niktspecjalny 18.10.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 Dandek tyś sie chyba na rozumy z kimś pomieniał.Ja niby mam się podporządkowywać twoim rozkazom i zasr...topik wywodami formatu dandi3???Pozwolisz ,że i ja sam za siebie zadecyduję.amen.Przestań mnie komentować bo to mniejszy ból.Zakończ ,nie zwracaj uwagi i finito.Na koniec ,żeby być konsekwentnym w tym co pisałem nadal dla mnie nie potrafisz gotować.... teraz to już nie tylko rosołu. "pozwolisz, że to ja zdecyduję w jakiej formie będę podawał moje przepisy".Pozwól też i innym.Nawet nie wiem jak cie cytować Jakiś niecytowalny jesteś. Coś dla oka i języka bo to kulinaria. Kupić 1 kg łopatki.Dowolnie przyprawić i pozostawić na kilka godz w chłodnym miejscu.Obtaczać w mące i obsmażyć na oleju na rumiano podlewając czerwonym winem.Na tartce jarzynowej zetrzeć 4 szt duże marchewki,4szt duże pietruszki,30 dkg pieczarek tartych,dużego selera także tartego,4 szt. tarte uprzednio ugotowane buraki ćwikłowe.Warzywa wymieszać.Na dno naczynia żaroodpornego położyć sparzoną kapustę(jak do gołąbków) i wsypać warzywa.."Naczuchrać"na nie 1/2 kostki masła koniecznie 82%.Podlać olejem z oliwek z pierwszego tłoczenia(4 łyżki).Położyć obsmażoną łopatkę.Polać by się nie zmarnował powstały podczas obróbki cieplnej ,sos mączno-winny na tą łopatkę.1 i 1/2 h piec pod przykryciem w temp 165 stC.Podlewać woda by warzywa nie wysychały .Podawać z czerwonym ryżem ze szpinakiem.Do przepisu nie polecam marynaty kieleckim bo to nie ten smak i moment.Zamiast wody do podlewania można użyć bulionu takiego prawdzinego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.10.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 A co to Dartaniana strugasz?Muszkieterów se zatrudniłeś?A ja to może Kardynał Richelieu ,matko córko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anSi 18.10.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 A co to Dartaniana strugasz?Muszkieterów se zatrudniłeś?A ja to może Kardynał Richelieu ,matko córko? Nooo, to ci dopiero przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 18.10.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 (edytowane) Coś dla oka i języka bo to kulinaria. Kupić 1 kg łopatki.Dowolnie przyprawić i pozostawić na kilka godz w chłodnym miejscu.Obtaczać w mące i obsmażyć na oleju na rumiano podlewając czerwonym winem.Na tartce jarzynowej zetrzeć 4 szt duże marchewki,4szt duże pietruszki,30 dkg pieczarek tartych,dużego selera także tartego,4 szt. tarte uprzednio ugotowane buraki ćwikłowe.Warzywa wymieszać.Na dno naczynia żaroodpornego położyć sparzoną kapustę(jak do gołąbków) i wsypać warzywa.."Naczuchrać"na nie 1/2 kostki masła koniecznie 82%.Podlać olejem z oliwek z pierwszego tłoczenia(4 łyżki).Położyć obsmażoną łopatkę.Polać by się nie zmarnował powstały podczas obróbki cieplnej ,sos mączno-winny na tą łopatkę.1 i 1/2 h piec pod przykryciem w temp 165 stC.Podlewać woda by warzywa nie wysychały .Podawać z czerwonym ryżem ze szpinakiem.Do przepisu nie polecam marynaty kieleckim bo to nie ten smak i moment.Zamiast wody do podlewania można użyć bulionu takiego prawdzinego. Pomijajac tluszcz kapiacy po lokciach. Mniam , mniam , mniam, ha , ha , ha. Byle co , byle jak, czyli "Coś dla oka i języka bo to kulinaria.":yes: Wino nie lubi syfu.Odpowiedni rodzaj (czy to biale lub czerwone), producent, rocznik, do odpowiedniej czesci tuszy swinskiej i odpowiednich przypraw. Np. poledwica marynowana w syropie z gruszek. Kuleto Syrah + dodatek w postaci aruguli z octem balsamicznym. A-ha, najlepiej taki 5 letni z ta kompozycja smakowa......drugim przykladem odpowiednio dobranych przypraw i miesa, moze byc rosol dandiego.Robie co druga niedziele, zajebisty.Ponizej dowod, czyli metna resztka z gara(1/10). http://img826.imageshack.us/img826/6259/zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzw.jpg Edytowane 18 Października 2010 przez TheRealRocknRolla swietny smakowo rosol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.10.2010 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Pomijajac tluszcz kapiacy po lokciach. Mniam , mniam , mniam, ha , ha , ha. Byle co , byle jak, czyli "Coś dla oka i języka bo to kulinaria.":yes: Wino nie lubi syfu.Odpowiedni rodzaj (czy to biale lub czerwone), producent, rocznik, do odpowiedniej czesci tuszy swinskiej i odpowiednich przypraw. Np. poledwica marynowana w syropie z gruszek. Kuleto Syrah + dodatek w postaci aruguli z octem balsamicznym. A-ha, najlepiej taki 5 letni z ta kompozycja smakowa......drugim przykladem odpowiednio dobranych przypraw i miesa, moze byc rosol dandiego.Robie co druga niedziele, zajebisty.Ponizej dowod, czyli metna resztka z