Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana pracy, pilne!

michall.m

Recommended Posts

No dobra, sprawa jest :wink: , a czasu mało, bo do jutra ok.12.00 powinnam podjąć decyzję...

1.Pracuję w stabilnej firmie, wykonuję zawód zgodny z wykształceniem, prowadzę warsztaty, szkolenia, porady indywidualne, mam kontakt z ciekawymi ludźmi, praca daje mi dużo satysfakcji, umożliwia rozwój zawodowy, mam poczucie, że robię to co lubię, no jednym słowem zawodowa satysfakcja

ale:

2.Bardzo mało zarabiam (biorąc pod uwagę moje kwalifikacje i kompetencje), nie ma szansy na podwyżkę i to powoduje czasem spore frustrację, często kłopoty finansowe

a teraz dylemat: w ostatnim tygodniu zaproponowano mi dwie posady, jedna zgodna z zawodem, podobne zadania + wyjazdy zagraniczne, ale niestety pieniądze niewiele większe, druga zupełnie niezgodna z tym co do tej pory robiłam (nadzór nad szkoleniami, planowanie i organizacja szkoleń i imprez oraz negocjowanie i podpisywanie umów z firmami szkoleniowymi) czyli utrata czynnego wykonywania zawodu na rzecz papierologii, natomiast dwa razy wyższa pensja

Proza życia jest taka, że jestem "jedynym żywicielem rodziny", z jednej strony bardzo chciałabym robić to co lubię, z drugiej rozsądek podpowiada mi, że może należy spojrzeć na materialną stronę i pomysleć jak fajnie byłoby nie mieć ciągłego debetu na koncie :-?

Proszę powiedzcie, co byście zrobili na moim miejscu, proszę o zarówno obiektywne jak i zupełnie subiektywne opinie (wyciągnę sobie średnią :wink: )

Przypominam, mam czas do jutra, aby podjąć decyzję :)

pzd,

Ania

wybierz 4

czyli:

Pracuję w stabilnej firmie, wykonuję zawód zgodny z wykształceniem, prowadzę warsztaty, szkolenia, porady indywidualne, mam kontakt z ciekawymi ludźmi, praca daje mi dużo satysfakcji, umożliwia rozwój zawodowy, mam poczucie, że robię to co lubię, no jednym słowem zawodowa satysfakcja

idące w parze z:

dwa razy wyższa pensja

nie wiem co robisz, ale czas sprzyja, potrzeby rynku rosną

chodzi mi o to, żeby znależć taką pracę co spełania dwa warunki: satysfakcja/kompetencje + kasa

jest to możliwe (jak napisałem, nie wiem co robisz konkretnie), ale szanse na rynku pracy są duże

jak mocno się czujesz w paierologii to bierz kasę

jak wolisz w zawodzie, bierz

podobne zadania + wyjazdy zagraniczne, ale niestety pieniądze niewiele większe

wtedy, gdy jeżeli będziesz miała możliwości nawiązać kontakty, które mogą zaowocować i w konsekwencji będzie tylko odskocznią do dalszych poszukiwań

ja w pewnym sensie miałem to samo, zatoczyłem kółeczko,i od października wracam do tego, co robiłem parę lat temu

rzucanie się na pierwszą lepszą ofertę nie zawsze wychodzi na dobre

wybralabym opcje nr 2 z zastrzezeniem ze:

- praca ta bedzie w jakimkolwiek stopniu rozwijajaca i ciekawa (i nie bede do niej chodzic z obrzydzeniem) :)

- faktycznie obecne zarobki sa niskie i brak perspektyw zeby sie cos zmienilo

jesli tak - to zdecydowalabym sie (chyba?:)) a najwyzej jesli po jakims czasie uznalabym ze tesknie do tego co robilam do tej pory - sprobowalabym odkrecic (nawet nie ze wrocic na stare smieci ale w tym zawodzie co wczesniej)

ps. wylukaj z jakimi ludzmi bedziesz pracowac! jak jest denna atmosfera i koszmarni wspolpracownicy (a nie daj boze i szef) - to nawet $ malo pozmoze

ps2. niedyskretne pytanie - czemu nie mozesz pracowac w zawodzie (lub bardzo blizko w tej tematyce) i za niezla kase? (np. w innej firmie lub sektorze prywatnym???):

Dlaczego tak? Skoro uwielbiam coś robić, ale nie daje to godziwego zarobku, a mam propozycję robienia czegoś innego za dużo większe pieniądze, do tego utrzymuję rodzinę - biorę propozycję lepszą finansowo. Sprawdzam, jak się czuję w tej nowej pracy. Jeśli nie odpowiada mi ona jednak (poza finansami) pracuję sobie spokojnie i jednak szukam pracy jakiej lubię za podobne pieniądze. Bez desperacji finansowej łatwiej się rozglądać :)

Ale może to nowe też będzie ciekawe, czego autorce z serca życzę :)

(...) biorę propozycję lepszą finansowo. Sprawdzam, jak się czuję w tej nowej pracy. Jeśli nie odpowiada mi ona jednak (poza finansami) pracuję sobie spokojnie i jednak szukam pracy jakiej lubię za podobne pieniądze. Bez desperacji finansowej łatwiej się rozglądać :)

Ale może to nowe też będzie ciekawe, czego autorce z serca życzę :)

baba bardzo Ci dziekuję :D

W cichości ducha liczę, że to nowe zajęcie też będzie ciekawe...

spróbować zarobić więcej, by sprawdzić jak to jest móc więcej wydać :wink:

A może więcej oszczędzić.... ? :D

Wybierz opcje 2, jestes sama i sama musisz zarobić, nikt Ci kasy na stół nie poloży ! Jak miałabys faceta, który zarabia na dom, to mogłabys robic to co lubisz, zreszta może kiedys tak własnie bedzie, czego Ci zycze z serca.

Życie lubi zaskakiwac, pozytywnie również.

Poza tym nowe doświadczenia i nowe umiejetności pozwalaja Ci stawac sie osoba bardziej wszechstronną, to daje poczucie, że w kazdej pracy i w kazdej sytuacji dam sobie radę. Siedzenie w jednej firmie całe zycie nie jest dobre.....

chyba, że awansuje sie na stanowisko nr 1.