Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ukryta wada zakupionej działki?! Odszkodowanie?!

pawel1309

Recommended Posts

Witam!

W tym roku zakupiłem działkę budowlaną od osoby prywatnej. Jest ona objęta miejscowym planem zagospodarowania i przeznaczona jest pod zabudowę jednorodzinną. Po uzyskaniu pozwolenia na budowę dowiedziałem się od sąsiadów, że na mojej działce zostały kiedyś wylane fundamenty pod budynek wielorodzinny (6-8 mieszkań - praktycznie blok). Sprzedający nie poinformował mnie o tym. Prawdopodobnie wiedział o nieukonczonej budowie, ponieważ właścicielem był od roku 1996 a fundamenty zostały zasypane niedawno i aktualnie nie ma śladu po placu budowy. Wiem, tez na pewno, ze to nie sprzedający był inwestorem tylko poprzedni wlasciciel. Czy fakt, ze sprzedający nie poinformował mnie o fundamentach i w związku z czym mam problemy może być powodem jakichkolwiek roszczeń? (fundamenty nie moga sie krzyżować, muszę wybrać ziemię na głębokość ok 2m i usunąć stare fundamenty. Wszystko to wiąże się z dodatkowymi kosztami, których teraz nie da sie uniknąć)

Prosiłbym o odpowiedź. Jednocześnie z góry dziękuję i pozdrawiam!

A może tak się władował w tę działkę jak teraz Was.

Możecie albo rozwalić te fundamenty ( koszt jesdnak pewnie niezły) albo dalej sprzedac działkę. :-?

Nie jestem prawnikiem...więc nie doradzę...ale czy macie na piśmie, że tam brak fundamentów?? Jeśli nie.. facet może powidzieć , że was informował..nie macie dowodu..on co prawda też...ale czy w umowie, jest mowa... o tym co jest pod ziemią? Z pewnością nie.... widzieliście co kupujecie.. (tzn, no jasne że nie widzieliście...ale on może tak mówić i z pewnością będzie...jeśli zataił przed wami fakt fundamentów ..to nie jest uczciwy...i jeśli by doszło co do czego to wciśnie każdy kit...a co niektórzy napradę potrafią)

Myślę, że najlepiej skonsultować temat z prawnikiem przedstawiając umowy i wszelskie dane.

Dobrze , że o tym piszecie ..pewnie będzie przestroga dla innych.

Kurcze ...ale swoją drogą wpadliście... Szkoda, że wcześniej nie pytaliści e okolicznych ludzi...o to jaka ziemia, jak się tu mieszka, czemu gość się nie budował..czasem dobrze pytać...czasami trafi się na jakiegoś gawędziarza i wiele można się dowiedzieć.....

Jeśłi prawnik, stwierdzi, że nie macie szans na wygranie sprawy... to ja bym działkę sprzedała... i kupiła gdzieś inndziej. Tylko, że to też trochę czasu trzeba...

Ja uważam, że są szanse dochodzenia odszkodowania.

Na początek zamiast w prawnika zainwestowałabym w rzeczoznawcę - niech zrobi dokumentację foto - rozumiem, że jeszcze nie odkopałeś tych fundamentów. W razie czego rzeczoznawca odkopie.

Jeśli ich nie widać gołym okiem, to zapis o nich powinien się znaleźć w umowie notarialnej kupna-sprzedaży.

To jest wada ukryta, a oświadczając, że znany jest Ci stan techniczny i prawny nieruchomości nie mogłeś wiedzieć o nich, o ile sprzedający Cię nie poinformował. A jakby Cię poinformował, to byłby o tym zapis w akcie.

Dlatego ważne byłoby, żeby jakiś ekspert stwierdził, że faktycznie ich nie widać i nie mogłeś o tym wiedzieć. Przy okazji wyceni, ile może kosztować ich usunięcie, lub o ile pomniejszają wartość działki.

Prawnik i tak sam tego nie oceni, tylko zleci ekspertyzę.

A dobry rzeczoznawca może Ci pomóc tyle samo co prawnik - też będzie wiedział, co robić i jak dochodzić swoich praw, czego się domagać.

Do prawnika dopiero, jak już konkretne kroki sądowe.

Walcz o swoje, wydaje mi się, że szanse są.

Powodzenia, trzymam kciuki :wink:

Wczoraj odkryłem ziemie na glebokosc ok 1m (w odniesieniu do drogi będzie to już około 2m, ponieważ na działce pozostał dół) i ani sladu po fundamentach. Z jednej strony może to i dobrze, ale z drugiej fundamenty na pewno są. Oby nie w tym miejscu gdzie ma powstac dom. Według murarza nie ma sensu dalej kopac, on proponuje porządnie zazbroić ławy, lub wylać pod całym domem beton ze zbrojeniem. Z kierownikiem budowy jestem umówiony na poniedziałek. Zobaczymy co z tego będzie....

geotechnik powinien zbadać czy na tym da się budować... bo jeśli ktoś tam kiedyś coś kombinował to to może być grunt nasypowy. wyniki badań do projektanta-konstruktora, żeby dostosował konstrukcję (a nie tak na wyczucie starej wygi budowlanej, że może to a może tamto dorzucić).

Podejrzewam, że kierownik budowy zaproponuje to samo i trzeba będzie zastosować się do tego co powie projektant. Jednocześnie licze, że nie będzie to bardzo kosztowne przedsięwzięcie (nie znaczy to, że chcę oszczędzać, a potem patrzeć jak mi ściany pękają)

nawet jakby kierownik nie proponował... on tam nie będzie mieszkał :)

wg zasad sztuki badania się powinno zrobić w zasadzie zawsze, a jak już istnieje podejrzenie, że coś może być nie tak to nie ma się co zastanawiać. koszt rzędu kilku set złotych, do okolic tysiąca. nie ma co żałować.