Gość RYSZARD 2 22.07.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Mam wode w piwnicy po opadach, czy drenaz 3m od domu cos da czy tez odkopywac dom robic izolacje itd (koszt wiekszy). .Tak czy tak nie mam gdzie odprowadzic wody z drenazu. Robic studnie i nadmiar przepompowywac? PIWNICE MAM na 180 cm, czyli dren musialby byc na glebokosci. okolo 2m. Co Wy na to? pozdrawiam idziekuje.RYSZARD2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 22.07.2003 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 Izolacja nic nie da. Chyba że uszczelnisz dom całkowicie. Najgorsze miejsce to styk ławy ze ścianą fundamentową. Na początku radziłbym odpowiednio ukształtować teren - spadek od domu. Po drugie wodę deszczową z dachu odprowadzić jak najdalej od domu. Możesz np. rurami kanalizacyjnymi fi100 na początek bez zakopywania. Jeżeli to nic nie da to pozostanie drenaż. Tylko czy 3 m od domu ci pomoże? Musiałbyś od dołu do góry rów wypełnić np. kamieniem aby woda nie podchodziła do domu. A co z tymi 3 m. Przy dużej nawałnicy spadnie tyle deszczu, że ściany i tak mogą podmoknąć. Myslę że na początek zrób to co napisałem na wstępie - niewiele kosztuje, a może wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość janusz 01 22.07.2003 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 właśnie to przerabiam . niemasz innego wyjscia jak tylko drenaz opasowy . trzeba odkopac ąż do ław wyizolowac ( a czym to tylko zalezy od finansów) i ułozyc drenaz opasowy ---w twoim przypatku trzeba bedzie zrobic studzienke . wiem ze to duze koszty ale radze zastanowić sie nad ociepleniem styropianem powyzej ław fundamentowych ( jak juz sie odkopie wszysko w koło to troche szkoda tego nie zrobic ) a z biegiem lat i tak to zrobisz a koszty tego bed a znacznie wyzsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość RYSZARD 2 22.07.2003 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2003 fundamenty mam lane w ziemi potem wymurowalem sciany.Pomiedzy lawa a sciana jest 5cm przerwa a gdybym tak wypelnil te przestrzen lepikiem na goraco moze to by cos dalo. Wody w piwnicy mam max. 15 cm.Lepiku wlalbym 30cm powyzej max stanu wody???POZIOME izolacje robione kilka krotnie nawet piwnice wylozylem mata wlókna szklanego. dzieki .POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 23.07.2003 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 RYSZARD 2: "Pomiedzy lawa a sciana jest 5cm przerwa ...." Nie kumam tzn. że ściany fundamentowe wiszą w powietrzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.07.2003 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 fundamenty mam lane w ziemi potem wymurowalem sciany.Pomiedzy lawa a sciana jest 5cm przerwa a gdybym tak wypelnil te przestrzen lepikiem na goraco moze to by cos dalo. Wody w piwnicy mam max. 15 cm.Lepiku wlalbym 30cm powyzej max stanu wody??? POZIOME izolacje robione kilka krotnie nawet piwnice wylozylem mata wlókna szklanego. dzieki .POZDRAWIAM Bardzo ciekawe rozwiązanie ... bardzo ciekawe ... Proponuję niezwłocznie je opatentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts