Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sciana miedzy garazem a domem-ocieplenie

Recommended Posts

narazie ma stan surowy zamkniety i robie instalacje.niedługo czas na tynki i zastanawiam sie czy warto,moze trzeba ocieplic sciane miedzy garazem a domem i to samo z sufitem w garazu nad ktorym jest pokoj? garaz jest w bryle budynku i dom jest z BK24. zastanawiam sie przed tynkami bo po co tynkowac jak mialbym dawac styropian.

jezeli dam styropian to jaka dac grubosc? jak to potem wykonczyc? sufit po polozeniu styropianu,siatki i kleju pociagnac gładzia gipsowa i pomalowac...czy innaczej to zrobic? a sciany w jaki sposob wykonczyc? myslałem nad jakimis tanimi płytkami(zeby było łatwiej czyscic) i te płytki polozyc na styropian?

Jak macie u siebie lub jak zamierzacie zrobic?

ps.garaz bedzie raczej nie ogrzewany...ewentualnie tylko w najwieksze mrozy delikatnie jak by bylo za zimno.

ps.mam tez obok garazu kotłownie ,ale tam chyba nie ma co ocieplac scian miedzy domem bo kotłownia bedzie na opał stały wiec bedzie tam raczej ciepło.

Ja mam nawet w projekcie 5cm styropianu między garażem a pomieszczeniami mieszkalnymi. Zastanawiam się co zrobić z sufitem w garażu (docieplać czy nie). Nad garażem będzie nasza sypialnia a lubimy raczej ciepełko.

Też prosiłbym o rade jak podejść do tematu. Czy ta ściana ma być tak jak inne tynkowana i później ocieplenie ze styro i wykończenie ? Czy jej nie tynkować, obłozyć styropian i później na niego tynk...a jezeli tak to czy taki tynk na styropian zrobią mi także tynkarze robiący mi gipsy maszynowe ?

ja już upieracie sięna styro to ścian nie tynkować, przykleić styro (bez kołkowania) zaciagnąć klejem i statką, pomalować

jak tynk gipsowy czy cem-wap to bez porządnej siatki zbrojącej sie nie obejdzie

Czyli przyklejam styro bez tynkowania...a co później ze styropianem ? Wykończy mi to ekipa od tynków gipsowych (zakładając, że dam siatkę) czy raczej ociepleniowcy robiący na zewnątrz przy okazji mogą to zrobić ?

A co myslisz nad ocieplaniem sufitu ?

Wczoraj wyczytałem na tym forum że nie zaleca sie ocieplania garażu od wewnatrz styropianem gdyż opary benzyny mogą go z czasem rozpuścić. Największy nacisk kładłbym na słowo mogą :lol:

Mam w ten sposób ocieplony strop nad garażem (8 cm), natomiast ściany przylegającej do pokoju nie. I tak przez cały sezon mam tam wyłączony kaloryfer i temperatura w garazu nie spada ponizej 15 stopni. Co do gładzi gispowej w garażu to nie zalecałbym jej. Wilgoć i zimno nie sprzyja gipsowi.

Ja dałem styropian na zarówno ścianę sąsiadującą z częścią mieszkalną, jak i na sufit. Grubość 5 cm.

Uważajcie, aby zostawić wystarczającą przestrzeń pomiędzy nadprożem bramy garażowej i a sufitem, tak aby zmieścił się mechanizm bramy.

Na ścianę ze styropianu dałem płytki. Na razie nie odpadają.

Jeżeli chodzi o wykończenie to mam na razie tylko wyrównany klej. Może to czymś wygładzę, ale to tylko garaż.