alpejczyk 05.09.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Dom będzie oddalony od przyłączy około 70m, wiec jest to troche kopania i zastanawiam sie jak poprowadzić kabel prądowy, wode oraz przewody sterownicze telefon, alarm itd.Myślałem o jednym wykopie- woda na głębokość 1.40, prąd yky 5x100mm w ziemi na 80cm, oraz inne przewody w dodatkowej rurce jedno calowej( jak do wody) na głebokosci 50cm.Czy moge tak zrobić , czy prad nie bedzie powodował zakłuceń w innych przewodach, oraz czy woda może byc tak blisko pradu??Prosze o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 05.09.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Dom będzie oddalony od przyłączy około 70m, wiec jest to troche kopania i zastanawiam sie jak poprowadzić kabel prądowy, wode oraz przewody sterownicze telefon, alarm itd.Myślałem o jednym wykopie- woda na głębokość 1.40, prąd yky 5x100mm w ziemi na 80cm, oraz inne przewody w dodatkowej rurce jedno calowej( jak do wody) na głebokosci 50cm.Czy moge tak zrobić , czy prad nie bedzie powodował zakłuceń w innych przewodach, oraz czy woda może byc tak blisko pradu??Prosze o porady. Teoretycznie nie może być, muszą być oddalone o około 1m, ale to w przypadku gruntów publicznych. Na swojej działce robisz tak jak sie dogadasz z wykonawcami /dozorcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 05.09.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 prąd yky 5x100mm w ziemi na 80cm, WOW co to za kabel o przekroju 100mm? Jedna żyła będzie miała prawie 12 cm średnicy !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 05.09.2007 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 prąd yky 5x100mm w ziemi na 80cm, WOW co to za kabel o przekroju 100mm? Jedna żyła będzie miała prawie 12 cm średnicy !!!!! oj.10mm. Wiec jak to jest w przepisach to wiem, ale w praktyce.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.09.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Prowadzenie kabla zasilającego budynek tuż obok kabla telefonicznego nie jest najlepszym rozwiązaniem - w telefonie raczej napewno będziesz miał brum (przydźwięk) 50Hz. W dodatku będzie on tym silniejszy, im więcej prądu Twój dom będzie pobierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 05.09.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Wiec jak to jest w przepisach to wiem, ale w praktyce.?? W praktyce to każdy daje w jednym wykopie bo poco kopać kilka razy. Ja będe na dniach kopał wodę a nad wodą w tym samym wykopie pójdzie prąd, a obok (jakiś 0,5m) rurka fi=100mm a w niej kable do domofonu, telefonu, bramy. Wykop będzie mieć około 0,5m szerokości i prąd położe z jednej strony, a kable rure z kablami z drugiej strony. Co do szumu w telefonie to pojawi sie gdy kable telefoniczne leża bezpośrednio przy kablach prądowych, jeśli są zakopane w ziemi i w pewnej odległości to w telefonie nic nie będzie buczeć. Dwóch znajomych ma tak jak ja chcę zrobić i nie zauważyli problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 05.09.2007 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Wiec jak to jest w przepisach to wiem, ale w praktyce.?? W praktyce to każdy daje w jednym wykopie bo poco kopać kilka razy. Ja będe na dniach kopał wodę a nad wodą w tym samym wykopie pójdzie prąd, a obok (jakiś 0,5m) rurka fi=100mm a w niej kable do domofonu, telefonu, bramy. Wykop będzie mieć około 0,5m szerokości i prąd położe z jednej strony, a kable rure z kablami z drugiej strony. Co do szumu w telefonie to pojawi sie gdy kable telefoniczne leża bezpośrednio przy kablach prądowych, jeśli są zakopane w ziemi i w pewnej odległości to w telefonie nic nie będzie buczeć. Dwóch znajomych ma tak jak ja chcę zrobić i nie zauważyli problemów. Ta setke to jaką rurę dajesz, pcv w odcinkach czy wodna jeden odcinek??A te przewody do bramy itd. to dajesz żelowane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.09.2007 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 lee28 Teoretycznie nie może być, muszą być oddalone o około 1m, ale to w przypadku gruntów publicznych. Na swojej działce robisz tak jak sie dogadasz z wykonawcami /dozorcami. Rozumiem ,że dom budujesz na własnej działce a nie na gruntach publicznych w związku z tym budujesz go tak jak ci sie podoba i jak sie dogadałeś z wykonawcami i przepisy prawne oraz normatywne masz w nosie. Niech mi ktoś pokaże uzgodniony projekt zagospodarowania działki gdzie wszystkie media mają te same współżędne czyli