Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejecie już????

Recommended Posts

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo dziękuję :D

Dzisiaj rozpaliło mi się prawie niechcący :wink: , to znaczy zniechęcona brakiem efektu zostawiłam wszystko w cholerę i poszłam sprzątać, a jak wróciłam, to paliło się pięknie :o

Chyba rzeczywiście wkładam od razu za grube kawałki drzewa, narąbię sobie (no nie, mąż narąbie :lol: ) troche cienkich szczapek i spróbujemy. No i gazety trzeba zacząć kupować, te w wersji elektronicznej robią się niepraktyczne :wink:

w kominku w tym sezonie rozpaliłem już dwa razy, raz po malowaniu lakierem drewna (dobrze schnie i wymusza duży obieg powietrza). Jako rozpałki czasem używam małych kawałków pilśni którą wcześniej trzymałem w wiaderku z olejem napędowym - bardzo pewna rozpałka (również z braku nasączonej pilśni zawijałem trochę smalcu lub oleju (jadalnego) w gazetę). Jednak zwykle rozpalam drobnym drewnem na którym od razu układam grube polana. Mój stos wygląda następująco: z boku kładę grube polano, obok luźno zwinięte zwinięte kawałki gazety, nad gazetami układam drobne drewno oparte o to grubsze z boku, na to drobne kładę grube polana, szyber otwarty na maxa - w ten sposób zawsze dobrze się rozpala i nie muszę zaraz po rozpaleniu drobnego drewna otwierać kominka co może spowodować zakopcenie pomieszczenia - polecam - przynajmniej wypróbować.

Pozdrawiam Leon z Wrocławia

Ale TYLKO jako zastępcze (dodatkowe) źrodło ciepła. Kotłownia w salonie to nieporozumienie.

To tylko takie skromne moje zdanie

Ta wypowiedź to nieporozumienie...

Ale do rzeczy. Ja mam CO gazowe w gotowości cały rok. Nie dotykam się do niego. Programator pokojowy ustawiony, że ma utrzymywać zadaną temperaturę w zależności od pory dnia.

Ostatnio zauważyłem, że piec włącza się na troszkę rano po nocy. Czyli zima idzie... :-?

W kominku też napaliłem raz przedwczoraj. Tak dla klimatu. Mam DGP więc rano piec już się nie włączał...

a jaki byl Wasz pierwszy sezon grzewczy? Czy to prawda co mowią ze chalupa musi sie wygrzac i oplaty mogą być wyzsze nawet o 30%

A.

Niczego takiego nie zaobserwowałem. Pierwszej zimy powietrze w domu było wręcz ZA SUCHE: 30-40%. Teraz jest od 40 do 50%. W domu zimą było bardzo ciepło, które długo się utrzymywało. Ale to chyba zasługa ścian z silikatu i 15cm ocieplenia.

wczoraj rozpalilismy po raz pierwszy - tylko ze 3 kawałki drewna, bardziej dla przyjemności niż z konieczności. Temp. w kuchni wzrosła z 20,5 do 21`C i taka utrzymała się do nocy. Dziś rano znów 20,5`C. Na zewnątrz... nie wiem, bo nie mam termometru :lol:

Dziś rano temp. w salonie już tylko 19,5`C. Więc chyba po pracy kominek pójdzie w ruch na nieco dłużej (pieca na tryb zimowy (brrr...) jeszcze nie przestawiam. Regulatora też jeszcze nie podłączyłem).

A może ktoś podpowie jak przygotować kominek z p.w. do nowego sezonu grzewczego? Czym wyczyścić powstały poprzednio w palenisku nagar? Są jakieś środki? Czy po jednym sezonie palenia w kominku czyszczenie komina to konieczność?

Oczywiście, komin powinno się czyścić 2-3 razy w roku. Nagar wewnątrz kominka można zeskrobać szpachelką.

A może ktoś podpowie jak przygotować kominek z p.w. do nowego sezonu grzewczego? Czym wyczyścić powstały poprzednio w palenisku nagar? Są jakieś środki? Czy po jednym sezonie palenia w kominku czyszczenie komina to konieczność?

Oczywiście, komin powinno się czyścić 2-3 razy w roku. Nagar wewnątrz kominka można zeskrobać szpachelką.

Nie przesadzasz nieco?

Nie przesadzasz nieco?

Gdzieś tak czytałem.

EDIT: Jednak pamięć mnie nie zawodzi. Proszę bardzo:

http://www.budujemydom.pl/abc/177_jak_czesto_nalezy_czyscic_przewody_kominowe/

http://www.kominypolskie.com.pl/pdf/SKP_Komin_waznym_elementem.pdf

http://www.pawpol.pl/komin8.php

I jeszcze na koniec:

Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych w z dnia 3.11.1992 (Dz.U. nr 92) w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów:

§24 ust. 1:

Właściciele, zarządcy lub użytkownicy obiektów ogrzewanych paliwem stałym, ciekłym lub gazowym są obowiązani do usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych i spalinowych:

1. od palenisk opalanych paliwem stałym - co najmniej 4 razy w roku

2. od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym - co najmniej 2 razy w roku

3. od palenisk zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu.