Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiem szczerze, że nie zwróciłbym uwagi na ten styropian pomiędzy kasetą i przesuniętym nadprożem. W jednym z punktów sprzedaży zwrócił uwagę na to sprzedawca, w opariu o uwagi klientów, którzy mają mokrą ścianę/sufit w okolicach skrzynki (docelowo pleśń). Ja buduję z Ytonga i styropianu. Różnica pomiędzy normalną ścianą - ytong 24 cm + 12 cm styropianu i scianą "z kasetą rokety" - betonowe nadproże 16 cm + 2 cm styropianu + skrzynka (z dostępem dla zimnego powietrza poprzez rewizję) + 3 cm styropianu wydaje sie być znacząca. Będzie kłopot czy nie?

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

systematyzujac rolety zewnętrzne (tzn. to czego się tu i w innych wątkach dowiedziałam i domyśliłam :lol: ) - jeśli coś pokręciłam proszę poprawić!

1. rolety nadstawne czyli integry montuje się do górnej krawędzi okna i tak połączone "cuś" montuje do otworu okiennego - skrzynka jest widoczna i dostępna od wewnątrz pomieszczenia - prowadnice montuje się na ramie okna (na zewnątrz oczywiście)

2. rolety zintegrowane mogą mieć też skrzynkę zamontowaną w nadprożu od zewnątrz - skrzynka "zasłania" wtedy trochę okna z zewnątrz i torchę "widoku z okna" od wewnątrz. Dostęp do skrzynki na zewnątrz budynku od dołu - można troszkę przysłonić skrzynkę elewacją (ociepleniem z tynkiem) ale część jest widoczna

3. rolety "schowane" w nadprożu - trzeba zostawić miejsce na skrzynkę już na etapie budowy nadproża - dzięki temu skrzynka jest nie widoczna z zewnątrz i wewnątrz domu. Dostęp do skrzynki - od dołu???? na zewnątrz, prowadnice ??? nie wiem - w murze czy na oknie? ??

4. rolety montowane na murze - czyli na zewnątrz , skrzynki widoczne w całości, "odstają" od elewacji (patrząc z boku) - prowadnice chyba ???? zamontowane też w murze.

PYTANIE:

który z w/w systemów montażu powowduje największe straty ciepła?

Bo zalety opuszczonych rolet znam - i cieplej (zimą i gdy wieje) i trochę bezpieczniej, i zimniej w letnie upały...

Ale nie mogę zorientować się w tych mostkach termicznych (skrzynka na roletę)- który system jest w tej sprawie najbardziej winny?

Dziękuję za uwagę :D

Gość JACKIE P

wg mnie mostków unikniesz napewno gdy skrzynka znajdzie się całkowicie na murze, prowadnice także. A powietrze, które będzie zamknięte pomiędzy płaszczem rolety a oknem będzie dobrym izolatorem. Ja to sprawdziłem, różnica temperatur pomiędzy tym co na zewnątrz, a między oknem i roleta wynosi ok. 3 st.C na plus dla rolet. Jest to duża korzystna różnica.

Ale każdy montuje wg siebie. Ja mimo wszystko polecałbym system montażu całkowice na zewnątrz, eliminuje problemy serwisowe, mostków termicznych i przemarzania. A rolę swą spełnia.

wg mnie mostków unikniesz napewno gdy skrzynka znajdzie się całkowicie na murze, prowadnice także. ......................

........... Ja mimo wszystko polecałbym system montażu całkowice na zewnątrz, eliminuje problemy serwisowe, mostków termicznych i przemarzania. A rolę swą spełnia.

wszystko się zgadza ,

mostki termiczne wystąpią przy rolecie zintegrowanej (kompaktowej),

roleta zewnętrzna (na elewacji) mostków nie wnosi

estetykę zostawiam z boku ,

:D

• 5 months później...

Czy ktoś przerabiał temat unikniecia mostków termicznych przy montażu skrzynek RKS na rolety zewnętrzne? Z dokumentacji technicznej takich skrzynek wynika, że przy tej konstrukcji powstaje mostek termiczny w miejscu klapy rewizyjnej takiej skrzynki RKS (patrz rysunek). Skoro taka skrzynka "oplata" górną część ramy okna, to wydaje się, że sprawa jest nie do uratowania, ale czy napewno?

Czy da się tego jakoś uniknać? Jeśli tak to jak?

Mój przypadek to ściana Porotherm 44, gdzie chcę montować okna z kasetami RKS pod nadprożem. Czy ktoś to przerabiał i może coś podpowiedzieć.

http://imajr.com/th/Rolety-mostki-termiczne_208331.JPG

Na czerwono zaznaczyłem miejsce, gdzie występuje najsłabsze ocieplenie całej kontrukcji i jest miejsce do przenikania ciepła z/do domu.

Będę wdzięczny za komentarze i podpowiedzi.[/img]

Nie istnieje chyba taka konstrukcja rolety, ktora nie mialaby zadnych mostkow termicznych. Rolety nadstawne sa akurat dobrym rozwiazaniem, bo mozna je przykryc ociepleniem.