gara(1/10). http://img826.imageshack.us/img826/6259/zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzw.jpg Pozwolisz Portosie-Partosie,że odniosę się do twojego wejścia od razu na wstępie sygnalizując ci ,że jesteś daleko od prostego gotowania i to jeszcze w wielkim błędzie.Zapamiętaj raz na zawsze chwalusiu ,że babki nasze gdyby przeczytały co ty dodajesz do potraw,jaką przeprowadzasz selekcję w wybranych dodatkach nie dożyły by do 40 stki. ....producent, rocznik, do odpowiedniej czesci tuszy swinskiej i odpowiednich przypraw................poledwica marynowana w syropie z gruszek. Kuleto Syrah + dodatek w postaci aruguli z octem balsamicznym........... Sreto kuleto,aruguli pipiuri ,,,,co ty dajesz.Nasza polska kuchnia rozjechała się pod tym względem a ty jesteś tego namacalnym dowodem.Gdzie u ciebie Portosie pierogi ruskie,zupa mleczna z gotowanymi ziemniakami,amoniaczki o nieziemskiej świeżości, pieróg taki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kaszy gryczanej ,sera białego ,móżdżek z ryżem,kołduny, małe pierożki z mięsem , ktore zalewa sie rosołem nie tylko z mięsa z kurczaka, ale tez wołowina i np. królik,chleb pieczony w piecu na wsi, posmarowany prawdziwym swojskim masłem z białym serem i dżemem z wiśni szklanek,bliny,zupa z marchwi, ciasteczka ze skwarek z mąki ze zmielonych skwarek,mleka itd. http://www.forum.suwalki.pl/przepisy-kulinarne/przepisy-kulinarne-babc-i-prababc/msg20534/ .Poczytaj sobie tutaj może znajdziesz coś dla swego podniebienia.Napracowała się kobitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 19.10.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 (edytowane) Pierdzielisz jak zwykle, bez odrobiny sensu.Poczytaj się ns ....... smalec , masło, słonina, tłuszcz i skwarki, boczek...no czasami 4 łyżki oliwki. Krewetki gotowane , a następnie grillowane, wątroba w majonezie..sorry wyjde i przyniose sobie Reni. Najlepiej kup sobie ksiązki, o podstawach gotowania i zaczni się uczyć. ps. Kardynał Richelieu he, chyba prędzej dzwon w panierce krakersowej. * i kilka klasyków , ktore własnie zakończyłem czytac (około 16:20).Dzis zero gotowania. Edytowane 19 Października 2010 przez TheRealRocknRolla panierka krakersowa i coś z ostatniej chwili* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 19.10.2010 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 e tam dzwon od razu - ot, dzyndzel barani i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 19.10.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 .Ja odejdę ,pozostawiając sobie małą furtkę na wklejanie jakiś tam przepisów, bez komentarzy i , Na Boga! Bądź mężczyzną i zrób to a nie obiecuj. Olej też tę małą furtkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 19.10.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Bądź mężczyzną oho, ten performance to ja z przyjemnością obejrzę. to będzie jak Ekstremalne metamorfozy niejako. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TheRealRocknRolla 19.10.2010 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 dzyndzel barani . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomkwas 20.10.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Przeczytawszy kilka powyższych postów stwierdzam, że babka jednego z forumowiczów dożywając sędziwej pięćdziesiątki, chichotała złośliwie na myśl, kogo zrobi z siebie kiedyś jej wnuczek w "Kulinariach" na FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 22.10.2010 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 śledzie. 1) filety solone ile chcąc (pozostałe poniższe są na cztery śledziowe polówki)2) ze trzy suszone prawdziwki czy tam jakieś inne (jak ktoś ma podgrzybki to nie ma sensu się chlastać - niech da cztery albo i pięć)3) cebula w piórka (żadne inne pokrojenie cebuli nie zaszkodzi daniu)4) dwa duże ząbki czosnku5) łyżeczka majeranku (na 4 filety. jak komu trzeba więcej to wiadomo co ma zrobić)6) może być oliwa, może być Kujawski. Nic poniżej. Stanowczo odradzam roztopiony smalec, stanowczo! zalewa do spreparowania cebuli (można wwalić surową ale rekomenduję spreparować - nic nie poradzę, że z zamarynowaną lepsze): wodę, ocet, cukier i sól zmieszać w takich proporcjach w jakich najbardziej smakuje, zagotować, wwalić w to cebulę i trochę blanszować, odcedzić. Grzyby sparzyć i niech się we wrzątku nieco pomoczą, potem wyciągnąć i pokroić w cieniutkie paseczki i niech się odsączą dodatkowo na papierowym ręczniku. Śledzie opłukać pod bieżącą zimną wodą, wolzyć do miski i zalać wodą z mlekiem - niech pomokną ale nie za długo - płaty sklepowe nie są jakoś ostro słone więc nie przesadzajmy bo będą smakowały jak drewno. po upłynięciu czasu moczenia, pokroić w male kawałki, dodać cebulę, grzyby, majeranek i czosnek w plasterkach, zalać oliwą i odstawić w chłodne miejsce niech się przegryzie. Następnego dnia z reguły można już pod to rozpracować pólitrę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 22.10.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 śledzie 2 (uwaga bo na słodko) śledzie (6 filetów solonych)paczka rodzynekketchup łagodny (nie lubię ketchupu ale z pomidorami z puszki nie wyjdzie dlatego warto wziąć jakiś dobry. Hellmans np)4 duże cebulekropla miodu cebule ( w kostkę, piórka, talarki - jak kto chce) zeszklić na oliwie ale nie przypalać - mają być przezroczyste i miękkie. wwalić w to sparzone wcześniej rodzynki i trochę poddusić na małym ogniu. Jak już poczujemy, że rodzyny miękną, dodajemy ketchup, kroplę miodu i dusimy wszystko razem. Sos studzimy i dodajemy do śledzi przygotowanych tak jak w przepisie powyżej (woda + mleko + płukanie pod kranem + moczenie pól godziny). Jako ciekawostkę dodam że ostatnio widziałem sposób przygotowania tatara ze śledzia: śledź w drobniutką kostkę, do tego wysuszony pokruszony piernik, do tego przyprawa do piernika i do tego dużo miodu... Jeszcze nie dorosłem do takiego połączenia smaków . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 22.10.2010 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 śledzie 2 (uwaga bo na słodko) ... paczka rodzynek ... Jako ciekawostkę dodam że ostatnio widziałem sposób przygotowania tatara ze śledzia: śledź w drobniutką kostkę, do tego wysuszony pokruszony piernik, do tego przyprawa do piernika i do tego dużo miodu... Jeszcze nie dorosłem do takiego połączenia smaków . Zamiast rodzynek możesz spróbować z posiekanym ananasem ... moim Gościom smakowało Jadam również tatara ze śledzia (preferuję z łososia) ... bez piernika jednak i miodu (z cytryną, oliwką i kaparami jak najbardziej) pozdróweczka smakowite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 22.10.2010 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Następnego dnia z reguły można już pod to rozpracować pólitrę. A niech Cię! ..... bogowie wszelacy, darzą wszystkiem dobrem za ten przepis. To ja się od miesiąca chlastam po furumie i błagam bezskutecznie o niego a Ty go, ot tak, jak psu kość rzucasz. pozostaję w wielkiej wdzięczności. PS ma ktoś może jeszcze jakiś przepis na śledzie z grzybkami? Podobno jest taki w zalewie octowo-pomidorowo-olejowej , gdzieś z okolic Kaszeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 22.10.2010 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Z okolic Kaszeb nie mam, ale jeśli pieczarki uznajesz za grzyby, to polecam: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?124893-Potrawy-Wigilijne...../page3 Post 108 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 23.10.2010 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 (edytowane) ... PS ma ktoś może jeszcze jakiś przepis na śledzie z grzybkami? Podobno jest taki w zalewie octowo-pomidorowo-olejowej , gdzieś z okolic Kaszeb. Pepeg, cała sztuka polega na odpowiednim wymieszaniu (ręcznie) marynaty z grzybów (gorczycę należy odcedzić) z sosem pomidorowym i olejem ... cebulę należy zblanszować. ps - miast grzybów można użyć również innych warzyw z octowej marynaty (nawet ogórki lub kalafior) - również bardzo smaczne ... zrobię kiedy moi Goście wyjadą (nie mam teraz czasu po śledzie jechać ) i dokładny przepis zapodam pozdróweczka ... w tzw "międzyczasie" ciekawe (moim zdaniem), śledziowe przepisy Maćka Kuronia i Biruty Markuzy Śledzie po kaszubsku w kapuście Śledzik marynowany jeszcze inaczej – bardzo wykwintny Śledź w czterech sosach Tatar śledziowy Kotleciki śledziowe z grzybami smacznego Edytowane 23 Października 2010 przez Chef Paul był ... w międzyczasie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 23.10.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 Z wyrazami wielkiej wdzięczności pozostaję dla wszystkich autorów śledziowych przepisów. Amalfi to chyba to , co mi po głowie wcześniej biegało, tylko zamiast marynowanych pieczarek, były tam leśne grzyby marynowane. PS Na Paula poczekam cierpliwie , aż się otrząśnie z czasem i napisze swoje o śledziach. pozdrawiam z serca śledziowej Gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 23.10.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2010 replay się zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.10.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2010 z furtką dla muszkieterów "Według kanonów kulinarnych mięso na tatara nie powinno być mielone, lecz drobno skrawane bardzo ostrym nożem.Pierwotnie tatar był przyrządzany przez ludy tatarskie zamieszkujące stepy Azji z koniny." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.