Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Znalazłem w poradniku montażu okien takie sposoby mocowania górnej części okna w nadprożu roletowym RKS http://www.aluplast.com.pl/modules/download/download.php?id=1

Strona 35 do 37

Ciekawy jestem czy takie rozwiązanie będzie wystarczające bo nie do końca rozumiem co tam jest na tych rysunkach.

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Znalazłem w poradniku montażu okien takie sposoby mocowania górnej części okna w nadprożu roletowym RKS http://www.aluplast.com.pl/modules/download/download.php?id=1

Strona 35 do 37

Ciekawy jestem czy takie rozwiązanie będzie wystarczające bo nie do końca rozumiem co tam jest na tych rysunkach.

Tak nie śmiało podbije wątek.

Nikt nie spotkał się z takim rozwiązaniem jak myślicie czy takie mocowanie górnej części okna będzie wystarczające.

jareko nie ukrywam że bardzo liczę na Twoją opinie jako eksperta od okien.

Strona 35 do 37

Nikt nie chial mi nikt pomóc w ostatecznym podjęciu decyzji to podjąłem ją sam i zamówiłem ceramiczne nadproża Ziegel Elements.

Ale wcześniej dogadałem się z firma i nadproża będą miały mocowanie według pomysłu jak wyżej. Pierwsze mocowanie w odległości 25cm nastepne co 70cm.

Firma teraz bedzie wykonywać takie mocowanie rutynowo po tym jak podniosłem taki problem.

Jaki będzie efekt końcowy postaram sie napisac jak już dostane nadproza na budowe.

• 4 months później...
słuchajcie moi mili :)

chcecie klopoty z mocowaniem okien (przy szerokościach powyżej 1500mm) - macie do wyboru RKS lub BeClewera

jakich klopotow nalezy sie spodziewac przy rksach?

dzieki za wyjasnienia

Możesz jeszcze zamówić nadproża roletowe tutaj

http://www.zfe-ziegel.com/

i zamówić je z dodatkowymi stabilizatorami, które mocują górną cześć ościeżnicy.

Dla mnie jako pierwszego wykonali dodatkowo takie stabilizatory wzorując się na stabilizatorach Halesta.

Jak chcesz to na priva podam Ci swoje namiary i powołasz się na mnie wtedy będzie Ci łatwiej wytłumaczyć o co chodzi.

Podłączam się. :)

Planuję właśnie RKSy (nie sądzę, aby Małżonka zdzierżyła jakieś skrzynki na elewacji) i się zastanawiam:

Czy zmieści się w kasecie roleta o h=250cm?

Jak rozwiązać rolety na drzwiach tarasowych 4m w układzie 4x1m? Dwie skrajne, nieotwierane to nie problem, ale w środku chyba trzeba zrobić jedną, dwumetrową?

jareko Mówisz, że to złe rozwiązanie? Ale integro raczej odpada - co w takim razie?

Jest to zły pomysł jeżeli chodzi o RKSy - brak możliwości mocowania okna na gornej ościeżnicy.

A co sadzicie o roletach natynkowych - np SK-45 ??

Na schematach widac ze mocuje je przez np 10 cm styropianu. Oprocz kabla zasilajacego i kotew mocujacych ?? nie ma mostkow a tylko ew problem z dobraniem listw prowadzacych.

Jakby dac pod to 10 cm styroduru alfbo EFS 200 to bylby stabilniejsze, prowadnice mozna by bylo tez schowac pod tynkiem jesli oceplenia byloby wiecej niz te 10 cm.

Pozdrawiam

Zonzi

No dobrze - wybieram INTEGRO, mam ściany 2W (24cm mur + 20cm styropian) i teraz:

- okna chcę mieć zlicowane z zewnętrzną częścią muru (muru, nie ocieplenia)

- nadproże cofnę o 5cm aby dać tam styrodur (nie będzie wtedy problemu z montażem okna?)

