-maro- 05.09.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 U mnie w domu dzisiaj się grzeje bo na zewnątrz jest o godz. 13.20 6,2 St.C i troszkę było zimno. No i ten deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.09.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 wczoraj zauważyłem za z klimy zamiast chłodnego zaczęło ciepełko lecieć - wygląda na to ze grzejemy ))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_gnieszka 05.09.2007 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Bardzo dziękuję Dzisiaj rozpaliło mi się prawie niechcący , to znaczy zniechęcona brakiem efektu zostawiłam wszystko w cholerę i poszłam sprzątać, a jak wróciłam, to paliło się pięknie Chyba rzeczywiście wkładam od razu za grube kawałki drzewa, narąbię sobie (no nie, mąż narąbie ) troche cienkich szczapek i spróbujemy. No i gazety trzeba zacząć kupować, te w wersji elektronicznej robią się niepraktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 05.09.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 wczoraj rozpalilismy po raz pierwszy - tylko ze 3 kawałki drewna, bardziej dla przyjemności niż z konieczności. Temp. w kuchni wzrosła z 20,5 do 21`C i taka utrzymała się do nocy. Dziś rano znów 20,5`C. Na zewnątrz... nie wiem, bo nie mam termometru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 05.09.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Nie mam termometru w domu, tak więc nie wiem ile jest stopni. Jednak musi być jeszcze powyżej 20, ponieważ nie czuję dyskomfortu. Dlatego jak zmarznę na dworze, to jedyne co grzeję to piwo (z miodem). Rewelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 05.09.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 w kominku w tym sezonie rozpaliłem już dwa razy, raz po malowaniu lakierem drewna (dobrze schnie i wymusza duży obieg powietrza). Jako rozpałki czasem używam małych kawałków pilśni którą wcześniej trzymałem w wiaderku z olejem napędowym - bardzo pewna rozpałka (również z braku nasączonej pilśni zawijałem trochę smalcu lub oleju (jadalnego) w gazetę). Jednak zwykle rozpalam drobnym drewnem na którym od razu układam grube polana. Mój stos wygląda następująco: z boku kładę grube polano, obok luźno zwinięte zwinięte kawałki gazety, nad gazetami układam drobne drewno oparte o to grubsze z boku, na to drobne kładę grube polana, szyber otwarty na maxa - w ten sposób zawsze dobrze się rozpala i nie muszę zaraz po rozpaleniu drobnego drewna otwierać kominka co może spowodować zakopcenie pomieszczenia - polecam - przynajmniej wypróbować. Pozdrawiam Leon z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.09.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ale TYLKO jako zastępcze (dodatkowe) źrodło ciepła. Kotłownia w salonie to nieporozumienie. Kotłownia w salonie to MIT! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 05.09.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ale TYLKO jako zastępcze (dodatkowe) źrodło ciepła. Kotłownia w salonie to nieporozumienie. To tylko takie skromne moje zdanie Ta wypowiedź to nieporozumienie... Ale do rzeczy. Ja mam CO gazowe w gotowości cały rok. Nie dotykam się do niego. Programator pokojowy ustawiony, że ma utrzymywać zadaną temperaturę w zależności od pory dnia. Ostatnio zauważyłem, że piec włącza się na troszkę rano po nocy. Czyli zima idzie... W kominku też napaliłem raz przedwczoraj. Tak dla klimatu. Mam DGP więc rano piec już się nie włączał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamekxyz 05.09.2007 14:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 a jaki byl Wasz pierwszy sezon grzewczy? Czy to prawda co mowią ze chalupa musi sie wygrzac i oplaty mogą być wyzsze nawet o 30%A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.09.2007 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 a jaki byl Wasz pierwszy sezon grzewczy? Czy to prawda co mowią ze chalupa musi sie wygrzac i oplaty mogą być wyzsze nawet o 30% A. Niczego takiego nie zaobserwowałem. Pierwszej zimy powietrze w domu było wręcz ZA SUCHE: 30-40%. Teraz jest od 40 do 50%. W domu zimą było bardzo ciepło, które długo się utrzymywało. Ale to chyba zasługa ścian z silikatu i 15cm ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 05.09.2007 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ostatniej zimy to chyba nie ma co brać pod uwagę w porównaniach do poniesionych kosztów ogrzewania bo jakaż ona była? Prawie cały czas na +. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 05.09.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ostatniej zimy to chyba nie ma co brać pod uwagę w porównaniach do poniesionych kosztów ogrzewania bo jakaż ona była? Prawie cały czas na +. No bez przesady, u mnie było nie raz 10-15 stopni na minusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 05.09.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Nie grzeję, ale nie zamykam okna, więc może z zewnątrz mi ciepła nalatuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 06.09.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 wczoraj rozpalilismy po raz pierwszy - tylko ze 3 kawałki drewna, bardziej dla przyjemności niż z konieczności. Temp. w kuchni wzrosła z 20,5 do 21`C i taka utrzymała się do nocy. Dziś rano znów 20,5`C. Na zewnątrz... nie wiem, bo nie mam termometru Dziś rano temp. w salonie już tylko 19,5`C. Więc chyba po pracy kominek pójdzie w ruch na nieco dłużej (pieca na tryb zimowy (brrr...) jeszcze nie przestawiam. Regulatora też jeszcze nie podłączyłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darex 06.09.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 A może ktoś podpowie jak przygotować kominek z p.w. do nowego sezonu grzewczego? Czym wyczyścić powstały poprzednio w palenisku nagar? Są jakieś środki? Czy po jednym sezonie palenia w kominku czyszczenie komina to konieczność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.09.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 A może ktoś podpowie jak przygotować kominek z p.w. do nowego sezonu grzewczego? Czym wyczyścić powstały poprzednio w palenisku nagar? Są jakieś środki? Czy po jednym sezonie palenia w kominku czyszczenie komina to konieczność? Oczywiście, komin powinno się czyścić 2-3 razy w roku. Nagar wewnątrz kominka można zeskrobać szpachelką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 06.09.2007 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 A może ktoś podpowie jak przygotować kominek z p.w. do nowego sezonu grzewczego? Czym wyczyścić powstały poprzednio w palenisku nagar? Są jakieś środki? Czy po jednym sezonie palenia w kominku czyszczenie komina to konieczność? Oczywiście, komin powinno się czyścić 2-3 razy w roku. Nagar wewnątrz kominka można zeskrobać szpachelką. Nie przesadzasz nieco? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.09.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Nie przesadzasz nieco? Gdzieś tak czytałem. EDIT: Jednak pamięć mnie nie zawodzi. Proszę bardzo: http://www.budujemydom.pl/abc/177_jak_czesto_nalezy_czyscic_przewody_kominowe/ http://www.kominypolskie.com.pl/pdf/SKP_Komin_waznym_elementem.pdf http://www.pawpol.pl/komin8.php I jeszcze na koniec: Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych w z dnia 3.11.1992 (Dz.U. nr 92) w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów: §24 ust. 1: Właściciele, zarządcy lub użytkownicy obiektów ogrzewanych paliwem stałym, ciekłym lub gazowym są obowiązani do usuwania zanieczyszczeń z przewodów dymowych i spalinowych: 1. od palenisk opalanych paliwem stałym - co najmniej 4 razy w roku 2. od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym - co najmniej 2 razy w roku 3. od palenisk zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 06.09.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Widziałem jak wygląda salon po jednym sezonie grzewczym w domu gdzie jest tylko ogrzewanie kominkowe i gadanie że kominek w salonie to MIT można sobie włożyć... Pozdrawiam Rav... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 06.09.2007 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Widziałem jak wygląda salon po jednym sezonie grzewczym w domu gdzie jest tylko ogrzewanie kominkowe i gadanie że kominek w salonie to MIT można sobie włożyć... To jest argument! Skoro widziałeś, to rzeczywiście zmienia postać rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts