Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki profil okna??

Recommended Posts

Witam wszytskich forumowiczów.

Jestem nowa na tym forum, ale sięgałam już do różnych źrodeł jedynie książkowych, folderowych itp. ale chciałabym jednak zasięgnąć Waszej opinii.

Chodzi mi mianowicie o okna. Na rynku mamy sporą liczbę różnych profili: Aluplast, Veka, Deceuninck, Rehau, Salamander, Brugmann itd. itp.

Jestem laikiem w tej sprawie, więc proszę o rady na co powinnam zwrócić uwagę wybierając okno. Czy profile maja jakieś znaczenie, czy jednak to szyba, uszczelnienia itp. mają wpływ na jakość okien?

Które okna byście polecili. Remontuję kupiony stary dom i w tej chwili jestem w trakcie wymiany okien.

Witamy na forum. :D

ja kupiłem w tym roku okna Jezierskiego w profilu schucko - Elita Premium.

Profil b. sztywny, wytrzymały.

Firma Jezierski to profesjonalna, sprawdzona i solidna firma no i serwis.

Jeśli chodzi o profil veka, to firma okno Kraków robi dobre okienka.

Z tego co slyszałem to nie polecam profilu Brugmanna.

Może trochę przybliżyłem do wyboru. :wink:

Hejka, właśnie jestem na etapie wymiany okien i sama zamówiłam okna z Aluplasta, co z tego wiem, to są w porządkua z tej racji że pracuję w branzy wiem, że w razie reklamacji załatwiane jest to szybko i solidnie. Co do innych profili to właśnie polecam Salamander(Brygman i Salamander obecnie to to samo) ładny profil , nie polecam Gealana w przypadku białego profilu to szybko potrafi żółknąc, poza tym nie wiem czy myślałaś coś o kolorze uszczelki i czy nie dać sobie w środek wypełnienie rowka???Poza tym jeszcze dochodzą względny estetyczne, Gealan dla mnie jest za bardzo kańciaty, co nie można powiedzień o Salamandrze jaki o Avangarde. ale to już twoja decyzja. Pozdrawiam :p

Aha kupuj okna przynajmiej 5 komorowe na pewno są lepsze niż oferowane kiedyś 3, no i pomyśl o kolorze i czy w przypadku wielkich płaszczyzn nie dać sobie zrobić dodatkowego uchyłu i zawiasu, żeby nie spadały Ci póżniej z zawiasu i byś ciągle nie musiał zgłaszać reklamacji z tego tytułu. Domagaj się zawsze o jakieś dodatkowe bajery jaknp.klamki aluminiowe, albo spacjalne mleczka do czyszczenie PCV. Pozdrawiam :D

Kasiaa31 - wybacz ze z lekka skomentuje Twój post ale:

- Salamander i Brungman to tylko ta sama grupa kapitałowa a nie ten sam profil

- Gealan - zastrzeżenie co do żółkniecie nie poparte stanem faktyczny - tak jakbym czytał reklamę negatywna a ona jest zabroniona ;)

- ciekawe w czym sa lepsze 5 komorówki od 3 komorowe? Bo jeśli masz na myśli tylko mniejszy wpółczynnik k to w wielu wypadkach różnica ta nie jest tak istotna jak stara nam sie to wmówić

- klamki aluminiowe? Hmmm....poproszę o przykład ;)

a juz całego wywodu o dużych płaszczyznach i uchyle nie zrozumiałem

Jak na człowieka z branży wyrażasz sie mało precyzyjnie i niezrozumiale dla innego z branży a co dopiero dla laika

Sam profil nie decyduje o wartości okna, dużo ważniejsze jest to kto to okno zrobił i kto zamontował. Generalnie większość systemodawców profili dostarcza dobry towar (oprócz wg mojej opinii Avantgardy Dobroplastu). Mówienie o tym że Aluplast jest lepszy od Gelana bo ten ostatni szybciej żółknie jest totalna bzdurą. Na dobre okno składa się kilka elementów

1 Profil; ważne aby ścianki zew. profilu były wykonane w klasie A tzn. nie miały grubości mniej niż 3 mmm ( niestety oraz częściej spotykane tzw. euro profile o bardzo ciękich ściankach)

2 Szyba niech będzie o współczynnik k=1,0 do tego warto dodać ciepłą ramkę, ramkę ze stali, różnie to się nazywa, I warto zapytać czy aby szyba nie pochodzi z importu chińskiego