- kasety mają około 16cm głębokości, więc będę musiał na nie przykleić jeszcze z 4cm styropianu

Dobrze myślę, da się to zrobić?

witam

ja mam u siebie takie rozwiazanie:

ściana solbet 30 cm,

ocieplenie 12 cm styr.

nadproże lane w kształtce U,

skrzynka rolety (oprócz tarasowej) ma ok 15 cm,

roleta podtynkowa, rewizja od spodu w glifie,

w około okien bedą tzw. "bonie" (obwódki ze styr.), które zakryją wystającą cześć skrzynki, oczywiście razem z jej frontem.

jeżeli kogoś to zainteresuje mogę jutro wstawić fotki.

na ścianach styr. już leży "bonie" może zaczną jutro ( dzisiaj było +6 stopni C)

pozdrawiam

witam

ja mam u siebie takie rozwiazanie:

ściana solbet 30 cm,

ocieplenie 12 cm styr.

nadproże lane w kształtce U,

skrzynka rolety (oprócz tarasowej) ma ok 15 cm,

roleta podtynkowa, rewizja od spodu w glifie,

w około okien bedą tzw. "bonie" (obwódki ze styr.), które zakryją wystającą cześć skrzynki, oczywiście razem z jej frontem.

jeżeli kogoś to zainteresuje mogę jutro wstawić fotki.

na ścianach styr. już leży "bonie" może zaczną jutro ( dzisiaj było +6 stopni C)

pozdrawiam

Najlepiej wrzuć fotki na forum

renia i arek brawo za pomysł sam kombinowałem jak schować rolety Integro ale na to nie wpadłem :lol:

Dlatego mam nadproża ceramiczne Ziegel. Ja niestety mam duże okna to i tak pewnie by mi się nie udało przykryć boniami.

Bonie będziesz dawał tyłko od górny okna czy po całym obwodzie?

Bonie będą gotowe jakiegoś producenta czy będziesz sam wycinał?

• 1 year później...

szukam informacji o roletach RKS (mam już wmurowane RKS-y i wstawione okna)

jak już się ktoś na tym forum trafi i w ciepłych słowach wypowiada o RKS-ach , to momentalnie pojawia się jareko - wujek dobra rada, który jak mantrę powtarza słowo INTEGRO. ta propaganda zaczyna mnie już lekko frustrować. jak ktoś nie chce mieć widocznej skrzynki, to ma RKS. jak ma INTEGRO, to ma skrzynkę na zewnątrz, dekoracyjne 'glify', bonie albo inne quasi renesansowe elementy dekoracyjne, okna min. 19 cm od zewnętrznego lica ściany (skrzynka bodaj 17cm + ociepenie jak proponuje jareko - 2 cm). 2 cm wkładka pomiędzy skrzynką a ścianą to moim zdaniem nie jest wystarczające ocieplenie ściany zewnętrznej budynku i nie rozwiązuje problemu mostków termicznych, niezależnie od gęstości styropianu (polecam PN-EN-ISO-6946;1999 Komponenty budowlane i elementy budynku. Opór cieplny i współczynnik przenikania ciepła. Metoda obliczeniowa).

nie sądzę też, żeby istniał dla mnie problem sztywności okna - mam 5-komorowe plastikowe profile schueco mocowane z trzech stron do ściany. uważam, ze na problem trzeba spojrzeć trochę szerzej. każdy system ma swoje wady i zalety, dlatego byłbym ostrożny z wygłaszaniem poglądów na zasadzie prawdy absolutnej.

ha ha inne wcielenie znanej mi osoby ??? :lol:

zacytuje jeszcze raz swoja wypowiedz:

"....słuchajcie moi mili

chcecie rolety? musicie pogodzić sie z tym ze w tym miejscy będą starty ciepła i basta

chcecie estetykę - macie do wybory RKS lub BeClewera

chcecie klopoty z mocowaniem okien (przy szerokościach powyżej 1500mm) - macie do wyboru RKS lub BeClewera

chcecie miec prawidłowo zamontowane okna - macie tylko Integro

przeszkadza Wam skrzynka Integro? Trzeba o roletach myśleć już w trakcie budowy i skrzynkę można schować na wiele sposobów - trzeba tylko wiedzieć czego sie chce..."

Każde z wymienionych rozwiazan technicznych ma swoje wady i zalety

Decydując sie na rolety trzeba je poznać i na tym etapie, zanim powstaną mury, poszukać rozwiązania które spełni założone wymagania. I warto o jednym pamiętać - roleta to dodatek do okna a nie odwrotnie stad prawidłowe zamocowanie okna jest najważniejsze.

I kolego algore czy raczej "pierwszy post" :lol: - nie frustruj się tylko czytaj ze zrozumieniem co inni tu napisali.