Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja też nie odważyłem się na montaż rolet nad oknami /z oknami/ Mam zamontowane osobno na murze, wystają, ale po pierwsze odpada problem serwisowy - swobodny dostęp, po drugie nie martwi mnie mostek termiczny.

Cytując kolegę pragnę na początku wyprowadzić go z błędu. Po pierwsze przy roletach typu INTEGRO (takie my właśnie zamontowaliśmy) nie ma żadnego problemu serwisowego - dostęp do rolety, silnika, wieszaków etc. jest bezproblemowy od zewnątrz (klapa rewizyjna znajduje się w górnej części glifu okiennego), po drugie "mostki termiczne" to wydumane problemy - rolety mają docieplenie styropianem zarówno od frontu jak i od strony cofniętego nadproża. Jeśli ktokolwiek twierdzi, że jest inaczej zapraszam do mnie - można sobie oglądać i badać organoleptycznie ściany wokół rolet :)

Przechodząc do konkretów to podobnie jak specjalista od okien JAREKO uważam, że rolety integro są najlepszym wyborem - nie dlatego, że je mam, ale dlatego że na etapie wyboru najlepszych rozwiązań właśnie to sprawia wrażenie optymalnego pod każdym względem. Polecam wszystkim i naprawdę warto zainwestować w rolety zewnętrzne - jakie by nie były, to idelnie chronią ciepło w domu np. przy mocnych wiatrach jak to było ostatnimi dniami.

H.

dodam tylko - warto zainwestowac w silniki - wydatek owszem ale wygoda i mozliwosc pozniejszego sterowania wszystkimi roletami centralnie lub pod alarmem zwraca sie szybko

nasze poirytowanie jak kazda trzeba podniesc czy opuscic jest niewymierne :lol:a tak - wychodzisz z domu, jeden klik wylacznikiem i roletki ziuuuuuuuuuu sie same w calym domu zamykaja - i na odwrot jak do domu wracasz to klik i siuuuuuuuuu do gory

sorki - po piwku jestem :lol:

a czy można zainstalować rolety a silniki później (jak trochę kasy zostanie ;-)?
i zostac skasowanym prawie jak za rolete z silnikiem

Wam sie wydaje ze tylko ciach, pstryknac palcami i juz silniczek jak w zaczarowanym olowku pojawia sie i jest git

odpiac pancerz, wymontowac walek, zdemontoeac naped, wlozyc silnik, pozniej w domu wyciac bruzde i otwor pod puszke , podciagnac elektryke itd itd

to tak jakby kupic samochod bez silnika hi hi hi

ale co mi tam - mozna - nie mowie ze nie

Roletki ziiuuuuuuuu w dół i zasłaniają całe swiatło a kwiatki zdychają ty wracasz wieczorem i tylko sztuczne Ci pozostają... jasne ze można zainstaalowac automatykę czasową ale sztuka dla sztuki , jesli w domu nie ma roślin to Ok ale inaczej???

Skąd to stwierdzenie :o :o :o

Rolety u mnie pełnią dawną funkcję zasłonek :) :)

Więc jak wychodzę do pracy to ich raczej nie zasłaniam, najwyżej te od tarasu...

Po co załaniać wszystkie rolety :o :o :o żeby każdy wiedział...o tam to pewnie nikogo nie ma w domu... :o :o

Rolety są super :D :D Zamontuj a potem pogadamy :wink:

A kwiatki mają się u mnie bardzo dobrze ...no chyba, że zbyt długo zapomnę o ich podlewaniu :cry: ale to już nie ma związku z roletami :wink:

...i zostac skasowanym prawie jak za rolete z silnikiem

Wam sie wydaje ze tylko ciach, pstryknac palcami i juz silniczek jak w zaczarowanym olowku pojawia sie i jest git

odpiac pancerz, wymontowac walek, zdemontoeac naped, wlozyc silnik, pozniej w domu wyciac bruzde i otwor pod puszke , podciagnac elektryke itd itd

to tak jakby kupic samochod bez silnika hi hi hi

ale co mi tam - mozna - nie mowie ze nie

Racja przy montażu okien do wybranych otworów doprowadziłem elektrykę i wpuściłem kabel do puszek od rolet, a po roku montowali mi silniczek... Silnik circa 230 zł, montaż prawie dodatkowe 100 (o.k. nie był to do końca sam montaż bo musieli mi wymienić ślizgi i kilkanaście lameli, ale ich koszt jest raczej niewielki)...

Moim zdaniem silniki są dobre do dużych okien - gdzie roleta jest ciężka i ręczne szarpanie (zmienna siłą) tradycyjnymi linkami może prowadzić nawet do uszkodzeń (ślizgi, lamele)... ale żeby wszystko robić na silniki to nie...

Jeżeli jednak ktoś się decyduje na silnik to od razu, bo co najbardziej irytuje przy poźniejszym montażu to otwór przez który wcześniej przechodziła taśma do ręcznego podciągania rolety...

kurczę, nie chciałam nikogo zirytować :cry:

mnie się nic nie wydaje, bo się na tym nie znam... Myślałam, ze taki silnik to co najmniej 500 zł kosztuje, ale jak ktoś napisał że 230... to może się skuszę ;-)

jeśli faktycznie potem mam zapłącić drozej to lepiej wcale albo od razu.

Jeszcze ten otwór po taśmie do mechanizmu ręcznego mnie przekonuje do tego by od razu się zdecydować ;-)

wszystko ok, znam zalety rolet, silniczków, tylko ze wszystko to kosztuje:

rolety na 15 okien razy średnia cena 400zł to juz jest 6000zł, automatyczne razy średnia cena 300zł 4500zł, to ja już wole w to miejsce zainwestowac w kominek z plaszczem wodnym i dołożyć na grubszy styropian, a o roletach pomyslec za powiedzmy 2 lata jak już bede mieszkal pełna geba :lol:

Krzysiu - o jednym zapominasz - o naszej mentalnosci. Jak juz zamieszkasz to mieszkasz i do rolet powrocisz za nascie lat a predzej wcale. Poza tym zawsze masz prawo wyboru - nikt nie zmusza Cie do zakladania rolet - a roleta tak jak okna, drzwi, kafelki itp kosztuje - znasz cene i decydujesz. Jesli uwazasz ze jest Ci niezbednie potrzebna - kupujesz i tyle.

Silnik a silnik to tez jest roznica

Wielokrotnie mowilo sie na tym forum o relacji cena do jakkosci i odwrotnie

Silnik SOMFY do 22 kg (male okna) do kupienia dla przedstawiciela za srednio 350 zeta netto - Wy mozecie sobie pomarzyc o takiej sumie. Silnik powyzej 22kg to juz wydatek prawie 450 netto

Czasem zdarzaja sie wyjatkowe okazje (zeszly rok styczen-luty faktycznie silniki byly po 230 ale w zamawianych roletach - w detalu kosztowaly o ok 100 wiecej)

Zdradzam Wam za duzo informacji hi hi a i tak ciagle bedziecie myslec swoje.

Kasiu - albo od razu albo wcale.

Czasem zdarzaja sie wyjatkowe okazje (zeszly rok styczen-luty faktycznie silniki byly po 230 ale w zamawianych roletach - w detalu kosztowaly o ok 100 wiecej)

Zdradzam Wam za duzo informacji hi hi a i tak ciagle bedziecie myslec swoje.

na allegro są non stop poniżej 300 zł silniki

Pozdrawiam

Puszki zewnętrzne na rolety miałam w poprzednim mieszkaniu. Puszki nie zdobią, to fakt. Ale bardziej denerwował mnie brudny nalot nad i po bokach puszek. Druga sprawa - w czasie deszczu dudniło o puszki. Denerwowało mnie to zwłaszcza w nocy. Teraz mamy puszki wewnętrzne i jak na razie o.k.

Puszki zewnętrzne montuje sie w starych domach gdzie nie ma innej możliwośći. W domach nowych tylko puszki wewnętrzne.

A jeżeli jest parterówka z dużym nawisem dachu, to nie można zewnętrznych dać skrzynek? Tzn. zawsze można dać, ale czy w takim przxypadku jest sens z kombinowaniem: wbudowane kasety, czy zewnętrzne?

I jeszcze jedna sprawa. Kaseta do wbudowania jest ocieplona wewnątrz.

Jednak przez otwór z którego wysuwa się roleta "wchodzi" zimno. No i jakby nie patrzył na całej długości okna mamy mostek cieplny. Może mylę się?

• 3 weeks później...

"(...) po drugie "mostki termiczne" to wydumane problemy - rolety mają docieplenie styropianem zarówno od frontu jak i od strony cofniętego nadproża. Jeśli ktokolwiek twierdzi, że jest inaczej zapraszam do mnie - można sobie oglądać i badać organoleptycznie ściany wokół rolet :)(...)"

Witam, czekam własnie na montaż okien i rolet integro. Jak grubą warstwę styropianu położyłeś pomiędzy cofnietym nadprożem i kasetą? Ja największy "problem" miałem z prowadnicami rolet przy drewnienych oknach, skończyło się tym, że na prowadnicach będą drewniane nakładki :)

pozdrawiam

pm2000