Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Standardowo ściana zewnętrzna w domach w konstrukcji szkieletu drewnianego (tzw "kanadyjczyk") ma ocieplenie w postaci 15 cm warstwy wełny mineralnej pomiędzy belkami + 5 cm warstwę styropianu ryflowanego mocowanego do płyty OSB pokrytej wiatroizolacją.

Jak mogę zwiększyć izolacyjność cieplną ściany zewnętrznej i być w zgodzie z wymaganiami technologicznymi?

czy dołożenie dodatkowej np 5 cm warstwy styropianu na 5cm styropian ryflowany (lub położenie 10 cm styropianu ryflowanego, jeśli takowy jest w ogóle dostępny) przyniesie pozytywny skutek? Jak zejść poniżej tej średniej w domach szkieletowych wynoszącej ~ U=0.25?

A w jakim celu chcesz zastosować styropian ryflowany oraz wiatroizolację na płycie OSB? Pozdrawiam.
A w jakim celu chcesz zastosować styropian ryflowany oraz wiatroizolację na płycie OSB? Pozdrawiam.

Chciałem po prostu dodatkowo ocieplić dom i zminimalizować koszty ogrzewania.

Większość firm budujących u nas w kraju domy w konstrukcji szkieletu drewnianego stawia ściany nośne, które w przekroju wyglądają mniej więcej tak : (patrząc od wewnątrz) płyta karton gips, folia paroizolacyjna, belki konstrukcyjne a pomiędzy nimi 15 cm warstwa wełny mineralnej, na to jest mocowana płyta poszycia - najczęściej z płyty OSB-3, na niej z kolei folia wiatroizolacyjna. Mnie interesuje wykończenie tynkiem cienkowarstwowym (nie chcę sidingu, a nie stać mnie na obłożenie ściany cegłą klinkierową) więc powszechnie daje się 5 cm warstwę styropianu ryflowanego. Podejrzewam,że taka grubość styropianu, w dodatku z przestrzenią powietrzną ( dla zabezpieczenia przed skutkami zawilgocenia konstrukcji) jest tylko nośnikiem dla kleju siatki i tynku.

Pomyślałem, że może dam na zewnątrz dodatkowo 10 lub kilkunasto centymetrową warstwę litego styropianu (takiego bez rowków czyli nie"ryflowanego"). To by załatwiało sprawę, ale podobno brak wentylowanej przestrzeni pomiędzy płytą poszycia a zewnętrzną warstwą elewacji może skutkować w przyszłości zawilgoceniem i w konsekwencji zagrzybieniem budynku. Z kolei nie wiem czy pomysł dołożenia dodatkowej warstwy styropianu na pierwotną 5 cm warstwę styropianu ryflowanego przyniesie oczekiwany skutek, właśnie z powodu tejże pustki powietrznej.

Nie mam aspiracji budować dom pasywny, ale to deklarowane U=0.25 wcale nie jest przy obecnych technologiach czymś wyśrubowanym.

Prowadzisz bardzo trafne rozumowanie. Dokładanie kolejnej warstwy styropianu na styropian ryflowany nic nie da gdyż właśnie tymi kanalikami (ryflowaniem) wpuszczamy zimne powietrze. Jedyny pożytek z takiej warstwy to ochrona latem przed nagrzaniem. Oczywiście dawanie wiatroizolacji na płytę OSB też nie ma żadnego sensu. Twoja ściana patrząc od środka powinna wyglądać tak: płyta gipsowa, folia paroizolacyjna, 15 cm wełny w konstrukcji, poziome łaty 5x5 cm, pomiędzy nimi wełna 5 cm, wiatroizolacja z folii o wysokiej paroprzepuszczalności, pionowe łaty 2,5x5 cm mocowane w miejscach pionowych elementów konstrukcyjnych, płyta OSB, twardy styropian (wystarczy 3 cm nie musi być ryflowany) jako nośnik tynku. Po prostu aby było poprawnie ściana powinna wyglądać tak jak dach, wentylacja przed płytą a nie za płytą OSB. Pozdrawiam.
  • 6 months później...

Ja zastanawiam sie nad dołozeniem wełny drzewnej 5 cm kronoterm ale od środka, na istniejącą płyte GK. na ruszcie z profili.

Cel - dodtakowe ocieplenie, wygłuszenie i uzyskanie ściany o lepszej akumulacyjności cieplnej, którą ponoc posiada wełna drzewna / w odróżnieniu od zwykłej wełny szklanej / a i reguluje wilgotność w pomieszczeniu poprzez jej wchłanianie i oddawanie .

Pozdrawiam