Chef Paul 08.08.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 ... ps.zupa malinowa na zimno. ... Wytrawny, mocny "maliniak" Zalejesz kiedyś ten komputer nie bój ... ma wprawę Twoje zdrówko, kochaniutki! ... czy można się przyłączyc do toastu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 09.08.2010 02:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 ...pewnie, ale opierd.. dostałem ładny.W malinowej radości wykonałem skok do łózka, i złamałem środkowy wspornik. Lądowanie z materacem było troche głośne. O starej nawet nie w.... ps. pisze w 100% serio. f...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 09.08.2010 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 09.08.2010 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 No proszę! Taka zwykła malina, a jak może człowieka sponiewierać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 10.08.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Szef się nie pomylił Szef ma jeszcze sprawny wzrok (choć przyznaję, że już niestety w okularach) ... Habanero również "chili" a pochodzenie słoika mnie nie interesuje ... masz rację, nie mamy o czym dyskutować jeżeli nie "kumasz" Z mej strony EOT Tak w sumie to masz rację WIELKI CZŁOWIEKU.Fajnie sobie zakpiłeś.Zrobiłeś sobie jaja....i nie tylko te na grillu.Szkoda mi Ciebie szefie.Ja jednak mam do ciebie wielki szacunek ,którego i tak nigdy nie zauważałeś.Szanuję Cię także bo jesteś dużo starszy ode mnie a w takim wieku nie można denerwować ludzi tylko trzeba im współczuć. Serdecznie Cię pozdrowię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 11.08.2010 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Tak w sumie to masz rację WIELKI CZŁOWIEKU.Fajnie sobie zakpiłeś.Zrobiłeś sobie jaja....i nie tylko te na grillu.Szkoda mi Ciebie szefie.Ja jednak mam do ciebie wielki szacunek ,którego i tak nigdy nie zauważałeś.Szanuję Cię także bo jesteś dużo starszy ode mnie a w takim wieku nie można denerwować ludzi tylko trzeba im współczuć. Serdecznie Cię pozdrowię. Mimo , że żółć wylała polecamhttp://img717.imageshack.us/img717/2636/zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzvf.jpg cielęcom. Serdecznie Cię p. ps.uwielbiam średnio przyjaraną...i piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 11.08.2010 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 No proszę! Taka zwykła malina, a jak może człowieka sponiewierać Ba i można zapomniec o "widzajnie" mimo ze malzenska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 11.08.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 No proszę! Taka zwykła malina, a jak może człowieka sponiewierać Czlowieka jak czlowieka, ale...ten srodkowy wspornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 11.08.2010 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 Czlowieka jak czlowieka, ale...ten srodkowy wspornik ... środkowy wspornik, już wzmocniony ... chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 12.08.2010 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2010 My, czyli stara i ja już to naprawili:hug:.Wspornik wspornikuje jak trza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.08.2010 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 My, czyli stara i ja już to naprawili:hug:.Wspornik wspornikuje jak trza. Ale barana i tak nie masz gdzie upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 15.08.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 e tam upiec, ale za to ma gdzie poczytać. comming back to the point - feta miala być twarda, pozostale warzywa też. ale co ja Ci będę tlumaczyl, Ty jadasz kogucie lby na dwa sposoby. Kulinarne wysublimowanie to zdaje się u Ciebie rodzinne. PS: Pawel a co Ty się tak poddaleć z tą salmonellą. Ja tam mialem zapal powrotu do rosolu i tlumaczenia dlaczego nie można go gotować w miedzianych garnkach a Ciebie salmonella rozwalila - tlumacz, co Ci szkodzi. Judym nie takie rzeczy tlumaczyl. gdzie są kulki kulki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 15.08.