Tomasz M 04.09.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Chciałbym zrobić konstrukcję drewnianą jednospadową na garażu o rozpiętości 4,5 m. Pochylenie 10 procent. Jakich krokiew powinienem użyć?Chciałem tą robotę zlecić dekarzowi ale najpierw się umawiają i nie przyjeżdżają albo rezygnują jak zobaczą zakres robótPotrafię położyć papę i orynnowanie ale mam problem z dobraniem murłaty i odpowiednich krokiew tak żeby mi się dach nie ugiął pod ciężarem np. śnieguDach (krokwie) ma być z jednej strony oparty na murłacie a z drugiej na ścianie kolankowejProszę o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 pod dachówke? blachodachówke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M 04.09.2007 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Ponieważ spadek mam mały to planuję pełne deskowanie, papę termo. i blachodachówkę ( nie wiem czy ta papa termozgrzewalna to nie przesada) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 krokwie dałbym 9 x 18wystarczy papa izolacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 04.09.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 krokwie dałbym 9 x 18 ...... ....... i co ......(bo dalej nic pytający nie wie) ...... 1 m (szlachectwo zobowiązuje) . Deskowanie z OSB ?? czy dechy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 04.09.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 krokwie dałbym 9 x 18 ...... ....... i co ......(bo dalej nic pytający nie wie) ...... 1 m (szlachectwo zobowiązuje) . Deskowanie z OSB ?? czy dechy? Pozdrawiam dechy tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 ....... i co ......(bo dalej nic pytający nie wie) ...... 1 m (szlachectwo zobowiązuje) . Deskowanie z OSB ?? czy dechy? Pozdrawiam ja wprowadziłbym środkiem pomieszczenia płatew / dla podparcia krokwi/ wtedy krokiew co 1 m bez podparcia zmniejszyłbym odległosci na 85- 90 cm co do deskowania - jest obawa ze deski kupisz mokre, dojdzie koszt impregnacji, impregnat moze sąłbo chłonąć w mokre , itp przekalkuluj to sam ... co ci sie lepiej opłaci /jak duzy odpad powstanie przy tym module dla desek i osb/ i wybierz korzystniesze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 04.09.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 i tak decha tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 04.09.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 ....... i co ......(bo dalej nic pytający nie wie) ...... 1 m (szlachectwo zobowiązuje) . Deskowanie z OSB ?? czy dechy? Pozdrawiam ja wprowadziłbym środkiem pomieszczenia płatew / dla podparcia krokwi/ wtedy krokiew co 1 m bez podparcia zmniejszyłbym odległosci na 85- 90 cm co do deskowania - jest obawa ze deski kupisz mokre, dojdzie koszt impregnacji, impregnat moze sąłbo chłonąć w mokre , itp przekalkuluj to sam ... co ci sie lepiej opłaci /jak duzy odpad powstanie przy tym module dla desek i osb/ i wybierz korzystniesze rozwiązanie Widzę, że dzisiaj wieczór andrzejkowy Zapomniałeś dodać, że jak z jodły to co 1,5 m wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 04.09.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Brzoza to teraz ja trochę popytam... i ślicznie proszę wiata szeroka na 3,5 m długa na 8 m nachylenie ok.16st na dach przewiduję dachówkę zakładkową czy krokwie wystarczą 8x16 co 70 czy może nie? (cieśla nam zwiał...) pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Beaty - przy tej rozpiętości /3,5m/ uważam, ze 8x 16 wystarczy zgęszczając rozstaw krokwi do 70 cm masz jeszcze wiekszą pewnośc mysle ze mozesz to robic bez ciesli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 04.09.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 dzięki Brzoza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 04.09.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Beaty - przy tej rozpiętości /3,5m/ uważam, ze 8x 16 wystarczy zgęszczając rozstaw krokwi do 70 cm masz jeszcze wiekszą pewnośc mysle ze mozesz to robic bez ciesli ... Tym razem chyba wyczytałeś z układu planet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.09.2007 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2007 Jedni radzą, drudzy kadzą, inni drwią. A tak profesjonalnie to ktoś to liczył? Rozstaw krokwi to nie tylko wytrzymałość krokwi ale również wytrzymałość łat. Przy tak płaskich dachach rozstaw krokwi (8x16 cm) to max. 70 cm, pełne deskowanie i papa podkładowa termozgrzewalna. Laty 5x5 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M 05.09.2007 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Dziękuję za pomocRozstaw krokwi przewidziałem na 90 cm tak więc dam krokwie 9 x 18 jak radził Brzoza. I tak zaoszczędzę na wypłacie dla dekarzy, a grubsze krokwie nie zaszkodzą. Na krokwie deski, OSB to jednak, jak by nie liczyć, na razie drogi gips. I tak docelowo na papie będzie blachodachówka, chociaż jak patrzę za okno to chyba już nie w tym roku.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 05.09.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Jedni radzą, drudzy kadzą, inni drwią. A tak profesjonalnie to ktoś to liczył? Rozstaw krokwi to nie tylko wytrzymałość krokwi ale również wytrzymałość łat. Przy tak płaskich dachach rozstaw krokwi (8x16 cm) to max. 70 cm, pełne deskowanie i papa podkładowa termozgrzewalna. Laty 5x5 cm. Pozdrawiam. a po co łaty pod papę ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 05.09.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Długi- Andrzej odniósł się do mojej dachówki... Panowie- ja z Panem Brzozą to o niektórych sprawach telepatycznie... pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M 05.09.2007 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Łaty nie pod tylko na papę (pod blachodachówkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 05.09.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Łaty nie pod tylko na papę (pod blachodachówkę) Osobiście dałbym grubsze krokwie co 90 cm i od razu łaty i blachodachówkę. Odpadałby koszty deskowania i papy. P.S Ostatecznie (dodatkowo) na krokwie jakąś folie dachową - która uwążam jest zbędna na swieżym powietrzu. Wykończnie "od dołu" - siding/drewno lub coś takiego (do łat) lub listew do nich mocowanych. Jedni radzą, drudzy kadzą, inni drwią. A tak profesjonalnie to ktoś to liczył Mój dziadek osobiście budując swoją chałupę . (drewnianą - w roku 1950 i po ostatnich burzach i poprzednich zimach - bez uszkodzeń) Juz kiedyś (kontrowersyjnie) pisałem że 95 % projektów jest "policzonych" spod tzw: dużego palca (tzn: wiadamo co jaki powinno miec przektrój i jakie rozpiętości sa dopuszczalne - a jak nie wadomo - to trzeba sprawdzic w podobnym projekcie lub w jeszcze lepiej w realnej realizacji). Te 70 cm przy 8x16 i płaskim dachu to tez (zakładm) nie tyle policzone - co po prostu znane z doberej praktyki budowlanej (tzw: doswiadczenia) i i moim zdaniem TAK POWINNO BYĆ (tzn: oblicznia tylko rozwiązań "kontrowersyjnych") Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts