Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa CO na zimnej wodzie. Co wy na to?

Recommended Posts

Instalator przekonuje mnie do montażu pompy CO na powrocie tuż przed piecem. Instalacja będzie pracowała praktycznie grawitacyjnie w układzie otwartym z naczynkiem wyrównawczym w najwyższym punkcie instalacji.

Piec na paliwa stałe.

Czemu zaproponował mi takie rozwiązanie? Teraz nie wiem czy jest w tej kwestji kompetentny i mogę mu zaufać.

Czyli wychodzi na to że na powrocie jest lepiej instalować pompę to czemu większość instalatorów instaluje pompy zaraz za piecem gdzie woda jest bardzo gorąca? W większości schematów w internecie pompa jest właśnie za piecem.

Jeżeli dobrze rozumuje to na powrocie nie instaluje sie już zaworu różnicowego, tego z kulą- tak?

Czyli wychodzi na to że na powrocie jest lepiej instalować pompę to czemu większość instalatorów instaluje pompy zaraz za piecem gdzie woda jest bardzo gorąca? W większości schematów w internecie pompa jest właśnie za piecem.

Jeżeli dobrze rozumuje to na powrocie nie instaluje sie już zaworu różnicowego, tego z kulą- tak?

generalnie montuje sie tak i tak - i zawór np różnicowy jest zawsze potrzebny (zalezy to jeszcze od sposobu regulacji) etc

generalnie roznica polega na troche innym układzie 'linii cisnien' i paru innych drobiazgach - np wspomniana max temperatura practy pomp etc

spokojnie mozna instalowac na powrocie - tylko trzeba sie zdecydowac grawitacja, czy nie ;) bo jak poprawnei zrobiona grawitacja to po co pompa ?

pozdrawiam

spokojnie mozna instalowac na powrocie - tylko trzeba sie zdecydowac grawitacja, czy nie ;) bo jak poprawnei zrobiona grawitacja to po co pompa ?

pozdrawiam

Pompa to nieduży wydatek, a wydaje mi sie że poma zapewni równą temperature na wszystkich grzejnikach, a po drugie po rozpaleniu w piecu szybko zrobi się cieplutko w całym domu. Dobrze myśle?

pozdrawiam

Pompa to nieduży wydatek, a wydaje mi sie że poma zapewni równą temperature na wszystkich grzejnikach, a po drugie po rozpaleniu w piecu szybko zrobi się cieplutko w całym domu. Dobrze myśle?

moze i dobrze w sumie praktyki z kotłani na paliwo stałę duzej nie mam - znowu mozna by zastanawiac sie czy ta pompa nie spowoduje zbyutniego schłodzenia komory spalania ;) - choc to i tak czepiam sie ;) nie wiem czy w kotlach na paliwo stale z ukladem pompowym kotly zabezpieczane sa przed za niskim powrotem ...

Z tymi zaworami to coś takiego:

http://img91.imageshack.us/img91/9124/pompago3.th.jpg

Z- zwykłe kulowe zawory

P- pompa

F- filtr przed pompa.

Takie rozwiązanie pozwoli mi włączyc pompe do układu tylko wtedy kiedy ja będę chciał, oraz demontaż pompy bez spuszczania wody z układu.

Najbardziej cieszę się z tego że mogę zaufać instalatorowi.

No i błąd ;) nawet żonie nie mozna ufac na budowie ;D

ale pompa w takim układzie bedzie w sumie ok - ale bedzie to popa do w pełni swiadomoego wykorzystania - ew trzeba by elektrycznie zabezpieczyc przegrzanie, suchobieg etc - bo w takim montazu to mozna ja lekko spalic

pozdrawiam

Z tymi zaworami to coś takiego:

http://img91.imageshack.us/img91/9124/pompago3.th.jpg

Z- zwykłe kulowe zawory

P- pompa

F- filtr przed pompa.

Takie rozwiązanie pozwoli mi włączyc pompe do układu tylko wtedy kiedy ja będę chciał, oraz demontaż pompy bez spuszczania wody z układu.

a co będzie jak przyjdzie żona i przy zamkniętych zaworach zapali w kotle?

chyba nie będziesz już tam mieszkał :roll:

nie może być trzech zaworów odcinających na obejściu,

musi być zawór różnicowy

chyba jednak nie możesz mieć zaufania do instalatora, :evil:

niestety

:cry:

:oops: :oops: :oops:

biję się w piersi, :oops:

ponieważ pompa jest na powrocie to ten zawór odcinający zamiast różnicowego w ostateczności mógłby być,

teoretycznie poza zagotowaniem wody w kotle nic nie powinno się stać,

ale zasada jest taka, że w układzie otwartym powinien być zawór różnicowy a nie odcinający, oczywiście w tym konkretnym wypadku i tego trzeba się trzymać