piotrm74 06.09.2007 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 W trakcie wykonywania prac postanowiłem upiększyć domek stawiając dwie kolumny fi 250(z tuby szalunkowej) przed wejściem do domu. Oczywiście wykonałem odpowiedni fundament pod słupy oraz zbrojenie. Czy nalezy zgłaszać takie zmiany w dzienniku budowy?. Czy powinienem uzyskać zezwolenie z urzędu (warunki zagospodarowania) na te filary? Kolumny te mają zastosowanie dekoracyjne a nie konstrukcyjne budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 06.09.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 [Czy nalezy zgłaszać takie zmiany w dzienniku budowy?. kierownik Ci powie Czy powinienem uzyskać zezwolenie z urzędu (warunki zagospodarowania) na te filary? Kolumny te mają zastosowanie dekoracyjne a nie konstrukcyjne budynku. my zrezygnowaliśimy z kolumn, bo linię zabudowy trzeba byłoby przesunąć o te "centymetry" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 06.09.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 W trakcie wykonywania prac postanowiłem upiększyć domek stawiając dwie kolumny fi 250(z tuby szalunkowej) przed wejściem do domu. Oczywiście wykonałem odpowiedni fundament pod słupy oraz zbrojenie. Czy nalezy zgłaszać takie zmiany w dzienniku budowy?. Czy powinienem uzyskać zezwolenie z urzędu (warunki zagospodarowania) na te filary? Kolumny te mają zastosowanie dekoracyjne a nie konstrukcyjne budynku. a to będzie pręgierz czy jakiś daszek przewidujesz? generalnie nie powinno być problemu, dokumentacja powykonawcza i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 07.09.2007 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 przed wejściem do domu istnieje balkon o szerokości 1 m ( wg projektu). Postawiłem te filary pod balkonem, nie przenosząc obciążenia na filary, gdyż zrojenie balkonu zrobine jest jako górne (tak jak w projekcie bez filarów). Teraz wygląda super... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 07.09.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 przed wejściem do domu istnieje balkon o szerokości 1 m ( wg projektu). Postawiłem te filary pod balkonem, nie przenosząc obciążenia na filary, gdyż zrojenie balkonu zrobine jest jako górne (tak jak w projekcie bez filarów). Teraz wygląda super... W takim wypadku musisz zrobić szczelinę miedzy balkonem, a kolumnami, np. ze styropianu, żeby rzeczywiście nie przenosiło to obciążeń. Jeżeli kolumna dotyka balkonu, to układ obciążeń jest zupełnie inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 07.09.2007 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Jeżeli kolumna dotyka balkonu, to układ obciążeń jest zupełnie inny. Kolumny są pod dobrym fundamentem i w szalunku zdrowe zbrojenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 07.09.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Jeżeli płyta oprze sie o te słupki to w płycie trzeba zrobic zbrojenie dolne. Nad podporami górne. Taka płyta po styku staje się belką podwójnie podpartą , znaczy płytą. A to się inaczej zbroi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts