Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy w jednym wykopie woda i prąd??

Recommended Posts

Dom będzie oddalony od przyłączy około 70m, wiec jest to troche kopania i zastanawiam sie jak poprowadzić kabel prądowy, wode oraz przewody sterownicze telefon, alarm itd.Myślałem o jednym wykopie- woda na głębokość 1.40, prąd yky 5x100mm w ziemi na 80cm, oraz inne przewody w dodatkowej rurce jedno calowej( jak do wody) na głebokosci 50cm.Czy moge tak zrobić , czy prad nie bedzie powodował zakłuceń w innych przewodach, oraz czy woda może byc tak blisko pradu??Prosze o porady. :D :D

Dom będzie oddalony od przyłączy około 70m, wiec jest to troche kopania i zastanawiam sie jak poprowadzić kabel prądowy, wode oraz przewody sterownicze telefon, alarm itd.Myślałem o jednym wykopie- woda na głębokość 1.40, prąd yky 5x100mm w ziemi na 80cm, oraz inne przewody w dodatkowej rurce jedno calowej( jak do wody) na głebokosci 50cm.Czy moge tak zrobić , czy prad nie bedzie powodował zakłuceń w innych przewodach, oraz czy woda może byc tak blisko pradu??Prosze o porady. :D :D

Teoretycznie nie może być, muszą być oddalone o około 1m, ale to w przypadku gruntów publicznych. Na swojej działce robisz tak jak sie dogadasz z wykonawcami /dozorcami.

Wiec jak to jest w przepisach to wiem, ale w praktyce.??

W praktyce to każdy daje w jednym wykopie bo poco kopać kilka razy. Ja będe na dniach kopał wodę a nad wodą w tym samym wykopie pójdzie prąd, a obok (jakiś 0,5m) rurka fi=100mm a w niej kable do domofonu, telefonu, bramy. Wykop będzie mieć około 0,5m szerokości i prąd położe z jednej strony, a kable rure z kablami z drugiej strony.

Co do szumu w telefonie to pojawi sie gdy kable telefoniczne leża bezpośrednio przy kablach prądowych, jeśli są zakopane w ziemi i w pewnej odległości to w telefonie nic nie będzie buczeć. Dwóch znajomych ma tak jak ja chcę zrobić i nie zauważyli problemów.

Wiec jak to jest w przepisach to wiem, ale w praktyce.??

W praktyce to każdy daje w jednym wykopie bo poco kopać kilka razy. Ja będe na dniach kopał wodę a nad wodą w tym samym wykopie pójdzie prąd, a obok (jakiś 0,5m) rurka fi=100mm a w niej kable do domofonu, telefonu, bramy. Wykop będzie mieć około 0,5m szerokości i prąd położe z jednej strony, a kable rure z kablami z drugiej strony.

Co do szumu w telefonie to pojawi sie gdy kable telefoniczne leża bezpośrednio przy kablach prądowych, jeśli są zakopane w ziemi i w pewnej odległości to w telefonie nic nie będzie buczeć. Dwóch znajomych ma tak jak ja chcę zrobić i nie zauważyli problemów.

Ta setke to jaką rurę dajesz, pcv w odcinkach czy wodna jeden odcinek??A te przewody do bramy itd. to dajesz żelowane??

lee28

Teoretycznie nie może być, muszą być oddalone o około 1m, ale to w przypadku gruntów publicznych. Na swojej działce robisz tak jak sie dogadasz z wykonawcami /dozorcami.

Rozumiem ,że dom budujesz na własnej działce a nie na gruntach publicznych w związku z tym budujesz go tak jak ci sie podoba i jak sie dogadałeś z wykonawcami i przepisy prawne oraz normatywne masz w nosie.

Niech mi ktoś pokaże uzgodniony projekt zagospodarowania działki gdzie wszystkie media mają te same współżędne czyli pokrywają się na mapie.

Ciekawi mnie jak w nadzorze budowlanym tłumaczyć się z inwentaryzacji geodezyjnej gdzie wszystkie nedia to jedna kreska na mapie bo raczej cytat od jakiego zacząłem nie przejdzie.

Wiem ,że będą zaraz głosy ,że ja i moi znajomi tak maja i nie mieli żadnch problemów. Nie mięli bo ktoś ollałspraę, nie chciało mu się wnikać w sprawę ale ty możesz trafić na kogoś komu się będzie chciało.

O sprawach czysto eksploatacyjnych nie będę się rozpisywał. Ale proszę sobie wyobrazić dwie sytuacje: jest sroga zima, trzasnęła rurkaz wodą i trzeba usunąć usterkę.

- u sąsiada jest zrobione z głową, odległości zachowane nawet większe niż wynika z norm, przyjeżdza mocna kopara , bez problemu przebija się przez zmarzliznę , awaria usunięta w pół dnia.

- U oszczędnych taka sama awaria, koparkowy zdrapał 30 cm i dalj nie kopie bo są przeróżne kable więc bierzesz siekierke, łopatę kilof i jedziesz. kopiesz już drugi dzień, w trzecim miejscu w ku.....ny bo właśnie diabłeś jakiś kabel.

Wybór należy do ciebie.

-

Ja bym dał wodę w oddzielnym rowie, a kabel zasilający i pozostałe w drugim. U siebie tak mam. Tyle, że nie mam telefonu, więc nie mogę sprawdzić czy nie ma zakłóceń. No i wodę mam ze swojej studni i wyszło tego rowu gdzieś ze 20m. Rów do kabli to już była lepsza zabawa - ok. 120m.

Dawanie wszystkiego do kupy to problem z inwetaryzacją powykonawczą no i przy ew. awarii.

Daj elektryczną rurę arota - to taka niebieska karbowana.

Ona jest specjalnie do kładzenia w niej kabli. Są różne grubości - pod instalacje teletechniczne i zasilanie napędu bramy wystarczy fi 50mm. Zasilanie budynku daj koniecznie w drugiej rurze.

Ostatnio kupowałem kilkanaście mb - fi 50 arota wychodzi sporo taniej niż fi 50 hydrauliczna. No i jest bardziej profesjonalna ;)

Do kupienia w hurtowniach elektrycznych.

Daj elektryczną rurę arota - to taka niebieska karbowana.

Ona jest specjalnie do kładzenia w niej kabli. Są różne grubości - pod instalacje teletechniczne i zasilanie napędu bramy wystarczy fi 50mm. Zasilanie budynku daj koniecznie w drugiej rurze.

Ostatnio kupowałem kilkanaście mb - fi 50 arota wychodzi sporo taniej niż fi 50 hydrauliczna. No i jest bardziej profesjonalna ;)

Do kupienia w hurtowniach elektrycznych.

i to jest konkret.Dzięki. :D

Jeszcze do końca nie wiem jakie wprowadzic dodatkowe kable tzn brama,videofon brama i nie wiem co jeszcze.No i jaką rure pod te kable zastosowac.

Zanim rozprowadzisz kable skontaktuj się z jakimś specem od videofonu, bramy itp., bo potem mogą być problemy - np. w przypadku videofonu nie wszystkie jego elementy znajdują się przy bramie, część umieszcza się w budynku (nie chodzi mi o słuchawkę z ekranem), więc trzeba to przewidzieć przy układaniu kabli. Tak więc - albo dokładnie przejrzyj forum w tym temacie, albo porozmawiaj z kimś, kto zna się na rzeczy.