Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile dla murarza za ca?y dom?

Recommended Posts

Proszę o poradę oświadczonych budowniczych . Zdecydowałem się na mały domek podpiwniczony o powierzchni użytkowej 113m2 i powierzchni zabudowy ok.100m2. Technologia: piwnica cegła cementowa na zewnątrz, styropian, bloczki betonowe; od powierzchni gruntu cegła klinkierowa na zewnątrz; parter i poddasze z bloczków betonowych gr,36cm na klej; stropy Teriva. Fachowiec wyliczył mi za całość ok.14000zł z jego pomocnikiem. Stwierdził ze cena jednej kondyg. to powierzchnia zabudowy razy 60zł. Czy to dużo czy tak się płaci. Proszę o Wasze opinie i rady

Pozdrawiam Michalus

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Też myślę, że dużo chyba, że z umową, gwarancją , płotem i jeszcze oczkiem wodnym w ogródku :grin: . Tak serio to oceniam na około 10tys. A nawet mniej -chyba, że sami robią wykop. W okolicach Trójmiasta kondygnacja około 6-7 tys i 3 tys strop powierzchnia kondygnacji około 90 m2.

12.000 PLN za D44 to nie jest duzo.

Naprawde , spedzilem wiele czsu na szukaniu ekipy.

Mija ekipa za 12.000 weszla na szczera pole i zakres prac jakie wykonali :

1. Wykopy pod fundamenty.

2. Fundameny.

3. Sciany

4. Stropy, chchody,balkon,taras itp.

5. Wiezba dachowa

6. Deskowanie papa.

+ extra ganek w drugim budynku wielkosci 15m2.

i To w 4 tygodnie.

Ja na to patrzę z innej strony. Wszystko zależy od tego jaki zakres prac mają wykonać. 14 000 PLN dla dwóch murarzy za w miesiąc pracy to jest dużo (bo na tyle czasu wyceniam postawienie twojego domu w surowym stanie). Należy ocenić zakres prac jaki mają wykonać i w jakim czasie to mogą zrobić najszybciej. 3000-4000 PLN do ręki za miesiąc pracy to maksymalna stawka jaką mogę zapłacić. Jeżeli dwóch murarzy postawi ci dom w miesiąc za 14 000 PLN to jest dużo.

14.000 to jest sporo kasy, ale czy to duzo za postawienie takiego domu to juz musisz odpowiedzic sobie sam.

Tak jak napisalem wczesniej ja mialem kilka ofert z przedzialu 28.000 do 21.000, i nawet juz wstepnie sie zgodzilem z facetem na 21.000 ale "poszedl w cug" i po sprawie.

Znalazlem w koncu ekipe za 12.000 polecona przez znajomego i jestem zadowolony z ich pracy.

Ekipa skladala sie z Majster + 2 murarzy + 2 pomocnikow, a jak przyszlo do kladzenia dachu to doszlo jeszcze 2 ciesli.

Z doswiadczenia wiem ze z ekipami powinno sie targowac krzyknij im ze za 10.000 sie zgadzasz to moze zejda do 11.000-12.000.

Ale fakt 2 to troczke malo no i nie wiem czy w miesiac sie wyrobia.

Umnie ekipa ktora robila naprawde szybko od 6:00-21:00 stawiala 3 tygodnie.

• 1 month później...
Dobra,a jak się cenią murarze w Dolnosląskim? Właśnie jestem na etapie negocjacji,domek bez podpiwniczenia,poddasze nieużytkowe,czyli w grę wchodzi jedna kodygnacja /czy ściany fundamentowe dla nich też są kondygnacją bo i z takimi opiniami sie spotkałam?/ i tylko ściany ponieważ strop bedzie drewniany,jaką cene rozsądnie byłoby negocjować?

michalus,

mnie za dom o powierzchni ścian zewnętrznych, wewnętrznych i stropu w technologii trójwarstwowej z ociepleniem policzono 35 tys. do rączki bez rachunku. Suma w/w powierzchni to ok. 500 m kw. Myślę, że na cenę mają wpływ także wszystkie bajery, które zajmują więcej czasu np. łuki itp. Nie piszesz czy masz dożo takich rzeczy więc trudno ocenić pracochłonność.

Pozdrawiam

• 1 month później...
Bez jedzenia nie wytrzymają dłużej jak dwa dni, może zaproponuj im chociaż coś do picia. A czy śpią, czy robią 24 h/dobę? Ja miałem takich co jedli, pili i spali, czasem nawet pracowali. Wzięli 6.000 zaliczki za cały dom i się więcej nie pokazali. Czy ktoś może miał z nimi kontakt na swojej budowie???? Było ich trzech. Niski majster nie rozstawający się z beretem i papierosem - jego powiedzonko to" "jakoś się dogadamy panie szefie (szefowo) - wszystko będzie na cacy, oby tylko kasiorki starczyło na to wszystko" Jego zastępca to wysoki szczupły o pseudonimie "Dryblas" - małomówny obserwator ze świdrującymi oczkami. Trzeci to pomocnik - zakręcony jak murzyński bęben i wiecznie rypany przez swoich pryncypałów. Ostrzegam przed nimi są uczynni i kulturalni, ale o zgrozo do pierwszej zaliczki.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Sama szukam namiarów na Śląsku.Miałam do czynienia z trzema ekipami.Do zrobienia mam fundament domu 7x11m + garaż murowny z wiatą 6,8 x 4,8+ 4m wiata - garaż z dachem czterospadowym dość luksusowym i kominem.Ekipy wyceniały różnie:

I. za sam garaż /robocizna + materiał/-40 tys.

II. za sam fundament obydwu budynków -tylko robocizna - 5 tys.

III za jw+wymurowanie ścian ścian garażu - 6 tys

Niestety szukam dalej