odaro 05.09.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Jak powinno wyglądać prawidłowe zbrojenie komina w stropie teriva. Belki będą układane prostopadle do długiej osi komina. Ekipa murarska planuje oparcie belki na kominie i wylanie stropu który będzie później związany z kominem. Mnie ten pomysł nie bardzo sie podoba ale nie wiem jakie inne rozwiązanie zaproponować. Mówimy o kominie murowanym z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.09.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 a ile płacisz szeryfowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.09.2007 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 a ile płacisz szeryfowi? Jak dla mnie sporo ale jak zwykle pieniądze to rzecze względna ale ostatnio pytał się mnie co sądzę o stropie filigran więc sam rozumiesz. Jak coś wiesz to pisz...a nie wymyślaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.09.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 05.09.2007 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 więc z pytaniami w pierwszej kolejności do nego, niech zarobi an siebie ale ostatnio pytał się mnie co sądzę o stropie filigran więc sam rozumiesz zupełnie nie rozumiem, może za głupi jestem, ale tak bywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 05.09.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Jak powinno wyglądać prawidłowe zbrojenie komina w stropie teriva. Belki będą układane prostopadle do długiej osi komina. Ekipa murarska planuje oparcie belki na kominie i wylanie stropu który będzie później związany z kominem. Mnie ten pomysł nie bardzo sie podoba ale nie wiem jakie inne rozwiązanie zaproponować. Mówimy o kominie murowanym z cegły. Do czego ten komin? ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. Nr 75, poz. 690 z póź. zm. z dnia 15 czerwca 2002 r.) tekst jednolity - aktualizacja z dn.27.05.2004 § 144. 1. Ściany, w których znajdują się przewody kominowe, mogą być obciążone stropami, pod warunkiem spełnienia wymagań dotyczących bezpieczeństwa konstrukcji, a także jeżeli nie spowoduje to nieszczelności lub ograniczenia światła przewodów. 2. Trzonów kominowych wydzielonych lub oddylatowanych od konstrukcji budynku nie można obciążać stropami ani też uwzględniać ich w obliczeniach jako części tej konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.09.2007 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Jak powinno wyglądać prawidłowe zbrojenie komina w stropie teriva. Belki będą układane prostopadle do długiej osi komina. Ekipa murarska planuje oparcie belki na kominie i wylanie stropu który będzie później związany z kominem. Mnie ten pomysł nie bardzo sie podoba ale nie wiem jakie inne rozwiązanie zaproponować. Mówimy o kominie murowanym z cegły. Do czego ten komin? Jest to komin w garażu wolnostojącym z pomieszczeniem gospodarczym Są tam 3 kanały wentylacyjne i jeden dymowy bo sobie wymyśliłem że podłącze kiedyś tam murowany grill który będzie na zewnątrz. szybkaosa nie podrzucisz mi wymagania dla kotłowni bo nie pamiętam gdzie tego szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 05.09.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Jak powinno wyglądać prawidłowe zbrojenie komina w stropie teriva. Belki będą układane prostopadle do długiej osi komina. Ekipa murarska planuje oparcie belki na kominie i wylanie stropu który będzie później związany z kominem. Mnie ten pomysł nie bardzo sie podoba ale nie wiem jakie inne rozwiązanie zaproponować. Mówimy o kominie murowanym z cegły. Do czego ten komin? Jest to komin w garażu wolnostojącym z pomieszczeniem gospodarczym Są tam 3 kanały wentylacyjne i jeden dymowy bo sobie wymyśliłem że podłącze kiedyś tam murowany grill który będzie na zewnątrz. szybkaosa nie podrzucisz mi wymagania dla kotłowni bo nie pamiętam gdzie tego szukać. Jakie wymagania i dla kotłowni z jakim piecem? Zacznij szukanie od Warunków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.09.2007 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Jak szybkaosa nie podrzucisz mi wymagania dla kotłowni bo nie pamiętam gdzie tego szukać. Jakie wymagania i dla kotłowni z jakim piecem? Zacznij szukanie od Warunków... Właśnie chodzi mi o te ogólne warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szybkaosa 05.09.2007 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Jak szybkaosa nie podrzucisz mi wymagania dla kotłowni bo nie pamiętam gdzie tego szukać. Jakie wymagania i dla kotłowni z jakim piecem? Zacznij szukanie od Warunków... Właśnie chodzi mi o te ogólne warunki. Dział IV rozdz 4-7, może jeszcze w ppoż. dział VI rozdz 6 http://dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0/1A6FE867B90B9F89C1256F120042F4C4?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=n&Cat=ap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 07.09.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 w stropie Teriva wykonuje się tzw.wymian kominowy - jest to zalezne od ilosci belek wchodzacych w komin- przy jednej belce wchodzacej w komin ,ucina sie ja przy kominie ,stopke belki obija sie z betonu i podwiazuje sie zbrojenie np 3 x dn 12 przenoszac cięzar konca belki na belki sąsiednie Przy większej ilości belek nalezy podwoić lub potroić belki przy kominie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KOM44 07.09.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 U mnie zrobili to samo co radzi kapusta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.09.2007 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 w stropie Teriva wykonuje się tzw.wymian kominowy - jest to zalezne od ilosci belek wchodzacych w komin- przy jednej belce wchodzacej w komin ,ucina sie ja przy kominie ,stopke belki obija sie z betonu i podwiazuje sie zbrojenie np 3 x dn 12 przenoszac cięzar konca belki na belki sąsiednie Przy większej ilości belek nalezy podwoić lub potroić belki przy kominie Próbowałem tłumaczyć swojej ekipie takie rozwiązanie to usłyszałem że oni zawsze opierali belki na kominie i było dobrze. Dalsza dyskusja była już bezprzedmiotowa. Czy po wylaniu stropu komin z cegły będzie miał wstawkę z betonu ok. 30cm a powyżej dalej będzie cegła. Dobre nie. Dzwoniłem do kierownika czy tak może być. Przy kominie który jest połączony strzępiami z ścianą nośną dopuszczalne jest oparcie belki na kominie. Niestety o takim rozwiązaniu jak wyżej raczej nie wiedział Spróbuje jeszcze powalczyć z ekipą ale wątpię że coś to jeszcze zmieni. kapusta co znaczy podwoić lub potroić belki tzn ustawić 2 lub 3 obok siebie i na nich oprzeć 2 belki zamiast na kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 08.09.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Nie rozumiem. Walczyć z ekipą? Oni mają tak robić jak nakazuje sztuka, a zwlaszcza kierownik budowy, a nie jak im wygodniej. Ja sobie nie wyobrazam opierac belek stropowych o komin zwlaszcza gdy nie jest powiazany ze sciana glowna, a napewno masz oddylatowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bascom 20.04.2011 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Odświeżę trochę ten temat można o wyjaśnienia jak to jest przy ucięciu 2 belek przy kominie z tym zbrojeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastor1kastor 01.05.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Ciekawy temat! Sam jestem na tym etapie! Belki poza komin! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts