Pracuś80 05.09.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Instalator przekonuje mnie do montażu pompy CO na powrocie tuż przed piecem. Instalacja będzie pracowała praktycznie grawitacyjnie w układzie otwartym z naczynkiem wyrównawczym w najwyższym punkcie instalacji. Piec na paliwa stałe.Czemu zaproponował mi takie rozwiązanie? Teraz nie wiem czy jest w tej kwestji kompetentny i mogę mu zaufać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 05.09.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Rozwiązanie jak najbardziej poprawne, na powrocie teoretyczniepompa dłużej powinna pochodzić bo pracuje z mniejszą temperaturątylko pompa musi mieć obejście z zaworem żeby grawitacjafunkcjonowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 05.09.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Zgadzam się z przedmówcą. Instalator dobrze Ci radzi. Pompa pracująca na powrocie zapewnia szybszy "rozruch" układu, a na dodatek wydłuża żywotność pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 05.09.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Montaż pompy na powrocie jest zalecany (LFP w swojej instrukcji tak podaje). A jeżeli chodzi o obejście to dotyczy to TYLKO instalacji grawitacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 05.09.2007 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Czyli wychodzi na to że na powrocie jest lepiej instalować pompę to czemu większość instalatorów instaluje pompy zaraz za piecem gdzie woda jest bardzo gorąca? W większości schematów w internecie pompa jest właśnie za piecem. Jeżeli dobrze rozumuje to na powrocie nie instaluje sie już zaworu różnicowego, tego z kulą- tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 05.09.2007 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Więc pompa może być na powrocie wyłącznie w układzie grawitacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 05.09.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Czyli wychodzi na to że na powrocie jest lepiej instalować pompę to czemu większość instalatorów instaluje pompy zaraz za piecem gdzie woda jest bardzo gorąca? W większości schematów w internecie pompa jest właśnie za piecem. Jeżeli dobrze rozumuje to na powrocie nie instaluje sie już zaworu różnicowego, tego z kulą- tak? generalnie montuje sie tak i tak - i zawór np różnicowy jest zawsze potrzebny (zalezy to jeszcze od sposobu regulacji) etc generalnie roznica polega na troche innym układzie 'linii cisnien' i paru innych drobiazgach - np wspomniana max temperatura practy pomp etc spokojnie mozna instalowac na powrocie - tylko trzeba sie zdecydowac grawitacja, czy nie bo jak poprawnei zrobiona grawitacja to po co pompa ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotru7 05.09.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Jak chcesz mieć i pompę i grawitację to musisz mieć ten zawór z kulą,a pompa na powrocie może pracować nie tylko przy grawitacji ale i przy wymuszonym obiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 05.09.2007 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 spokojnie mozna instalowac na powrocie - tylko trzeba sie zdecydowac grawitacja, czy nie bo jak poprawnei zrobiona grawitacja to po co pompa ? pozdrawiam Pompa to nieduży wydatek, a wydaje mi sie że poma zapewni równą temperature na wszystkich grzejnikach, a po drugie po rozpaleniu w piecu szybko zrobi się cieplutko w całym domu. Dobrze myśle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 05.09.2007 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 włąsnie tak jak mówią (piszą ) poprzednicy. Zajrzyj do instrukcji pompy i zobaczysz co tam jest napisane.!!1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 05.09.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 spokojnie mozna instalowac na powrocie - tylko trzeba sie zdecydowac grawitacja, czy nie bo jak poprawnei zrobiona grawitacja to po co pompa ? pozdrawiam Pompa to nieduży wydatek, a wydaje mi sie że poma zapewni równą temperature na wszystkich grzejnikach, a po drugie po rozpaleniu w piecu szybko zrobi się cieplutko w całym domu. Dobrze myśle? moze i dobrze w sumie praktyki z kotłani na paliwo stałę duzej nie mam - znowu mozna by zastanawiac sie czy ta pompa nie spowoduje zbyutniego schłodzenia komory spalania - choc to i tak czepiam sie nie wiem czy w kotlach na paliwo stale z ukladem pompowym kotly zabezpieczane sa przed za niskim powrotem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakowiaczek 05.09.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Przy kotłach na paliwo stałe powinno moim zdaniem montować się pompę. Zmniejsza to ryzyko zagotowania układu przy nieumiejętnym rozruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 05.09.2007 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Z tymi zaworami to coś takiego:http://img91.imageshack.us/img91/9124/pompago3.th.jpg Z- zwykłe kulowe zaworyP- pompaF- filtr przed pompa. Takie rozwiązanie pozwoli mi włączyc pompe do układu tylko wtedy kiedy ja będę chciał, oraz demontaż pompy bez spuszczania wody z układu. Najbardziej cieszę się z tego że mogę zaufać instalatorowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 05.09.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Najbardziej cieszę się z tego że mogę zaufać instalatorowi. No i błąd nawet żonie nie mozna ufac na budowie ;D ale pompa w takim układzie bedzie w sumie ok - ale bedzie to popa do w pełni swiadomoego wykorzystania - ew trzeba by elektrycznie zabezpieczyc przegrzanie, suchobieg etc - bo w takim montazu to mozna ja lekko spalic pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 05.09.2007 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Z tymi zaworami to coś takiego: http://img91.imageshack.us/img91/9124/pompago3.th.jpg Z- zwykłe kulowe zawory P- pompa F- filtr przed pompa. Takie rozwiązanie pozwoli mi włączyc pompe do układu tylko wtedy kiedy ja będę chciał, oraz demontaż pompy bez spuszczania wody z układu. Najbardziej cieszę się z tego że mogę zaufać instalatorowi. a co będzie jak przyjdzie żona i przy zamkniętych zaworach zapali w kotle? chyba nie będziesz już tam mieszkał nie może być trzech zaworów odcinających na obejściu, musi być zawór różnicowy chyba jednak nie możesz mieć zaufania do instalatora, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 05.09.2007 22:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 rysunek zrobiłem sam chcialem sie tylko zorientować czy ja dobrze myśle... a tak na marginesie czy zawór różnicowy otworzy sie na zimnej wodzie? Czy to nie ma znaczenia? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.09.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 biję się w piersi, ponieważ pompa jest na powrocie to ten zawór odcinający zamiast różnicowego w ostateczności mógłby być, teoretycznie poza zagotowaniem wody w kotle nic nie powinno się stać, ale zasada jest taka, że w układzie otwartym powinien być zawór różnicowy a nie odcinający, oczywiście w tym konkretnym wypadku i tego trzeba się trzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pracuś80 06.09.2007 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Zawór różnicowy zakłada się tylko w pionie? Czy w poziomie też można?Od poniedziałku zaczyna instalator swoja robote więc chce wiedzieć a nie mam jak się go spytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.09.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 poziomo też można, kulka w środku jest tak zrównoważona hydraulicznie, że w poziomie też pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts