Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy aeracje można wykonywać teraz /wrzesień/

areq

Recommended Posts

Trawka zasiana w kwietniu ,wzeszła ślicznie,jest gęsta...ale chyba aż za gęsta.Wygrabuje z niej masę obumarłych ,suchych końcówek.Zastanawiam się nad aeracją aby aeratorem usunąć te martwą część.

Pytanie: czy coś się stanie jak ją tak potraktuję w pierwszym sezonie??Nie mam na razie zamiaru wertykulować,to może wiosną.

A tu zdjęcie zrobione pod koniec czerwca...

http://images30.fotosik.pl/74/e8c644ec6f7220b1med.jpg

Piękna !!!!

A to zdjęcie z Polski czy z Anglii ? :o

To zależy jaką masz glebę. Na gliniastej wzrost korzeni jest utrudniony, a deszczowa jesień, jeszcze bardziej utrudnia oddychanie w cięzkim podłożu, więc piaskowanie i areacja jest wskazana. Na mojej gliniance piaskowanej - już pojawia się mech...

Jeśli masz dobrze przygotowane podłoże ( a ze zdjęcia wynika, że IDEALNIE), to możesz nacinać jesienią, by trawa rozrosła się przez nacinanie kęp, a resztki obumarłej zostały wygrabione. W ciągu miesiąca - zdązy się zregenerować po wertykulacji, w cieplejszych rejonach kraju.

A tu mądre rady dla trawnikowców :)

"Napowietrzanie- aeracja i wertykulacja- to dwie techniki służą rozluźnianiu podłoża i pobudzają trawy do krzewienia. Przeprowadzamy je wczesną wiosną w celu pobudzenia traw do wzrostu lub później (do wczesnej jesieni), podczas sezonu wegetacyjnego po koszeniu. Mchy, porosty i rośliny płytko ukorzenione utrudniają właściwe zaopatrzenie trawnika w substancje niezbędne do życia (pochłaniają światło, wodę i składniki odżywcze).

Aeracja polega na nakłuwaniu (napowietrzaniu) wierzchniej warstwy gleby (do około 10-15cm). Możemy ją wykonać widłami amerykańskimi, walcem z założonymi kolcami bądź specjalnymi butami z kolcami np. z programu GreenMill. Powstałe otwory napełnia się piaskiem lub luźną ziemią.

Wertykulacja to przecinanie wierzchniej warstwy (3-6cm)za pomocy noży a przy okazji usuwanie mchów i pilśni. W handlu dostępne są też wertykulatory na kółkach np. firmy Gardena oraz kosiarki sprzężone z walcem wertykulatora. Przed zabiegiem glebę należy nawodnić, trawnik skosić (gdy obeschną liście) i wygrabić. Po aeracji/wertykulacji wskazane jest piaskowanie bądź posypanie murawy torfem odkwaszonym."

http://www.iglak.pl/trawnik/trawnik.htm

Trawka zasiana w kwietniu ,wzeszła ślicznie,jest gęsta...ale chyba aż za gęsta.Wygrabuje z niej masę obumarłych ,suchych końcówek.Zastanawiam się nad aeracją aby aeratorem usunąć te martwą część.

Pytanie: czy coś się stanie jak ją tak potraktuję w pierwszym sezonie??Nie mam na razie zamiaru wertykulować,to może wiosną.

A tu zdjęcie zrobione pod koniec czerwca...

http://images30.fotosik.pl/74/e8c644ec6f7220b1med.jpg

A ile kilogramów nasion trawy zostalo wysiane (np. w przeliczeniu na 100 metrów kwadratowych tego trawnika)? Potrząc na to zdjęcie (dwumiesięczny trawnik) to wydaje mi się, że zdecydowanie zbyt dużo :wink:

Efekty ocenisz wiosną ale może jednak będzie OK :)

..

A ile kilogramów nasion trawy zostalo wysiane (np. w przeliczeniu na 100 metrów kwadratowych tego trawnika)? Potrząc na to zdjęcie (dwumiesięczny trawnik) to wydaje mi się, że zdecydowanie zbyt dużo :wink:

Efekty ocenisz wiosną ale może jednak będzie OK :)

..

Napisałem,że chyba ciut za gęsto zasiałem....nie pamiętam ale na 400m2 około 6-7kg.Trawa jest sportowa,gęsta,szybkiego wzrostu.Korzeni się dość głeboko. Stosowana głównie na boiska sportowe,zresztą od gościa który zakłada profesjonalne boiska ją mam.W sklepie takiej nie kupisz,albo inaczej ciężko do niej dotrzeć.

Dlatego chce ją nie tyle zwertykulować co zaerować.

:Hanka55 Gleby są piaszczyste ale warstwy humusu super jakości na tych piaskach dowiozłem około 30-40cm.

A i jeszcze coś.Zakupiłem aerator firmy Flora czy cuś tam.

Ale tam nie ma żadnych kolców tylko jest bęben do wybierania filcu z trawy.Czyli to żadna aeracja tylko wygrabianie:(:(

Chyba że ja myle pojęcia???Lub producent powinien to nazwać "wygrabiarka"? :)