szczepan109 05.09.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Mam na działce wykopany dół pod oczko wodne - do niego wpuściłem rury drenarskie, które odprowadzają wode z rynień z dachu. Za oczkiem jest studzienka do której zamierzam wprowadzic rure ( przelew) z oczka. Ze studzieńki woda idzie do rzeczki. W czym problem? Jakoś nie miałem czasu o tym odwodnieniu myśleć - a tu dziś ze sąsiadem przy piwku stwierdziliśmy, że jak będzie stan w oczku - to będzie też woda w rurach drenarskich - i w zimie przy mrozie może je rozsadzić. co gorsze - w rurach może być zamarznieta na wiosne z dachu może się lać. I co wtedy gdzie woda pójdzie? Pytanie:Co o tym myślicie ?Czy jest jakieś sensowne rozwiązanie?Z robić jeszcze jakąs druga studzienke czy co?Pomóżcie bo coś nie mam pomysła.Pozdrawiam Szczepanhttp://img440.imageshack.us/img440/4536/oczkout2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 05.09.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 na zimę obniż poziom oczka wodnego, żeby rury drenarskie było puste.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 05.09.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 U mnie wyprowadzenie " dolewek" z dchu jest na poziomie gruntu i pod kątem, więc woda wlewa się do oczek sama, z rozpędu Poza tym, zawsze, nawet w srogie zimy, chodzi pompa i natleniając oczko ( ryby), opóźnia zamarzanie. Przelew, to obniżenie brzegu, które w razie nadmiernych opadów, odprowadza wode do rowu melioracyjnego. Jesli u Ciebie, drenaż jest 50-70 cm pod powierzchnią ziemi, położony z nalezytym spadkiem, to nie powinien zamarznąć, chyba, że będzie zima stulecia. Zwykle na oczku robi się pokrywa lodowa, utrzymująca pod lodem dodatnią temperaturę ( ogrzewa też ziemia), więc ciepła woda z oczka, będzie raczej " grzała" rury drenarskie. Aczkolwiek trudno mi wyspekulować na ile głeboko są rury pod ziemią i na jakiej wysokości lustra, wchodzą do oczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts