Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie baterii ściennej

mihow

Recommended Posts

Cześć!

Mam takie pytanie - muszę zamontować baterię ścienną do prysznica. Nie zamierzam montować panela prysznicowego - wolę baterię jednouchwytową i zwykły wąż ze słuchawką...

Jak powinienem się do tego zabrać. Czy kupująć dowolną baterię ścienną rozstaw gwintów będzie zawsze taki sam? W ścianie mam na razie wkręcone zatyczki monterskie, po wykręceniu których w ich miejsce chcę zamontować baterię ścienną. Jakie elementy, rurki itd będą mi potrzebne? Złączki itd. Czy rozstaw będzie pasował do baterii?

Rozstaw jest w każdej taki sam, aby dokonać małego przesunięcia/wypoziomowania stosuje się mimośrody - zapytaj czy są w opakowaniu. Potrzebujesz jeszcze pakuł lub teflonu aby uszczelnić połączenie mimośrodów z instalacją w ścianie. Połączenie na styku mimośrodów i króćców baterii usczelniasz przy pomocy twardych uszczelek z fibry (powinny być z baterią).

tylko kolega zapomnial dodac co teflonu jak go sie zaklada bo nie jest to obojetne odrazu powiem a raczej sie przyznam ze hydraulik zemnie zaden no ale ja mam taka szkole ze rurke lub to co mam owinac biore w lewa reke i zaciskajac kciuk na przedmiocie wyznacza mi jak powinien byc zalozoby teflon przyznam ze sie sprawdza a reszta to tak jak plamiak napisal jak ci hydraulik robil przylacze to mozesz byc spokojny zrobil standart powodzenia

Co do teflonu - na razie zamontowałem sam wiele zaworków uszczelniając teflonem i na razie nic nie cieknie :)

Tutaj myślę, że też mi się jakoś uda.

Ale baterii ściennej jeszcze nie miałem okazji montować stąd moje pytanie :)

Tylko jakoś nie do końca rozumiem zasady ustawiania odpowiedniego rozstawu krzywek, tak aby bateria była idealnie w poziomie :)

• 2 weeks później...