Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stojak (?) na drewno do kominka...

Recommended Posts

Tak myślę, żeby coś takiego sobie zbudować - mam wiatę obok garażu, pod którą to bym mógł sobie zbudować, a niechciałbym stawiać "dedykowanej" drewutni.

Pomyślałem więc o stojaku-stelażu, na którym układałbym te 8 m przestrzennych drewna. Ale: te stojaki, które widziałem (zrobione przez sąsiadów) nie bardzo mi pasują, coś mało sprytne takie...

Sam znowu nie bardzo mogę wpaść na jakiś fajny pomysł.

Robiliście może coś takiego? Jakieś sugestie, doświadczenia?

Ja "stojak" (z zadaszeniem) wykonam wykorzystując popularne palety przemysłowe (nie muszą być euro :wink: ). Taka paleta pomieści dwa rzędy polan 30-40 cm długości. Do boków palety mocujesz po 2 deski (pionowo), które będą trzymały drewno na boki. Od góry trzeba też przybić coś w poprzek (deski, listwy) co by sie to nie rozeszło. Skoro masz już zadaszenie to po sprawie. Robisz dowolną ilość takich "ramek", odpowiednio do ilości drewna. U mnie się to sprawdziło , drewno błyskawicznie przesycha, nie wdaje się w nie robactwo jak ma to często miejsce w przypadku "gęściejszego" suszenia/przechowywania polan.

• 6 years później...
My sie nie bawiliśmy w robienie takiego stojaka tylko szukaliśmy w internecie. Zdecydowaliśmy się na taki szklany http://qdecor.pl/salon-i-przedpokoj/akcesoria-kominkowe/stojak-na-drewno-do-kominka-maly,produkt3860/ Jest stosunkowo niedrogi i elegancki - mamy nowoczesny salon, wię c pasuje idealnie.

Piszesz w 2014 roku a oni od 2007 już chyba zrobili stojaki.Nie chodziło im o stojaki -kosze na polana przy kominku li tylko o stojaki zewnętrzne.

• 3 years później...
Ja swój kupowałem, bo ze zrobieniem nie mogłem się jakoś zebrać. Jest tyle modeli do wyboru teraz na rynku, że nawet ciężko być w tej kwestii oryginalnym, a nie są to też duże pieniądze żeby kupić. Ja postawiłem na metalowy, wydawał mi się wytrzymalszy i można go postawić w domu i na dworze, nie ma reguły ;)