawa Gyros -Knor -usmażyć na ładny złocisty kolor

pieczarki ok 1/2 kg pokroić w talarki i posmażyć (można wykorzystać pokrojone pieczarki ze słoika w zalewie solonej )

średni słoik ogórków konserwowych -pokroić w talarki

mała kapusta pekińska pokrojona i polana delikatnie olejem z przyprawą Knor do sałaty

starty żółty ser

 

sos :

majonez + kechup + śmietana + 2 ząbki czosnku ...wszystko połączyć -dolewać tyle śmietany aby sos nabrał konsystencji średnio-płynnej

 

W ładnym naczyniu szklanym ( ja robię w żaroodpornym ) układamy warstwami

1/ pieczarki

2/ kurczak

sos

3/ ogorki (czasem posypuje kukurydzą z puszki )

sos

4/ kapusta pekińska

5/starty ser

 

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jesli sa klopoty z nabyciem super stekow, to proponuje mniejsze kawalki.8)

 

http://img502.imageshack.us/img502/9890/p1030701fv0.jpg

 

Mieso dopasowane do jednego z najlepszych win czerwonych na swiecie, dlatego serwuje je w lampkach Grand Cru.8)

 

PS Oczywiscie przy takim winie, mieso jest najlepsza partia tuszy wolowej.:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...