Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

p?kaj?ce tynki zewn?trzne

Gość macmac

Recommended Posts

Gość macmac
Jestem zalamany tynki zewnetrzen po 1.5 roku od wykonania zaczely pekac i pojawila sie na calym domu siec gestych pajeczyn,odpadac zaczyna farba. wykonawca zobowiazal sie poprawic w ramach rękojmi, ale czarno to widze. od dwóch rzeczoznawcow dowiedzialem sie ze tynk byl zmieszany w zlych proporcjach (wapno lasowane bylo na budowie, nie stosowano gotowych mieszanek) Okazuje sie ze robotnicy celowo dodaja wiecej wapna zeby tynk byl "tlusty" i lepiej sie nakladal. dowiedzialem sie ze zeby było wszystko okej czeka mnie powtorne tynkowanie tzn wczesniejsze zdrapanie farby, polozenie siatki i tynkowanie akrylowym. zalamałem się! moze ktos z Was mial podobne doświadczenia?

Gość macmac
wapno lasowane bylo dlugo. generalnie caly dom (powierzchnia tynkow zew. ok 400 m2) jest pokryty siecią drobnych popękań układających się w pajeczyny. w niektorych miejscach farba sie łuszczy i odpada. tynk który spod niej wychodzi po dotknięciu zostawia na palcu biały ślad, a tak być nie powinno. w dodatku dom pomalowany jest na niebiesko i w niektorych miejscach widac ze wapno "wypala" farbę i powstają białe odbarwienia.

Wyglada jakby faktycznie było dane za dużo wapna.

Jeżeli tak, to ja bym starał się zdjąć ten tynk i dać nowy np cienkowarstwowy zbrojony siatką.

dzieki za rade, chyba innej drogi nie ma. tak tez powiedzieli ci rzeczoznawcy, ktorych poprosilem o ekspertyze. zastanawiam sie tylko ile moze to kosztowac z metra (dom w warszawie w wawrze)? i jaki tynk klasc tym razem - akrylowy?bo jesli uda mi sie tego wykonawce zmusic do poprawki to koszt jest relatywnie wyzszy niz cementowo-wapiennego.

Wyglada jakby faktycznie było dane za dużo wapna.

Jeżeli tak, to ja bym starał się zdjąć ten tynk i dać nowy np cienkowarstwowy zbrojony siatką.

dzieki za rade, chyba innej drogi nie ma. tak tez powiedzieli ci rzeczoznawcy, ktorych poprosilem o ekspertyze. zastanawiam sie tylko ile moze to kosztowac z metra (dom w warszawie w wawrze)? i jaki tynk klasc tym razem - akrylowy?bo jesli uda mi sie tego wykonawce zmusic do poprawki to koszt jest relatywnie wyzszy niz cementowo-wapiennego.

prosze o kontakt na email - jutro bede wiedzial jak wyglada najlepsze rozwiazanie w pana przypadku :)