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 PS2: dopiero wrócilem z obozu i mam zaleglości, które wciąż nadrabiam. Wyszlo mi wlaśnie, że Pepeg jest oplacanym przez Michnika bojówkarzem internetowym a gro tutejszej spoleczności to kurwy i cioty. Od dziś nie ruszam się bez kompa i tylko w cywilizowane miejsca gdzie jest net!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.08.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 PS2: dopiero wrócilem z obozu i mam zaleglości, które wciąż nadrabiam. Wyszlo mi wlaśnie, że Pepeg jest oplacanym przez Michnika bojówkarzem internetowym a gro tutejszej spoleczności to kurwy i cioty. Od dziś nie ruszam się bez kompa i tylko w cywilizowane miejsca gdzie jest net!!!!!!!!!!!!!! Bardzo lubiłam czytać Wasze zmagania kulinarne w tym wątku, ale teraz to się boję do której części tutejszej społeczności przynależę :jawdrop: W związku z tym chyba pójdę coś przekąsić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 15.08.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 cieszynianko - w zasadzie to wszystko jedno - mozesz sobie wybrac. Pelna demokracja - jak to w kuchni dandi - kulki kulki na wakacjach - zdaje sie- A co z Marcinem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.08.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2010 cieszynianko - w zasadzie to wszystko jedno - mozesz sobie wybrac. Pelna demokracja - jak to w kuchni No to mi trochę ulżyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 16.08.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 ... ... Ja tam mialem zapal powrotu do rosolu i tlumaczenia dlaczego nie można go gotować w miedzianych garnkach ... ... miedź albo nie miedź ? ... oto jest pytanie Kociołki i gary miedziane, były używane od dawien dawna ... jednakowoż, musimy zdawać sobie sprawę z tego, iż miedź zachodzi w reakcję chemiczną z kwasami i jakie związki toksyczne uwalniają się pod wpływem tychże reakcji, np siarczan miedzi. Gotowanie więc w naczyniach miedzianych (szczególnie potraw z zawartością kwasów) będzie zawsze obarczone ryzykiem zatruć pokarmowych. Bardzo przydatne natomiast, są misy miedziane do ubijania białka (znowu jajca ) reakcja z miedzią (także ze srebrem) stabilizuje w dużym stopniu "białkową pianę", poprzez uwalniające się cząsteczki siarki, ... ich ilość jednak jest tak minimalna, że nie zagraża naszemu zdrowiu. Reasumując: Miedź jest doskonałym przewodnikiem ciepła, używanie garnków miedzianych, zmniesza w dużym stopniu zużycie energii, jednakże z uwagi na powyższe, naczynia miedziene, są od wewnątrz pokrywane powłoką innych metali. Używane dawniej do gotowania naczynia miedziane, były zazwyczaj bielone cyną ... "dziś prawdziwych Cyganów już nie ma" ... i dlatego gary miedziane, są powlekane od wewnątrz, głównie stalą nierdzewną. Rosół (nie mylić z bulionem) ... toż to nasza potrawa narodowa i na temat rosołu i jego sporządzania, klarowania białkiem (znowóż jajca) domowych kluseczek do niego, można by napisać niejedną pracę doktorską ... ja swój rosołek (jakoż i bigosy ... ale to już inna bajka) sprządzam w emaliowanym garnku żeliwnym ... http://www.chefpaul.net/images/garnekZEs.jpg ... ogromną jego zaletą (między innymi), jest utrzymywanie w nim stabilnej temperatury podczas wolnego gotowania. ... ...Pawel a co Ty się tak poddaleć z tą salmonellą. ... - tlumacz, co Ci szkodzi. Judym nie takie rzeczy tlumaczyl. ... Salmonella, to temat dość obszerny. Jak słusznie zresztą NS zauważył: ... ... Salmonella....nie tylko jest na skorupkach jajek. ... Zgadza się, aczkolwiek "główny nośnik" salmonelli, to ... ale nie o gównach pisać nam w tym smakowitym dziale ... i tak (znowóż zacytuję NS-a, gdyż wielokrotnie słusznie prawi - czasami tylko trochę coś mu się pomyli albo też przedobrzy, ale ma Gość kulinarne zacięcie i mam nadzieję, że jakieś niezbyt udane próby w jego doświadczeniach, nie zniechęcą go do przebywania w kuchni i dzieleniu się z nami swymi emocjonującymi eksperymentami, ... choć nie każdy musi z nich korzystać przecie ... najważniejsze jednak, co by się nie rozchorował - tak więc dalej): ... ... ,że salmonella i te sprawy ale wydaje mi się ,że surowe np. białko ma nienaruszone łańcuchy aminokwasów,to ugotowane składa się ze zniszczonych łańcuszków więc tak czy siak ma ono lepsze własności gdy jest w stanie surowym.Nie należy zapominać o myciu i sparzeniu jajka przed konsumpcją. ... szczególnie gdy używamy smakowitych jajeczek, z żółtkiem aż pomarańczowym, nabytych od "baby z jajami" ... gdyż jak już wyżej napisałem, temp. powyżej 72*C skutecznie eliminuje paskudztwo salmonellą zwane. O żółwiach, wężach i aligatorach nadmieniłem, ponieważ właśnie ich mięso, może być najczęściej zarażone salmonellą i dlatego należy zwracać szczególną uwagę przy jego obróbce. O czystej kuchni i "myjcie łapska" - dokładnie ze środkiem dezynfekującym - w gorącej wodzie, po każdym z kuchni wyjściu i do niej powrotu, nie muszę nawet wspominać Również i o tym, wszyscy doskonale wiedzą, iż nie należy przechowywać surowego mięsa drobiowego i nabiału, bez stosownego jego zabezpieczenia (nie układać np surowych cycków kurzecych, lub jajec, obok np polędwiczki wieprzowej, lecz stosować pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności) Amen ... to tyle na temat salmonelli ...sądzę, że wystarczy ... Wyszlo mi wlaśnie, że Pepeg jest oplacanym przez Michnika bojówkarzem internetowym a gro tutejszej spoleczności to kurwy i cioty. ... ... no już niedługo, strach będzie lodówkę otworzyć ... ciekawym do jakiej grupy mnie zakwalifikowano ? Bardzo lubiłam czytać Wasze zmagania kulinarne w tym wątku, ale teraz to się boję do której części tutejszej społeczności przynależę ... ... ... jako wyżej cieszynianko - w zasadzie to wszystko jedno - mozesz sobie wybrac. Pelna demokracja - jak to w kuchni ... Propozycji i informacji do wykorzystania, trochę tutaj znaleźć można (jak mniemam) . No i na koniec ...Fajnie sobie zakpiłeś.Zrobiłeś sobie jaja....i nie tylko te na grillu.Szkoda mi Ciebie szefie.Ja jednak mam do ciebie wielki szacunek ,którego i tak nigdy nie zauważałeś.Szanuję Cię także bo jesteś dużo starszy ode mnie a w takim wieku nie można denerwować ludzi tylko trzeba im współczuć. Serdecznie Cię pozdrowię. Sądzę, że powód moich kpin znasz doskonale. Nie wiem tylko dlaczego, jest Tobie mnie szkoda ? Czy z powodu różnicy wieku ? Za wyrazy współczucia dziękuję (choć ich nie potrzebuję) Nie naprężaj się tak jednak mnie czasami również "coś się przypali" dla Wszystkich z pozdróweczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 16.08.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 ...reakcja z miedzią (także ze srebrem) stabilizuje w dużym stopniu "białkową pianę", poprzez uwalniające się cząsteczki siarki, ... no masz ci los. a ja znów słyszałam, żeby srebra koło jajek nie trzymać. bo śniedzieje. srebro znaczy. z tego też powodu Gustaw Holoubek łyżeczek srebrnych rodowych w kieszeniach spodni nie naszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 16.08.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 z tego też powodu Gustaw Holoubek łyżeczek srebrnych rodowych w kieszeniach spodni nie naszał. Jak miał na starość mocno zasiarczony nabiał, to mu faktycznie mogły srebra rodowe śniedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 16.08.2010 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 no masz ci los. a ja znów słyszałam, żeby srebra koło jajek nie trzymać. bo śniedzieje. srebro znaczy. z tego też powodu Gustaw Holoubek łyżeczek srebrnych rodowych w kieszeniach spodni nie naszał. ... może i śniedzieje (sprawdzę) ... ale za to jak się jajca pieknie pienią (na sztywno) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.