Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Też się zastanawiam nad tańszym. W końcu to żadna skomplikowana technologia. Na allegro można kupić stelaż już za 300zł (Delfin), ale ja myślę o Koło Panda-ok 450zł (z miską). Ładnie wygląda też Cersanit z miską Delfi i przyciskiem chrom -za 600zł. Może ktoś użytkuje któryś z nich?

• 2 months później...
  • 3 weeks później...

Ja byłem zdecydowany na Geberit'a dopóki się nie dowiedziałem, że Grohe ma jednocześnie 2 funkcje spłukiwania: 6/9l. i Stop.

A w Gebericie trzeba wybrać jedną z tych dwóch opcji (i odpowiedni przycisk do niej).

Czy ktoś może napisać jakie ma doświadczenia z użytkowania stelaża Grohe ?

• 1 year później...
  • 4 months później...
  • 1 year później...
  • 1 month później...
Stelaż podtynkowy obecnie staje się standardem.Tańsze stelaże np.Link Cersanitu nie oznaczają gorszej jakości .Są poprostu produkowane u nas i nie trzeba się martwić o dostępność części w razie awarii.Monopol Geberita już się skończył.Teraz można wybrać stelaż z miską za rozsądną cenę.

Niestety jakościowo Geberitowi mało który stelaż dorównuje jakością. Nawet Grohe, który do niedawna uważałem za dobry stelaż - zszedł troszkę na psy z jakością. Ponadto wybór klawiszy w Gebericie jest bardzo duży.

Grohe rozwiązało spłukiwania na zasadzie pompki powietrznej - niestety element lubi się przecierać. Jeśli ktoś chciałby kupić grohe - to niech dorzuci te 100zł i kupi Geberita. Jeśli coś taniego byśmy szukali to np. Alca Plast ma dobrze wykonane i tanie w miarę stelaże. Niestety wybór przycisków nie jest powalający.

• 2 weeks później...

Ma ktoś może jakieś doświadczenie z używaniem spłuczek podtynkowych foka lub orka? Jest teraz dobra cena w LM na fokę i zastanawiam się bo patrząc na wykonanie to jest moim zdaniem solidniejsze niż Koła i Cersanitu. Producentem jest polska firma i na stronie piszą że wszystkie części są robione w Polsce (duży +) Stelaże lepiej podocinane, pospawane, malowanie proszkowe o wiele ładniejsze. Powiedziałbym nawet że ta strona konstrukcyjna w niczym nie ustępuje najwyższej półce. Zastanawia mnie jedynie brak opinii na forach a z drugiej strony może to i dobrze bo jakby było coś z nimi nie tak, to zaraz pełno byłoby narzekań, więc może warto? Najważniejsze żeby mechanizm był niezawodny czyli trzymał wodę, nie zawieszał się itp. jak ktoś coś może napisać to bardzo proszę.

Ja ze swojej strony mogę się podzielić uwagami z użytkowania stelaży Friatec i Grohe

Ten pierwszy użytkowany jest od 11 lat, w międzyczasie był już remont i mogłem go zobaczyć po rozebraniu ścianki GK. Wszystko OK, zero rdzy, mechanicznie też wszystko OK ale one już chyba nie są sprzedawane, wydaje mi się że firmę tę przejął Marley (ten od rynien) i na stronie już nie ma stelaży, choć części zamienne są dostępne.

Natomiast Grohe mam trzy sztuki i nie jestem zadowolony. Pracują od 3 lat i jest coraz gorzej ze spłukiwaniem tzn. nie za każdym razem pierwsze naciśnięcie przycisku uruchomi mechanizm. Problemy są zwłaszcza z "małym" przyciskiem. Trzeba naciskać dwa razy (raz za razem) i mocno wciskać przycisk co jest denerwujące. Nie wydaje mi się że to kwestia jakiejś regulacji bo one są pneumatyczne i na moje oko to tak jakby pompka za mało powietrza dawała. Jest jeszcze na nie gwarancja więc będę musiał to zgłosić.

• 2 months później...