Masz wybor:

- robic rolety, kosztem niewielkich mostkow termicznych,

- nie robic rolet.

Ja na przyklad wybralem rozwiazanie pierwsze. W pelni swiadomie. Chce miec rolety, nawet kosztem mostkow.

nic nie zrobisz

jedyne wyjscie to pozniejsze zabudowanie na stale rewizji styrodurem, zaciagniecie siatka i klejem

RKS to rozwiazanie najgorsze z mozliwych pod niemalze kazdym wzgledem

Tak nielubiane z racji skrzynek INTEGRO jest rozwiazaniem nie majacym wad (jesli ktos je wskaze - stawiam piwo :) - oczywiscie mowimy o walorach technicznych a nie estetyce gdyz jednym wystajaca skrzynka sie podoba i potrafia ladnie wkomponowac ja w elewacje innym nie ) Jedyne co to nalezy cofnac lekko nadproze by pod skrzynke dac 2 cm styroduru. Nie masz klopotu z mostkami, szcelnoscia etc

ja zrobilem jak podalem tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=104029&highlight=

Jeszcze okiem i rolet nie wstawilem... wiec nie nie powiem jak to sie sprawdza...

Wstawienie rolet jest na pewno problemem w systemie scian 1W. Bo przeciez nie ma docieplenia styro ktory moglby przyslonic skrzynke... Polozenie tynku na cienka warstwe supremy nie gwarantuje braku pekniec na elewacji...

A ja bede mial rolety ze skrzynka zewnetrzna, bo niestety musze. W takim przypadku mam mostek termiczny na calym nadprozu. Mysle o jego zminimalizowaniu poprzez podlozenie 2-3cm styropianu pod skrzynka rolety. Tylko nie mam pojecia jak to zrobic. Jesli odsuniemy skrzynke od sciany, to trzeba by rowniez odsunac prowadnice, ale wtedy beda one zamocowane do styropianu :/

Ma ktos pomysl jak rozwiazac taki problem?

ja zrobilem jak podalem tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=104029&highlight=

Jeszcze okiem i rolet nie wstawilem... wiec nie nie powiem jak to sie sprawdza...

Wstawienie rolet jest na pewno problemem w systemie scian 1W. Bo przeciez nie ma docieplenia styro ktory moglby przyslonic skrzynke... Polozenie tynku na cienka warstwe supremy nie gwarantuje braku pekniec na elewacji...

Mostek zawsze będzie istniał i można bo jedynie niwelować. Co do ściany 1W to tutaj sie z kolegą nie zgodzę. Taka ściana ma z regóły powyżej 30 cm grubości a okno osadza się w środu przegrody dlatego też zawsze zostaje jakaś przestrzeń od skrzynki do lica ściany w którą można bez problemu wcisnąć styro a potem to zatynkować.

...Ma ktos pomysl jak rozwiazac taki problem?

jesli jeszcze nie masz wykonanych nadproży sprawa jest banalna - wystarczy nadproże cofnąć względem lica sciany o planowany styrodur pod skrzynke

ciesz sie - wybrales system najlepszy z istaniejacych

moj zachwyt nad BeClewerem mocno osłabł po kilku montażach okien o szerokości powyżej 2000 mm - mimo wszystko najlepsze jest Integro - gwarantuje prawidłowa prace samego okna - okno w zestawie okno/roleta jest najważniejsze

A co sądzisz o roletach naokiennych, np. http://www.rollo.pl/naokienne.htm ?

http://www.rollo.pl/expert1_d.jpg

Prawdopodobnie jest to skrzynka firmy EXTE, wersja EXPERT: http://www.exte.de/fkszb/en/10_47.php

Ktoś poleca mi tą skrzynkę w połączeniu z profilami HEROAL i silnikami SOMFY.

Właśnie próbuję znaleźć informacje od osób, które (nie)są zadowolone z takiego rozwiązania.

Widziałem wyżej przedstawiony zestaw zainstalowany w domku (około 20 okien w pełni sterowanych radiowo) i użytkownik był bardzo zadowolony (ale użytkuje dopiero od 1,5 roku).

Może ktoś napisze jeszcze coś ciekawego? Acha, będę miał ścianę 1-warstwową, 36 cm.

...Ma ktos pomysl jak rozwiazac taki problem?

jesli jeszcze nie masz wykonanych nadproży sprawa jest banalna - wystarczy nadproże cofnąć względem lica sciany o planowany styrodur pod skrzynke

ciesz sie - wybrales system najlepszy z istaniejacych

moj zachwyt nad BeClewerem mocno osłabł po kilku montażach okien o szerokości powyżej 2000 mm - mimo wszystko najlepsze jest Integro - gwarantuje prawidłowa prace samego okna - okno w zestawie okno/roleta jest najważniejsze

Problem w tym, ze nadproza juz mam i ich nie cofne.