Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Malowanie dachówki cementowej

postgres

Recommended Posts

Ja malowałem farbą IBF-ową, ale nie całe dachówki, tylko miejsca ich przycięcia w koszach. Wydajność takich farb nie jest duża. Na 2 kosze, do pomalowania kilkudziesięciu krawędzi dachówek, poszło mi 0,5 litra farby. W moim przekonaniu producenci oferują takie farby przde wszystkim w takim celu.

Malowanie całego dachu pędzlem :o (ja taką technologi nakładania stosowałem) - to mii się "średnio widzi" - mój dach ma 296 m2.

Pozdrawiam

• 5 years później...

Dachówki można malować, przecież fabrycznie też one są malowane.

Niestety większość producentów oszczędza na malowaniu i stosuje bardzo cienkie i niskiej jakości powłoki czego efektem jest szybki zarastanie glonami.

Po pewnym czasie powłoka znika i pojawia się goły beton co mało estetycznie wygląda.

Zajmuję się profesjonalnie renowacją dachówek i śmiało mogę polecić tak odnawiany dach.

Malowanie wystarcza spokojnie na 10 lat a jak się nie dopuszcza do rozwoju glonów to i dłużej.

Do malowania najlepiej stosować dyspersyjne farby to betonu, ale żeby uzyskać odpowiednią grubość powłoki należy się liczyć z wydajnością farby na poziomie 2 m2/litr farby

więcej można zobaczyć na [moderowano link do działalności]

pozdawiam

Edytowane przez Elfir

• 2 years później...
Ja malowałem farbami BekerFarb. Mają bardzo szeroki asortyment farb, gruntów i impregnatów. Na dachówkę z betonu z pewnością znajdziesz odpowiedni produkt. Plus jest taki, że farby są bardziej ekologiczne. Nie są na bazie agresywnej chemii jak u większości producentów i kiedy malujesz nie wdychasz tego całego świństwa które z nich odparowuje! :yes: