niktspecjalny 05.10.2007 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Zwykła ogórkowa z pieczywem i masłem czosnkowym. składniki: -5 ogórków kiszonych z "beki"-1/2 kostki masła-włoszczyzna-kość od schabu i 1/2 kg skrzydełek-śmietana-cebula-4 ziemniaki średniej wielkości-przyprawy(pieprz cytrynowy i Vegeta) czynności: Ugotować wywar na jarzynach z kości schabowej i skrzydełek (nie szumowinować).Ogórki zetrzeć na tartce jarzynowej i usmażyć na maśle(połowa tej części) pamiętając o podlewaniu ich kwasem ogórkowym.W oddzielnym naczyniu ugotować na w półtwardo ,pokrojone w kostkę ziemniaki by potem podsmażyć je razem z cebulką na pozostałej części masła.Do tak zrobionego wywaru uskubać mięsko ze skrzydełek (włoszczyznę ja kroję i dodaję do zupy),dodać ziemniaki usmażone na cebuli(nigdy odwrotnie) i wsypać usmażone na maśle starte ogórki.Całość zaprawić śmietaną zrobioną na sposób własny.(ja do części śmietany przeznaczonej do zupy dodaję jedną łyżeczkę maki wymieszanej z wodą).Nigdy nie dodaję zasmażki do zupy ogórkowej.Masło czosnkowe i buła opieczona. smacznnnn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.10.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2007 Ryba po cygańsku : - filety rybne ( najlepiej dorsz ale każda inna ryba może być , byle nie miała ości ) - ( ok. 1 kg ) - cebula ( 4-5 dosyć dużych ) - ogórki konserwowe ( lub kiszone ) - ( 3-4 ) - pęczek pietruszki - ketchup -sól , pieprz 1. Rybę posolić , posypać pieprzem , obtoczyć w mące i usmażyć na oleju ( oliwie ) , następnie odstawić . 2. Cebulę pokroić w półplasterki , zeszklić na patelni , odstawić . 3. Ogórki pokroić w drobne słupki . 4. Pietruszkę pokroić . 5. Do naczynia żaroodpornego wkładać warstwami poszczególne składniki w kolejności : cebula - ryba - ogórki , każdą warstwę przyprawiając wg uznania , posypując pietruszką i polewając ketchupem 6. Na koniec do naczynia dolać trochę wody 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 *C ) na ok. 40 min aż przyjemny aromat nie zwabi nas do kuchni Smacznego PS. Wszyscy którzy jedli tę potrawę u nas proszą o przepis i wlączają ją do swojego repertuaru REWELACJA Serwowałam dzisiaj na obiad - pyszota Maxi -dzieki za ten przepis Polecam wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxtorka 06.10.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2007 Dzięki Ewcia Na zdrowie Zapomnialam dodać że równie dobrze smakuje na zimno. I specjalnie dla Ciebie Ryba słodko-kwaśna (Filipiny) 6 filetów ryb morskich - dorsz, morszczuk (60 dag) 1 szklanka octu winnego 6 łyżek oleju 1 cebula (15 dag) 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru 3 łyżki cukru 1 czerwona lub zielona papryka (20 dog) 4 - 5 pieczarek (15 dag) sól 1/2 łyżeczki pieprzu Filety umyć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. Połowę oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć filety z obu stron na rumiano i przełożyć na talerz. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie talarki. Czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i cienko pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Na patelnię wlać resztę oleju, podsmażyć (2 minuty) cebulę, czosnek i pieczarki, dodać przyprawy, ocet, paprykę i 1/2 szklanki wody. Zagotować i trzymać na małym ogniu 5 minut. Dodać obsmażone filety i dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. Potrawę przełożyć do słoja i przed podaniem trzymać w lodówce 24 godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.10.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2007 Jakoś cicho tu Zupa "śmieszna" składniki: -4 jajka -szklanka mrożonej fasolki -3 średnie ziemniaki -1/2 kostki masła -1 surowy ogórek. -łyżka śmietany czynności: Do garnka włożyć ziemniaki i delikatnie posolić.Gotować.Gdy będą już miękkie, wsypać fasolkę i pokrojonego w kostkę ogórka.W miedzy czasie usmażyć jajka sadzone na części masła.pokroić na cztery każde jajko i włożyć do zupy.Chwilę pogotować i dodać reszte masła.Na koniec delikatnie zaprawić śmietaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 10.10.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2007 Hej, najłatwiejsza zupa na świecie to oczywiście Barszcz biały. Ja robię go z torebki Winiary, bo nie kiszę żuru (innej firmy nie kupuje bo s..f), ale to nie tylko woda i torebka Jakieś mięsiwo (kość od schabu lub kawałek wołowego lub po prostu dobra cienka kiełbasa ok. 0,5kg) + pokrojone: - ziemniaki (według uznania) - 2 marchewki pokrajane w plastry bądź kostkę - 1 pietruszka -II- - mały kawałek selera i pora - 3.....5..... ziarenek pieprzu - 2...4... -II- ziela angielskiego - 2..3... liście laurowe - kilka grzybków suszonych (opcjonalnie) Wszystko gotujemy. Po ok 20 min. od nastawienia, trzeba ładnie zdjąć szumowine łopatką, co by nie psuła nam widoku Gdy ziemniaki będą miękkawe (25 - 30min) dodaje 2 kostki wołowe i z pół łyżki vegety. Uwaga: żadnej soli kuchennej, bo i tak jest w kostkach W między czasie bieżemy słoik 0,5litra i wsypujemy: - torebkę barszczu białego Winiary - 2 łyżki mąki - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 3/4 szklanki zimnej wody - trochę wywaru z zupy Zamykamy słoik i energicznie trzepiemy aż nie będzie grudek Wlewamy do zupy, ciągle mieszając i gotuemy jeszcze 5-10min. Jak ktoś ma czas to zesmażamy boczuś z cebulką i krosimy zupkę. Jedna z moich ulubionych [a teraz wersja Barszcz czerwony: wszystko co powyżej + na sam koniec barszcz czerwony z torebki, a najlepiej 2 opakowania, bo jest bardziej wyrazisty i nie gotować zbyt długo, bo barsz straci kolor] P.s to jest moja jedyna zupa gotowana z torebki, ale jest tak pyszna, że po prostu muszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 12.10.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Racuchy 2 szklanki mąki--gdy ciasto za rzadkie to więcej wsypać1,5 szkl mleka3 jaja2,5 łyżki margaryny1/3szkl cukru2dzag drożdży''50'' wódki aby racuchy nie chłonęły tłuszczucukier puder do posypaniatłuszcz do smażenia-ja na kujawskim smażę Z drożdży, łyżeczki cukru podgrzanego mleka i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn.Ja podgrzewam mleko w garnku i do niego dodaję resztę składników.Jaja ubić z cukrem,dodać mąkę, roztopiony tłuszcz, podrośnięty rozczyn,alkohol, wyrobić i zostawić na ok 20 minut.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Oleju trzeba dać dużo na patelnię. Na koniec posypać pudrem. Racuchy naprawdę ''wychodzą''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 12.10.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Jedna z moich ulubionych zup to cebulowa. Cebulę ( sztuk kilka)pokrojona np w półksiężyc smażę na oleju. Dorzucam liść laurowy ,ziele angielskie, Vegetę. Jak sie podsmaży to wody dolewam i duszę do miękkości. Znowu dolewam wody ,ale już pożądaną ilość. Albo miksuję cebulę w garnku albo przecieram przez sitko. Doprawiam według gustu i na koniec zaklepuję śmietanką i mąką. Podaję z grubym makaronem np świderki. Jest naprawdę pyszna.Polecam acha ten watek poleciła mi braza-za co jej dziękuję . Pewnie miała mnie dosyć na rw.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 12.10.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Chyba trafiłam na ''swój'' temat . Często robie ''zapiekankę'' z kalafiora. Nie piszę ile potrzeba produktów bo to od ilości domowników zależy. Do zapiekanki potrzebny jest : kalafior, papryka, wędlina, ogórki konserwowe, ser żółty, majonez, natka pietruszki ,przyprawy kalafiora gotuję ale nie za długo żeby za miękki się nie zrobił. Paprykę oczyszczam jeżeli jest świeża (może tez być konserwowa) i kroję w kostkę, tak samo postępuję z ogórkami i i wędliną ( nie ma znaczenia jaka) ser ścieram na tarce. Na małej brytfance albo większej patelni podsmażam wędlinę,dodaję kalafiora po kilku minutach paprykę i ogórki. Mieszam, z kalafiora może wyjść papka ale to nic nie szkodzi. Jak sie podsmaży to dodaje ser i jak się ser roztopi troszkę to na wierzch daję majonez.Nie mieszam ze wszystkimi składnikami tylko na wierzchu rozsmarowuję(jak krem na torcie) i na ten majonez daję natkę pietruszki drobniutko pokrojoną. Można koperek dać ale ja z koperkiem nie robiłam to nie wiem jak smakuje. Acha podczas podsmażania produktów można a nawet trzeba dać soli i pieprzu do smaku. Potrawa nie jest trudna w wykonaniu.Sama ja wymyśliłam. Nazwałam ją zapiekanką ale nie wiem czy trafnie bo jej jeszcze nigdy nie zapiekałam tylko na gazie robiłam. Trzeba uważać pod koniec bo może sie przypalic.Ale w tedy można kurek przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 12.10.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 oooo może się czegoś nauczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 13.10.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Grzyby z przecierem pomidorowym ( na ciepło i na zimno ) grzyby pokroić - ugotować cebule (4 szt) pokroić w piórka i zeszklić na oleju dodać paprykę czerwoną pokrojona w paseczki dodać ok 4-5 łyżek octu dodać mały przecier pomidorowy ( dolać wody żeby sie ładnie połączyło ) dodać ugotowane grzyby dusić ok 20 min doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku można podawać na ciepło można zjadać na zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 13.10.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Sałatka Gyros z kurczakiem 2 podwójne piersi z kurczaka pokroić w paseczki ,obficie posypac przyprawa Gyros -Knor -usmażyć na ładny złocisty kolor pieczarki ok 1/2 kg pokroić w talarki i posmażyć (można wykorzystać pokrojone pieczarki ze słoika w zalewie solonej ) średni słoik ogórków konserwowych -pokroić w talarki mała kapusta pekińska pokrojona i polana delikatnie olejem z przyprawą Knor do sałaty starty żółty ser sos : majonez + kechup + śmietana + 2 ząbki czosnku ...wszystko połączyć -dolewać tyle śmietany aby sos nabrał konsystencji średnio-płynnej W ładnym naczyniu szklanym ( ja robię w żaroodpornym ) układamy warstwami 1/ pieczarki 2/ kurczak sos 3/ ogorki (czasem posypuje kukurydzą z puszki ) sos 4/ kapusta pekińska 5/starty ser Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
troleeeeeeeee 13.10.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 czy moze byc cos bardziej prostrzego? http://img523.imageshack.us/img523/4352/p1030715mf0.jpg 1200 gram - soczysty , miekki, solony i pieprzony. PS. oczywiscie znawcy widza ze jest to "premium" stek i ciecie. Nie to co tania lykowata wolowina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 13.10.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Gdzie taki pikny kawał miecha mozna dostac. Jak pomysle ze dzis na obiad znow jadlem kebab z budy to az zal dupe sciska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
troleeeeeeeee 13.10.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Jesli sa klopoty z nabyciem super stekow, to proponuje mniejsze kawalki. http://img502.imageshack.us/img502/9890/p1030701fv0.jpg Mieso dopasowane do jednego z najlepszych win czerwonych na swiecie, dlatego serwuje je w lampkach Grand Cru. PS Oczywiscie przy takim winie, mieso jest najlepsza partia tuszy wolowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 13.10.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 13.10.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 13.10.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Niestety, tacy też tu się przypałętuja Nic na to nie poradzisz, jakoś trzeba ich znieść Najlepiej, staraj się nie zauważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
troleeeeeeeee 13.10.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Jesli jest to wam tak ciezko przelknac, to polecam cos innego. Muszle, tylko bedziemy ich potrzebowac okolo 8 razy wiecej jak to zaprezentowal mayland strone wczesniej. http://img523.imageshack.us/img523/5945/p1030681uh8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
troleeeeeeeee 13.10.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Domowej roboty wloska marynara. http://img135.imageshack.us/img135/7320/p1030683fn6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.10.2007 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Taki ładny watek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.