3 Okucia; dobre marki do Maco, Winkhaus, Roto, Siegena

4 Wzmocnienie nie cieńsze niż r 1,5 mmm do tego kilkakrotnie gięte w skrzydle i zamknięte w ościeżnicy

5 Uszczelka koniecznie EPDM nigdy żaden polimer

Warunkiem koniecznym jest dobry producent, który posiada odpowiednią kadrę, , parka maszynowy, narzędzia i najważniejsze aby posiadał odpowiednie certyfikaty tj. aprobaty zgodne z PN-EN 14351-1:

Ale to tylko połowa sukcesu, druga część to właściwy montaż odpowiednia ekipa, materiały wiedza itp

• 4 weeks później...

szukam okien pcv w kolorze "sosna" lub jabłoń - wiśnia (ogólnie - rudy)

i kurde same dęby !podpowiedzcie coś - kto robi taki profil ?

sosna - nr. renolitu 3069.041

wisnia - nr, renolitu 49233

producent okien w tej okleinie - Jezierski - profile Schuco AS-60, CT-70. Si-82

i zapewne jeszcze nie jeden producent sie znajdzie

i nie KRZYCZ !!!! ;)

Bardzo dziękuję, Jareko !

OKi poprawie sie...

Nie mogę namierzyć tych kolorków w necie, a już sosny (takiej lekko rudej, jakby rok na słońcu była) to już całkiem ni hu hu.

Widziałem ze dwa kolorniki (thyssen,veka) ale tam to jakaś inna ta sosna. "oregon" trochę podobny ale to nie to...

Jak można dotrzeć do pełnej gamy oklein ? - mnie się nie udaje (bardzo rzadko), a szukam już parę dni... :(

Jakoś tak to ma wyglądać:

http://images23.fotosik.pl/94/c8a897a2e02d150b.jpg

czy na rynku okleiny są tylko RENOLITu ?

ja mam profil deckenica a producent okuć WAFAM z Siemianowic i same problemy. Zapłaciłam za towart pełnowartościowy a okucia są uszkodzone i nie mogę teraz dopiąć swego. Sprzedawca odesłał mnie do producenta a prodecent odmówił reklamacji gdyż wady (okna kolor orzech a wada polega na tym, że na każdym oknie jest po kilkanaście zadrapań okleiny co skutkuje białymi plamami ) można zamalować flamastrem i wg producenta co za problem

ja mam profil deckenica a producent okuć WAFAM z Siemianowic i same problemy. Zapłaciłam za towart pełnowartościowy a okucia są uszkodzone i nie mogę teraz dopiąć swego. Sprzedawca odesłał mnie do producenta a prodecent odmówił reklamacji gdyż wady (okna kolor orzech a wada polega na tym, że na każdym oknie jest po kilkanaście zadrapań okleiny co skutkuje białymi plamami ) można zamalować flamastrem i wg producenta co za problem

To jakaś prowokacja? Żart? Kpina? Czy też faktycznie taki brak pojęcia o czym się pisze?

To jakaś prowokacja? Żart? Kpina? Czy też faktycznie taki brak pojęcia o czym się pisze?

bwojtek - wyluzuj :lol: Nie pierwszy raz nie wiadomo o co chodzi ;)

no nie - szukać kolorów w necie?

Wystarczy ze masz inaczej barwy w monitorze ustawione i będzie od sasa do lasa

Poszukaj przedstawiciela np. Oknoplastu, Jezierskiego czy innych dużych producentów i obejrzyj wzornik kolorów

Z całym szacunkiem, Jareko nie jestem aż tak leniwy, żeby nie wychodzić z domu i czekac na gotowe. Zanim tutaj zapytałem obszedłem wszystkie salony okien w okolicy i kilka dni na necie. Internet pozwala zawęzić obszar poszukiwań.

Jakich oklein (oprócz Renolit) używają producenci okien ?

Renolit jest tylko jeden i numer jaki przy nazwie koloru sie pojawia jest święty - jak numer przy palecie barw RAL

Inni producenci oklein również używają numeru Renolit ?

toż o tym mowie - nazwa koloru bywa rożna ale numer zawsze przyporządkowany jest danej barwie - jak w przypadku RAL

czyżbym był niezrozumiały w swych słowach?