Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMENTARZE-Z8 Z ANTRESOLĄ -W SZKIELECIE

nusia.a

Recommended Posts

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Skąd jestes? Myślisz ze z pozwoleniem na budowe w tym roku zdązysz?

Ja jestem z Gliwic i tutaj to trwa koszmarnirnie dlugo.

Tez buduje dom w szkielecie a właściwie już koncze.

Pozdrawiam i życze powodzenia !!

Liczę,że za miesiąc już odbierzemy ten kwitek.Oczywiście nie bez poparcia kogoś z wewnątrz.Budujemy mocno na wschodzie...koło Zamościa.

Twój dziennik śledzę już od dawna, jak dotąd jako cichy obserwator.Miło,że to się później tak szybko dzieje.Zamieszkacie tam w tym roku?

oczywiście chcemy zamieszkać tam na przełomie października i listopada- do 15 listopada mam umowe wynajmu....

Prace nie idą tak jak chce ale troche cierpliwosci mi potrzeba.

Pozdrawiam i życze powodzenia

Trzymam za Was kciuki! Nie ma to jak swój dom...

Dalej będę zaglądać do Was.Pozdrawiam!

• 4 weeks później...

Witam serdecznie

pytasz co zamierzamy zrobić w tym roku ?

jeżeli bank nie wywinie nam jakiegoś numeru i da pieniądze a później firma nie zmieni terminu wejścia z robotami ( bo jak do tej pory to cały czas my odkładamy termin zaczęcia robót) no i jeżeli pogoda będzie korzystna to chcemy zrobić stan zamknięty i przez zime robić w środku - to jest moje marzenie żeby na wiosne -lato wprowadzić się.

Tylko jak narazie ze strony banku cisza jutro mijają dwa tygodnie od złożenia wniosku no i wciągu tych dwóch tygodni miała być odpowiedz a to echo :evil: :evil: więc boje się, że zawaalą sprawe - nie lubie niesłownych ludzi więc jeżeli do jutra się niewywiążą to poprostu zmienie bank - tylko to oczywiście wiąże się z kolejmym tygodniem w plecy - cieprpliwość to podstawa - a co do sąsiadów to jednego mam super a przez drugiego rok zwłoki bo mu się sądów zachciało. No ale to rodzina a wiadomo jak się z rodziną wychodzi. Jak bedą coś od nas teraz chcieli to mogą mnie cmoknąć .....

Pozdrawiam i tzrymam kciuki za pozytywne i szybkie kroki w budowie - oczywiście w miarę możliwości będe aktualnie wpisywała co się u nas dzieje - a wy robicie piwnice czy tylko płyte fundamentową ?

Witam serdecznie

pytasz co zamierzamy zrobić w tym roku ?

jeżeli bank nie wywinie nam jakiegoś numeru i da pieniądze a później firma nie zmieni terminu wejścia z robotami ( bo jak do tej pory to cały czas my odkładamy termin zaczęcia robót) no i jeżeli pogoda będzie korzystna to chcemy zrobić stan zamknięty i przez zime robić w środku - to jest moje marzenie żeby na wiosne -lato wprowadzić się.

Tylko jak narazie ze strony banku cisza jutro mijają dwa tygodnie od złożenia wniosku no i wciągu tych dwóch tygodni miała być odpowiedz a to echo :evil: :evil: więc boje się, że zawaalą sprawe - nie lubie niesłownych ludzi więc jeżeli do jutra się niewywiążą to poprostu zmienie bank - tylko to oczywiście wiąże się z kolejmym tygodniem w plecy - cieprpliwość to podstawa - a co do sąsiadów to jednego mam super a przez drugiego rok zwłoki bo mu się sądów zachciało. No ale to rodzina a wiadomo jak się z rodziną wychodzi. Jak bedą coś od nas teraz chcieli to mogą mnie cmoknąć .....

Pozdrawiam i tzrymam kciuki za pozytywne i szybkie kroki w budowie - oczywiście w miarę możliwości będe aktualnie wpisywała co się u nas dzieje - a wy robicie piwnice czy tylko płyte fundamentową ?

Nie planujemy piwnicy.Nie chcieliśmy mnożyć kosztów,a mój mąż ni cholery zacięcia do robótek ręcznych nie ma.Na graty mamy pomieszczenie gospodarcze.Chyba się zmieścimy...mam nadzieję.

• 2 weeks później...

witam

no to kolejny kroczek za Wami - super

my też dopiero co dostaliśmy kredyt ale takich problemów nie było !!!!!

troche się ciągło ale to przez firmę męża bo nie chcieli wystawić potwierdzenia zatrudnenia

- i nic nie płaciliśmy za dokonanie wyceny - przyszedł Pan z banku zrobił fotki i poszedł - resztą zajmował się rzeczoznawca w banku i przed każdą kolejną transzą przychodzić będzie ten fotoreporter bez dodatkowej kasy -np. w PKO BP za wszystko mielibyśmy płacić osobno - to za aneks do umowy, to za fotoinspekcje - no doslownie za wszystko były jakieś opłaty i zrezygnowaliśmy w końcu

- kosztorys zrobił nam kier bud. - w banku gościu który się nami zajmował sprawdził poprzeliczał i też stwierdził, że jest ok.

- no i plusem było to ,że umowe przysłał nam do domu dzień wcześniej żebyśmy na spokojnie sobie ją przeczytali

- wogóle bardzo sprawnie wszystko poszło gościu z banku dzwonił do nas na bierząco z informacjami

ale jak to dalej bedzie to wyjdzie w praniu - dobrze,że w razie problemów po trzech latach możemy kredyt spłacić bez problemów i dodatkowych kosztów

u nas powolutku do przodu mąż coś tam dłubie i dłubie ale tak naprawde to czekamy cały czas aż przyjadą z domem

pozdrawiam

no jakie to wszystko pokręcone my musieliśmy czekać na dziennik budowy i jeszcze później trzeba było iść z nim do jakiegoś inspektoratu budowlanego - czy jakos tak się to nazywało

fajnie,że wam sprawinie wszystko idzie - jak bedziemy prowadzili prace mniej więcej na tym samym etapie to będziemy mogli się konsultować i wspierać :D

dzisiaj byliśmy w firmie która stawia nam domek wzieli zaliczke podpisaliśmy ostateczną umowe i ustaliliśmy w końcu konkretny termin - najpóźniej wejdą 5 listpada ale jest szansa , że się wyrobią wcześniej i wejdą w przyszłym tygodniu :D :D :D

z góry przepraszam,że tak długo milczałam ale powodem był brak internetu i zmiana lokum mieszkalnego- czyli jedno wielkie zamieszanie

u nas zaliczki wzieli 19 tys.

co do szczegółów umowy to w sumie nie wiem co Ci poradzić bo my też zieloni w tej kwestii - na pierwszy rzut oka jest wporządku

mamy w niej podzielone etapy prac i opis co która zawiera i ile kosztuje

terminy

ile kasy już wzieli, kiedy trzeba wpłacić kolejną część - warunki odstąpienia od umowy czy niedotrzymania terminów - takie tam dyrdymały

mam nadzieje, że będzie dobrze - widzieliśmy już kilka domów które postawili i cały proces prac - nigdy nie było z nimi problemów

a co do pogody to faktycznie mogłaby się jescze troche poprawić i mogłoby przestać padać - ja boje się, że sapdnie śniej i będzie problem z dachem ... ale nie będe krakać