Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie Krokwie?

Recommended Posts

Chciałbym zrobić konstrukcję drewnianą jednospadową na garażu o rozpiętości 4,5 m. Pochylenie 10 procent.

Jakich krokiew powinienem użyć?

Chciałem tą robotę zlecić dekarzowi ale najpierw się umawiają i nie przyjeżdżają albo rezygnują jak zobaczą zakres robót

Potrafię położyć papę i orynnowanie ale mam problem z dobraniem murłaty i odpowiednich krokiew tak żeby mi się dach nie ugiął pod ciężarem np. śniegu

Dach (krokwie) ma być z jednej strony oparty na murłacie a z drugiej na ścianie kolankowej

Proszę o poradę

....... i co ......(bo dalej nic pytający nie wie) ...... 1 m 8) (szlachectwo zobowiązuje) .

Deskowanie z OSB ?? czy dechy?

Pozdrawiam

ja wprowadziłbym środkiem pomieszczenia płatew / dla podparcia krokwi/

wtedy krokiew co 1 m

bez podparcia zmniejszyłbym odległosci na 85- 90 cm

co do deskowania - jest obawa ze deski kupisz mokre, dojdzie koszt impregnacji, impregnat moze sąłbo chłonąć w mokre , itp

przekalkuluj to sam ... co ci sie lepiej opłaci /jak duzy odpad powstanie przy tym module dla desek i osb/ i wybierz korzystniesze rozwiązanie

....... i co ......(bo dalej nic pytający nie wie) ...... 1 m 8) (szlachectwo zobowiązuje) .

Deskowanie z OSB ?? czy dechy?

Pozdrawiam

ja wprowadziłbym środkiem pomieszczenia płatew / dla podparcia krokwi/

wtedy krokiew co 1 m

bez podparcia zmniejszyłbym odległosci na 85- 90 cm

co do deskowania - jest obawa ze deski kupisz mokre, dojdzie koszt impregnacji, impregnat moze sąłbo chłonąć w mokre , itp

przekalkuluj to sam ... co ci sie lepiej opłaci /jak duzy odpad powstanie przy tym module dla desek i osb/ i wybierz korzystniesze rozwiązanie

Widzę, że dzisiaj wieczór andrzejkowy :D

Zapomniałeś dodać, że jak z jodły to co 1,5 m wystarczy

Jedni radzą, drudzy kadzą, inni drwią. A tak profesjonalnie to ktoś to liczył? Rozstaw krokwi to nie tylko wytrzymałość krokwi ale również wytrzymałość łat. Przy tak płaskich dachach rozstaw krokwi (8x16 cm) to max. 70 cm, pełne deskowanie i papa podkładowa termozgrzewalna. Laty 5x5 cm. Pozdrawiam.

Dziękuję za pomoc

Rozstaw krokwi przewidziałem na 90 cm tak więc dam krokwie 9 x 18 jak radził Brzoza. I tak zaoszczędzę na wypłacie dla dekarzy, a grubsze krokwie nie zaszkodzą. Na krokwie deski, OSB to jednak, jak by nie liczyć, na razie drogi gips. I tak docelowo na papie będzie blachodachówka, chociaż jak patrzę za okno to chyba już nie w tym roku.

Pozdrawiam

Jedni radzą, drudzy kadzą, inni drwią. A tak profesjonalnie to ktoś to liczył? Rozstaw krokwi to nie tylko wytrzymałość krokwi ale również wytrzymałość łat. Przy tak płaskich dachach rozstaw krokwi (8x16 cm) to max. 70 cm, pełne deskowanie i papa podkładowa termozgrzewalna. Laty 5x5 cm. Pozdrawiam.

a po co łaty pod papę ???

Łaty nie pod tylko na papę (pod blachodachówkę)

Osobiście dałbym grubsze krokwie co 90 cm i od razu łaty i blachodachówkę. Odpadałby koszty deskowania i papy.

P.S Ostatecznie (dodatkowo) na krokwie jakąś folie dachową - która uwążam jest zbędna na swieżym powietrzu.

Wykończnie "od dołu" - siding/drewno lub coś takiego (do łat) lub listew do nich mocowanych.

Jedni radzą, drudzy kadzą, inni drwią. A tak profesjonalnie to ktoś to liczył

Mój dziadek osobiście budując swoją chałupę 8) :o . (drewnianą - w roku 1950 i po ostatnich burzach i poprzednich zimach - bez uszkodzeń)

Juz kiedyś (kontrowersyjnie) pisałem że 95 % projektów jest "policzonych" spod tzw: dużego palca (tzn: wiadamo co jaki powinno miec przektrój i jakie rozpiętości sa dopuszczalne - a jak nie wadomo - to trzeba sprawdzic w podobnym projekcie lub w jeszcze lepiej w realnej realizacji).

Te 70 cm przy 8x16 i płaskim dachu to tez (zakładm) nie tyle policzone - co po prostu znane z doberej praktyki budowlanej (tzw: doswiadczenia) i i moim zdaniem TAK POWINNO BYĆ (tzn: oblicznia tylko rozwiązań "kontrowersyjnych")

Pozdrawiam