michalus 06.03.2002 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Proszę o poradę oświadczonych budowniczych . Zdecydowałem się na mały domek podpiwniczony o powierzchni użytkowej 113m2 i powierzchni zabudowy ok.100m2. Technologia: piwnica cegła cementowa na zewnątrz, styropian, bloczki betonowe; od powierzchni gruntu cegła klinkierowa na zewnątrz; parter i poddasze z bloczków betonowych gr,36cm na klej; stropy Teriva. Fachowiec wyliczył mi za całość ok.14000zł z jego pomocnikiem. Stwierdził ze cena jednej kondyg. to powierzchnia zabudowy razy 60zł. Czy to dużo czy tak się płaci. Proszę o Wasze opinie i radyPozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 06.03.2002 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 To zalezy gdzie się budujesz. Są rejony, że za taki dom zechcą połowę tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusjoan 06.03.2002 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Ja za dom o pow, ok 120 bez piwnic ( projekt D44 dom z gankiem z Muratora ), dalem 12.000 .Okolice Warszawy ekipa z Piotrkowa Trybunalskieg.To nie bylo duzo .Od stanu zerowego do deskowania i krycia papa.Ekipy wczesniejsze krzyczaly od 28.000 do 21.000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 06.03.2002 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Buduje okolice Lublina, czyli Polska B .Uważam ze to jest dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 06.03.2002 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 Też myślę, że dużo chyba, że z umową, gwarancją , płotem i jeszcze oczkiem wodnym w ogródku . Tak serio to oceniam na około 10tys. A nawet mniej -chyba, że sami robią wykop. W okolicach Trójmiasta kondygnacja około 6-7 tys i 3 tys strop powierzchnia kondygnacji około 90 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 06.03.2002 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2002 na koszt wpływa też bardzo znacząco podpiwniczenie. Jeżeli ci murarze będą to robić sami własnym sprzętem to uważam że jest to bardzo tanio,powiem więcej półdarmo.Hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 07.03.2002 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Wykop musze wykonac sam na własny koszt, murarz kopie tylko pod ławy. Za piwnice liczy sobie tak jak za normalna kondygnacje.Dziekuje za uwagi i sugestiepozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusjoan 07.03.2002 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 12.000 PLN za D44 to nie jest duzo.Naprawde , spedzilem wiele czsu na szukaniu ekipy.Mija ekipa za 12.000 weszla na szczera pole i zakres prac jakie wykonali :1. Wykopy pod fundamenty.2. Fundameny.3. Sciany4. Stropy, chchody,balkon,taras itp.5. Wiezba dachowa 6. Deskowanie papa.+ extra ganek w drugim budynku wielkosci 15m2.i To w 4 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 07.03.2002 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Przepraszam Zeusjoan ale ustosunkuj sie do mojego pytania. Czy za dom 115m 14000zł to dużo, warunki w pierwszej wypowiedzipozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.03.2002 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Ja na to patrzę z innej strony. Wszystko zależy od tego jaki zakres prac mają wykonać. 14 000 PLN dla dwóch murarzy za w miesiąc pracy to jest dużo (bo na tyle czasu wyceniam postawienie twojego domu w surowym stanie). Należy ocenić zakres prac jaki mają wykonać i w jakim czasie to mogą zrobić najszybciej. 3000-4000 PLN do ręki za miesiąc pracy to maksymalna stawka jaką mogę zapłacić. Jeżeli dwóch murarzy postawi ci dom w miesiąc za 14 000 PLN to jest dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 07.03.2002 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Wydaje mi sie ze nie dadza rady, ale z kolei liczac za piwnice tak jak za pietro to niby wszystko sie zgadza, z drugiej strony 4000 miesiecznie to jest duzo. Jestem w kropce prosze innch uczestnikow o uwagi i ich cenypozdrawiam Michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusjoan 07.03.2002 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 14.000 to jest sporo kasy, ale czy to duzo za postawienie takiego domu to juz musisz odpowiedzic sobie sam.Tak jak napisalem wczesniej ja mialem kilka ofert z przedzialu 28.000 do 21.000, i nawet juz wstepnie sie zgodzilem z facetem na 21.000 ale "poszedl w cug" i po sprawie.Znalazlem w koncu ekipe za 12.000 polecona przez znajomego i jestem zadowolony z ich pracy.Ekipa skladala sie z Majster + 2 murarzy + 2 pomocnikow, a jak przyszlo do kladzenia dachu to doszlo jeszcze 2 ciesli.Z doswiadczenia wiem ze z ekipami powinno sie targowac krzyknij im ze za 10.000 sie zgadzasz to moze zejda do 11.000-12.000.Ale fakt 2 to troczke malo no i nie wiem czy w miesiac sie wyrobia.Umnie ekipa ktora robila naprawde szybko od 6:00-21:00 stawiala 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 07.03.2002 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2002 Dzieki zeusjoan. Przemysle sprawe i potarguje sie lub poszukam innych. Ci fachowcy maja dobra opinie. Dlatego ciagle sie zastanawiam czy czasem nie zaplacic wiecej i miec robote dobrze zrobiona i zaoszczedzic troche zdrowia.Ale potargowac trzebapozdrawiam michalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 26.04.2002 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 Dobra,a jak się cenią murarze w Dolnosląskim? Właśnie jestem na etapie negocjacji,domek bez podpiwniczenia,poddasze nieużytkowe,czyli w grę wchodzi jedna kodygnacja /czy ściany fundamentowe dla nich też są kondygnacją bo i z takimi opiniami sie spotkałam?/ i tylko ściany ponieważ strop bedzie drewniany,jaką cene rozsądnie byłoby negocjować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2002 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2002 michalus,mnie za dom o powierzchni ścian zewnętrznych, wewnętrznych i stropu w technologii trójwarstwowej z ociepleniem policzono 35 tys. do rączki bez rachunku. Suma w/w powierzchni to ok. 500 m kw. Myślę, że na cenę mają wpływ także wszystkie bajery, które zajmują więcej czasu np. łuki itp. Nie piszesz czy masz dożo takich rzeczy więc trudno ocenić pracochłonność.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 27.04.2002 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2002 Nie mam żadnych bajerów,sciany proste ,dużo okien,żadnych łuków.No i jak pisałam wcześniej jedna kondygnacja,a strop drewniany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 29.05.2002 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 moja ekipa bierze 10 tys + jedzenie. Buduje 20 km od granicy Warszawy około 200 metrowy dom bez podpiwniczenia. proponuje szukać ekipy w tańszych regionach Polski. Ekipy z Warszawy chciały od 15 tys do 28 tys ale bez jedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.05.2002 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2002 Bez jedzenia nie wytrzymają dłużej jak dwa dni, może zaproponuj im chociaż coś do picia. A czy śpią, czy robią 24 h/dobę? Ja miałem takich co jedli, pili i spali, czasem nawet pracowali. Wzięli 6.000 zaliczki za cały dom i się więcej nie pokazali. Czy ktoś może miał z nimi kontakt na swojej budowie???? Było ich trzech. Niski majster nie rozstawający się z beretem i papierosem - jego powiedzonko to" "jakoś się dogadamy panie szefie (szefowo) - wszystko będzie na cacy, oby tylko kasiorki starczyło na to wszystko" Jego zastępca to wysoki szczupły o pseudonimie "Dryblas" - małomówny obserwator ze świdrującymi oczkami. Trzeci to pomocnik - zakręcony jak murzyński bęben i wiecznie rypany przez swoich pryncypałów. Ostrzegam przed nimi są uczynni i kulturalni, ale o zgrozo do pierwszej zaliczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amatorzy 02.08.2002 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2002 może ktos powie ile życzą sobie na Sląsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.08.2002 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2002 Sama szukam namiarów na Śląsku.Miałam do czynienia z trzema ekipami.Do zrobienia mam fundament domu 7x11m + garaż murowny z wiatą 6,8 x 4,8+ 4m wiata - garaż z dachem czterospadowym dość luksusowym i kominem.Ekipy wyceniały różnie:I. za sam garaż /robocizna + materiał/-40 tys.II. za sam fundament obydwu budynków -tylko robocizna - 5 tys.III za jw+wymurowanie ścian ścian garażu - 6 tys Niestety szukam dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts