Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

Nie umiem odpowiedziec Ci na to pytanie ale powiem, ze u nas koszt podlogowki na parterze byl dokladnie taki sam jaki bylby koszt ogrzewania z grzejnikami na scianie. Hydraulik jakos tam tak nam tlumaczyl, ze cena tych przewodow nieco nizsza niz kaloryferow ale koszt roboty wyzszy. Nie umiem wyliczyc ceny jednostkowej 1m2 podlogowki bo umowilismy sie i placilismy za cala instalacje wodno-kanalizacyjna + c.o., material+robota razem. Aha, a w sypialniach mamy grzejniki.

Pozdr

• 2 weeks później...

W zasadzie można powiedzieć, że za 1m2 trzeba będzie zapłacić 100,- zł. Jednak jest to koszt tylko podstawowej instalacji, tzn. rozdzielacz z mieszaczem, podkład, rury itd. Jeśli będziemy chcieli założyć podłogówkę z prawdziwego zdarzenia, czyli wyposażoną w system sterowania zdalnego poszczególnymi obwodami (regulacja temperatury poszczególnych pomieszczeń w zależności od zapotrzebowania ciepła - coś w rodzaju głowic termostatycznych na grzejnikach), koszt takiej instalacji może wzrosnąć nawet o 50%.

Jako że kiedyś zajmowałem się projektowaniem takich instalacji, radzę zastanowić się nad celowością zakładania podłogówki we wszystkich pomieszczeniach. Takie rozwiązanie może obniżyć nieco koszt całej instalacji. Jest to jednak temat rzeka i na inną okazję.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 year później...
W zasadzie można powiedzieć, że za 1m2 trzeba będzie zapłacić 100,- zł. Jednak jest to koszt tylko podstawowej instalacji, tzn. rozdzielacz z mieszaczem, podkład, rury itd. Jeśli będziemy chcieli założyć podłogówkę z prawdziwego zdarzenia, czyli wyposażoną w system sterowania zdalnego poszczególnymi obwodami (regulacja temperatury poszczególnych pomieszczeń w zależności od zapotrzebowania ciepła - coś w rodzaju głowic termostatycznych na grzejnikach), koszt takiej instalacji może wzrosnąć nawet o 50%. Jako że kiedyś zajmowałem się projektowaniem takich instalacji, radzę zastanowić się nad celowością zakładania podłogówki we wszystkich pomieszczeniach. Takie rozwiązanie może obniżyć nieco koszt całej instalacji. Jest to jednak temat rzeka i na inną okazję.

Z pewnością rózni roducenci mają różne ceny, ale na pewno nie we wszystkich systemach podraża to koszt o 50% :o

Nasze sterowanie w systemie KanTherm nie było aż tak drogie.

Listwy do skrzynek z modułem po ok. 200 zł, siłownik po ok. 80 zł za sztukę, a termostat elektroniczny ok. 100 zł/szt. (te zwykłe były tańsze)

:wink:

• 3 years później...

skorzystalem z porady archiramy http://www.archirama.pl/architektura/ile-kosztuje-ogrzewanie-podlogowe-zobacz-porownanie-kosztow-instalacji-w-zaleznosci-od-uzytego-mater,67_1827.html

i teraz nie wiem juz sam czy to sie zwroci?

Ile kosztuje pełna instalacja ogrzewania podłogowego .....powiedzmy koszt 1m2?

Ale co się ma zwrócić? Porada? czy podłogówka?

Cały czas zastanawiam sie nad ogrzewaniem i na pewno podłogówka hol i łazienka a co do reszty to sam nie wiem:( dużo osób doradza mi podłogówkę na całości,ale... chciałbym mieć inna temp. w sypialni a inną w łazience nie potrzebuje żeby wszędzie było po np. 22 stopnie i nie wiem jak wyjść z tego tematu. Planowałem pogodówkę i sterownik pokojowy bo kocioł będzie na gaz ale z tym rozdzielaniem temp po pokojach to już sam nie wiem. Może ktoś coś zaproponuje:)

• 1 month później...
Cały czas zastanawiam sie nad ogrzewaniem i na pewno podłogówka hol i łazienka a co do reszty to sam nie wiem:( dużo osób doradza mi podłogówkę na całości,ale... chciałbym mieć inna temp. w sypialni a inną w łazience nie potrzebuje żeby wszędzie było po np. 22 stopnie i nie wiem jak wyjść z tego tematu. Planowałem pogodówkę i sterownik pokojowy bo kocioł będzie na gaz ale z tym rozdzielaniem temp po pokojach to już sam nie wiem. Może ktoś coś zaproponuje:)

Witam.

Generalnie ceny za m2 mocno się różnią kiedy do każdego budynku podejdziemy indywidualnie a tak właśnie należy podchodzić do tego rodzaju instalacji. Warto też popatrzeć na podłogówkę nie tylko jako na jednorazowy wydatek, ale też wziąć pod uwagę koszt eksploatacji, który będzie towarzyszył nam przez długie lata. Dobrze zaprojektowany system zwraca się wielokrotnie. Proponuję przede wszystkim stosowanie termostatów, gdyż umożliwiają one odcinanie pomieszczeń, które nie potrzebują energii redukując koszty eksploatacji cieplnej budynku nawet o 30%. Ostatni projekt, który osobiście miałem przyjemność wykonać wczoraj zamknął się w koszcie 9 831PLN za materiały (cena z VAT) dla 152m2 co daje 65,54PLN Brutto/m2. Jest to koszt materiałów bez kosztu montażu, ale z pełną automatyką (termostat bezprzewodowy w każdym z pomieszczeń oraz programatorem, gdzie można osobno zaprogramować każdy dzień). Nie wyceniamy montażu, gdyż z projektem rury rozłożyć jest stosunkowo prosto dzięki czemu można wygenerować spore oszczędności. Koszt za m2 może różnić się w zależności od ilości pomieszczeń ich metrażu, zapotrzebowania na ciepło, ilości pięter itp.

Pozdrawiam.

Człowieku rob podłogowke. Ja dekade temu zrobilem tylko pod plytkami (nie korzystalem z kompa) i juz wiem co zrobie w nasteonym domu.:wiggle:

• 3 weeks później...