troleeeeeeeee 13.10.2007 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 no i sama pasta. http://img355.imageshack.us/img355/9201/p1030690ib3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.10.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Trolek ale może napisz jak robisz te muszle bo chyba na tym wątek polega, że dzielimy się przepisami Same zdjecia niestety niewiele nam dają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.10.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Makaron z suszonymi pomidorami. Do potrawy używamy suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek. Kupuję takie w marketach Na odsączonej oliwie ze słoiczka pomidorów suszonych podsmażam ok 5 ząbków czornku z wiórkach. Następnie dodaję 1 pokrojoną wcześniej i spryskaną maggi pierś z kurczaka (można też sobie przygotować nawet dzień wcześniej w jakiejś marynacie). Kawałeczki wielkości kęsa. Podsmażam. Jak już jest chrupiąca to dodaję ok. pół szklanki orzeszków ziemnych (moga być solone z puszki). Następnie dodaję 1 czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę a na koniec do tego pokrojone suszone pomidory. Mieszam całość i wlewam 1 małą śmeitanę, dodaję pokrojoną natkę pietruszki. Łączę z dekoracyjnym makaronem kokardki i podaję na talerzach opruszonych czerwona papryką. Proporcje na ok 4 osoby. Do przygotowania na jednej, duzej patelni. Nie wyrzucajcie oliwę która pewnie zostanie z marynaty suszonych pomidorów. Można na niej usmażyć np. mięso na obiad i będzie miało charakterystyczny, oryginalny posmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.10.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Tagliatelle po neapolitańsku. Tagliatelle to makaron wstążki szerokości palca. Robione są głównie dwa rodzaje: biały i zielony. Zielony jest z dodatkiem szpinaku. Smakowo po dodaniu sosów różnica prawie niewyczuwalna. Fajnie wygladają na talerzu pomieszane. Jest kolorowo. Na patelni rumienię ok. pół szklanki orzechów nerkowca. Potem na tej samej patelni na oliwie z oliwek podsmażam czosnek i pokrojony drobno chudy boczek. Tak ok. szklanki. Oliwy musi być tak trochę więcej bo oliwa to jedyny "sos" w tej potrawie Dodaję ugotowany ciepły makaron Tagliatelle (biały i zielony szpinakowy). Posypuję zieloną pietruszką. Prosto i szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.10.2007 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Pasta frutti di mare Jest to prosty przepis na owoce morza dla osób które nie są do nich przekonane, lub poprostu nie wiedzą co z tym zrobić. Kiedyś czułam się podobnie. Na oliwie z oliwek podsmażam sporo czosnku. Dodaję prosto z zamrażalnika mieszankę owoców morza. Kupuję takie zazwyczaj w marketach. Paczka kosztuje ok. 8zł. Są tam kalmary, małże, krewetki, surimi, ośmiorniczki Owoce morza "puszczają" na patelni trochę wody. Podsmażam dotąd aż woda odparuje i zostanie jej tylko troszkę. Następnie wlewam w to opakowanie śmietany i dodaje zioloną pietruszkę. Łączę z makaronem rurki. Można posolić ale zazwyczaj to zbyteczne. Owoców morza w tej potrawie nie musi być dużo. Najważniejszy jest morski posmak sosu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.10.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Sałatka z zupek chińskich Składniki: - kapusta pekińska - papryka czerwona świeża - cebulka - kukurydza z puszki - kilka konserwowych ogórków - garstka orzechów włoskich - podsmażone, zrumienione kawałeczki piersi z kurczaka - no i....... zupka chińska pikantny kurczak. A raczej odsączony z niej pokarbowany makaron. Przygotowuje jak na opakowaniu a potem odlewam zupę i studzę. Pokrojone składniki łączę z majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprrzem, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.10.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Ja zapominam w przepisach dopisywać o soleniu i pieprzeniu ale Wy o tym pamiętajcie, według potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 14.10.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Śledze w tatarskim sosie. Sos:Pokrojone w kostkę: ogórki konserwowe (kilka sztuk), 1 jabłko i 2 cebule mieszam z 1 soiczkiem koncentratu pomidorowego. Polecam koncentrat a nie katchup bo jest neutralny. Doprawiam tylko curry Kamisa. Dość dużo, tak by smak był wyrazisty. W szklanym naczyniu przekładam na przemian kawałki śledzia i sosu. Najlpsze na drugi dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzik.78 14.10.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Sałatka z zupek chińskich Składniki: - kapusta pekińska - papryka czerwona świeża - cebulka - kukurydza z puszki - kilka konserwowych ogórków - garstka orzechów włoskich - podsmażone, zrumienione kawałeczki piersi z kurczaka - no i....... zupka chińska pikantny kurczak. A raczej odsączony z niej pokarbowany makaron. Przygotowuje jak na opakowaniu a potem odlewam zupę i studzę. Pokrojone składniki łączę z majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprrzem, A ja nie zalewam makaronu wodą tylko wrzucam pokruszony do sałatki. Makaron wchłonie wodę z kapusty pekińskiej i majonez tez.Tylko musi postać ok godz. Orzechów nie dodaję bo u mnie nie lubią. Sałatka jak dla mnie jest rewelacyjna. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
