Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikon bezbarwny na umywalce!!!

epiter

Recommended Posts

Proponuję żyletką skalpelem przejechać, by oddzielić warstwę właściwą silikonu, która ma pozostać od wszelkich zanieczyszczeń i próbować zetrzeć ten niewłaściwy silikon mechanicznie: paznokciem, skalpelem lub specjalnym środkiem do usuwania silikonu( do kupienia w marketach i hurtowniach budowlanych oraz sklepach oferujących wszelkie artykuły malarskie).

Jeśli nie ma tego dużo to proponuję skalpel, bo taki środek do usuwania silikonu będzie kosztował min. 20 zł.

Ocet - tylko wtedy, jeśli silikon jeszcze nie zasechł. Zaschniętego nie weźmie.

Rozpuszczalniki też nie.

Skalpel najlepszy - i nie obawiaj się o zarysowanie szkliwa - przecież nikt nie każe robić tego jakoś na siłę. Trzeba niezłej pary w rękach żeby zarysować skalpelem szkliwo. Wystarczy lekki nacisk - silikon się tnie jak masełko.

Ale przy takim skrobaniu krawędź silikonu staje się. hmmm, poszarpana?

I nieładna?

Powiem szczerze - zawsze robiłem to ostrym nożem (takim do odłamywania) i nigdy nie udało mi się zarysować przy tym umywalki.

Naprawdę komuś się udało zarysować szkliwo nożem - tak przy okazji, nie specjalnie?

Nie wierzę. No, chyba że ktoś nie ma pojęcia o wyobrażeniu ;) i tnie silikon napierając całym ciałem, albo skrobie go czubkiem nożyka w poprzek, albo ma umywalkę z drewna czy masła, nie z ceramiki.