Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podłączam się. :)

Planuję właśnie RKSy (nie sądzę, aby Małżonka zdzierżyła jakieś skrzynki na elewacji) i się zastanawiam:

Czy zmieści się w kasecie roleta o h=250cm?

Jak rozwiązać rolety na drzwiach tarasowych 4m w układzie 4x1m? Dwie skrajne, nieotwierane to nie problem, ale w środku chyba trzeba zrobić jedną, dwumetrową?

jareko Mówisz, że to złe rozwiązanie? Ale integro raczej odpada - co w takim razie?

No właśnie - może da się je schować pod styro? Przynajmniej częsciowo? Ale to chyba jeszcze gorsza lipa, niż ten mostek pokazany powyżej. Pozbyć się 15cm ocieplenia o lambda 0,04? Chyba nie najlepszy pomysł.

A otynkowac takie wystające? Chyba jeszcze bardziej groteskowo by wyglądały...

słuchajcie moi mili :)

chcecie rolety? musicie pogodzić sie z tym ze w tym miejscy będą starty ciepła i basta

chcecie estetykę - macie do wybory RKS lub BeClewera

chcecie klopoty z mocowaniem okien (przy szerokościach powyżej 1500mm) - macie do wyboru RKS lub BeClewera

chcecie miec prawidłowo zamontowane okna - macie tylko Integro

przeszkadza Wam skrzynka Integro? Trzeba o roletach myśleć już w trakcie budowy i skrzynkę można schować na wiele sposobów - trzeba tylko wiedzieć czego sie chce

Depi - można zrobić jak mówisz. można podzielić niesymetrycznie ale o jednym pamiętaj - nie możesz podłączyć więcej jak jeden silnik pod wyłącznik - musisz zastosować separatory. Można ryzykować podłączenie kilku rolet o tych samych wymiarach pod jeden pstryczek i przy bardzo dokładnej regulacji nie będą sie "przeciągać" ale to łut szczescia

słuchajcie moi mili :)

chcecie rolety? musicie pogodzić sie z tym ze w tym miejscy będą starty ciepła i basta

chcecie estetykę - macie do wybory RKS lub BeClewera

chcecie klopoty z mocowaniem okien (przy szerokościach powyżej 1500mm) - macie do wyboru RKS lub BeClewera

Ponieważ moje okna nie mają szerokości większej jak 1500mm :) wybieram BeClewera (roletę nadokienną).

• 1 month później...
Tylko uważaj na nadproża RKS ze styropianu. Trudno do nich przymocować np. karnisz. Poza tym trzeba uwarzać przy zalewaniu stropu bo dłuższe mogą sie wygiąć.

Ale jak już wszystko jest zalane, karnisze wiszą to faktycznie są super.

Mówię bo mam.

Jak długo masz, użytkujesz takie rolety?

Nie skrapla się woda w środku tego nadproża.

Ja myślałem raczej o ceramicznych takich jak Jurand czy Ziegel

hmmm...nie do końca tak - była już nie raz dyskusja nad roletami RKS jak i innymi - po prostu większość z nas ma dość po raz kolejny powtarzać to co już było powiedziane

RKS to najgorsze rozwiązanie z możliwych - a dlaczego? wykorzystaj "szukaj" i przeczytaj dokładnie wszystkie posty

Jakie słowa kluczowe wpisać do wyszukiwarki bo coś słabo idzie mi opcja szukaj.

Jeżeli dobrze zrozumiałem to główną wadą RKS jest brak mocowania górnej poziomej części ościeżnicy okna.

W Ziegel Elements zaproponowali mi jakieś dodatkowe rozwiązanie które pozwalało by na zamocowanie górnej części ościeżnicy.

A teraz sprawa mostka termicznego.

Mam ścianę dwuwarstwową Porotherm 25 + styro 14cm.

Gdzie będzie większy mostek termiczny jak dam skrzynkę Integro na żelbetowe nadproże przedzielone styrodurem 2cm czy jak dam 14cm styro na nadproże ceramiczne które samo w sobie ma jeszcze swoje ocieplenie twardym styropianem. Nie wiem czy w skrzynkach Integro jest ocieplenie ale i tak 2cm styroduru to będzie raczej mniej niż 14cm styropianu.

Co myslicie

Jeżeli dobrze zrozumiałem to główną wadą RKS jest brak mocowania górnej poziomej części ościeżnicy okna.

W Ziegel Elements zaproponowali mi jakieś dodatkowe rozwiązanie które pozwalało by na zamocowanie górnej części ościeżnicy.

A teraz sprawa mostka termicznego.

Mam ścianę dwuwarstwową Porotherm 25 + styro 14cm.

Gdzie będzie większy mostek termiczny jak dam skrzynkę Integro na żelbetowe nadproże przedzielone styrodurem 2cm czy jak dam 14cm styro na nadproże ceramiczne które samo w sobie ma jeszcze swoje ocieplenie twardym styropianem. Nie wiem czy w skrzynkach Integro jest ocieplenie ale i tak 2cm styroduru to będzie raczej mniej niż 14cm styropianu.

Co myslicie

Czy nikt się nie wypowie na moje pytanie.

cierpliwości - czy naprawdę sadzisz ze My życia prywatnego nie mamy?

wada RKS jest nie tylko "rzezbienie" przy mocowaniu okien szerszych niż 1000mm ale także szczelność rewizji, jej izolacyjność termiczna

Wszystko rozumiem tylko ja mam coraz mniej czasu na podjęcie decyzji jaki system

rolet wybrać.

Raz wygrywa integro raz nadproża ceramiczne ale ostateczna decyzja nie została jeszcze podjęta chociaż na finiszu bardziej mi leży nadproże ceramiczne.

Dopytam się jeszcze o docieplenie rewizji.

Jurand ma ocieplenie na tylnej ścianie i w dolnej części.

Całe nadproże będzie jeszcze ocieplone styropianem 14cm więc chyba nie będzie tak źle.

...Całe nadproże będzie jeszcze ocieplone styropianem 14cm więc chyba nie będzie tak źle.

będzie źle - ciągle zapominasz o jednym - nadproże możesz sobie ocieplac nawet metrem styropianu - wewnątrz skrzynki RKS masz taka sama temperaturę co temperatura otoczenia - no może ciut wyższa

ale podstawowa wada to realny brak możliwości usztywnienia okna które szybko szlag trafi

...Całe nadproże będzie jeszcze ocieplone styropianem 14cm więc chyba nie będzie tak źle.

będzie źle - ciągle zapominasz o jednym - nadproże możesz sobie ocieplac nawet metrem styropianu - wewnątrz skrzynki RKS masz taka sama temperaturę co temperatura otoczenia - no może ciut wyższa

ale podstawowa wada to realny brak możliwości usztywnienia okna które szybko szlag trafi

No dobrze to czego się domagać od firmy Jurand albo Ziegel Elements aby dobrze

zamocować okno.

Jurand twierdzi że u nich górną część ościeżnicy okna można przymocować.

Do czego to dokładnie nie wiem.

Ziegel Elements oferuje dodatkowe mocowanie dla góry okna.

Teraz mam pytanie jakie dodatkowe rozwiązanie w nadprożach ceramicznych

pozwoli dobrze zamocować górę okna albo inaczej czego od nich wymagać aby zrobili to dobrze

Tylko uważaj na nadproża RKS ze styropianu. Trudno do nich przymocować np. karnisz. Poza tym trzeba uwarzać przy zalewaniu stropu bo dłuższe mogą sie wygiąć.

Ale jak już wszystko jest zalane, karnisze wiszą to faktycznie są super.

Mówię bo mam.

TomekM napisz jak jest z tym mostkiem termicznym w dolnej klapie rewizyjnej. Jest tam duża strata ciepła?

Czy występuje tam jakieś skraplanie się wody.