retrofood 05.09.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 W poniedziałek widziałem gacki - nietoperze. Po zachodzie słońca latały m. in. nad moim podwórkiem. Całkiem nisko i niedaleko ode mnie. Pewnie mój aromat (chociaż dużo nie piłem ) przyciągał jakieś owady, a one przylecialy za nimi. Było ich (gacków, a nie owady) chyba 8 sztuk. Tyle mi wyszło w liczeniu, ale było juz szaro i mogłem się pomylic. Gacków nie widziałem w mojej okolicy już ze dwadzieścia lat. A kiedyś było ich mnóstwo. Wraca stare ?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 05.09.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 cieszę się z tego powodu i spieszę donieść, że ja mam od dobrych kilku lat około 4 gniazd w murze z pustaków w starym budynku gospodarczym...W tym roku nie stwierdizłem,czy gniazda sa z narybkiem , ni słyszałem jeszcze pisków ani małych gówien w okolicy gniazd... ale poobserwuję...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
canna 05.09.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Myślałeś, że gatunek wymarł? http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif Twój post przypomniał mi pewną historięw ubiegłym roku byłam na Mazurach (jak zwykle zresztą, lato bez ryb na Mazurach, to stracone lato)i otóż przyjechało tam na weekend trzech panów z zamiarem nocnego łowieniadużo nęcili za dnia i wieczorem, w nocy poszli na połówcamping był malutki, nad samym jeziorem, długo w nocy trwało ognisko i inne rozrywkii oto po 1,5 godz. panowie wrócili zniechęceni i nawet trochę wystraszeni, bez ani jednej rybynietoperze polowały na założone na spławiki świetliki http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif osobiście ich nie widziałam, podobno były to całe stada http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif poszłam sopkojnie na ryby około ósmej rano - miałam połów jak nigdy w życiu http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif zanęta nocnych łowców nietoperzy była bardzo skuteczna http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 06.09.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Od roku rodzina gacków mieszka z nami w domu Znalazły sobie miejsce na polegiwanie pod okapem dachowym, dokładniej, pod jego podbiciem w ścianie szczytowej. A to dzięki fachowcom, którzy wykazali się niezbyt wielką starannością pracy w jednym tylko miejscu. Gacki to wykorzystały, a my nie mamy nic przeciwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 06.09.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 W poniedziałek widziałem gacki - nietoperze. Po zachodzie słońca latały m. in. nad moim podwórkiem. Całkiem nisko i niedaleko ode mnie. Pewnie mój aromat (chociaż dużo nie piłem ) przyciągał jakieś owady, a one przylecialy za nimi. Było ich (gacków, a nie owady) chyba 8 sztuk. Tyle mi wyszło w liczeniu, ale było juz szaro i mogłem się pomylic. Gacków nie widziałem w mojej okolicy już ze dwadzieścia lat. A kiedyś było ich mnóstwo. Wraca stare ?????? Nad moim ogrodem od czasu do czasu pojawiają się jakieś „wampirki”, ale nie występują w naszej okolicy w takich liczebnościach jak u retrofooda. Co do latania różnych stworzeń to doświadczyłem bardzo ciekawego uczucia. Parę tygodni temu kiedy o zmierzchu przebywałem na tarasie (nadmieniam, że w tym dniu nie piłem bo zapasy w lodowce wyczerpały się poprzedniego dnia i nie zdążyłem uzupełnić kolejnych) , w pewnym momencie, dosłownie, nad moją głową, majestatycznie zaczęła krążyć dość duża sowa (zrobiła chyba 5 - 6 takich nawrotów). Miałem wrażenie, jakby chciała mnie zaatakować. Na szczęście ptaszysko było tylko zainteresowane gryzoniami, które zaczęły się rozprzestrzeniać z pobliskiego pola gdzie w tym dniu skoszono zboże. Widziałem doskonale jak kręci głową i penetruje teren. Moja obecność wcale jej nie przeszkadzała tak nisko latać. Czułem się jak powietrze ........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 06.09.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Czułem się jak powietrze ........ Szczęściarz z Ciebie Ja czasem marzę o czapce niewidce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluszczyk 06.09.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Ja czasem marzę o czapce niewidce... a po co Ci taka czapka ............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 06.09.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Spokojnie ... nie straszę wyglądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.09.2007 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Ja czasem marzę o czapce niewidce... a po co Ci taka czapka ............... Pewnie ma ładną sąsiadkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MajaK 07.09.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Pewnie ma ładną sąsiadkę Nie. Przystojnego sąsiada Jestem kobietą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-maro- 07.09.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Podczas zmiany pokrycia dachu z eternitu na dachówkę przy demontażu starego pan, który ściągał eternit mówi, że tam są wróble. Ściągał dalej i po chwili wyleciało z pod eternitu 15 gacków. Nie wiem gdzie znalazły nowy "kąt" ale są z całą pewności bo nie tak dawno widziałem jak latały nocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts