dorcha 05.09.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Witam Wkrótce rozpocznę budowę. Czy muszę wywieszać tablice informacyjną i jaką?? Chodzi mi o to czy są jakieś konkretne wymiary, gdzie i na jakiej wysokości ją umieścić?? PozdroDorcha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.09.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 są gotowe tablice do kupienia w np suponie lub jakimkolwiek sklepie bhb, budowlanym, nawet murator Ci sprzedaa szeryf to niemowa z upitolonymi witami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.09.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 no nie, barbossa, .... bo sie spac nie poloze ze smiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 06.09.2007 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Decyzja o pozwoleniuna budowę informuję inwestora o konieczności umieszczeia tablicy informacyjnej. Poza tym jest nawet rozporządzenie odpowiedniego ministra w tej sprawie, można tam przeczytać nawet na jakiej wysokościi odległości od drogi ma się znajdować ta tablica oraz jakimi literami ma być uzupełniona.Jeżeli chodzi o zakup to można ją kupić w: Castorama, sklep BHP, Murator, NOMI, BRICOMARCHE, itp. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amphi 06.09.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Przepisy bardzo dokladnie reguluja kwestie tablic informacyjnych budowy. I tak zgodnie z rozporzadzeniem ministra infrastruktury z dnia 26 czerwca 2002 r. wymiary tablicy musza wynosic 90 cm * 70 cm, tak wiec wiele sposrod sprzedawanych tablic (popularne, male tablice 50*70cm) nie spelnia wymogow. Szczegolowe informacje mozna znalezc np. tutaj:http://www.ciop.pl/5541.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 ...Chodzi mi o to czy są jakieś konkretne wymiary, gdzie i na jakiej wysokości ją umieścić?? Pozdro Dorcha są konkretne - PB § 13. 1. Tablica informacyjna zawiera: 1) określenie rodzaju robót budowlanych oraz adres prowadzenia tych robót, 2) numer pozwolenia na budowę oraz nazwę, adres i numer telefonu właściwego organu nadzoru budowlanego, 3) imię i nazwisko lub nazwę (firmę), adres oraz numer telefonu inwestora, 4) imię i nazwisko lub nazwę (firmę), adres i numer telefonu wykonawcy lub wykonawców robót budowlanych, 5) imiona, nazwiska, adresy i numery telefonów: a) kierownika budowy, b) kierowników robót, c) inspektora nadzoru inwestorskiego, d) projektantów, 6) numery telefonów alarmowych Policji, straży pożarnej, pogotowia, 7) numer telefonu okręgowego inspektora pracy. 2. Tablica informacyjna ma kształt prostokąta o wymiarach 90 cm x 70 cm. Napisy na tablicy informacyjnej wykonuje się w sposób czytelny i trwały, na sztywnej płycie koloru żółtego, literami i cyframi koloru czarnego, o wysokości co najmniej 4 cm. 3. Tablica informacyjna znajduje się w miejscu widocznym od strony drogi publicznej lub dojazdu do takiej drogi, na wysokości nie mniejszej niż 2 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.09.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 gdybym znal te wymagania, to myslac o innych jakie nadejda po tablicy to zrezygnowalbym z budowy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szpclab 07.09.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Z moich obserwacji wynika, że mało kto w ogóle stawia tablicę informacyjną, a chyba nikt nie wpisuje wymienionych danych. Grozi coś za to? Pozdrawiam,S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.09.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Już sobie wyobrażam jak mój projektant jest zadowolony z wywieszania jego telefonu domowego Swojego numeru też nie mam zamiaru podawać. O adresie nie wspominawszy. Wie ktoś jak to jest z tymi konsekwencjami? No i zaznaczę że wypełniłam na czerwono, bo akurat ten pisak był najlepszy (znaczy napis jest niezniszczalny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 26.09.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Już sobie wyobrażam jak mój projektant jest zadowolony z wywieszania jego telefonu domowego Swojego numeru też nie mam zamiaru podawać. O adresie nie wspominawszy. Wie ktoś jak to jest z tymi konsekwencjami? No i zaznaczę że wypełniłam na czerwono, bo akurat ten pisak był najlepszy (znaczy napis jest niezniszczalny ) Telefon do projektanta podałem komórkowy. Łaski nie robi i mam gdzieś czy jest zadowolony....z racji tego, że jest projektantem ma chyba świadomośc jak wygląda tablica i co się na nią wpisuje. Ale nie rozumiem komu zrobisz na złość jak nie podasz swojego telefonu ? Ja podałem telefon bo jakby mi szybowiec w leciał w budynek to chciałbym aby przechodzień albo dalszy sąsiad mógł się ze mną skontaktować. Jak mi odpukać w zimę wybiją okna to dzieki tablicy może też się ktoś odezwie. Jak projektowali kanalizacje czy prowadzili inne prace w moich okolicach także dzięki tablicy się ze mną kontaktowali. Dzieki tablicy sprzedałem talkże stemple i odezwało się do mnie kilku producentów bram/okien. Do autora pierwszego watku: - tablice rozdają najcześciej gratis w składach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.09.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mario może ja jakaś dziwna jestem i ludzi o samo najgorsze podejrzewam ale jakoś nie chciałabym żeby ktoś zupełnie obcy miał mój numer zwłaszcza że nie mogę sobie pozwolić na jego zmianę. Ale znaleźliśmy na to sposób: kupimy sobie simplusa. A co do projektanta - to akurat nasza bliska koleżanka. Gdyby nie to to bym się akurat nie przejmowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 26.09.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mario może ja jakaś dziwna jestem i ludzi o samo najgorsze podejrzewam ale jakoś nie chciałabym żeby ktoś zupełnie obcy miał mój numer zwłaszcza że nie mogę sobie pozwolić na jego zmianę. Ale znaleźliśmy na to sposób: kupimy sobie simplusa. A co do projektanta - to akurat nasza bliska koleżanka. Gdyby nie to to bym się akurat nie przejmowała. No ja też nie zmienie bo mam arcyładny ale co ktś może złego zrobić posiadając mój numer ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 26.09.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 A... chociażby bawić się w głuchy telefon. Nie byłeś nigdy dzieckiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 26.09.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Moja tablica leży sobie gdzieś w "blaszaku" , bo wiatr ją zerwał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts