Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe?

Recommended Posts

Ja planuję ogrzewanie podłogowe z centralnego. Nie wiem czy zdrowe -ale prasa fachowa (np. Murator) twierdzi że tak :) U mnie podłogówka będzie tam, gdzie płytki czyli w wc, holu, sieni i kuchni na dole -oraz w łazience na górze. Salon z płytkami na podłodze jakoś mi nie podchodzi -będzie więc parkiet i tradycyjne kaloryferki.

Ogrzewanie podłogowe nie jest ogrzewaniem naturalnym. Masz wygrzane stawy i stopy, wychodzisz na zimno i djabli je biorą. Ja z tej przyczyny nie zakładałem tego u siebie, Jedyne pomieszczenie w którym mam pdłogówkę to duża łazienka.

Tak z ciekawosci. A ile "gradusów" ma podłoga, ze "wygrzewa" stawy i stopy?

I moze uzupelnisz o jakich temperaturach w pomieszczeniu mówimy.

Witajcie

Od stycznia ogrzewam parter domu wodnym ogrzewaniem podłogowym, osobiście jestem bardzo zadwolona , kiedy mogę stanąć bosą stopą na podłodze i czuć przyjemne ciepło. Każdy użytkownik jakiegoś ogrzewania będzie bronił swojego wyboru i przedstawiał swoje racje. Nie stoję po żadnej stronie taki był nasz wybór. Podłogówka ogrzewa salon, hol, kuchnie ,pokój gospodarczy i 2 łazienki, wszedzie są termostaty, które odcinają ciepło po uzyskaniu nastawionej temperatury.Obecnie grzejemy w kominku z płaszczem wodnym skąd moc wykorzystywana jest na podłogówkę temperatura wody na piecu wynosi 27 stopni temperatura w pomieszczeniach z podłogówką 25 stopni , tam gdzie nie grzejemy jest 21. Nie odczuwam żadnego dyskonfortu z powodu lekko ciepłej podłogi , zresztą i tak wiekszość dnia mam nogi w pozycji horyzontalnej z laptopem.

pozdrawiam

hej żorka witam swojego :lol: ja też od niedawna szperam na tym forum. Na jakim etapie jesteś z domkiem? My załatwiamy dokumenty a projekt się tworzy :p .Budowę musimy zacząć wioną 2008 bo teraz nie damy rady papirologia :wink:

Ja niestety nie buduję, a remontuję kupiony dom ... ale teraz jak patrzę na to co trzeba wymienić to chyba drugi raz zdecydowałabym sięna budowę :lol: