Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CHORWACJA i ślub w konsulacie - CO JAK GDZIE ZA ILE?

Recommended Posts

Hej!

Mam pytanie do osób, które były w Chorwacji (wybieramy się tam w podróż "po"-ślubną w przyszłym roku) - gdzie dokładnie warto pojechać i w jakim terminie (zależy nam przede wszystkim na nurkowaniu swobodnym i ze sprzętem), jakie są ceny noclegów, jak wyglądają te pola namiotowe, które są bezpłatne (czy mają sanitariaty), jak wyglądają koszty wyżywienia, czy ktoś się orientuje również na temat ślubu w konsulacie - jak to wszystko załatwić? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Kiedys za mojej mlodosci, a bylo to jeszcze przed wojna, w Chorwacji odbywaly sie sluby miedzynarodowe. W parku narodowym Plitvice, pod najwiekszym wodospadem piekne pary z roznych stron swiata, ubrane w swoje stroje narodowo-ludowe, czy jak to sie nazywa, mowili sobie TAK. Bylam na takim jednym slubie. Wiem, ze zawsze odbywalo sie to w maju, ale nie wiem czy nadal maja taka praktyke....

Na prawde bylo to cos wyjatkowego.

Z tego co wiem ceny tam sa bardzo podobne do naszych tutaj, a jesli o Konsulat chodzi, to czy nie lepiej po prostu tam do nich zadzwonic? Informacje beda z pierwszej reki i aktualne, a tak to nie wiadomo, bo zawsze mogli cos pozmieniac. :roll:

Udanych poszukiwan! :p

Kiedys za mojej mlodosci, a bylo to jeszcze przed wojna, w Chorwacji odbywaly sie sluby miedzynarodowe. W parku narodowym Plitvice, pod najwiekszym wodospadem piekne pary z roznych stron swiata, ubrane w swoje stroje narodowo-ludowe, czy jak to sie nazywa, mowili sobie TAK. Bylam na takim jednym slubie. Wiem, ze zawsze odbywalo sie to w maju, ale nie wiem czy nadal maja taka praktyke....

Na prawde bylo to cos wyjatkowego.

Z tego co wiem ceny tam sa bardzo podobne do naszych tutaj, a jesli o Konsulat chodzi, to czy nie lepiej po prostu tam do nich zadzwonic? Informacje beda z pierwszej reki i aktualne, a tak to nie wiadomo, bo zawsze mogli cos pozmieniac. :roll:

Udanych poszukiwan! :p

WOW Zeljka - zabiłaś mnie tymi ślubami pod wodospadem :o zaczynam szukać na poważnie - my właśnie myśleliśmy o maju - to by sie świetnie składało!

poszukam też konsulatu...

czekam również na opinie osób, które były w Chorwacji czysto wypoczynkowo - co polecają, jakie miejscowości dokładnie itd. Wszelkie wskazówki i rady - mile widziane :-).

czekam również na opinie osób, które były w Chorwacji czysto wypoczynkowo - co polecają, jakie miejscowości dokładnie itd. Wszelkie wskazówki i rady - mile widziane :-).

Powiem tak. Gdzie byś nie pojechała na wybrzeże to bedzie pięknie. Każda miejscowość ma swój klimat. Ja akurat byłam w Dalmacji niedaleko Splitu, było super i już wiem że kiedyś tam wrócę :D

Jeśli chodzi o śluby w Plitvicach to czytałam w przewodniku że starają się powrócić do tej tradycji ale na razie takie uroczystości nie są organizowane.

Więcej informacji o Chorwacji znajdziesz na forum http://www.cro.pl/forum/index.php

jest tu naprawdę sporo informacji dla osób udających się do tego pięknego kraju.

ceny sa fajne - nocleg na prywatnej kwaterze - pokoj z lazienka i kuchnia - 10-15 euro - zalezy od terminu - maj, wrzesien sa tansze mozna znalezc juz za 6 euro

nie wiem czy jest cos takiego jak pola namiotowe bezplatne - nie spotkalam sie z tym na chorwacji

mati a czy możesz polecić jakąś sprawdzoną kwaterę?

ceny sa fajne - nocleg na prywatnej kwaterze - pokoj z lazienka i kuchnia - 10-15 euro - zalezy od terminu - maj, wrzesien sa tansze mozna znalezc juz za 6 euro

nie wiem czy jest cos takiego jak pola namiotowe bezplatne - nie spotkalam sie z tym na chorwacji

mati a czy możesz polecić jakąś sprawdzoną kwaterę?

jasne tylko ja bylam w MAKARSKIEJ to jest dos daleko na wybrzezu - ale jest przepieknie - jak wroce do domku to podesle Ci namiary