Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moj maz kilka lat temu nabyl dzialke budowlana i rozpoczal budowe,kiedy poznalismy sie budowa byla na etapie stanu surowego otwartego

Przed slubem przez 3 lata zylismy razem i prowadzilismy wspolne gospodarstwo domowe a takze drobnymi kroczkami prowadzilismy budowe,ktora niebawem zakonczymy.

Maz twierdzi,ze to jest nasze wspolne i mam takie samo prawo do tego domu co i on :wink: jednak nawet bez znajomosci prawa w tym temacie wiem,ze tak cudownie to nie jest.

Moze przesadzam,ale...znam zycie troche dluzej niz od wczoraj i...zastanawiam sie jak to wyglada w swietle prawa ? On figuruje w KW,pozwoleniach itp. ja dolozylam swoj wklad i wynikajacy z tego,ze bylismy razem - wspolne dochody,oszczedzanie itp.ale takze zainwestowalam swoja odrebna kase otrzymana w wyniku podzialu majatku z mojej prywatej sprawy.

Nie chcialbym kiedys zostac na przyslowiowym lodzie...

Czy mam jakies prawa? a jesli nie,jakie istnieja drogi aby te prawa uzyskac - chociaz w czesci zaiwestowanych wlasnych funduszy...

Z gory dziekuje za wskazowki.

https://forum.murator.pl/topic/86281-prawo-wlasnosci/

• 3 weeks później...

Moze przesadzam,ale...znam zycie troche dluzej niz od wczoraj i...zastanawiam sie jak to wyglada w swietle prawa ? On figuruje w KW,pozwoleniach itp. ja dolozylam swoj wklad i wynikajacy z tego,ze bylismy razem - wspolne dochody,oszczedzanie itp.ale takze zainwestowalam swoja odrebna kase otrzymana w wyniku podzialu majatku z mojej prywatej sprawy.

Nie chcialbym kiedys zostac na przyslowiowym lodzie...

Czy mam jakies prawa? a jesli nie,jakie istnieja drogi aby te prawa uzyskac - chociaz w czesci zaiwestowanych wlasnych funduszy...

Z gory dziekuje za wskazowki.

jeśli mąż widnieje tylko w KW to Ty współwłaścicielem nie jesteś, możecie udac sie do notariusza i sporządzić akt notarialny, w którym notariusz zapisze że obowiązuje u was ustrój rozszerzonej wspólności majątkowej( małżeńskiej). To znaczy, że wszelkie dobra przed ślubem ( czyli tak jak pisałaś mąż widnieje jako jedyny właściciel) zostaną włączone do swpólnoty majątkowej małżonków. Wówczas udajesz sie do wydziału ksiąg wieczystych i zmieniasz Wpis do KW o Twoja osobę jako załącznik dajesz akt notarialny. Później z wyciągiem z KW gdzie już będziesz wpisana udajesz się do ewidencji gruntów i tam również zmieniasz dane. W przypadku nie daj Bóg rozowdu( życzę Ci jednak jak najlepiej) masz akt notarialny, ze wszystko macie wspólne. Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/86281-prawo-wlasnosci/#findComment-2008441

.

Czy mam jakies prawa?

W aktualnej sytuacji masz prawo, w razie czego, do zwrotu swoich nakładów poczynionych z Twojego majątku odrębnego. O ile będziesz je w stanie udowodnić. I to nie byle czym - przelewy z Twojego konta, faktury na Ciebie, itp.

Te ze wspólnego (dochody w czasie trwania małżeństwa, jeśli nie macie rozdzielności) to już mam wątpliwość, ale skoro szły na jego majątek odrębny, to pewne też da się powalczyć.

Lepiej wpisz się do tej KW :)

https://forum.murator.pl/topic/86281-prawo-wlasnosci/#findComment-2008599