troleeeeeeeee 14.10.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Nie ma tu nic do opisywania , tylko skladniki sie zmieniaja i rodzaje makaronow. Np. tutaj dadajemy wiecej marynary i ekstra osmiorniczki ...... http://img134.imageshack.us/img134/4688/p1030696crhh4.jpg ....zas ponizej jest to penne i pesto zastepujace marynare lub sos. http://img265.imageshack.us/img265/9898/p1030698crad3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.10.2007 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Trolek jeśli całość zależy od marynaty to jak się robię tę domową włoską marynatę? Bo chyba to najważniejsze jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.10.2007 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Trolek jeśli całość zależy od marynaty to jak się robi tę domową włoską marynatę? Bo chyba to najważniejsze jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
troleeeeeeeee 15.10.2007 03:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Moze inaczej, bez przekrecania na polskie slownictwo nazwe to orginalnie, czyli marinara - od wlaskiego marinaro(marynarz). To zalatwia cala sprawe i mozna dojsci do starych i nowych odmian tego sosu. Kluczem sa tylko najlepsze swieze skladniki. Polecam odmiany neapolitanskie, znajdziesz je wszedzie jesli jestes zainteresowany. Stosowac mozemy ja nie tylko do \"makaronow\".Ja uwielbiam na zgrillowanej bagietce przetartej maslem czosnkowym. http://img152.imageshack.us/img152/6540/p1030769crsc9.jpg http://img152.imageshack.us/img152/9880/p1030771crxb2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 16.10.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Hmmm ja nie znam miesa pod nazwą legawa Kupuje tylko ligawę. Czy to coś innego czy inne nazewnictwo tej samej części półtuszy? A moze robię błąd nazywając to coś wołowego, podobnego do polędwicy ligawą? Wszyscy moi znajomi też tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 16.10.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Borgacz - danie jednogarnkowe Mięso wołowe (obojętne jakie, nieżylaste) kroję w kostkę, dość grubą, posypuję mocno słodką papryką, tak by było całe opruszone. Na patelni rozgrzewam olej lub smalec i smażę mięso. Na koniec dokładam cebulę dość grubo pokrojoną i kilka ząbków czosnku. Jak wszystko się zrumieni to przekładam do szybkowara. Nie lubię długiego gotowania więc dlatego szybkowar ale można też dusić na małym ogniu. Dosypuję kminek do smaku, czerwoną proszkowaną paprykę ostrą, dorzucam kostki bulionowe wołowe zamiast soli i zagotowuje do miękkości. Jak mieso jest juz gotowe to dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki surowe i paprykę czerwoną też w kostkę. Jak juz wszystko zmięknie to ostatnim składnikiem jaki dorzucam do gara są rwane kluseczki zrobione z mąki i wody. Rwę takie wielkości kęsa. One znakomicie zagęszczaja potrawę. Natka pietruskzi na samym końcu i gotowe. Potrawa jest czerwona od ilości słodkiej papryki. Nie dodaję pomidorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 16.10.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Hmmm ja nie znam miesa pod nazwą legawa Kupuje tylko ligawę. Czy to coś innego czy inne nazewnictwo tej samej części półtuszy? A moze robię błąd nazywając to coś wołowego, podobnego do polędwicy ligawą? Wszyscy moi znajomi też tak robią "Ligawa, zwana również "legawą" lub "fałszywą polędwicą", to gatunek mięsa wołowego, stanowiący mięsień utrzymujący kręgosłup w jego części krzyżowej, odpowiednik schabu wieprzowego. Używany do potraw pieczonych i duszonych."W poradnikach kucharskich często można spotkać nazwę ligawa lub Biała krzyżowa - legawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 16.10.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Aaaaa czyli w moich stronach nazywamy to ligawą Dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 16.10.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Zielonooka, podam Ci moje przepisy na zupy, ktore sa bardzo proste, malo czasochlonne, pewnie sie ocieraja o profanacje , ale wszystkim u mnie bardzo smakuja, a i moja mama np. ogorkowa robi juz po mojemu Poczatek, czyli baza jest zawsze taka sama: - do zminej wody wkladam lisc laurowy, dorzucam 4 ziarnka pieprzu i 2 ziela angielskiego ( to jest na 2 litry wody); - jak sie zagotuje, to wrzucam kostki rosolowe, najczesciej drobiowo-warzywne. A potem, to w zaleznosci od zupy i tak: - pomidorowa - koncentrat pomidorowy ( ilosc w zaleznosci od upodoban) + lyzeczka cukru dla podkreslenia smaku pomidorow + smietana; - ogorkowa - najpierw pokrojone w kostke ziemniaki + marchewka starta w wiorki, jak zmiekna dodaje starte ogorki kiszone i po zagotowaniu dodaje smietane; - kapusniak - tez ziemniaki z marchewka i jak zmiekna posiekana kapuste kiszona; - barszcz czerwony - tez ziemniaki z marchewka, czasem kawalek pokrojonej kapusty surowej + buraki ugotowane osobno i starte na tarce w wiorki + lyzka koncentratu pomidorowego i lyzeczka cukru + smietana; - jarzynowa - warzywa z mrozonki + smietana. Smietane zawsze daje sama, bo nie lubimy gestych zup. Wazne - zeby do kwasnych zup (ogorkowa, kapusniak) kwasne ( ogorki, kapuste) dodawac po ugotowaniu jarzyn, w przeciwnym razie ziemniaki sie juz nie dogotuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 16.10.2007 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Salatka a' la gyros Wiem, ze juz byla, ale ja robie jeszcze inaczej Ukladamy warstwami: - kawalki kurczaka przesmazonego w przyprawie gyros; - pokrojona w drobna kostke cebule; - kukurydze z puszki; - pokrojona w kostke lub paski czerwona papryke; - pokrojone drobno korniszony lub ogorki konserwowe; - posiekana w paski kapusta pekinska; - na to wylewamy majonez wymieszany z keczupem. Mozna tez wymieszac wszystko razem. Ja nei daje ani soli ani pieprzu, bo to wszytsko fajnie przechodzi swoimi smakami. My najczesciej jemy to jako danie obiadowe i troche "rozmontowujemy" , bo osobno daje kurczaka i osobno reszte salatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 16.10.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 mbz - ogromnie dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.