pokrywają się na mapie. Ciekawi mnie jak w nadzorze budowlanym tłumaczyć się z inwentaryzacji geodezyjnej gdzie wszystkie nedia to jedna kreska na mapie bo raczej cytat od jakiego zacząłem nie przejdzie. Wiem ,że będą zaraz głosy ,że ja i moi znajomi tak maja i nie mieli żadnch problemów. Nie mięli bo ktoś ollałspraę, nie chciało mu się wnikać w sprawę ale ty możesz trafić na kogoś komu się będzie chciało. O sprawach czysto eksploatacyjnych nie będę się rozpisywał. Ale proszę sobie wyobrazić dwie sytuacje: jest sroga zima, trzasnęła rurkaz wodą i trzeba usunąć usterkę. - u sąsiada jest zrobione z głową, odległości zachowane nawet większe niż wynika z norm, przyjeżdza mocna kopara , bez problemu przebija się przez zmarzliznę , awaria usunięta w pół dnia. - U oszczędnych taka sama awaria, koparkowy zdrapał 30 cm i dalj nie kopie bo są przeróżne kable więc bierzesz siekierke, łopatę kilof i jedziesz. kopiesz już drugi dzień, w trzecim miejscu w ku.....ny bo właśnie diabłeś jakiś kabel. Wybór należy do ciebie. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 05.09.2007 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 05.09.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Marcin, pięknie to opisałeś, o tym samym pomyślałam: co będzie w przypadku awarii któregokolwiek z kabli, czy rury ? Co prawda takie awarie zdarzają się raczej rzadko, ale zazwyczaj w najmniej odpowiednim momencie ( jak by któryś moment był odpowiedni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 05.09.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Ja bym dał wodę w oddzielnym rowie, a kabel zasilający i pozostałe w drugim. U siebie tak mam. Tyle, że nie mam telefonu, więc nie mogę sprawdzić czy nie ma zakłóceń. No i wodę mam ze swojej studni i wyszło tego rowu gdzieś ze 20m. Rów do kabli to już była lepsza zabawa - ok. 120m. Dawanie wszystkiego do kupy to problem z inwetaryzacją powykonawczą no i przy ew. awarii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.09.2007 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Co do kabli żelowanych - zawsze!Oszczędność niewielka (w skali kosztów domu), a rozkopywanie trawnika i przeciąganie nowych kabli po kilku latach to masakra. Chyba, że dom na sprzedaż - ale to już kwestia uczciwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 05.09.2007 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Serdeczne dzięki za opinie. .Wykopie 2 rowy.Głęboki około 130 na wode oraz na prad oraz inne kabelki na około 1m. Jeszcze do końca nie wiem jakie wprowadzic dodatkowe kable tzn brama,videofon brama i nie wiem co jeszcze.No i jaką rure pod te kable zastosowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 05.09.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Daj elektryczną rurę arota - to taka niebieska karbowana. Ona jest specjalnie do kładzenia w niej kabli. Są różne grubości - pod instalacje teletechniczne i zasilanie napędu bramy wystarczy fi 50mm. Zasilanie budynku daj koniecznie w drugiej rurze. Ostatnio kupowałem kilkanaście mb - fi 50 arota wychodzi sporo taniej niż fi 50 hydrauliczna. No i jest bardziej profesjonalna Do kupienia w hurtowniach elektrycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpejczyk 05.09.2007 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Daj elektryczną rurę arota - to taka niebieska karbowana. Ona jest specjalnie do kładzenia w niej kabli. Są różne grubości - pod instalacje teletechniczne i zasilanie napędu bramy wystarczy fi 50mm. Zasilanie budynku daj koniecznie w drugiej rurze. Ostatnio kupowałem kilkanaście mb - fi 50 arota wychodzi sporo taniej niż fi 50 hydrauliczna. No i jest bardziej profesjonalna Do kupienia w hurtowniach elektrycznych. i to jest konkret.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 06.09.2007 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Jeszcze do końca nie wiem jakie wprowadzic dodatkowe kable tzn brama,videofon brama i nie wiem co jeszcze.No i jaką rure pod te kable zastosowac. Zanim rozprowadzisz kable skontaktuj się z jakimś specem od videofonu, bramy itp., bo potem mogą być problemy - np. w przypadku videofonu nie wszystkie jego elementy znajdują się przy bramie, część umieszcza się w budynku (nie chodzi mi o słuchawkę z ekranem), więc trzeba to przewidzieć przy układaniu kabli. Tak więc - albo dokładnie przejrzyj forum w tym temacie, albo porozmawiaj z kimś, kto zna się na rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts