Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

Jeśli to stwierdzenie, nie zawiera pojęcia karmelizacja („skórki”) – to moim zdaniem, tak.

...

Pacz Pan ... a niektórzy (nawet w szkołach Gastronomicznych - bo i formuła temperatur nie przystaje - no i przyszli Kucharze, mają później zderzenie teorii z praktyką) powiadają, że NIE ... (wolnowar i czas im się popierdzielił, że o pieczeniu w gorącym dymie nawet nie wspomnę) ... :) ... widać jesteś "stara", dobra szkoła :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, tytułem wyjaśnienia.

Nie napisałem zdecydowanie „tak”, bo nie mam ani sposobu, ani termometru, aby ustalić precyzyjnie temperaturę.

 

Ale sam często piekę w temperaturach niskich, między 70 a 90 stopni. Często też, w trakcie zmieniam temperaturę (w podanych zakresach). Robię to raczej na oko i czas.

Ale przyznam, że golonkę „życia” właśnie tak upiekłem.

 

Słuszną golonkę (bez peklowania, bo czas naglił), wrzuciłem do duuuużej ilości wrzącej wody na króciutką chwilę (może minuta, może dwie – na oko). Osączyłem, posmarowałem piekielną miksturą (własny pomysł – czosnek, bardzo ostra papryka, oliwa, w równych proporcjach, po kilku miesiącach gotowe), włożyłem do rynki, a całość do piekarnika (elektrycznego) z nastawioną temp. około 80 stopni. Siedziało to sobie ponad dobę – oczywiście, od czasu do czasu smarowałem oliwą, lub (i) wodą. Przed podaniem, czary mary z miodem i palnikiem.

 

Podobnie potraktowałem pieczeń wołową – z tym, że dochodziła w bardzo dużej ilości cebuli.

 

Ważne – w piekarniku był pojemnik z wodą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...
  • 3 months później...

... WielkaNoc przyszła :)

 

U każdego stołu najgłówniejszą rzeczą jest wędlina wyborna,

... a im wytworniejszy stół,

... tem więcej gatunków wędliny być powinno.

Wędliny mają być smaczne i zdrowe,

... i tak dla oka jak i zapachu przyjemne.

 

http://www.chefpaul.net/wedliny/wedliny66_01.jpg

 

... Wszystkiego świątecznego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 months później...

Barani Łowco miała być:

tania zagrycha do piwa.

4 kaczki, sos pikantny, sol i pieprz, pomarancza, grill. kaczki czekaja.

Apetycznie wygląda ale patelnie nazywasz grillem???Wskaż proszę tą tanią pomarańcze ponieważ w tym zapachu zza ekranu nie mogę jej najść ;).

Ale ty to łumiesz kaczkować.Powiem ,że ryby jachtowe serwujesz bardziej apetycznie.:D

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks później...

Dla fanów makaronu polecam fajny przepis z makaronem Mamma Mia :)

 

Zapiekanka z makaronem, bobem i boczkiem

 

SKŁADNIKI

 

350g makaronu świderki Mamma Mia

100g wędzonego boczku

300g bobu

100ml słodkiej śmietany 12%

100g tartego sera (np. grana padano, parmezanu, pecorino)

sól pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

 

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu „al dente”. Boczek pokroić w kostkę, obrać surowy bób. Makaron z serem, bobem, przyprawami wymieszać w misce. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu, podlać śmietaną. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok. 10-15 min. Po tym czasie pokryć zapiekankę resztą sera i zapiekać jeszcze ok 10 min.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
  • 8 months później...
  • 3 months później...

Chef'ie Drogi, jak dobrze , że Cię widzę :)

Odwzajemniam życzenia serdeczne noworoczne - zdrowia i pomyślności wszelkiej :)

W tym kulinarnej :)

 

Jaka przystawka pasuje do zrazów staropolskich - czyli takiego jedno-garnkowca z wołowiną z grzybami w śmietanie ? :)

Najlepiej jakaś mało-pracochłonna a nadzwyczaj smaczna ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

do zrazów zawijanych lubię : :)

kapusta zasmażana na "słodko - kwaśno"

buraczki pieczone, (w ostatniej fazie pieczenia - już obrane i rozdrobnione - podlane czerwonym winem)

pieczona cebula w białym winie (zapiekana z serem cheddar)

chlebek czosnkowy zapiekany - zamiast ziemniaków

 

smacznego Nowego Roku :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Staropolskie - bo przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" :)

Czyli zrazy patriotyczne i szeroko-geograficzne, bo Polska od morza do morza być miała..;)

Ale dobre i polecam wypróbowanie.

 

Ściskam Noworocznie i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku życzę - zdrowia, pogody ducha i sukcesów kulinarnych :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zochna, choć patriota ze mnie marny, ;) obiecuję w przyszłym roku danie owe przygotować wg Twych wskazówek z pyrkami

 

ps - dasz wiarę ? ... przeczytałem dziś cały "wewontek" (od pierwszego postu, strona po stronie) ... żałość mnie ogarnia, że zdechł był :( ... że o uczestnikach tu udzielających się ... gdzie poleźli ? no gdzie ? :( ... ehhhhhh :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...