Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KULINARIA


Recommended Posts

tuńczyk z piekarnika (na żeliwnej patelni grillowej)

... dobry również "na surowo" (z sokiem z cytryny, solą i pieprzem)

 

wina kalifornijskie coraz lepsze (moim zdaniem)

 

o ile mnie wiadomo House mieszka około 2 tys. kilometrów na północ odemnie ... może jednak kiedyś mnie odwiedzi (gotuje bardzo dobrze ale ostatnio coś znkinął był)

 

Dziękuję za odpowiedź, już teraz wiem wszystko.Pozdrawiam Cię Chef.;).Surowy tuńczyk ,filet,następnie gotowany ,potem zalany galaretą na tym wywarze zrobioną.Może Cię zdziwi ponieważ jadłem galantynę z tuńczyka, gotowanego w foli spożywczej.Bardzo mi smakowała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... no dobra ... ludzie na diecie :)

 

Rybka

... steak z tuńczyka

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02434s.jpg

... na ryżu (z dodatkiem: papryki, selera,cebuli i czosnku)

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02438s.jpg

... do zwilżenia

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02430s.jpg

 

 

Wieprzowinka:

... po degustacjach prywatnych, trafiło do restauracyjnego menu:

 

schab pieczony w piekarniku (lub w zamkniętym grillu), pokrajany w cienkie plastry ... cebula, czosnek, grzyby portobello (mogą być pieczarki), na ryżu z zielonym groszkiem

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02451s.jpg

... podlewany Sauvignon Blanc ... i takimż popijany

http://www.chefpaul.net/FB/DSC02426s.jpg

 

... smaczności życzę :)

 

ps - Ada, ... gotuj tutaj :)

 

Palce lizac!

 

Chefie pięknie dziekuję za zaproszenie, oczywiście z takim mistrzem u boku to sama przyjemność. Wykorzystałam Twój przepis na pikantny dodatek do golonki. Z golonką autorstwa M. Kuronia było to mistrzostwo świata w cudownym smaku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ada, cała przyjemność po mojej stronie :) ... masz fajne kulinarne pomysły, dobrze gotujesz i elegancko podajesz do stołu ... bardzo lubię taką domową kuchnię ... zwykłą a jednak niezwykłą :)

 

ps - czy ma ktoś kontakt do Housa ? (również bardzo dobry jest "w te klocki" i chętnie bym go zaprosił na wspólne gotowanie)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ada, cała przyjemność po mojej stronie :) ... masz fajne kulinarne pomysły, dobrze gotujesz i elegancko podajesz do stołu ... bardzo lubię taką domową kuchnię ... zwykłą a jednak niezwykłą :)

 

ps - czy ma ktoś kontakt do Housa ? (również bardzo dobry jest "w te klocki" i chętnie bym go zaprosił na wspólne gotowanie)

 

Witaj Chef.Wydaje mi się ,że ty masz z nim najlepsze relacje.I zapewne niebawem się pojawi.Nie mogę znaleźć u ciebie na blogu jakiegoś przepisu na krewetki z grilla.Byłbym bardzo zobowiązany.Tylko tyle 1 link .

 

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję, odnajdę.Zapytam i znikam.Krewetki już oczyszczone bez ich przewodów pokarmowych nabyłeś?Czy pieczołowicie jak widać na fotce sam przed pitraszeniem usunąłeś?

 

pozdrawiam krewetkowo.;).Jeśli nie masz nic na przeciw wkleję fotkę do mojego topiku by go wzbogacić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krewetki kupuję świeże z połowu nocnego ... są różnej wielkości więc je segreguję i oczyszczam (zależnie od wielkości są przygotowywane w ròżny sposób)

 

ps - fotografie są ogólnie dostępne i można je wykorzystywać (z podaniem źródła)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Done!

podziękował ... obaczym co z tego wyniknie :)

 

... bo ... Smakosze Kochani

tu nie konkursy kulinarne (kto, kogo na widelec nadzieje, czy chochlą zdzieli) ... piszcie co gotujecie, jak gotujecie ... dla Wszystkich z korzyścia będą zawsze nowe pomysły i kulinarne inspiracje

 

pozdrawiam niezmiernie smakowicie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...

 

ps - czy ma ktoś kontakt do Housa ? (również bardzo dobry jest "w te klocki" i chętnie bym go zaprosił na wspólne gotowanie)

 

Kontaktu nie mam, ale fajnie, że podjąłeś próbę. Też lubiłam zaglądać housowi do garów :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u

Kontaktu nie mam, ale fajnie, że podjąłeś próbę. Też lubiłam zaglądać housowi do garów :)

... jak wyżej :)

House jest mistrzem w domowym kucharzeniu (moim zdaniem) i wielu mogło by się sporo nauczyć

Czekam więc cierpliwie na odpowiedź Redakcji "w sprawie" :)

 

ps - Podobny (choć nie taki sam) styl zauważyć można u Ady ... łączenie składników, smaków i sposób podawania jest bardzo wysoko ponad przeciętną w kuchni domowej ... polecam Jej smakowite posty :)

... a Zochna to już chyba na diecie lubo na wakacjach :) ... klasyka i poprawność w "sztuce" aż biła z Jej wypowiedzi

... i jeszcze wielu innych ... u których obecnie "kuchnie i grille wystygły zupełnie" :(

 

... i zbierzcie się wreszcie ... do garów ... jeść człek musi, inaczej się udusi :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje ponownie za wyróżnienie.

 

Barszcz czerwony.

 

http://s10.postimg.org/7n3qp9rmx/barszcz1.jpg

http://s24.postimg.org/lnl2e1sdh/barszcz.jpg

 

Dodatkiem były "bliny" z krewetkami, wodorostami i sosem jogurtowo-koperkowym.

 

http://s11.postimg.org/g7axhyjg3/barszcz3.jpg

 

http://s9.postimg.org/77p5bto1b/barszcz2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krewetki kupuję świeże z połowu nocnego ...

 

Toś szczęściarz.

Ja mam tylko około 3 tygodnie tak świeże (wakacje), a że w mrożonkach nie gustuję (nawet od Abramczyka, bo strasznie się zbadziewił) to ........ szkoda gadać.

 

Tak więc nie dobijaj. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Toś szczęściarz.

Ja mam tylko około 3 tygodnie tak świeże (wakacje), a że w mrożonkach nie gustuję (nawet od Abramczyka, bo strasznie się zbadziewił) to ........ szkoda gadać.

 

Tak więc nie dobijaj. :)

 

 

Polecam hurtownie ul. Marywilska 26(w-wa), mają świetne 16/20 w skorupie. Są nacięte, wię nie ma problemu z obieraniem. Najlepiej zadzwonić i się upewnić czy mają na stanie.

 

ps Mała ciekawostka. Kiedyś sprzedawali wolowine wagyu, lecz od pewnego czasu nie mają jej w ofercie.

Edytowane przez ada_marcin
(w-wa)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...