takajedna11 04.09.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Moj maz kilka lat temu nabyl dzialke budowlana i rozpoczal budowe,kiedy poznalismy sie budowa byla na etapie stanu surowego otwartego Przed slubem przez 3 lata zylismy razem i prowadzilismy wspolne gospodarstwo domowe a takze drobnymi kroczkami prowadzilismy budowe,ktora niebawem zakonczymy. Maz twierdzi,ze to jest nasze wspolne i mam takie samo prawo do tego domu co i on jednak nawet bez znajomosci prawa w tym temacie wiem,ze tak cudownie to nie jest. Moze przesadzam,ale...znam zycie troche dluzej niz od wczoraj i...zastanawiam sie jak to wyglada w swietle prawa ? On figuruje w KW,pozwoleniach itp. ja dolozylam swoj wklad i wynikajacy z tego,ze bylismy razem - wspolne dochody,oszczedzanie itp.ale takze zainwestowalam swoja odrebna kase otrzymana w wyniku podzialu majatku z mojej prywatej sprawy. Nie chcialbym kiedys zostac na przyslowiowym lodzie... Czy mam jakies prawa? a jesli nie,jakie istnieja drogi aby te prawa uzyskac - chociaz w czesci zaiwestowanych wlasnych funduszy... Z gory dziekuje za wskazowki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86281-prawo-wlasnosci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 21.09.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Moze przesadzam,ale...znam zycie troche dluzej niz od wczoraj i...zastanawiam sie jak to wyglada w swietle prawa ? On figuruje w KW,pozwoleniach itp. ja dolozylam swoj wklad i wynikajacy z tego,ze bylismy razem - wspolne dochody,oszczedzanie itp.ale takze zainwestowalam swoja odrebna kase otrzymana w wyniku podzialu majatku z mojej prywatej sprawy. Nie chcialbym kiedys zostac na przyslowiowym lodzie... Czy mam jakies prawa? a jesli nie,jakie istnieja drogi aby te prawa uzyskac - chociaz w czesci zaiwestowanych wlasnych funduszy... Z gory dziekuje za wskazowki. jeśli mąż widnieje tylko w KW to Ty współwłaścicielem nie jesteś, możecie udac sie do notariusza i sporządzić akt notarialny, w którym notariusz zapisze że obowiązuje u was ustrój rozszerzonej wspólności majątkowej( małżeńskiej). To znaczy, że wszelkie dobra przed ślubem ( czyli tak jak pisałaś mąż widnieje jako jedyny właściciel) zostaną włączone do swpólnoty majątkowej małżonków. Wówczas udajesz sie do wydziału ksiąg wieczystych i zmieniasz Wpis do KW o Twoja osobę jako załącznik dajesz akt notarialny. Później z wyciągiem z KW gdzie już będziesz wpisana udajesz się do ewidencji gruntów i tam również zmieniasz dane. W przypadku nie daj Bóg rozowdu( życzę Ci jednak jak najlepiej) masz akt notarialny, ze wszystko macie wspólne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86281-prawo-wlasnosci/#findComment-2008441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 21.09.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 . Czy mam jakies prawa? W aktualnej sytuacji masz prawo, w razie czego, do zwrotu swoich nakładów poczynionych z Twojego majątku odrębnego. O ile będziesz je w stanie udowodnić. I to nie byle czym - przelewy z Twojego konta, faktury na Ciebie, itp. Te ze wspólnego (dochody w czasie trwania małżeństwa, jeśli nie macie rozdzielności) to już mam wątpliwość, ale skoro szły na jego majątek odrębny, to pewne też da się powalczyć. Lepiej wpisz się do tej KW Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86281-prawo-wlasnosci/#findComment-2008599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts