Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CZARNE PUSTAKI z Porothermu

odaro

Recommended Posts

Mam trochę wymurowanej ściany z Porothermu 25cm.

Wychodzi na to że co 2 pustak ma tak wypaloną glinę ze jest czarna.

Te fragmenty pustaka które są czarne stanowią znaczną część pustaka i są bardzo

widoczne.

Na początku po prostu to olałem ale teraz zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem nie kupiłem 2 gatunku w cenie 1 gatunku. Ta wypalona na czarno glina za bardzo się rzuca w oczy.

Cz ma to jakieś znacznie na parametry wytrzymałości pustaków.

Przepalona cegła jest bardziej krucha w tych miejscach i niezwykle ciężko się w niej kuje, czy ją przecina. Niestety w ostatnich czasach gdy nastąpił gigantyczny popyt na ceramikę ścienną, rodzimi producenci włączyli 5-ty bieg i produkowali dużo więcej towaru. Teraz się uspokoiło i to co mają na magazynie wyprodukowane "na szybko" - wyprzedają indywidualnym odbiorcom. Na dzień dzisiejszy odbiorcy hurtowi tacy jak firmy developerskie zakupują "świerzą" produkcję. Niestety ten szajs co zalega na magazynach ktoś musi kupić. Dlatego ja się zdecydowałem na dostawcę pustaków z Niemiec, o którym zebrałem dużo pozytywnych opinii. Oferuje on stałą najwyższą jakość. Niestety problemem polskich cegielni polega na tym, że nie inwestuje się w technologię tylko wyeksploatowuje istniejące maszyny. Efektem są cegły o niskiej jakości, poprzepalane, kruche, nieforemne. Komuś się wydaje, że kupił tanią cegłe. Potem dokłada na robociźnie murarza i na tynki bo muszą być grubsze. Oczywiście cegły z importu też są różne i trzeba dokładnie sprawdzić rekomendacje importera i producenta od którego bierze produkt. Mi podali nazwę cegielni, stronę www producenta, dali certyfikaty z tłumaczeniami przysięgłymi. To tyle ale wybór należy do Was. :D